serniczki można podać również jako deser w domu, dzięki zamknięciu wygodnie przechowamy je w lodówce. Z podanych składników zrobiłam 6 porcji w niedużych słoiczkach. Składniki: 500 g sernika na sernik (może być z wiaderka) 100 g śmietany kremówki + 200 g do dekoracji (w wersji piknikowej można wziąć ze sobą śmietanę w spray’u) 70 g cukru 3 łyżeczki
Ciastkozercyręki do serników, wyjątkiem jest ten oto sernik (podobny do złotej rosy), zawsze się udaje i wspaniale smakuje. Delikatny a za sprawą cukru dark muscavado niezwykle aromatyczny. spód: 200 g ciastek petitek około 100 g masła Ciastka zmielić w malakserze następnie dodać roztopione masło i wyrobić ciasto, następnie wylepić nim tortownicę. Masa(...)godzinę. W czasie pieczenia przygotować wierzch ciasta. Wierzch: 3 białka 1/2 szklanki cukru dark muscavado Białka ubić na sztywno i dodać małymi porcjami cukier. Gdy sernik się upiecze wyjąć go ostrożnie i wyłożyć równomiernie wierzch z białek. Piec przez 10 minut w temperaturze obniżonej do 150 stopni. Po tym czasie gdy ciasto będzie jeszcze gorące posypać
Jadło i czytadłoKolejny mój sernik, już straciłam rachubę ile mam ich w swoich zbiorach, uwielbiam je piec i jeść. Ten jest delikatny a zarazem orzeźwiający taki w sam raz na wiosnę. Na półkruchym spodzie z masą serową z dodatkiem kremu cytrynowego oraz z dodatkiem włoskich morelowych ciasteczek amarettini , wierzch stanowi cytrynowa pianka. Ciężko sobie odmówić dokładki.Jeśli nie posiadacie domowego(...)Krem: cytrynowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i ser mascarpone oraz cukier puder zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać lemon curd i wmieszać dokładnie w masę. Udekorować kremem zimny sernik i posypać cytrynową posypką lub startą białą czekoladą. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonWasze świąteczne menu, gotowe już? Moje cały czas się komponuje :-) Ostatnio np. testowałam taki mój pomysł... Sernik gotowany zmodyfikowałam dodając masę kajmakową i wyszło - nieskromnie powiem - genialnie! Delikatny w smaku, puszysty... słodzony idealnie będzie się nadawał na świąteczny deser... :-) SKŁADNIKI Masa serowa: 1 kg sera ( może być z wiaderka) 1 puszka masy kajmakowej 200 g masła 2 jajka(...)gorzkie). Następnie wysypujemy je na masę serową i odstawiamy całość do wystygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Pyszny... P.S. Na blogu znajduje się też przepis na sernik gotowany z jabłkami
Czary - gary w kuchniLubicie serniki? Ja uwielbiam :-) Ten dzisiejszy jest trochę przewrotny i to dosłownie... Nie będę się rozgadywać, po prostu spróbujcie sami... Dlaczego? Bo nie jest za słodki, ma idealną konsystencję i w ogóle... ;-) SKŁADNIKI Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 500 g mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, a następnie zalewamy ciastem i pieczemy kolejne 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy obie masy są upieczone. Studzimy sernik, a następnie wierzch brytfanki przykrywamy prostokątną tacą i odwracamy ciasto - ser powinien być teraz na górze, a biszkopt na dole; delikatnie ściągamy papier. Wierzch polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem
Czary - gary w kuchniprodiż, 23 cm średnicy) 4. Po upieczeniu wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika, u mnie przykrycie prodiża 5. Studzimy sernik godzinę, dwie, a najlepiej całą noc. Moje uwagi: Sernik był bardzo wilgotny, gdyby użyć tradycyjnego sera twarogowego to pewnie byłby suchszy. Ale w smaku był bardzo dobry
Proste PotrawyPyszny sernik z gotowanej masy, ciemne herbatniki nadają całego smaku ciastu, a polewa kakaowa dopełnia słodyczy. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy składniki się przegryzą, ale wątpię w to, żeby ciasto tyle wytrzymało, gdyż od razu będzie chcieli zjeść całe naraz!!! SKŁADNIKI kruche ciasto z połowy składników, przepis TUTAJ 1 paczka herbatników regionalnych Petit(...)się rozpuszczą dodajemy kakao i śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą. Wierzch dekorujemy posypką. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach. Rada: Ciasto kruche można pominąć i zrobić sernik tylko z użyciem herbatników, wtedy będzie to ciasto bez pieczenia. Akurat zostało mi ciasto kruche więc chciałam je jakoś spożytkować
słodki bratekDziś mam kolejny przepis na sernik. Do masy serowej dodałam czekoladę pistacjową i marsy a polewa jest z batonów mars. Jak wiadomo sernik zawsze dobry jest i możemy puścić wodze fantazji dodając różne dodatki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkładniki dziś sernik na krakersach i pieczony w metalowych foremkach do ciastek 600 g zmielonego twarogu 62,5 g masła(...)szklanki cukru pudru 1 budyn u mnie pudding waniliowy z Lidla 5-6 jaj dowolne bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa kilka ciastek krakersów na spód sernika tutaj forma 20x20 Wykonanie Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Cały czas miksując,dodawać cukier puder i po jednym żółtku. Następnie dodać proszek budyniowy i stopniowo twaróg
w mojej kuchnikażdym jest inny rodzaj (i kolor) czekolady. A potem okazało się, że w sklepie jest tylko jeden serek straciatella, więc musiałam użyć serków waniliowych. Mimo tych niewielkich zaskoczeń, sernik udał się doskonale i był hitem na naszym stole. Polecam gorąco i jeszcze raz dziękuję Ani za podzielenie się tym przepisem. Składniki: Spód: • 1 paczka ciastek holenderskich w czekoladzie(...)potrzebny. Zmiksować owoce blenderem na mus i przełożyć do garnka. 9. Zagotować, ściągnąć z palnika i wsypać galaretkę. 10. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Wylać na masę serowa i udekorować. 11. Sernik schłodzić w lodówce 3 godziny. Podawać z ulubioną kawą. Smacznego
W mojej kuchniszklankach wrzątku rozpuścić 2 galaretki truskawkowe. Ostudzić. Połączyć z pokrojonymi truskawkami. 10. Kiedy galaretka truskawkowa zacznie lekko tężeć, wyłożyć ją na wierzch sernika. Wstawić do lodówki. 11. Sernik podawać pokrojony na porcje. Smacznego
W mojej kuchnipojedynczy głos. Bardzo na Was liczę i dziękuję za każdy wysłany sms. A ponieważ zbliża się sobota, warto pomyśleć o jakimś pysznym deserze dla swoich bliskich. Ja ostatnio odkryłam sernik, który znalazłam na stronie kwestia smaku. To doskonałe ciasto na różne okazje: jest podzielne, efektownie wygląda i przede wszystkim przygotowuje się je w kilka minut. No i jeszcze jedno(...)sitko, przykryć masą (wykładać ją łyżką). • Na warstwę masy znów wyłożyć biszkopty (w innych miejscach niż pierwsza warstwa), na końcu ponownie wyłożyć masę. Wyrównać. • Piec przez ok. 45 minut. Sernik może trochę popękać, ale nie będzie to miało wpływu na jego wygląd i smak. • Ostudzić i schłodzić przez 1 godzinę przed podaniem. Posypać kakao i pokroić na porcje, udekorować
W mojej kuchniwiórków 100 g masła masa serowa: 1 kg sera na sernik 250 ml śmietany 30% 4-5 łyżek cukru pudru 3-4 łyżki … Czytaj dalej Sernik bananowo-karmelowy
czarrna od kuchniOdkąd pamiętam, na wielkanocnym stole w moim domu rodzinnym zawsze gości ten sernik. Sprawdzony przepis z zeszytu mamy. Delikatny, wilgotny, rozpływający się w ustach, a piana kokosowa dopełnia smaku. Polecam nie tylko na Wielkanoc. SKŁADNIKI Kruche ciasto: blaszka o wym. 24x38 cm 2 szkl. mąki, 2 żółtka, 125 g margaryny, ½ szkl. cukru(...)kakao. Wylewamy masę serową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pod koniec pieczenia na 15 min. przed wyjęciem ubijamy białka z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe. Rozsmarowujemy pianę na serniku i zapiekamy ok. 15 min. Łączne pieczenie sernika
słodki bratekścieramy na dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy- nie zapominajmy o podniesieniu brzegów tortownicy za pomocą papieru do pieczenia. Unikniemy stresu, związanego z "być może mi sernik wykipi". Nagrzewamy piekranik do 180 stopni. Na starte ciasto wylewamy masę, rozkładamy ją równo za pmocą łopatki, a na wierzch masy, bardzo delikatnie i z wyczuciem ścieramy druga porcję kakaowego(...)ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy dalej 60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i nie wyciągając sernika pozwalamy mu spokojnie wystygnąć.Wyciągamy już kompletnie przestudzony! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni