słoik - 12348 przepisów (strona:491/824)

Koktajl z acai, siemienia lnianego,grejpfruta,ananasa 139

gładko. Uwaga będzie gęste. I pyszne! Kto stawia na słodycz wyraźnie wyczuwalną, może dosłodzić miodkiem . Ale ananas i banan powinien nam wystarczyć. Przelać do szkła- u mnie genialne słoiki od FRIENDS OF GLASS , które można zakręcić i zabrać ze sobą wszędzie...udekorować jagodami goji ,pamiętając że dzienna dawka dorosłego człowieka to 70 jagód. Smacznego, na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Potrawka z fasolki konserwowej 160

Składniki: 2 puszki białej fasoli konserwowej słoik suszonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy 50 dag pół szklanki bulionu pół szklanki czarnych oliwek płaska łyżka tymianku  płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebule kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedzamy na sitku, pomidory kroimy w cienkie paseczki

Pobite gary Barbary
Tapioka z pieczarkami 183

Sprzątam zimowo. Przerzucam szafki w poszukiwaniu nieskończonych opakowań, otwartych pudełek, napoczętych słoików. Zwalniam miejsca i dopisuję do listy. Listy, o której na pewno zapomnę i która czekać będzie w domu na mój powrót ze sklepu. Wśród rzeczy domagających się „dojedzenia” znalazły się tapiokowe perełki. Nie powinnam, bo to przecież niemal sama skrobia. A i ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Krem kokosowy - jak rafaello 168

Prosty domowy krem kokosowy, smakuje jak rafaello, można go zjeść na naleśnikach, chlebie, użyć do kremu do ciasta (o tym wkrótce), lub zjeść prosto ze słoika :)  Składniki (na 150 g kremu):  - 200 g wiórków kokosowych (nie odtłuszczonych), - 2 łyżki cukru pudru, zmielonego ksylitolu lub odrobinę stewii. Wykonanie: Kremu nie wychodzi dużo, więc można zrobić od razu podwójną porcję

Co na wege obiad?
Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim 170

łyżek oliwy 2 łyżki musztardy dijon  pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą ( najlepiej nadaje się do tego słoik, którym możemy mocno potrząsać). Do miski wkładamy: paprykę pozbawioną nasion, tniemy na małą kostkę, cebulę siekamy w piórka, mango pozbawiamy pestki i skóry, następnie kroimy w małą kostkę, dodajemy

Niezły Młynek
JAGLANKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KURCZAKIEM 120

odrobinę, ok. łyżkę zalewy z pomidorów. Sól, pieprz i widelec na koniec, oczywiście do schrupania. Przepyszna na zimno i na ciepło.   Składniki:  100 g kaszy jaglanej  słoik (ok. 250 g) suszonych pomidorów w zalewie  1 pierś z kurczaka  garść pestek dyni  garść żurawiny  sól, pierz Sposób przyrządzenia:   Kaszę przed gotowaniem dokładnie wypłukać

pieprzny smaczek
Cukier waniliowy - domowy 202

drobny cukier do wypieków, laskę wanilii i szczelny pojemniczek. Cukier waniliowy - domowy Składniki: ok. 150 - 200 gram drobnego cukru do wypieków 1 - 2 laski wanilii oraz szczelną puszkę lub słoik wekowy Cukier waniliowy - domowy Wykonanie: Cukier wsypujemy do naszego pojemniczka na domowy cukier waniliowy. Laskę wanilii przekrawamy na pół a każdą połówkę nacinamy wzdłuż i okrągłą końcówką noża wyciągamy ziarenka

Pyza i Surówka
Konfitura z czerwonej cebuli 89

Idealny dodatek do mięs, ma lekko kwaskowaty posmak i jest jednocześnie słodkawy. Przepis znalazłam tu .  Cebulkę można przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. Smakuje zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno do wędlin lub serów. Składniki 300 g czerwonej cebuli 2,5 łyżki cukru trzcinowego 100 ml czerwonego wytrawnego wina (może być również półsłodkie jeśli

Piekielna Kuchnia Pati
Ciastka z melasa czyli Slodki Czwartek odc.97 183

Padał śnieg. Zachciało mi się w sobotni poranek korzennych ciastek a w szafce stał słoik melasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam ten przepis. Dzieciaki lepiły bałwana przed domem i jeździły z Małżonem na sankach a ja kulałam kulki z ciasta. Słodkie, o lekko karmelowym posmaku, korzennie rozgrzewające. Z wierzchu chrupią a w środku są mięciutkie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karp smażony marynowany 153

karpia w bułce tartej i smażymy w tak przygotowanej panierce w głębokim tłuszczu. Karpia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Studzimy. Ja zalewam usmażonego karpia marynatą z całego słoika od papryki. Możecie też przygotować marynatę zagotowując ¼ szklanki octu 10%, 1,5 szkl. wody, ½ łyżki wody, ¼ szklanki cukru, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, 2. liście laurowe, 2 szt. ziela angielskiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biodrówka gotowana z sosem chrzanowym 126

pożałujecie. Składniki: Biodrówka, dowolna ilość Woda Liść laurowy Sól Pieprz ziarnisty Vegeta ( domowa ) Ziele angielskie Kilka ząbków czosnku Sos: Śmietana 18% słodka Mąka do zagęszczenia Chrzan tarty ze słoika Wywar z gotowania Wykonanie: Biodrówkę umieszczamy w zimnej wodzie. Zagotowujemy a następnie usuwamy szum. Całość solimy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, vegetę i liść laurowy ( po kilka ) oraz kilka ząbków czosnku

Smaki Ewy
PULPECIKI WIEPRZOWE W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM 238

CUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA Jesienią zaszalałem i narobiłem ponad normę słoików z pysznym pomidorowym sosem. Zimą, gdy tylko jest taka potrzeba sięgam do zapasów, by po kilku minutach cieszyć się wspomnieniem lata. Taki sos można zrobić i teraz, ale pomidory nie są tak pachnące i smaczne. Zajrzyjcie do przepisu na SOS POMIDOROWY może się przyda na... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
napój wzmacniający na przeziębienie 170

razy dziennie po łyżce. składniki: 8 ząbków czosnku sok z całej cytryny 2 łyżki miodu 1 szkl ciepłej, przegotowanej wody Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do słoika, dodać sok z cytryny i miód. Zalać ciepłą wodą, zakręcić, porządnie wstrząsnąć. Odstawić na 3 dni, co dzień pamiętając by wstrząsnąć słojem. Trzeciego dnia napój jest gotowy, należy przechowywać go w temperaturze

6niebo
bakłażan z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym 135

Kolejny na moim blogu pomysł na faszerowanego bakłażana. Tym razem zupełnie inny sposób przygotowania bakłażana, podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym w TV. Przepyszne danie:) składniki: bakłażan 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie 1/2 krążka sera pleśniowego 125 g serka kanapkowego o ostrym smaku, np chrzanowym lub czosnkowym ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Bakłażan przekroić na pół, miąższ naciąć

6niebo
Chleb litewski, z dodatkiem marmolady jabłkowej (Sventine duona) 142

łyżeczki kminku (całego) 150 ml wody Zaparzyć składniki wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić na 2 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Ciasto 450 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 22 g miód jasny 50 g marmolady jabłkowej 12 g soli 90 -172 g wody cały zaczyn cała zaparka Z podanych składników wyrobić

Przepisy na domowy ser i chleb