słoik - 12348 przepisów (strona:497/824)

Sałatka z buraków i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 205

miękkie. Wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, startym czosnkiem, dodać oliwę, miód i jeszcze raz  dobrze wymieszać  - można w słoiku. Sosem polać buraczki, posypać pokruszonym serem i orzechami. Podawać. Pyszne. Smacznego ! wpis powstał we współpracy z   Gorenje Polska

Stare Gary
Śledź w zalewie pomidorowej 208

koncentrat rozmieszany z wodą, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotować, pod koniec dodać gorczycę i pieprz. Zalewa jest dość łagodna. Wystudzić. Śledzie wymieszać z zalewą, włożyć do słoika i wstawić najlepiej na całą noc do lodówki

Kuchcik gotuje
Śledź smażony w zalewie 188

następnie obtocz w bułce wymieszanej z pietruszką. Smaż śledzie po obu stronach na złoty kolor. Przygotuj zalewę gotując wszystkie składniki w rondelku. Zestaw do ostudzenia. Ułóż śledzie w słoiku i zalej zalewą. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni. The post Śledź smażony w zalewie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
PIERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM 355

tylko na naturalnym świetle:(  Przy najbliższej okazji postaram się o zdjęcia lepszej jakości :)) Przepis po mojej modyfikacji: (tortownica 22cm) 1,5 szklanki przecieru z jabłek (u mnie ze słoika) 120 g masła  1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki przyprawy do piernika  2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 całe jajko szczypta soli Dodatkowo

Walijskie Pichcenie
Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. 314

karkówkę dojrzewającą , ale w całości. Dla sceptyków, którzy nie jadają „surowego” mięsa polecam też przygotować mielonkę w osłonkach wędliniarskich i pyszną mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa ze słoika. Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona wyglądem zbliżona jest do salami, smakuje jak np. metka rycerska. składniki: 1,5 kg karkówki ½ szklanki* cukru, 1/3 – ½ szklanki* soli, Opakowanie pieprzu młotkowanego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zakwas buraczany 147

macie pewności, że chleb jest nieoszukany, to lepiej użyć dobrego soku z ogórków lub kapusty. U mnie obciążeniem składników był talerzyk i dwa kamienie wygotowane we wrzątku. Słoik bądź naczynie obwiązujemy gazą i sznurkiem, żeby był dostęp powietrza. Odstawiamy w ciemne i przewiewne miejsce. Zakwas kiszony z chlebem będzie gotowy po około 5 dniach, zdejmujemy wtedy pianę, która się wytworzyła

ladykitchen
Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona 807

ciasno w naczyniu układamy. Szynka powinna być całkowicie zanurzona, nic nie może wystawać ponad poziom solanki. Dlatego wybierzcie jak najciaśniejsze naczynie, a mięso w nim dodatkowo obciążcie np. czystym słoikiem wypełnionym wodą. Tak naszykowaną szynkę ponownie umieszczamy na najniższej półce w lodówce, na najmniej 7 dni do nawet 1,5 tygodnia. Pamiętajcie o tym, że szynkę co jakieś 24 godziny

Karo in the Kitchen
Śledź po kaszubsku II 158

zeszkli dodajemy rodzynki wraz z sokiem, koncentrat i przyprawy. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu. Cebulę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Filety kroimy w dzwonka, wkładamy do miski lub do słoika, dodajemy duszoną cebulą z rodzynkami, dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 5  godzin, a najlepiej na całą noc. Przepis zgłoszony do akcji  www.mójpięknystół

Kulinarne przygody Gatity
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 155

domowa,  czarna porzeczka w syropie. Jeśli masz ochotę możesz zrobić małe tartaletki, zmniejszamy czas pieczenia spodu i sera o około 6-7 minut. Ja podałam z malinami ze słoika ale można polać czekoladą deserową

KuchcikoweLove
Ciasto na Pizze 214

minut . Jeżeli przygotujemy większość ilość ciasta lub nie wykorzystamy całego to możemy ciasto na pizze włożyć do pojemnika plastikowego i je zamknąć szczelnie ( obwiązać folią spożywczą ) lub włożyć do słoika i go zakręcić . Następnie zapakowane ciasto na pizze włożyć do lodówki i je wykorzystać na następny dzień . Życzę udanego wypieku pizzy i smacznego :) Link do przykładowego przepisu na domową pizze

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Śledzie korzenne 1055

cebuli i powtarzamy układanie do wykończenia składników. W trakcie zapełniania wkładamy przy ściankach słoiczka liście laurowe. Na wiechu układamy gwiazdkę anyżu. Zalewamy zawartość olejem (wlewamy bardzo powoli). Szczelnie zamykamy słoik. Śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2-3 dniach. Post Śledzie korzenne pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Miodownik z jabłkami 254

kostka margaryny 1 łyżka miodu jajko łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 szkl cukru op.cukru wanilinowego Delecta 1/4 szkl gęstej śmietany Masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych (ok 750g) 2 galaretki wiśniowe Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2l mleka 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki

Smakołyki Asi
Śledzie w oleju 150

miski.   Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzi. Zalewamy olejem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie,   doprawiamy solą i pieprzem.   Mieszamy. Przekładamy do naczynia. Najlepiej słoika. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej na ok. 2 dni ;-)   Smacznego

Passion of Cooking
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 679

ogniu, około 30-40 minut. Grzyby odcedzamy, odciskamy z wywaru, drobno kroimy lub siekamy w malakserze. Dodajemy do posiekanej kapusty. Wywar po gotowaniu grzybów możecie przelać do butelki lub słoika i wstawić do lodówki, albo wlać do worka na mrożonki i zamrozić. Później wykorzystać ten grzybowy wywar do przygotowania wigilijnego czerwonego barszczu lub do zupy grzybowej.   Pieczarki i cebule

Karo in the Kitchen
Wołowe klopsiki z kaszą jaglaną 198

wspaniałego sosu. Zapraszamy na kulinarną wycieczkę w ciepłe strony! Do przygotowania pulpecików potrzebujemy: – ok 300 g wołowiny – 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej – sól, pieprz, zioła – słoik passaty pomidorowej / domowego koncentratu pomidorowego – mały słoiczek oliwek – odrobina tłuszczu do smażenia Mięso blendujemy, dodajemy kaszę jaglaną (jeżeli będzie odrobinę ciepła, będzie się bardziej lepiła) oraz przyprawy

Szybko Tanio Smacznie