słoik - 12348 przepisów (strona:502/824)

Sałatka ziemniaczana 164

się jako dodatek na urodzinach czy innych imprezach do mięs, kiełbasek itp. Ja jadłam ostatnio z pieczonymi udkami z kurczaka :-) Pyszności. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 6 jajek 1 duży słoik ogórków w zalewie octowej 1 średni korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera 1 puszka kukurydzy 4 średnie marchewki do smaku: sól, pieprz, musztarda, majonez PRZYGOTOWANIE Ziemniaki ugotować bez obierania, zostawić

Passions hobbies life
Jaglany shake czekoladowy. 166

Czekoladowy szejk jaglany z bananami, migdałami   (kasza jaglana, banany, czekoladowe mleko sojowe, kakao, cynamon) Zrobić przyzwoite zdjęcie zwykłemu słoikowi nie jest łatwo, szczególnie w godzinach nocnych, z pomocą dłonią wyszła do mnie mama, dosłownie :D  może nie wygląda..ale smakuje cudownie, najlepszy jaglany shake

More food, love and dreams
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 211

łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru po 1/4 łyżeczki mielonych goździków, anyżku, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 100 g śliwek suszonych 50 g orzechów włoskich lub migdałów słoik powideł śliwkowych Masło roztapiamy i mieszamy z miodem oraz kawą. Śliwki blendujemy z orzechami. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę miodową. Mieszamy. Mąkę z proszkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort sałatkowy-idealna przekąska na imprezę 1036

musztardy, 100 g serka topionego  łyżka majonezu i łyżka śmietany 18 % na trzecią warstwę: 6  jajek 5-6 rzodkiewek szczypiorek dwie łyżki majonezu sól,pieprz dodatkowo: duży słoik majonezu,jeden chleb tostowy,i wędlina ,jajko,i warzywa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: pierwsza warstwa: pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć na łyżce oleju,doprawić solą i pieprzem

Swojskie jedzonko
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 195

użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych   150g cukru  2 całe jajka + 1 żółtko - 1 białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniem szczypta soli   słoik 300ml gęstego dżemu śliwkowego - przetwór własny cukier perlisty - do posypania po wierzchu przed pieczeniem Do garnuszka włożyć chałwę, zalać mlekiem i podgrzać na wolnym ogniu, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia

Grunt to przepis!
Tarta z kremem jaglanym bez pieczenia (Zdrowe słodycze #5) 226

szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ja dałam kaszę jaglanej z suszonymi wiśniami od EcoBlik ) 1/4 szklanki brązowego cukru 3 łyżki oleju/2 łyżki masła 1-2 łyżki kakao słoik wiśni drylowanych garść płatków migdałów 1. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie na ok 30 minut.  2. W rondelku zagotować mleko, dodać kaszę, cukier, olej/masło i kakao. Gotować na małym

Kto ugości moich gości?
Barszcz na zakwasie 380

przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra Wykonanie: Na około tydzień przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku

Pyry na Gaz
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 182

Mocno słone, silnie skoncentrowane. Bardzo ciemne w kolorze, widocznie twardsze, smarowne. Brązowa, głęboka w kolorze.   Wszystkie pasty po otwarciu można przechowywać w lodówce, najlepiej w wyparzonym słoiku ze szczelną zakrętką. Jasne wytrzymają w lodówce 8-9 miesięcy, ciemne pasty – nawet ponad rok. SKŁADNIKI NA 2 ŚREDNIE PORCJE 700ml wody 2-3 płaskie łyżeczki granulowanego bulionu dashi (lub wodorosty kombu

Karo in the Kitchen
żurek na białej, domowej kiełbasie 164

ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 łodyga selera  połowa pora 1 łyżka domowego  maggi 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego chrzanu ( może być ze słoika) 1 łyżka majeranku sól, pieprz dodatkowo 3 jajka 4-5 średnich ziemniaków 1 łyżka masła ewentualnie natka pietruszki sposób przygotowania Do sporego garnka wkładamy połowę umytego pora, razem z łodygą

Miód i pieprz
Kajmakowiec 224

pieczemy w 180 st. C przez ok 35-40 minut. Krem kajamakowy: 500 g serka mascarpone 200 g kajmaku ( resztę zostawiamy) 200 ml śmietany kremówki 1 śmietan-fix Dodatkowo : Słoik konfitury porzeczkowej Nasączenie: sok porzeczkowy Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, następnie kajmak oraz śmietan-fix. Przestudzony biszkopt kroimy na pół, nasączamy go sokiem porzeczkowym i wykładamy konfiturę

Słodka Kraina Wypieków
Dyniowo-korzenne Latte (Pumpkin Spice Latte) 170

minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Syrop przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Łączymy syrop z dyniowym puree, miksujemy blenderem. Syrop można ponownie przecedzić. Wlewamy do butelkilub słoika i przechowujemy w lodówce. Pumpkin Spice Latte:  Syrop dyniowo-korzenny mieszamy z espresso, zalewamy gorącym spienionym mlekiem i posypujemy cukrem cynamonowym. Można też dodać bitą śmietanę. *Cukier cynamonowy otrzymamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z kaczką pieczoną i warzywami polane konfiturą z żurawin 191

mielonego - 2 cebule + 2 liście laurowe NA PIEROGI - 0,5 kilo mąki - 100 g masła - 0,5 l mleka - 1 jajo - szczypta soli - mąka do podsypania Jako dodatek słoik konfitur z żurawin. WYKONANIE Kaczkę umyj i zanurz w osolonej zimnej wodzie na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie kaczkę osusz i natrzyj majerankiem, pieprzem, papryką

Pasje Jolki
Stefanka , ciasto miodowe z grysikiem . 215

cukier waniliowy 2 żółtka  1 szklanka kaszy manny błyskawicznej 1 /2 kostki masła Polewa : 2 tabliczki czekolady mlecznej 4 łyżki śmietanki 12 % Wiórki kokosowe do posypania 1 słoik powideł jagodowych      Wykonanie : Do miski przesiać mąkę , dodać cukier , jajka , stratą na tarce margarynę , cukier waniliowy , płynny miód i zgaszoną sodę w 3 łyżkach cytryny .Wszystkie składniki wyrobić

Sama słodycz i szczypta chili
Zakwas na barszcz 156

kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra WYKONANIE: Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku

Pyry na Gaz
Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową 137

margaryny  3 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru  2-3 łyżki błonnika kakaowego Kłos - Pol ( kakao) Dodatkowo: wiśnie z kompotu( litrowy słoik) śliwki z kompotu ( litrowy stolik) kokos 2 szklanki cukier pół szklanki  sezam pół szklanki    Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Mieszamy składniki,wbijamy jaja

Różowa kuchnia