słoik - 12348 przepisów (strona:502/824)

Drożdżówki z konfiturą gruszkową i jabłkiem 129

jako przedświąteczny upominek:)   Składniki na ok 20 drożdżówek 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 3 jajka 50 g drożdży świeżych 1 słoik Owocowej Rapsodii St. Dalfour Gruszka Garść orzechów włoskich szczypta przyprawy korzennej (cynamon, wanilia, goździki, kardamon)  cukier puder do posypania 2 łyżki roztopionego masła   Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie

Kulinarne Inspiracje
Warstwowa sałatka śledziowa 209

dodaniu octu cebula zamarynuje się i będzie lepsza w smaku, i mniej ostra. Filety śledzi osuszamy z oleju i kroimy w średnią kostkę. Polecam użyć dobrej jakości śledzi ze słoika, bo te tańsze zepsują nam sałatkę. Kiedy mamy już przyszykowane wszystkie składniki, każdą porcję składników dzielimy na 3 części. Rozpoczynamy zbieranie sałatki. Najlepiej użyć przezroczystej miseczki, wtedy sałatka będzie lepiej

Kuchnia Łukasza
Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami 110

jajka ( możemy ując sobie troszkę jajka do posmarowania wierzchu ) 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki przyprawy do piernika 2-3 łyżeczki kakao garść dowolnych orzechów ( u mnie nerkowce ) 3/4 słoika powideł śliwkowych Posypka dekoracyjna od Delecty 1. Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao siekam z masłem tworząc kruszonkę.  Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do mąki z masłem

Gotowanie...to proste !
CUKIER GOŹDZIKOWY 112

bazie tego cukru.Zapraszam.  40 dag.cukru pudru 20 dag.cukru kryształu 10 dag zmielonych goździków ********************"*"***********  Zmielone Goździki Wymieszać z cukrem pudrem i cukrem kryształem,przesiać.Wsypać do szczelnego słoika

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 116

zimnej wodzie,dokładnie osuszamy,jeden płat kroimy na 3 części.dajemy wyciśnięty czosnek,czosnek niedźwiedzi oraz roztarty majeranek.Całość mieszamy,dolewamy ok 2-3 łyżki oleju.Przekładamy do słoika,ciasno ugniatamy i dolewamy oleju tyle by śledź był przykryty.    Oczywiście jest to przepis bardzo znany,jedyna różnica to czosnek niedźwiedzi dodany przeze mnie...uwielbiamy wszystko co dobrze czosnkowe.Je

Niespełnione zdolności kulinarne
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU WG MAGDY GESSLER 397

patelni zeszklić cebulę pokrojoną w talarki,dodać cukier,wymieszać i chwilę smażyć.Wlać ocet,dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy.Wymieszać i dusić ok 5 min.W słoiku układać śledzie,polewać gorącym sosem z patelni,następnie znowu śledzie i gorący sos..tak do wykończenia składników.Najlepsze są gdy się zamarynują i przejdą przyprawami

Niespełnione zdolności kulinarne
ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWEJ 228

osuszyć...skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć.Panierować w jajku i mące,obsmażyć z obu stron po kilka minut.Gdy zalewa będzie chłodna zalać rybę w jakimś pojemniku lub w słoiku. Szczelnie zamknąć i zostawić w chłodnym miejscu by ryba się przegryzła a ewentualne ości rozmiękły na tyle by nie przeszkadzały podczas konsumpcji

Niespełnione zdolności kulinarne
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 220

boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru do wyboru! Idealna opcja do zabrania ze sobą do pracy czy na wyjazd! Jest też smaczny omlet z warzywami z salsą

Plate of Joy
Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami 155

szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie marki Winiary) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek słoik powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijny barszcz z uszkami 172

Zalać przegotowaną letnią wodą, dodać ząbek czosnku. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (18-20 stopni C ) na około 5 dni. Po tym czasie gdy jest już odpowiednio kwaśny zlać do słoika i szczelnie zamknąć. Wstawić do lodówki. Namoczone grzyby zalać wodą i zagotować. Do gotowanych grzybów dodać włoszczyznę i przyprawy. Gdy wywar się ugotuje odcedzić. Do odcedzonego wywaru dolać wcześniej przygotowany

Gotowanie-uk
Spaghetti 136

małym ogniu wolno podgrzewam w tym czasie nastawiam wodę z solą i olejem na makaron i w drugim garnku robię sos według przepisu z opakowania czasami daję sosy ze słoika. Podsumowanie: Myślę, że jeśli będziecie mieć inwencję twórcza albo smaki jak to się mówi "nie wiadomo na co " warto wtedy zafundować sobie tę potrawę bo możliwości w robieniu sosów

Tanio smacznie i prosto
Drożdżówki z budyniem i suszonymi owocami i kruszonką 108

pszennej Wszystkie składniki siekamy szybko by masło margaryna nie nabrało temperatury. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Jak podwoją swoją objętość w każdej z bułeczek przy pomocy niewielkiego słoika- idealnie nadaje się słoiczek po tych maciupkich koncentratach- wyciskamy dołek praktycznie do samej blaszki w każdej bułeczce. Wypełniamy dołki dużą ilością schłodzonego budyniu. Budyń posypujemy mieszanką kandyzowanych owoców i gotową

Piekielna Kuchnia Pati
Gulasz z serc indyczych 148

ilości wody nieco większej niż przykrywającej serca razem z liściem laurowy i zielem angielskim do miękkości. Jeżeli w trakcie gotowania pojawi się szum - zdejmujemy. Olewamy nieco wywaru do słoika, przestudzamy go nieco, dodajemy do niego mąkę oraz śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia. Zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy mieszankę do serc i mieszamy aż całość zgęstnieje i będzie jednolita. Stawiamy

Życie zamknięte w smaku
Chlebek a'la wek na serwatce 94

produkcji domowego sera zostaje nam zawsze serwatka, zlewamy ja zawsze gorącą do słoików i odstawiamy do góry dnem aby się zassały i przechowujemy w lodówce, a potem.... powstają z niej same dobre rzeczy na przykład ten chlebek :) Składniki na jeden chlebek 500 gr mąki pszennej 250 ml serwatki 30 gr świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki

Gotowanie...to proste !
Ryba w zalewie octowej 569

zalewa się zagotuje wrzucić cebulę i gotować jeszcze dwie minuty. Gotową zalewę wystudzić. Kawałki wystudzonej i usmażonej ryby ułożyć w słoju razem z cebula z zalewy, zalać zimną zalewą. Słoiki zakręcic i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni aby ryba się przegryzła

Monia miesza i gotuje