słoik - 12348 przepisów (strona:508/824)

Powidła bez cukru 92

codziennie po 2 godziny. W międzyczasie przechowywałam w chłodnym miejscu. Ale jeśli ktoś ma czas może je smażyć bez przerwy. Powidła zmiksować i bardzo gorące przekładać do słoików. Od razu zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia

Smakołyki Asi
Serniczek "Zielone jabłuszko" 366

margaryny Palma spółki Bielmar 1 łyżka budyniu śmietankowego ziarenka z 1 laski wanilii Masa ajerkoniakowa: kostka masła w temp. pokojowej 1/2 szkl cuku pudru 1/2 szkl ajerkoniaku Masa jabłkowa: słoik prażonych jabłek 3 galaretki agrestowe Krem śmietankowy: 1/2l śmietanki 30% ziarenka z 1 laski wanilii 2/3 szkl cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl mleka Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć

Smakołyki Asi
Sałatka z kurczakiem, porem i pieczarkami 346

sałatki z kurczakiem. Ta jest wyjątkowo smaczna. Ostry por przełamuje mdły smak kurczaka i kukurydzy. Na prawdę jest godna polecenia! podwójna pierś z kurczaka kostka rosołowa duży por duży słoik pieczarek w natur. zalewie puszka kukurydzy puszka groszku 5 jajek na twardo 4-5 łyżek majonezu łyżka musztardy sól, pieprz Filety z kurczaka umyć, osuszyć i ugotować w wodzie

Smakołyki Asi
Sałatka z pora i czerwonej fasoli 327

pracy, jak również na większe spotkania jako przystawka. Polecam bo jest pyszna i wyrazista w smaku. Tak jak lubię :) 2 duże pory (jasne części) puszka czerwonej fasolki mały słoik marynowanych pieczarek 6 jajek 3-4 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w półplasterki. Posolić i odstawić na kilkanaście

Smakołyki Asi
Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym 147

duszenia roznosi się wspaniały cynamonowy zapach, który sprowadza wszystkie łakomczuchy do kuchni ;) Naleśniki: 250ml mleka 400ml wody   2 jajka 3 łyżki oleju   300-400g mąki Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych szkl śmietanki 30% 2 łyżki cukru cynamonowego DIAMANT odrobina oleju do smażenia   Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki

Smakołyki Asi
Dżem truskawkowy z nutką mięty 104

wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotować jeszcze 3-4 minuty od zawrzenia. Na sam koniec wsypać posiekaną miętę, wymieszać. Gorący dżem przekładać do suchych, wyparzonych wcześniej słoików. Zakręcić wieczko i ustawić do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia. Z tych proporcji wyszło mi 4 małe i jeden większy słoiczek

Smakołyki Asi
Szarlotka kajmakowa 295

poniższy przepis Składniki na biszkopt: - 2 duże jajka - 1/3 szklanki drobnego cukru - 50 g mąki pszennej - 20 g mąki ziemniaczanej Składniki na mus jabłkowy: - 700 g prażonych jabłek ze słoika - 24 g żelatyny w proszku Składniki na krem kajmakowy: - 200 g masy kajmakowej - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki 36% Składniki na krem śmietankowy: - 100 g serka mascarpone

Kuchenne Wariacje
.1149. ta sama sytuacja... 99

owsianka na musie z persymony w słoiku po domowym maśle z nerkowców~ Wczoraj pisałam Wam że po dodaniu persymony do kremy jaglanego strasznie się rozrzadził...Dzisiaj z owsianką było to samo :( Chyba wystarczająco się zraziłam do persymony :( Jakoś przemęczę ostatnią sztukę i wiecej raczej nie kupie ;) Poza tym piekielnie słodki ten owoc, wiec kolejny minus :P A wczoraj też...spadł

breakfast of dreams
Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem 129

łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majeranku sól,pieprz olej do smażenia Sos chrzanowy: 3 łyżki majonezu 5 łyżek śmietany 30 % 2-3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoika sól,cukier Dodatkowo: łosoś wędzony Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju. Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mąkę, ser żółty, przeciśnięty czosnek, natkę i majeranek. Dokładnie

Bajeczna Kuchnia
Domowa Przyprawa Korzenna - Przyprawa do Piernika 194

załatwić sobie dzbanka blendera. Mi poszło szybko, bo miałam mielone przyprawy, które nabyłam w sklepie Skworcu . Tam znajdziecie nawet zmielone ziele angielskie. Gotową przyprawę zamknęłam szczelnie w słoiku i wstawiłam do szafki. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁAMI 154

druga była mała, ale inna. Hokkaido miksowałam ze skórą, z tej drugiej wydrążyłam łyżką miąższ, a skórę wyrzuciłam. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do kilku dni w zamkniętym słoiku. Można także spasteryzować lub zamrozić. Masło roztapiamy w rondelku na małym palniku , dodajemy cukier (lub ksylitol) i amaretto (lub olejek migdałowy), mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy puree z dyni

Smaczne Zdrowe
Ciasto jaglane z jabłkami i twarogiem, zdrowo i bezglutenowo 117

cukru i wtedy bez wyrzutów sumienia można nałożyć sobie słuszną porcję. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy jaglanej - 6 średnich jabłek - 40 dag białego sera - słoik dżemu lub galaretki brzoskwiniowej, duży o pojemności 300-350 ml - jajo - 2 lub3 łyżki ksylitolu - cynamon - sól Jeśli szukacie dobrej ceny i jakości kaszy, przypraw czy ksylitolu warto zajrzeć

Apetyczna babeczka
śledź od "zielonego" do rolmopsa 185

trudu). Teraz kładziemy śledziowego fileta na desce ( skórą do dołu) i układamy na nim kawałek cebuli, oraz ogórka, całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Zwinięte rolmopsy wkładamy do słoików, zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy słoje i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Po tygodniu nasze śledzie są gotowe

Miód i pieprz
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 114

mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 141

pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa był dokładnie namoczony w marynacie. Zostawiamy w misce i zabieramy

Martyna Cooks