słoik - 12348 przepisów (strona:511/824)

Mazurek kajmakowy 158

być obowiązkowo. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 kilograma maki pszennej kostka margaryny 150 gram cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej kolorowe barwniki spożywcze(żółty,zielony,pomarańczowy,czerwony) tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto

Bajeczna Kuchnia
Sos tatarski 116

Doskonały dodatek do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego. Składniki: 1 szklanka majonezu 5 ogórków konserwowych mały słoik grzybów marynowanych 1 mała cebula 1 łyżka musztardy sok z cytryny cukier puder sól,pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę,sparzamy na sicie wrzątkiem,hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia.Ogórki konserwowe i grzyby marynowane kroimy w drobną kostkę.Skrapiamy

Bajeczna Kuchnia
Pikantny sos tatarski 149

Bardzo smaczny sos do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego.Idealny na Święta Wielkanocne. Składniki: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko  1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Sposób przygotowania: Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli

Bajeczna Kuchnia
Jajka przepiórcze w sosie tatarskim 232

przepiórcze w pikantnym sosie tatarskim.Zawsze robię je na święta wielkanocne,ogólnie bardzo często je przyrządzam w ten sposób. Składniki: ok.20 jajek przepiórek Sos tatarski: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko  1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Dodatkowo: liście sałaty Sposób przygotowania: Jajka przepiórcze gotujemy przez

Bajeczna Kuchnia
Ule Karoliny 140

szklanki miodu płynnego Krem: 700 ml. mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 gram cukru 1 cukier waniliowy 375 gram masła roślinnego kieliszek rumu Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 1 op. okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki rumu 100 gram czekolady gorzkiej 100 ml. śmietany 30 % Sposób przygotowania: Bakalie i miód przełożyć do rondla i podgrzać na małym

Bajeczna Kuchnia
Naturalny zakwas na barszcz czerwony 165

cukrem.Tak przygotowany zakwas przykrywamy gazą ,zakładamy gumkę i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 dni. Po 5 dniach zakwas przecedzamy przez sitko wyłożone gazą .Gotowy zakwas przelewamy do słoików lub butelek i zakręcamy zakrętką .Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie

Bajeczna Kuchnia
Ogórki małosolne 135

gruntowych 1 litr ciepłej wody 1 łyżka soli kamiennej kwiat kopru liść chrzanu lub korzeń czosnek  cebula Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy ciemne końcówki od ogonka. Do słoika lub innego naczynia wkładamy baldachim kopru,liść chrzanu lub korzeń,czosnek i pokrojona cebule. Układamy ciasno ogórki. W 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Zalewamy zalewą ogórki, przykrywamy

Bajeczna Kuchnia
Frużelina wiśniowa 137

Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania się owoców, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Wlewamy rozrobioną mąkę z niewielką ilością wody, zagotowujemy. Gorącą frużelinę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia

Bajeczna Kuchnia
Dżem z czarnej porzeczki 116

cytryny ,ponownie zagotuj , zmniejsz gaz i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut. Zdejmij z ognia i mieszaj do momentu zniknięcia piany.Gorący dżem nakładaj do umytych i wyparzonych słoików,zakręć i poustawiaj do góry dnem.Pozostaw w tej pozycji przez 30 minut

Bajeczna Kuchnia
Konfitura wiśniowa z rumem 124

dodajemy goździki, korę cynamonu i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Wyjmujemy przyprawy, dodajemy wiśnie, wsypujemy cukier, zagotowujemy. Wlewamy rum, mieszamy, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia

Bajeczna Kuchnia
Chrupiące koreczki z curry 357

zalewę, pozostaw na 3 godziny. Ogórki przyciskamy talerzem żeby nie wypłynęły na wierzch. Po 3 godzinach dodajemy wszystkie przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Koreczki przekładamy do umytych i wyparzonych do słoików , zalewamy zalewą. Następnego dnia pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania. Koreczki najlepiej robić z małych ogórków,wtedy są najlepsze

Bajeczna Kuchnia
Ogórki krokodylki 110

dodajemy do ogórków. Dodajemy sól, mieszamy i pozostawiamy na noc pod przykryciem. Olej zagotowujemy z przyprawą chilli. Zlewamy wodę z ogórków, zalewamy gorącą zalewą, mieszamy. Koreczki nakładamy do umytych słoików, dość ciasno. Zalewę nr.II zagotowujemy, zalewamy ogórki. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z ogórków na zimę 132

miski, dodajemy sól, dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy posiekany koper i przyprawy.Cukier zagotowujemy z octem, wlewamy do sałatki,dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z cukinii na zimę 145

przekładamy do miski, solimy, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na godzinę. Sałatkę odciskamy z nadmiaru soku, składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy sałatkę, pozostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia