słoik - 12348 przepisów (strona:520/824)

Kurczak, holenderski ser i suszone pomidory! 127

magią. Lubię to uczucie. I jeszcze bardzo lubię jesień. I suszone pomidory. I Ciebie - mój drogi czytelniku - też lubię :) Składniki dla 4 osób: 3 połówki piersi z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów żółty ser 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano chili sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy. Każdą połówkę nacinamy nożem i tworzymy kieszonkę wewnątrz. Ważne

Kuchnia Pani Wiosny
Domowy ocet jabłkowy 140

kostkę (razem z gniazdami nasiennymi oraz skórką) i przekładamy do dużego słoja. Miód rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nią jabłka, tak aby żadne nie wystawało ponad powierzchnię wody. Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką i odkładamy w zacienione miejsce. Fermentacja trwa około 2-4 tygodni. Należy zwrócić uwagę, żeby podczas całego procesu produkcji, jabłka były zalane wodą, tak aby nie doprowadzić

Kuchnia Pani Wiosny
Ocet cytrynowy 162

lodówki przez kilka dni, aż uzyskamy odpowiednią ilość. Następnie przekładamy je do dużego słoja. Miód rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nią skórki, tak aby nie wystawały ponad powierzchnię wody. Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką i odkładamy w zacienione miejsce. Należy zwrócić uwagę, żeby podczas całego procesu produkcji, skórki były zalane wodą.  Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto Adamkowe-Porzeczkowiec 580

fixami i cukrem. Ciasto przekoić na 2 części. Na pierwszy blat rozłożyć równomiernie jeden słoiczek dżemu. Na dżem wyłożyć masę serową, następnie drugi blat. Na drugim blacie rozsmarować drugo słoik dżemu i wyłożyć bitą śmietanę. Całość posypać obficie startą czekoladą lub kakao. Smacznego

na moim stole...
Domowy Hummus 149

zapomnicie o sklepowym, bo będzie smakował o niebo lepiej. Będzie go także sporo, aby delektować się nim znacznie dłużej. Do roboty! :)    Domowy Hummus Przepis na 1,5 słoika  Potrzebujemy: Kubek ciecierzycy - 250 ml 4 łyżki sezamu 2 ząbki czosnku Sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka kuminu Oliwa lub olej sezamowy Pieprz i sól Przygotowanie:  1. Najpierw

Bananowe Pole
Błyskawiczna surówka z kapusty 169

dodajemy chrzan dobrze mieszamy, wlewamy do kapusty. Dodajemy kminek dokładnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4 godziny. Wkładamy kapustę w wyparzone oraz suche słoiki, zakręcamy dekielki( nie gotujemy ) przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu do 2 miesięcy. Podajemy do mięs, ryb oraz do kanapek. Smacznego

kgwjanczewo
Marmolada z pigwy 129

rozpadnie. Słodzimy i gotujemy jeszcze jakiś czas by marmolada uzyskała pożądaną konsystencję. Jeśli nie chcemy wyczuwać skórek blendujemy wszystko na gładko lub przecieramy przez sitko. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem i studzimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z quinoa Komosą ryżową czarną 129

minut. - 100 g komosy( zawiera magnez , mangan, miedź i żelazo,nie zawiera glutenu) - 2 liście laurowe i goździki - szczypta soli - szklanka ugotowanej fasolki szparagowej (ja kupiłam w słoiku) - 1 mała czerwona cebula - szczypta kurkumy i pieprzu ( przy tym połączeniu kurkuma działa najlepiej) - 1 pomidor - łyżeczka oleju z ostropestu i octu jabłkowego - puszka tuńczyka w oleju (taką średnią). Quinoa opłucz

Pasje Jolki
Chleb żytni litewski z kminkiem 183

łyżki mąki żytniej 1150 1 łyżeczka kminku całego 1 łyżeczka kminku mielonego 200 ml wody (wrzątku) Zaparzyć składniki wrzącą wodą i zostawić na 30 min. w zamkniętym naczyniu (np. słoiku). Ciasto: cały zakwas cała zaparka (wystudzona) 2,5 szklanki mąki pszennej 450 2 szklanki  mąki żytniej 1150 3 łyżeczki cukru (miodu) 1,5 łyżeczki soli 250 ml wody Wyrobić

Przepisy na domowy ser i chleb
Halloween Oczy z galaretki 505

niewielką ilość żelatyny rozpuszczamy w 1 łyżeczce ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dopasowujemy do siebie połówki oczu i sklejamy kejem z żelatyny. Całość możemy przełożyć do słoika i udekorować dżemem malinowym. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Jaglane naleśniki z dżemem z dyni i pigwowców 150

podaję wersję wypracowaną w trakcie. Składniki: Naleśniki 450 g mąki jaglanej 350 ml mleka 400 ml wody 5 jajek 2 łyżki oleju syrop klonowy Dżem (można wykorzystać gotowy ze słoika ) 300 g obranej dyni 300 g obranej pigwowców cukier sok z połowy cytryny Dynię i pigwę rozgotować w wodzie (powinna wypełniać garnek do połowy owoców). Zmiksować. Doprawić do smaku cukrem

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie w oleju rydzowym 145

poziomu "złego" cholesterolu. Olej posiada w sobie również witaminę E, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Składniki : 8 płatów śledziowych "Matjasów" 3 spore cebule pół słoika ogórków kiszonych około 1/3 szkl soku z ogórków 250 ml oleju rydzowego pieprz Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć przez  około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski

Garnkowe fanaberie
Kruchy placek z gruszkami 183

Składniki na ciasto: 300 g mąki 2/3 szklanki cukru 120 g masła 1 jajko + 1 żółtko 2  łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Nadzienie: pół słoika dżemu morelowego 50 g pokruszonych herbatników 1 kg gruszek ( obranych i pokrojonych w ćwiartki a następnie plasterki) 1/2 szklanki rodzynków 1 łyżeczka cynamonu kilka łyżek cukru Wszystkie składniki na ciasto

Słodka Kraina Wypieków
Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem czyli wiosenne Śniadanie Mistrzów:-) 170

smakuje wybornie. Co prawda kusił mnie prezent od Oksany czyli dżem z pomarańczy ale pomyślałam, że go zachowam na specjalną okazję, bo jest tak pyszny, że od razu cały słoik bym pożarła!!! Dziękuję Oksano

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto królowej 173

szklanki cukru * opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g) Krem: * opakowanie kremu karpatkowego np. Delekta w 5 minut * mleko do przygotowania kremu ok. 400 ml * Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki. Ja zrobiłam klasyczną masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje

sierotka maRysia w kuchni