słoik - 12348 przepisów (strona:520/824)

Tradycyjna zupa ogórkowa 174

siłę) do nowoczesności i starać się ulepszać to, czego nie da się po prostu ulepszyć. :) Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych  1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 1 słoik (270 gramów) przecieru ogórkowego - ja użyłam przecieru Ogródek Dziadunia  lub 6 ogórków kiszonych 3,4 ziemniaki 1 pęczek świeżego koperku sól, pieprz 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego

Garniec Magalie
Domowa żurawina do mięs, serów albo jako dodatek do ciast/ciasteczek, deserów 187

Domowa żurawina jest idealna do mięs i serów. Sprawdza się także jako dodatek do ciast czy deserów. Powiem szczerze zawsze kupowałam taką gotową w sklepie (w słoiku). Polecam jednak domową - przyrządzenie zajmie Wam dosłownie chwilę, a w smaku jest bez wątpienia o niebo lepsza niż te kupne! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 193

przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem.  Krokiety podałam z czerwonym barszczem .  Składniki: 4 cebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki  1 pietruszka domowa wegeta do smaku  sol do smaku  pieprz do smaku  bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej

Krakowskie smaki Ani
Prażona cebulka 683

cebulkę, tym bardziej, że jakoś do tej pory nie wpadłam na myśl aby ten przepis umieścić na blogu, wydawał mi się chyba za bardzo banalny. U mnie zawsze stoi słoik z taką cebulką, aby móc ją wykorzystać jako dodatek. Często dodaję ją do kotletów mielonych , albo kotletów z kaszy jaglanej gdyż doskonale podnosi ich smak, to świetny dodatek do domowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 104

mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej

Martyna Cooks
Warto zagnieździć się w Gnieździe oraz o cuppingu słów kilka 122

bariści Gniazda sprawdzają dokładnie, która metoda parzenia będzie najodpowiedniejszy dla danej odmiany. Cóż to za dbałość o szczegóły! I w tym momencie aż mi głupio, że zwykła neska ze słoika z odrobiną mleka mnie równie mocno zadowala. Na dowód ich kunsztu warto wspomnieć, że cały zespół był nagradzany na różnych konkursach w parzeniu kawy (m.in. z AeroPresu), zarówno w Polsce

Food Square
Nalewka z dzikiej róży 125

szklanka wody 3 goździki Sposób wykonania: Owoce dzikiej róży należy zebrać po pierwszych przymrozkach, albo pozostawić w zamrażarce na około dwa dni. Owoce dokładnie myjemy, wrzucamy do dużego słoika i mieszamy razem z miodem, wodą i goździkami. Na koniec dolewamy spirytus i odstawiamy na ok. 2 miesiące. Gotowy płyn odcedzamy od owoców, filtrujemy i przelewamy do czystych butelek. Odstawiamy

Kuchnia Pani Wiosny
ciasto z wiśniami 151

koniec łączymy z ubita piana .Pieczemy około 45- 50 minut w temp. 175-180° C. Po upieczeniu polewamy pozostawioną polewą czekoladową.:) ps. u mnie przełożone kremem i wiśniami ze słoika. Krem 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Wykonanie Żółtka, cukier, budyń wymieszać  ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować

w mojej kuchni
Kapuśniak na żeberkach . 132

kapuśniak z wyśmienitej  Kapusty kiszonej z grzybami od firmy Ogródek Dziadunia .  Zupka jest , pyszna , pożywna w sam raz na obiad, moje dzieci ją uwielbiają :) Składniki : około 1/2 słoika Kiszonej kapusty z grzybami Ogródek Dziadunia   2 kawałki żeberek średniej wielkości 2 marchewki , kawałek : pora , selera , natka pietruszki , kilka gałązek lubczyku  około 6 ziemniaków dużych  vegeta

Sama słodycz i szczypta chili
Rumowe kule bakaliowe! 136

ciasto: 150g rodzynek 50g masła 25g gorzkiego kakao 150g mielonych włoskich orzechów 150g cukru pudru 30ml rumu Sposób wykonania: Dzień wcześniej kroimy na drobno rodzynki, wkładamy je do słoika i zalewamy rumem. Następnego dnia w misce ugniatamy razem rodzynki, masło, kakao, mielone orzechy włoskie i cukier puder. Z ciasta formujemy małe kule i obtaczamy je w mielonych orzechach. Pozostawiamy

Kuchnia Pani Wiosny
Kurczak, holenderski ser i suszone pomidory! 122

magią. Lubię to uczucie. I jeszcze bardzo lubię jesień. I suszone pomidory. I Ciebie - mój drogi czytelniku - też lubię :) Składniki dla 4 osób: 3 połówki piersi z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów żółty ser 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano chili sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy. Każdą połówkę nacinamy nożem i tworzymy kieszonkę wewnątrz. Ważne

Kuchnia Pani Wiosny
Domowy ocet jabłkowy 136

kostkę (razem z gniazdami nasiennymi oraz skórką) i przekładamy do dużego słoja. Miód rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nią jabłka, tak aby żadne nie wystawało ponad powierzchnię wody. Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką i odkładamy w zacienione miejsce. Fermentacja trwa około 2-4 tygodni. Należy zwrócić uwagę, żeby podczas całego procesu produkcji, jabłka były zalane wodą, tak aby nie doprowadzić

Kuchnia Pani Wiosny
Ocet cytrynowy 154

lodówki przez kilka dni, aż uzyskamy odpowiednią ilość. Następnie przekładamy je do dużego słoja. Miód rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nią skórki, tak aby nie wystawały ponad powierzchnię wody. Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką i odkładamy w zacienione miejsce. Należy zwrócić uwagę, żeby podczas całego procesu produkcji, skórki były zalane wodą.  Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto Adamkowe-Porzeczkowiec 574

fixami i cukrem. Ciasto przekoić na 2 części. Na pierwszy blat rozłożyć równomiernie jeden słoiczek dżemu. Na dżem wyłożyć masę serową, następnie drugi blat. Na drugim blacie rozsmarować drugo słoik dżemu i wyłożyć bitą śmietanę. Całość posypać obficie startą czekoladą lub kakao. Smacznego

na moim stole...
Domowy Hummus 142

zapomnicie o sklepowym, bo będzie smakował o niebo lepiej. Będzie go także sporo, aby delektować się nim znacznie dłużej. Do roboty! :)    Domowy Hummus Przepis na 1,5 słoika  Potrzebujemy: Kubek ciecierzycy - 250 ml 4 łyżki sezamu 2 ząbki czosnku Sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka kuminu Oliwa lub olej sezamowy Pieprz i sól Przygotowanie:  1. Najpierw

Bananowe Pole