Ketchup domowy 211Otrzymane puree przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek pomidorów. Gładką masę gotujemy jeszcze przez jakiś czas aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gotowy, gorący ketchup przekładamy do czystych słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem
Qchnia po prostu
Śledź z suszonymi pomidorami 251piórka, czosnek w drobną kosteczkę lub przecisnąć przez praskę. Suszone pomidory pokroić w kosteczkę. Śledzia przełożyć do miseczki popieprzyć, dodać cebulę, czosnek, pomidory i majeranek, delikatnie wymieszać, przełożyć do słoika. Na koniec dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i zalać wszystko olejem. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi
Pasztetowa w słoiku 209warzywa . Dodaje pieprzu, majeranku, jeśli potrzeba to soli . Dokładnie mieszam , jeśli masa jest zbyt gęsta to dodaje po troch wywaru z gotowania cały czas wyrabiam pasztetową . Przekładam do słoików i pasteryzuje ok.40 minut. Gotowe . I jeśli mam zachciewajkę na pasztetową to tylko schodzę do piwnicy i już
Eli Gotowanie
Szarlotkowe zawijańce 198francuskie + dodatek . Dzisiaj tym dodatkiem jest marmolada z jabłek ( uduszone jabłka)Na moje szczęście moja jedyna jabłonka w ogródku obrodziła że HO HO!!. Składnki 1 ciasto francuskie 1 litrowy słoik uduszonych jabłek ( lub 2 kg jabłek + 4 łyżki cukru) garść rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu. 1/2 czekolady ( nie koniecznie) 1 jajko Wykonanie Jeśli nie mamy gotowych jabłek uduszonych
Eli Gotowanie
Klopsiki 187Klopsiki to praktyczne danie . Jeśli coś zostanie z obiadu można je zalać sosem w słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje . te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym . Składniki na klopsiki 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku
Eli Gotowanie
Zupa z chleba 297też może być. - 30 - 40 dkg czerstwego chleba - sól,pieprz do smaku - olej do smażenia. - ser żółty ostry 5 dkg Wywar warzywny gotuję raz w tygodniu, wlewam do słoików. Wykorzystuje do zup szybkich. Wykonanie - obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę w miarę drobną - umyte pomidory pokroić w ćwiartki. ( można obrać je ze skórki i wyrzucić nasiona
Eli Gotowanie
Konfitura z brzoskwiń 287cukrem i odstawiłam na 30 minut. Następnie dodałam żelfix i na małym ogniu zaczęłam podgrzewać. Podlałam troszkę wodą i doprowadziłam do wrzenia. Po 5 minutach przełożyłam do wyparzonych słoiczków. Słoiki zakręciłam i odwróciłam do góry dnem. Wyszły mi 3 słoiczki
Aga w kuchni
Weekend na Białogonie 219pojedynczego kawałka! Pleśniak vel Strzępiec 3 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki + 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła 3 jajka szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu (ja użyłam dżemu wiśniowego domowej roboty) olejek rumowy odrobina soku z cytryny W związku z tym, że ciasto w Pleśniaku ma być kruche, masło powinno być dobrze schłodzone
Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb ze słonecznikiem 220się uda, zabrałam się za hodowanie zakwasu. Nowy domownik poczuł się dobrze na półeczce obok lodówki, wyrósł dzielny, silny i duży. Tak duży, że już dwa razy wylazł ze słoika. Umościłam mu wygodne gniazdko na górnej półce lodówki i odkąd osiągnął odpowiedni rozmiar, tam właśnie mieszka, czasem wyjmowany na karmienie. Asystował mi już przy wielu wypiekach, jednym z nich jest
Przepysznik - BLW i nie tylko
Wielka Brytania: Dyniowo-orzechowe muffiny 221momentu, w którym pojawiły się piękne, wielkie i pękate dynie i zakupiliśmy najładniejszą jaką udało nam się znaleźć. Wydrążyłam ją znaczne lepiej niż tą zeszłoroczną, dzięki czemu zamiast dwóch słoików, uzyskałam pięć. Zamroziłam je i co tydzień wyjmowałam jeden, by wypróbować nowy przepis. Powstały zatem muffiny dyniowo-orzechowe, które rzucę na pierwszy ogień w Festiwalu Dyni, ciasteczka dyniowe z czekoladowymi
Przepysznik - BLW i nie tylko
Pasta z makreli vel Paprykarz 259dostanie, ponieważ głównym jej składnikiem jest wędzona makrela. Sama natomiast nie mogę się jej oprzeć, sprawdza się rewelacyjnie i wszyscy domownicy uwielbiają. Z podanej poniżej porcji wychodzą dwa duże słoiki i jeden mały, choć zwykle zawartość małego znika w chwilę po zrobieniu pasty. Także dzisiaj przepis z serii bez zbędnych teorii i tylko dla dużych. Smacznego! Pasta z makreli
Przepysznik - BLW i nie tylko
Daktylowa nutella 197jakby słodycze stanowiły jedyny sens bycia dzieckiem. Żeby jednak pozamykać wszystkie nieżyczliwe usta, można się pokusić o przyrządzenie daktylowego kremu do kanapek i naleśników, a nawet wrzucić go do słoika po nutelli i brać gości pod włos ;) Krem jest znakomity w smaku, można go przyrządzić zarówno w wersji dla alergików bez orzechów i z karobem zamiast kakao, a także
Przepysznik - BLW i nie tylko
Pasta ze słonecznika 198mnie wersja dla odważnych, mieliłam w młynku do kawy, a na koniec poprawiałam ręcznym blenderem, bo jestem hardkorem, który nie ma dobrego blednera kielichowego. Pastę przełożyć do miski albo słoika. Przechowywać w lodówce, może tam stać około tygodnia. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko
Domowe lody jagodowe (bez maszyny) 245innych gadów, marzy o tym by się ochłodzić. Mam dla was zatem kolejną lodową propozycję. Sezon na jagody właśnie się zaczął, więc na targ po miskę jagód, albo słoik w rękę i do lasu! A potem po zrobieniu fury pierogów, o TAKICH , i po pożarciu michy zupy jagodowej, o której wkrótce, zabrać się za mieszanie lodów. Pysznych, orzeźwiających, domowych lodów
Przepysznik - BLW i nie tylko