słoik - 12348 przepisów (strona:520/824)

Sałatka curry z kurczakiem i współpraca ze Skworcu 219

miejsca w małych kuchniach, tak jak u mnie. Polecam! Składniki: opakowanie makaronu - dużych muszki ok. 70 dag filetu z kurczaka puszka ananasa puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego mały słoik papryki konserwowej przyprawa do kurczaka 4 łyżka majonezu 1 łyżeczka Curry Premium od Skworcu sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Filety z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć

Na Ciasteczkowych Papierach
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej 140

tłuszczu i dziwnych wspomagaczy. Najlepiej krem mocno zmiksować, aby kasza i orzechy nie były w kawałkach. Krem warty spróbowania - czekoladowo-orzechowy, lekko słodki i bardzo delikatny ♥ Składniki na 1 słoik 250 ml: 50 g surowej kaszy jaglanej (1/2 woreczka) 25 g orzechów laskowych 1 banan 3 łyżeczki miodu 2 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki mleka w proszku + ewent

Ugotować
BEZGLUTENOWY ZAKWAS NA ŻUR 124

czosnku DO CZYSTEGO SŁOJA lub kamionki wsyp wszystkie składniki składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą i zawiąż sznurkiem. Codziennie mieszaj zakwas, po czterech dniach powinien być gotowy. WSKAZÓWKI:  - Słoik musi być bardzo czysty, najlepiej wyparzony - Zakwas spod ogórków musi być "żywy", najlepiej własnego wyrobu. Dzięki niemu zakwas szybciej zacznie fermentować. - Ta ilość starcza na około 6 litrów żuru

Kuchnia bezglutenowa Loli
Jak zrobić kawę latte bez ekspresu? 3860

potrzebne rzeczy: 1-3 łyżeczek kawy lub rozpuszczalnej kawy (w zależności jak mocną lubicie) 2/5 szklanki (w której będziecie serwować kawę) wody  2/5 szklanki mleka cukier (opcjonalnie) Słoik z pokrywką Tygielek do kawy ( jeżeli robimy z prawdziwą kawą) Lejek  Łyżka i łyżeczka Jak zrobić kawę latte bez ekspresu? - poradnik:  Do tygielka wsypujemy kawę i wlewamy wodę. Ustawiamy

Kuchnia Łukasza
zupa z pieczonego bakłażana 99

zupa z pieczonego bakłażana składniki dla czterech osób 2 bakłażany słoik domowych pasteryzowanych  pomidorów  lub puszka pomidorów 1,5 l bulionu 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 3 łyżki oliwy 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2 łyżki sezamu szczypta chili  sól sposób przygotowania Bakłażany i ząbki czosnku w łupinach wkładamy, na trzydzieści minut, do piekarnika nagrzanego

Miód i pieprz
Lecznicza nalewka czosnkowa. 125

Sposób wykonania : O brany czosnek zmiażdżyć, wsypać do czystego słoja. Zalać spirytusem, słój szczelnie zamknij i odstaw na 1 tydzień. Po tygodniu nalewkę przefiltruj, rozlej do czystej butelki lub słoika, szczelnie zamknij. Możesz ją stosować.     Zastosowanie : Pij 2-3 razy dziennie po 20-30 kropli. Nalewka czosnkowa oczyszcza organizm z odkładającego się tłuszczu, wypłukuje nierozpuszczony wapń, poprawia przemianę

Przepisy i porady kulinarne
Likier kawowy 515

ziaren kawy 500 ml wódki czystej 1 szkl cukru 1 filiżanka espresso 400 ml mleka zagęszczanego niesłodzonego Do słoika wsypać ziarna kawy i cukier, zalać wódką, odstawić na tydzień. Od czasu do czasu mieszać. Po tygodniu dodać espresso i mleko. Wymieszać i odstawić na kolejne 3 dni. Po tym czasie zlać do butelek. Po ok tygodniu juz można pić

Gotowanie jest łatwe
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą . 695

mąż i dzieci się nimi zajadali . Do placków użyłam wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami z Ogródka Dziadunia , powiem Wam że nie spotkałam się jeszcze z tak pyszną kapustą ze słoika , no po prostu palce lizać. Jako dodatek do placków użyłam przepysznego Sosu kebab gyros i Sosu madziarów firmy Folwark .Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 6 dużych ziemniaków 1 duża cebula

Sama słodycz i szczypta chili
Murzynek z wiśniami i masą serową 411

dżemu wiśniowego. Masa serowa: pół kg sera białego zmielonego  (ew. serek taki wiaderkowy na sernik) 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe  Dodatkowo : Słoik dżemu wiśniowego lub wiśnie z kompotu bez pestek. Ja wykorzystałam dżem, w którym były całe owoce. Kilka łyżek wiśniówki do nasączenia ciasta. Wykonanie : Mleko , masło , cukier i kakao włożyć

Malinowa Kawiarenka
Domowy eliksir zdrowia 2712

cytryn oraz wyciśnięty czosnek. Gotowe! Kilka uwag: - eliksir przechowujemy w lodówce! Olej lniany zachowuje swoje właściwości tylko w niskiej temperaturze; nie lubi także światła - przed każdym użyciem należy wstrząsnąć słoikiem/butelką - miód lubi osiadać na dno Dlaczego eliksir jest taki magiczny? 1)  Olej lniany - ma gorzki, orzechowy posmak. Otrzymywany jest przez tłoczenie "na zimno" dojrzałych nasion lnu, dzięki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Dżem z dyni 109

kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy aż zmięknie. Następnie blendujemy na puree, doprawiamy cukrem waniliowym i ewentualnie jeszcze cukrem zwykłym:)No i do słoików i pasteryzujemy przez

Anioły w kuchni
Słodka rewelka . 299

tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia  1 łyżka oleju   1/2 szklanki cukru   Kisiel jagodowy: 1 litr jagód z sokiem ze słoika ja użyłam z Ogródka Dziadunia  3 kisiele poziomkowe + 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej   Masa budyniowa : 700 ml mleka  3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 2 łyżki

Sama słodycz i szczypta chili
Śledzie pod pierzynką z burakami 9824

zachęca do spróbowania sałatki.  Poniższa sałatka jest obowiązkowa na święta bożonarodzeniowe. Dodatkowo znika jako pierwsza ze świątecznego stołu :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matyjas (250 g) 1 słoik majonezu (250 ml) 4 ziemniaki 4 buraki podłużne 5-6 dużych ogórków konserwowych 3 małe cebule sól, pieprz Najlepiej dzień wcześniej ziemniaki ugotować w mundurkach. Buraki piec w naczyniu żaroodpornym

Ugotować
Chałwowy budyń jaglany 171

kawy lun ręczny blender. Gotowa pasta jest gładka i nie ma zawiera widocznych ziaren sezamu. Jeśli wyjdzie za sucha, dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy. Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy.   Składniki na budyń: 1 łyżeczka pasty tahini 1 łyżeczka miodu lub więcej 4 łyżki kaszy jaglanej  50 ml mleka  Kaszę umieścić

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 172

Sałatka jest szybka, tania, idealna na kolację a do tego smakuje znakomicie. Dla wszystkich miłośników lekko ostrzejszych smaków. Składniki: - 1 słoik marynowanych pieczarek - 5 jajek - 1 pomidor - 1/2 puszki groszku - 1/2 puszki fasolki czerwonej - sól i pieprz - 2 łyżeczki musztardy - 4 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy

Zainspirowana w kuchni