olej do smażenia ewentualnie np. kaszka kukurydziana do obtoczenia sezam do obtoczenia Najlepiej ziarna ciecierzycy namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Można też użyć kupioną, gotową w puszcze lub słoiku. Kolejno do miksera lub blendera wkładałam: Pietruszkę, kolendrę, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie wsypałam ciecierzycę. Na koniec dodałam przyprawy, skórkę i sok z cytryny. Wszystko zmiksowałam na gładką
potrawyregionalnePrzełożyłam do szklanego słoja. Idealnie nadaje się też gliniany garnek. Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalałam wodą wymieszaną z solą, tak żeby przykryła buraczki. Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień. Powinien stać w temperaturze pokojowej. Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. I tyle.Łatwe
potrawyregionalneCzosnek obrałam i drobno posiekałam. Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny. Wsypałam majeranek, pieprz czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno cebulę. Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić. Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego! Jak jesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik
potrawyregionalnecytryny. Owoce aronii trzeba teraz przetrzeć przez sitko. Ja użyłam mojej kochanej wyciskarki. Połączyłam wyciśnięty i powstały przy gotowaniu sok. Zagotowałam go i gotujący wlałam do słoików. Nie trzeba ich wówczas już pasteryzować. Sok jest zdrowy i idealny do rozcieńczania go z wodą. Pijcie go więc na zdrowie
potrawyregionalnewszystko na gładką masę. Gotowałam jeszcze wszystko przez jakiś czas do momentu aż stwierdziłam, że jego konsystencja jest wystarczająco gęsta. Teraz wystarczy już nakładać gorący dżem do wyparzonych słoików. Można je zagotować. Ja je zakręciłam i odstawiłam do góry nogami. Smacznego! ZAPRASZAM NA INNE PYSZNE DŻEMY DŻEM Z WIŚNI DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI
potrawyregionalnepewno lubicie podgryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii. Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych
potrawyregionalneprzecier przelałam do garnka. Zagotowałam i wsypałam cukier. Mieszałam i gotowałam przez około 40 minut. Im mniej cukru, tym dłużej gotujemy. Gorący dżem wlewałam do wygotowanych i suchych słoików. Dobrze je zakręcałam i odstawiałam przykrywkami do dołu. Smacznego! Zapraszam na inne dżemy: GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI DŻEM Z WIŚNI DŻEM TRUSKAWKOWY DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ
potrawyregionalnestaje się gęstszy. Ja użyłam dżemixu, więc nie gotowałam go długo. W czasie gotowania powstawała piana, którą należy zdejmować. Pozostało już tylko nalewać gorący dżem do wyparzonych i suchych słoików. Ustawiałam je przykrywką do dołu. Smacznego! Polecam DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM TRUSKAWKOWY
potrawyregionalneCzerwona porzeczka to kawałek lata zamknięty w słoiku! Te kwaskowate, czerwone małe kuleczki są pyszne i zdrowe. Dzięki dużej zawartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Są bogate w witaminę C, która ma istotne właściwości ochronne i przeciwutleniające. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia
potrawyregionalneminut. lub dodać domowy przecier pomidorowy . Wymieszałam cukinię i bakłażany. Wlałam do nich przecier pomidorowy. Wszystko wymieszałam i zagotowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku. Nakładałam warzywa do słoików, Pasteryzowałam przez około 10-15 minut. Smacznego
potrawyregionalneWylać na spód śliwkowy. Piec w 150*C przez 60-90 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć i wystudzić. Boki odkrawać od formy po całkowitym wystudzeniu sernika. Polewa: 1/3 słoika powideł śliwkowych gładkich 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżki soku z pomarańczy Powidła podgrzać z sokiem, dodać kakao i wymieszać na gładko. Udekorować wystudzony sernik. Smacznego
Chocolate Muffin Blogoleju. Dodajemy przecier i wszystkie przyprawy i studzimy. Rybę siekamy bardzo drobno lub mielimy na sitku 4 mm. Cebulę i rybę mieszamy i dodajemy ryż. Wkładamy w sterylne słoiki i pasteryzujemy 50 minut w wodzie o temp. 95 stopni. Smacznego
Marder&Marder ManufacturePóki co, trzeba pozaliczać wszystko, później będzie czas na relaks i przyjemności. Lubicie majonez? Ja bardzo, aczkolwiek moja miłość nie jest taka wielka, żeby wyjadać go łyżeczką ze słoika. Uważam go za interesujący i podkreślający smak element wielu potraw. Między innymi świetnie pasuje do babki piaskowej (zamiast margaryny/masła), sałatki jarzynowej, zapiekanego kurczaka, czy też jako zestaw z serem
Be Fit Be Strongmąki, 180 ml wody i wymieszać, przykryć ściereczką. Odstawić na 8-12 h w ciepłe miejsce. W dniu pieczenia: Odważyć 350 g zakwasu, zapas odłożyć do słoika i schować do lodówki do kolejnego użycia. Dodać ziarna słonecznika, odcedzone ziarno żyta, pestki dyni, nasiona chia, siemię lniane, mąkę żytnią typ 720, wodę, sól oraz . Całość dokładnie wymieszać, miskę
Moje QulinariaSzybka i pożywna sałatka, jedna z ulubionych mojego męża. Składniki: słoik mieszanki sałatkowej (groszek, kukurydza, marchewka) 3 ogórki kiszone 1 duża pierś z kurczaka 2 szklanki makaronu świderki czerwona papryka 1/2 cebuli 5 łyżek majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku szczypta chili sól pieprz łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia