mojej hodowli doniczkowej. Składniki; 1 kg. pomidorów koktajlowych, 3 ząbki czosnku, 1,5 dag soli, 1 dag kwasku cytrynowego Wykonanie; Pomidory płuczemy i nakłuwamy wykałaczką.Czosnek obieramy. Układamy w słoikach razee z pomidorkami. Z 1 litra wody, soli i kwasku cytrynowego gotujemy zalewę. Wylewamy na pomidorki.Zamykamy słoje.Pozostawiamy 2 cm wolnej przestrzeni od góry. Pasteryzujemy 25 minit w temp
Anioły w kuchnitakiej sytuacji można ratować się słoikową wersją dobrej jakości jak np. sosem słodko-kwaśnym firmy Orzech. W formie zapiekanki smakuje jeszcze lepiej niż zrobiony na patelni. 1 słoik sosu słodko-kwaśnego od Orzech 200g ryżu 2 filety z kurczaka 100g żółtego sera sól, pieprz olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą
Szefowa kuchnizostawić trochę miejsca na uniesienie się jabłek podczas fermentowania) Wodę zagotowujemy z miodem i pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzoną, osłodzoną wodę wlewamy do słoja z resztkami jabłek, mieszamy drewnianą łyżką. Słoik przykrywamy gazą/pieluchą tetrową i zabezpieczamy gumką recepturką. Odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Kilka pierwszych dni pojawiać się będzie nalot i piana. To dobra oznaka, dopóki
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 1 szklanka mleka 1 kostka masła 1 słoik dżemu tłuszcz i bułkę tartą polewa 1/2 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżka wody Wykonanie: Ucieramy masło z żółtkami oraz cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodajemy wymieszaną mąkę
kgwjanczewoniej paprykę i cebulę. Zagotowujemy wszystko razem i gotujemy ok 10 - 15 min ( zależy od papryki należy kontrolować jej miękkość, ma być delikatnie miękka ). Gotową paprykę przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia. Nie wymaga pasteryzacji. Z porcji wyszło mi 7 takich słoiczków jak wyżej na zdjęciu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaokoło 15-20 minut, po czym ściągamy z papieru i studzimy na kratce. Ciastka przy stygnięciu zrobią się bardziej kruche. Całkowicie ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku, bez dostępu światła i powietrza. Jeśli nie zjecie ich od razu, dobrze przechowywane wytrzymają ponad miesiąc. Z tej porcji otrzymacie około 34 dość grubych ciasteczek o średnicy
Karo in the Kitchenkupowałam, bo jakoś nie mogłam nigdzie dostać odpowiednich produktów. W tym roku się udało! I chociaż to nie czereśniowe, a malutkie pomidorowe papryczki to również wyszły idealne. Do każdego słoika na podkręcenie smaku dołożyłam również po dwie faszerowane papryczki chili. Warto mieć taki słoiczek w swoich zapasach – przyda się, gdy przyjdą niespodziewani goście. Do tego wędlina, Czytaj dalej... Artykuł
Pasja Smakugrzyby trwa i podobno coraz więcej pojawia się ich w lasach. Ja w tym roku nie miałam jeszcze okazji, żeby iść na grzyby. Ale od mamy dostałam słoik suszonych podgrzybków. Długo zastanawiałam się co z nich zrobić. No i padło na zupę grzybową z ziemniaczanymi kluskami. Można ją zrobić na bulionie mięsnym jak również na bulionie warzywnym
Passion of Cookingminut, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Postawić na ogień wsypać galaretki pomarańczowe i sok z cytryny, zagotować. Gorący przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zamknąć i postawić do góry dnem, przykryć ściereczką. Można tez tradycyjnie pasteryzować w garnku przez 15 minut. Idealny jest do naleśników, gofrów i innych deserów. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychkoło 20 minut ( wsypujemy łyżkę soli , podczas gotowania zbieramy szum ). Ugotowane grzyby przepłukujemy wodą zimną i wkładamy odsączone do małych słoiczków. Zalewamy przygotowana zalewą , aby grzyby były całkiem zakryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut
Różowa kuchniaWiśniaczek". Tak nazwałam to ciasto, które powstało, gdy naszła mnie ochota na coś o słodko-kwaśnym smaku. Takie połączenie lubię najbardziej. Wzięłam więc słoik kompotu wiśniowego i dżem porzeczkowo- wiśniowy, sporządziłam masę budyniową i dwa biszkopty w tym jeden z orzechami i kakao i powstało całkiem niezłe ciacho. Polecam wypróbować:) Biszkopt jasny : 6 jajek (L) 7 łyżek cukru 5 łyżek
Maślane ciasteczkododajemy liść laurowy, ziele angielskie i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 2 godzin. Wytopiony tłuszcz i powstałą galaretkę przełożyłam do słoika - doskonałe smarowidło na kanapki
Nie tylko w kuchniczosnek. Wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi). Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika koła o średnicy 7-8 cm. Na środku każdego koła położyć słony paluszek (końce paluszka mają wystawać za koło na taką samą długość), a na nim łyżeczkę farszu. Końcówki kół
Nie tylko w kuchnichodzi o nazwę tylko o smak :) Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz), 2 słodkie czerwone papryki, ½ litrowego słoika ogórków konserwowych, 2 duże cebule, Na zalewę: niepełna szklanka octu 10% ( około 200 ml), 1,5 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1 mały
Nie tylko w kuchnimasła Na jagodową bitą śmietanę: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%, 2 śmietany fix, 3 łyżki cukru pudru, ¼ szklanki soku jagodowego, 1 czubata łyżka żelatyny Dodatkowo: słoik dżemu jagodowego (najlepiej niskosłodzonego), 16 – 18 herbatników maślanych, 16 – 18 herbatników kakaowych, Do dekoracji: ½ tabliczki białej czekolady startej na wiórki, kawa rozpuszczalna, świeże lub mrożone jagody Sposób wykonania: Jajka z cukrem ubić
Nie tylko w kuchni