słoik - 12348 przepisów (strona:533/824)

Oszukane przepiórcze udka 145

czosnek. Wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi). Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika koła o średnicy 7-8 cm. Na środku każdego koła położyć słony paluszek (końce paluszka mają wystawać za koło na taką samą długość), a na nim łyżeczkę farszu. Końcówki kół

Nie tylko w kuchni
Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym 189

chodzi o nazwę tylko o smak :) Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz), 2 słodkie czerwone papryki, ½ litrowego słoika ogórków konserwowych, 2 duże cebule, Na zalewę: niepełna szklanka octu 10% ( około 200 ml), 1,5 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1 mały

Nie tylko w kuchni
Jagodowa kubanka 158

masła  Na jagodową bitą śmietanę: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%, 2 śmietany fix, 3 łyżki cukru pudru, ¼ szklanki soku jagodowego, 1 czubata łyżka żelatyny Dodatkowo: słoik dżemu jagodowego (najlepiej niskosłodzonego), 16 – 18 herbatników maślanych, 16 – 18 herbatników kakaowych, Do dekoracji: ½ tabliczki białej czekolady startej na wiórki, kawa rozpuszczalna, świeże lub mrożone jagody Sposób wykonania: Jajka z cukrem ubić

Nie tylko w kuchni
JESIENNY DESER DLA DUSZY 125

tarty czeka reszta  przepięknych jabłek ,kusząc swymi wdziękami.Bierzmy się do pracy ,  bo juz dziś mamy kalendarzową jesień ,czas na zadumę i wytężoną pracę w domu przy słoikach ,w polu i w lesie , a owoce i warzywa czekają na to , by je zapakować do sloików i delektować się nimi w zimowy czas.     6 - 8 szt . jabłek

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chałwowiec z wiśniami 242

pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 30-35 minut). Krem chałwowy: 2 budynie śmietankowe 600 ml mleka 200 g masła 400 g chałwy  Dodatkowo: słoik wypestkowanych wiśni Odlewamy 200 ml mleka, rozprowadzamy w nim budynie. Pozostałe mleko gotujemy, wlewamy budynie. Mieszamy aż do zgęstnienia, budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na gładką masę, dodajemy

Słodka Kraina Wypieków
Dynia na zimową zupę 145

Jeśli macie nadmiar dyni i nie wiecie co z nią zrobić to mam pomysł na jej wykorzystanie. Po prostu zamknijcie ją w słoiku i wykorzystajcie zimą do zupy. Można też dodać ja na przykład do sosów. Wszystko od Was zależy, może wyczarujecie coś nowego i smacznego z dodatkiem takiej oto dyni. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kapusta kiszona 114

niż 20 g na 1kg kapusty), kilka liści laurowych i ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny,  żeby kapusta puściła sok. Następnie wkładamy do wyparzonych słoików, ugniatamy, zakręcamy i odstawiamy na parę dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy do piwnicy lub innego chłodnego pomieszczenia

Anioły w kuchni
Jabłecznik z pianką 141

Sezon na jabłka w pełni, w naszym sadzie w tym roku bardzo obrodziły. Wiele z nich powędrowało do słoików jako kompoty, konfitury, jabłka prażone do jabłeczników na zimę, a trochę trafiło właśnie do tego przepisu. Szybkie, proste i smaczne czyli takie ciasto jakie lubię najbardziej :) Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na ciasto: 5 żółtek 2 łyżeczki proszku

Słodka Kraina Wypieków
Puree z dyni 130

temp. 200 stopni C do miękkości. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości kawałków. Zajmie to około 30 minut. Dynię studzimy, a następnie miksujemy blenderem na puree. Przekładamy do słoika. Takie puree możemy przechowywać do 4 dni w  lodówce lub zamrozić

Smakowity Blog Kulinarny
Jabłka prażone z aronią 139

pomarańczy, dodać umyte i odsączone owoce aronii, cukier, goździki i cynamon, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż sok odparuje (ok. 20 minut). Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować w gotującej się wodzie przez 10 minut. Ze skórek jabłek można przygotować domowy ocet jabłkowy

SzczyptaSmaQ
Szybka grochówka holenderska- lekkostrawna 221

taki w domu, ale nie miałam, więc wykorzystałam alternatywnie tosty. SKŁADNIKI na 4 porcje : 300 g suszonego młodego zielonego groszku 2 litry chudego bulionu wieprzowego (może ze słoika lub z kostki) 1/2 kg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 200-250 g kiełbasy wędzonej pokrojonej w plasterki 1 zimowa marchew pokrojona w kostkę. 1/2 średniego selera pokrojony w kostkę

Sztuka gotowania w/g Samiry
SAŁATKA W POMIDORACH 130

jest kolorowo,inaczej a na stole nawet bajecznie. Składniki:   15 dag zielonego groszku 15 dag chudej szynki lub dobrej kiełbasy szynkowej 1 marchewka 1 pietruszka 2 jajka słoik majonezu sól,pieprz 1 cebula zielony szczypior 9-10 pomidorów zielona sałata Marchewkę,pietruszkę ugotować.Jajka ugotować na twardo.Ugotowane jarzyny i jajka pokroić w drobną kostkę,szynkę,cebulę również.Dodać groszek

Niespełnione zdolności kulinarne
WIŚNIE W SPIRYTUSIE 122

najlepszy przepis,od lat już robiony. Składniki: spirytus wiśnie cukier Wiśnie zalać spirytusem.Spirytusu tyle by pokryły wiśnie(jak widać mi jeszcze zabrakło spirytusu więc trzeba dokupić)Zamknąć szczelnie w słoiku,zostawić w ciemnym miejscu na 6 tygodni,co jakiś czas wstrząsając.Po tym czasie zlać spirytus,wiśnie wypestkować i zasypać cukrem na 4 tygodnie.Po miesiącu zlać sok z wiśni

Niespełnione zdolności kulinarne
CUKINIA KONSERWOWA A LA ANANAS 133

cytrynowy i zagotować.Taką wodą zalać cukinie i ostawić pod przykryciem na jeden dzień.Następnie odcedzić,dodać cukier waniliowy i zwykły cukier,gotować aż zrobi się syrop.Cukinie włożyć do słoika i zalać tym syropem.Pasteryzowa

Niespełnione zdolności kulinarne
CIASTO CZEKOLADOWE 115

180stC.   Masa:   1 serek mascarpone nutella Serek wymieszać z nutellą.Dodać jej według uznania.Jeśli wolimy słodką masę można dać połowę lub 3/4 słoika.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie części i smarujemy masą.Dekorujemy według uznania.   Wierzch ciasta posmarowałam niewielką ilością masy i posypałam gorzką czekoladą startą na grubych oczkach.Z powodzeniem możemy podwoić ilość składników i zrobić

Niespełnione zdolności kulinarne