słoik - 12348 przepisów (strona:540/824)

Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 146

małym ogniu do czasu kiedy owoce się rozpadną (ok. 30 minut).    Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i macerowane porzeczki (opcjonalnie), wymieszać. Gorące przełożyć do wyprażonych słoików, w każdym umieścić kawałek kory cynamonu. Pasteryzować 10 minut. Gorące wyjąć z wody i wystudzić do góry dnem

SzczyptaSmaQ
Ogórki w musztardzie 137

soli 6 łyżek musztardy Wykonanie: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać musztardę, cukier, sól. Zalewę zagotować, wystudzić.  Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki.  Do słoika włożyć ogórki po dwa liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego. Ogórki zalać chłodną zalewą, zakręcić. Pasteryzować, 5 minut od momentu zagotowania. Odkładamy słoiczki do góry dnem, do ostygnięcia

magiczna kuchnia Kasi
Zupa ogórkowa - łatwy przepis 117

family:"Times New Roman";} Jeśli posiadamy w domu robota z funkcją grubej tarki to bardzo łatwo i szybko możemy ugotować taką oto zupę ogórkową. Zupa ogórkowa - łatwy przepis Składniki: Słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula torebka ryżu łyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka mielona sól, pieprz Zupa ogórkowa

Pyza i Surówka
Smalczyk domowy 144

Jabłko obrane ze skórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do smalcu, chwilę mieszamy ok 5 min. Doprawiamy solą . pieprzem, majerankiem. Gorące wlewamy do słoików. Odwracamy do góry dnem na ok 15 min. Słoiczki trzymamy  w lodówce. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Powidła śliwkowe 111

przegarnięta drewnianą łyżką masa śliwkowa zlewała się bardzo powoli ( jest to zagęszczenie nieco większe niż do połowy objętości ). Tak przygotowane gorące powidła przełożyłem do wyparzonych i wytartych spirytusem słoików, zamknąłem nieuszkodzonymi pokrywkami. Przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu

R'n'G Kitchen
Domowe najlepsze 122

chlebek z jakimś dżemikiem to pychotka. Masło migdałowe przyrządza się bardzo prosto. Dodaję je do wszystkiego, więc zawsze robię porcję z pół kilograma migdałów. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia. Idealne do ciasta, smarowidło do naleśników czy chleba, wspaniałe do owsianki czy kaszki. Masło migdałowe Składniki: ½ kg migdałów szczypta soli Upraż migdały w piekarniku

codojedzenia
„Czekolaczek – aroniaczek ” zawsze się udaje ;) 181

łyżek cukru 2 kostki masła 4 szklanki mleka polewa : 3 łyżki , czubate kakao , bez cukru 1 łyżka masła 4 łyżki czubate cukru pudru 1 łyżka słodkiej śmietanki osobno : 2 słoiki dżemu z aronii ( takie po 250 ml)   Najlepiej zacząć od kremu , a w zasadzie od bazy pod krem , czyli mleko wlewamy do garnka z czego odlewamy 1,5 szklanki

Ogrodnik w podróży
Suszone pomidory z czosnkiem i kaparami 102

jest suszenie, które nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Wystarczy raz po raz skontrolować czy są już wystarczająco wysuszone. Czas poświęcony na przygotowanie suszonych pomidorów opłaci gdy zimą otworzysz słoik

Pyry na Gaz
marynowane pomidorki 103

ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Następnie myjemy pomidory i wkładamy do słoików,  zalewamy marynatą, uważając aby  pomidory  były w niej całkowicie zanurzone. Dodajemy gałązkę świeżej bazylii i zamykamy słój. Pasteryzujemy pomidory (w garnku lub piekarniku) w temperaturze

Miód i pieprz
Chleb żytni z ziarnami żyta 113

miski, dodać 200 g mąki, 180 ml wody i wymieszać. Odstawić na 8-12 h w ciepłe miejsce.  W dniu pieczenia: Odważyć 350 g zakwasu, zapas odłożyć do słoika i schować do lodówki. Dodać mąkę żytnią typ 2000 oraz mąkę żytnią typ 720, wodę, sól oraz ziarna słonecznika oraz odcedzone ziarno żyta. Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć czystą ściereczką

Moje Qulinaria
DŻEM ŚLIWKOWO - GRUSZKOWY 93

około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pasteryzacja słoików jest zbędna

Kuchnia w opałach
Deser kokosowy z Chia, gryką i owocami 109

rodzaju budyniu o bardzo ciekawej teksturze i na dodatek masa nie wymaga wcale gotowania. Ja podałam go z duszonymi owocami, ale możecie surowe tylko pokroić albo użyć dżemu ze słoika a wtedy nie trzeba będzie nawet odpalać kuchni. Nasiona Chia są wygodne w użyciu. Wystarczy je namoczyć w jakimś płynie i gotowe więc do deserów czy odżywczych napoi nadają się

Smaczna Pyza
Szarlotka pełnoziarnista z prażonymi jabłkami, pianką i kruszonką 203

masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1/2 słoika prażonych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Dodatkowo: 2 białka 1 i 1/2 łyżki cukru waniliowego    Przygotowujemy kruszonkę. W misce

Chocolate Muffin Blog
Domowa kostka rosołowa. Domowa pasta bulionowa. Esencjonalna, bogata, zdrowa. 148

nabrać mocy. Po ugotowaniu całość pozostawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy wywar do osobnego garnka. Mięso oddzielamy od kości i miksujemy WSZYSTKO na gładką pastę. Gotową pastę bulionową przekładamy do słoików i mrozimy. Można również je zapasteryzować, jednak ja nie lubię tego robić. Jeden słoiczek zawsze trzymam w lodówce. Do przygotowania zupy wystarczą 3 - 4 łyżeczki, w zależności jaką moc chcemy otrzymać

Naturalna Kuchnia
smalec gęsi z jabłkiem na sposób domowy 157

garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, wytapiając tłuszcz. Kiedy ze skwarek wytopi się już większość tłuszczu, a one same zmienią kolor na złocisty, odlewamy połowę tłuszczu z garnka do słoika ( możemy go używać do smażenia potraw z drobiu, czy też do pasztetów). Do pozostałego w garnku tłuszczu, dodajemy drobno posiekaną cebulę.  Całość smażymy przez dziesięć minut, na niewielkim ogniu

Miód i pieprz