słoik - 12348 przepisów (strona:544/824)

Przecier pomidorowy 200

całość gotować do czasu, aż przecier delikatnie zgęstnieje. Gotowy przecier przetrzeć przez gęste sitko tak aby pozbyć się pestek. Przecier ponownie przełożyć do garnka i zagotować, gorący przełożyć do słoików i zapasteryzować. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Sok pomidorowy z wyciskarki i normalnie 167

garnka, lekko rozgnieć tłuczkiem i doprowadzić do wrzenia. Gotuj kilka minut, po czym zmiksuj blenderem.Przetrzyj przez gęste sito. Dopraw do smaku, doprowadź do wrzenia i przelej do wyparzonych słoików (jeśli chcesz je dłużej przechowywać) lub ostudź i pij od razu :)   Sok z wyciskarki na zimę    Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki .Przepuścić przez wyciskarkę soków.Gotowy

w mojej kuchni
Dżem z małych śliwek 135

pojęcia jak te śliwki się nazywają. Sama je zerwałam, były pyszne i nie mogłam się powstrzymać, żeby chociaż troszeczkę z nich nie przetworzyć. Tak powstały dwa słoiki pysznego słodko – kwaśnego dżemu. 2 – 2,5 kg śliwek 1 – 1,5 szkl cukru Śliwki wyglądały dokładnie tak. Owoce umyć

Polska Zupa
Ogórki z papryką i selerem 245

paski, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko włożyć do zalewy 1 na godzinę. Po godzinie sałatkę odcedzić i zalać gorącą zalewą 2. Wszystko wymieszać, nałożyć do słoików i pasteryzować ok. 7 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Etykiety na przetwory z papryki 198

tego pysznego warzywa Wystarczy kliknąć na obrazek i zapisać na dysku. PRZEPIS NA PAPRYKĘ MARYNOWANĄ W OCCIE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nóż do papryki -11,20 zł Zakrętka do słoików (papryka) 10 szt - 4,50 zł Pojemnik do przechowywania papryki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PLACUSZKI DROBIOWE 514

wszystko, na co macie ochotę. Tak więc wstałam sobie o 7 rano ( I'm crazy ) smażę te placki w towarzystwie Kędziora i Tymańskiego - Ranne Kakao  podjadając majonez ze słoika. Dobrego dnia kochani. Składniki:   1 podwójna pierś z kurczaka jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej  3 łyżki majonezu 25 dag żółtego sera  pęczek natki pietruszki pietruszki  sól

pieprzny smaczek
Paprikosze 145

pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego oraz 1-2 listki laurowe i ząbki czosnku. Z reszty składników robimy zalewę. Jak tylko zacznie wrzeć, to zalewamy nasze papryczki i zakręcamy słoiki. Następnie Honorietta stawia je na pokrywkach i czeka aż wystygną. Opisuje datą i chowa do spiżarni na czarną godzinę. Ta godzina nie może przyjść wcześniej niż 3-4 tygodnie

Karczma Honorietty
Smaczny dżem daktylowo - jabłkowy. 121

smażyć ( od czasu do czasu mieszając ), aż owoce się rozpadną. Dodać do masy przyprawę korzenną ( można trochę dosłodzić do smaku ), wymieszać wszystko dokładnie razem. Przełożyć dżem do czystych, małych słoików, szczelnie zamknąć wieczkami. Pasteryzować około 15 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nie dłużej niż

Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z pomarańczy 120

cienkie plasterki, posypać cukrem i zostawić w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Następnie gotować na wolnym ogniu do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji i koloru. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka warzywna z kabanosami 223

jest połączeniem doskonałym. Przygotowanie sałatki zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Watro w kilka chwil przygotować pyszną przekąskę dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 3 kabanosy wieprzowe, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1/2 słoika selera wiórki, 1 por, 4  ogórki  kiszone, 4  jajka , 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1.  Kabanosy gotuję kilka minut we wodzie. Wyjmuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort sałatkowy warstwowy 412

pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić drobno. Wszystko razem wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. W tortownicy o średnicy 20 cm ułożyć warstwę sałatki. Warstwa II 1 słoik selera naciowego 2 średnie jabłka 2 łyżki żurawiny 2 łyżki majonezu sól pieprz Selera odcedzić na sicie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać z pozostałymi

O kuchni z uczuciem
Spaghetti z cukinią i boczniakami 182

patelnię. Dziś odsłona z boczniakami, które tego lata ze względu na panującą suszę, są jedynymi jadanymi przez nas grzybami. Składniki (na 3 porcje): ok. 300 g makaronu typu spaghetti słoik przecieru pomidorowego mała cukinia mała cebula 2 ząbki czosnku 6 boczniaków (lub 3 duże) kilka liści natki pietruszki 4 liście szałwii lekarskiej sól pieprz ziołowy olej grana padano lub inny

Weekendy w domu i ogrodzie
Recenzja sokownika 187

rurki spustowej połączonej z wężykiem gumowym przelewamy powstały sok do drugiego garnka. Do soku dodajemy cukier, zagotowujemy go i gorący przelewamy do przygotowanych butelek, słoików. Zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cały proces może wydawać się nam skomplikowany ale uwierzcie mi nie ma w tym nic trudnego i skomplikowanego. Jeżeli jeszcze

Marta Gotuje
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 194

pestką. Bez sztucznych barwników i bez GMO. Musze wam powiedzieć , że uwielbiam zielone oliwki . Mimo , że to sam tłuszcz, ale wyjadam je prosto ze słoika  . Najlepiej smakują z sałatką warzywną . Dodaje je też do pizzy czy koreczków jako przekąskę . Polecam zrobić z nich pastę na kanapki  : -zielone oliwki

Różowa kuchnia
Sok pomidorowy 150

nasiennymi • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Sok przelać przez sito aby oddzielić nasiona  • Sok wlać do garnka zagotować doprawić solą i pieprzem  • Porozlewać gorący do butelek lub słoików • Pasteryzować 30 minut od zagotowania

W królestwie smaków Beaty