słoik - 12348 przepisów (strona:544/824)

Marchewkowo-malinowe wegańskie markizy 85

mąki pszennej razowej 200 g twardego zimnego masła koksowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 200 g startej na drobnych oczkach marchwi słoik dżemu malinowego (truskawkowego, z aronii itp.- ja przesmażyłam maliny 5 minut z odrobiną cukru i zawekowałam) Przygotowanie: Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać na dużą deskę

greenscarf
Ciasto inwalida 233

waniliowy (lub domowy cukier waniliowy ) 1 płaska łyżeczka sody Masa budyniowa: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 15 dag masła Dodatkowo: słoik dowolnych powideł (u mnie powidła śliwkowe ) Sposób wykonania: 1. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki osobno (blaszka 25x35 cm). Po upieczeniu placki

Kuchnia domowa Ani
Mochatini - kawa mrożona 110

być idealnym zakończeniem letniego obiadu. Na dwie kawy będzie potrzeba: 2 filiżanki espresso (ewentualnie troche mocniejszej kawy rozpuszczalnej) 2 łyżeczki czekolady do picia 200ml mleka Wiórki czekoladowe Lód Shaker (słoik sprawdzi się równie dobrze) Parzymy espresso. Dodajemy do kawy czekoladę do picia I energicznie mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Shaker wypełniamy do połowy lodem, wlewamy mleko I kawe. Zakrywamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Pasta z bakłażanów 177

odrobinie oleju.  Dodać pokrojone pomidory i smażyć przez kilkanaście minut, aż odparuje cały płyn.  Gotowe pomidory zmiksować z bakłażanem.  Doprawić do smaku.  Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki

Sto kolorów kuchni
Na zimę. Brzoskwinie w syropie - do ciast i deserów 143

smaczne a do tego jedno opakowanie z zaledwie kilkoma kawałkami kosztuje kilka złotych. Latem, kiedy dostępne są dojrzałe i pyszne świeże brzoskwinie część z nich można zamknąć w słoikach i mieć swoje własne brzoskwinie w syropie. Tak też zrobiłam. Najważniejsze żeby brzoskwinie nie były zbyt dojrzałe bo będzie ciężko je obrać i pokroić bez uszkodzenia a potem rozgotują się. Muszą

Smaczna Pyza
Chatney do mięsiwa z aronią, jabłkiem, gruszką i brandy 99

dodać żel fix i gotować kolejne 5 minut. Na końcu dodać koniak.  3. Ugotowane owoce przekładamy do blendera aby zmielić na jednolitą masę. Gorący chatney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut

Apetyczna babeczka
Domowy przecier pomidorowy bez pestek 122

gęste sito i dokładnie przecieramy. Czysty miąższ z pomidorów ponownie zagotowujemy dodajemy sól i cukier. Gotujemy do takiej konsystencji, jaka nam odpowiada. U mnie lekko płynna. Nalewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok 10 min. Przetarta miazgę można ponownie zalać gorącą wodą i wykorzystać płyn do zupy pomidorowej SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Domowe przetwory: powidła śliwkowe 121

więc nie pozostaje nam nic innego jak tym przepisem podzielić się z Wami Składniki: - 2 kg dojrzałej śliwki węgierki - 1 pomarańcza - 100 g cukru - kora cynamonu do każdego słoika (4-5 szt.) Powyższa ilość jest na 4-5 słoiczków o pojemności 0,2l. Zaczynamy od umycia a następnie usunięcia pestek ze śliwek. Kolejnym krokiem jest wyparzenie skóry pomarańczy, starcie

Kuchenne Wariacje
Pleśniak. 147

łyżki kakao, 4 lub 5 jaj, w zależności od wielkości (oddzielić białka od żółtek), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki cukru pudru, słoik dżemu z czarnej porzeczki, można dodatkowo włożyć świeżych owoców.                                 Przygotowanie: Masło

W kuchni u Moniki
Sałatka makaronowa z fasolką szparagową. 193

Składniki : makaron wstążki,  słoik oliwek, szynka, świeża lub mrożona fasolka szparagowa, majonez, śmietana 18%, 3/4 główki czosnku - wycisnąć, sól, pieprz.                     Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju. Fasolkę szparagową również gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę, oliwki i ugotowaną

W kuchni u Moniki
Ciasteczka z ciasta francuskiego. 140

gotowe ciasto francuskie i jakiekolwiek owoce. Goście będą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku. Dziś pokażę jak zrobić takie ciasteczka na trzy sposoby. Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego, jajko, słoik wiśni drylowanych, 12 truskawek, jabłko, cynamon, budyń waniliowy. Przygotowanie ciastek : Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się przejmować jak wyjdzie nie równo

W kuchni u Moniki
Sałatka śledziowa z porem. 261

mojego męża. I muszę przyznać, że jest to moja ulubiona sałatka śledziowa. Przepis: dwa opakowania śledzi po 220g , 2 x por, jabłko, pieczarki konserwowe - puszka, ogórki konserwowe - 2/3 słoika, majonez, śmietana 18%, pieprz. Składniki pokroić w drobną kostkę - oprócz śledzi, które pokroić należy w większe kawałki.  Gdy składniki są już pokrojone, wrzucić je do jednej miski, dodać śmietany

W kuchni u Moniki
Zupa ogórkowa. 88

Zupa ogórkowa jest tradycyjną polską zupą.  Przepis: 4l wody, 1skrzydełko, 1udko, słoik ogórków kiszonych ( waga samych ogórków to ok.420g ) 1duża pietruszka, kawałek selera, 4 duże marchewki, por, 6 średnich ziemniaków, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby ) mąka, śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez). Przygotowanie: Skrzydełko i udko zalać wodą i wstawić

W kuchni u Moniki
Krokiety. 113

Krokiety, to jedne z tych potraw, które smakują mi najbardziej przyrządzone przez siebie samą.  Składniki: 1.Farsz: słoik kapusty kiszonej ( 900g, po odsączeniu 600g), 2 średnie cebule, 380g pieczarek, sól, pieprz, olej lub inny tłuszcz do podsmażenia pieczarek i cebuli. 2. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, mleko ( 2 i 1/2 szklanki), mąka - tyle by ciasto było niezbyt gęste ani zbyt rzadkie

W kuchni u Moniki
Łazanki. 93

Składniki: słoik kapusty kiszonej (900 g, po odsączeniu 600 g), 380 g pieczarek, 2 cebule, 250 g makaronu do łazanek ( ale ja czasem daję inny makaron, w zależności jaki mam w domu - mogą to być wstążki, kolanka czy też świderki), 300-400 g kiełbasy, olej lub oliwa z oliwek do smażenia, sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę kiszoną ugotować. Makaron ugotować

W kuchni u Moniki