słoik - 12348 przepisów (strona:552/824)

Lato w słoiku - dżem wiśniowy z czerwonym winem 159

narzekałam na wiśniowy deficyt w Danii, nie będę się więc powtarzać. Opowiem Wam za to, jak sobie z nim radzę. Po pierwsze, ratuje mnie Mama i jej wiśnie w słoikach. Wydrylowane, zasypane cukrem i zapasteryzowane - ot, cała filozofia. Idealnie nadają się do wszelkiej maści ciast, i gdy przychodzi nieodparta ochota na kwaskowe kuleczki, zaspokoją ją od razu.  Kolejny sposób

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nalewka wiśniowa 176

tygodnie, by nalewka się sklarowała.  Owoców oczywiście nie wyrzucamy :) Można je wykorzystać do ciast lub deserów (najprostszy deser - rozpuścić czekoladę i zalać nią wiśnie - pycha), lub przełożyć do słoików i zasypać cukrem. 4. etap: Po trzech tygodniach nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować. Odczekać 2 miesiące, by nalewka nabrała mocy i aromatu. Źródło/ Inspiracja: J. Rogala "Wielka księga

Domowa Cookierenka Agi
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 194

szczypta soli 4 płaskie łyżki cukru ok. 1/3 kostki (250 g) masła lub margaryny 4 małe jajka ok. 300 ml gorącej wody z zimnym mlekiem marmolada (zużyłam prawie 3 słoiki 300 ml) Masło lub margarynę wyjąć wcześniej z lodówki, żeby były miękkie.  Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i wbić jajka. Wszystko razem

Weekendy w domu i ogrodzie
SOK Z WIŚNI 183

cukrem. Odstawiamy na min 12 godzin żeby puściły sok. Po tym czasie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia. Zbieramu szumowinę.Wiśnie możemy wykorzystać do deserów, sok zlewamy przelewamy do buteleczek i słoików. Zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami 183

piekielnie, bo z upałem trzeba walczyć jego bronią :) Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 puszkę pomidorów 1 szklanka granulatu sojowego 1 słoik suszonych pomidorów 1 cebulę 1 papryczkę chilli 1 ząbek czosnku Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka pieprzu cayanne bądź chilli 1 łyżeczka mielonej papryki

Bananowe Pole
Ciasteczka Imbirowe 154

układamy w dość sporych odstępach - rosną mocno na boki. Pieczemy w temperaturze 175 st C. przez ok 10 minut do lekkiego zarumienienia się.  W szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku można przechowywać je przez kilka

Słodka Kraina Wypieków
Migdałowa Pani Walewska 319

białek 1 i  1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, małymi porcjami dodajemy cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Dodatkowo: słoik dżemu porzeczkowego migdały (płatki lub tak jak u mnie całe- posiekane jedynie nożem) Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy jedną część ciasta. Cienko ją rozwałkowujemy, smarujemy połową dżemu

Słodka Kraina Wypieków
Sałatka z gotowanym kurczakiem i ryżem 345

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: pierś z kurczaka słoik selera konserwowego puszka kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki 1 torebka ryżu 150 g sera żółtego ząbek czosnku kostka rosołowa 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz majonez Ryż ugotować według

kulinarnyswiatdomi
Kiszona kapusta w słoikach. 118

razem. Przełóż do kamionkowego garnka ( lub dużego słoja ) dobrze ugnieć. Całość przykryj talerzykiem i obciąż kamieniem lub dużym odważnikiem. Odstaw na 4-5 dni. Następnie kapustę przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij. Pasteryzuj 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym pomieszczeniu.                          Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Syrop z mniszka 116

miejscu. Następnie odcedzamy płyn przez płótno lub gazę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż część wody wyparuje ( około 1,5-2 godzin). Jeszcze gorący syrop rozlewamy do słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy do góry dnem na 10-12 godzin. Sprawdzamy szczelność zamknięcia (przykrywka powinna być lekko wkłęsła) i odstawiamy do spiżarki

Miód i pieprz
Konfiturowa galaretka z wiśni 115

następnie wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy wiśnie przez pół godziny często mieszając, następnie dodajemy środek żelujący, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcając ich wieczka i stawiając  słoje do góry dnem (najlepiej zostawić je w ten sposób przez 12 godzin). Sprawdzamy szczelność zamknięcia ( zakrętki powinny być lekko wklęsłe ) i odstawiamy konfiturę

Miód i pieprz
konfitura z czarnej porzeczki 110

Owoce porzeczki myjemy i dokładnie przebieramy, a następnie wsypujemy do garnka zasypując cukrem. Często mieszając gotujemy owoce na niewielkim ogniu przez 40-50 minut, następnie wciąż gotując napełniamy konfiturą słoiki, zakręcamy nakrętki i odstawiamy słoje do góry dnem pozostawiając je tak do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na 12 godzin). Sprawdzamy jeszcze szczelność zamknięcia (zakrętki powinny być lekko wklęśnięte), i odstawiamy

Miód i pieprz
Ogórki tarte, kiszone na zupę. 194

słoiczka Ja dla wlewałam jeszcze odrobinę przegotowanej letniej wody, tyle by w słoju pod dekielkiem nie było zbyt dużo wolnej przestrzeni. Robiłam tak już w poprzednim sezonie i żaden słoik z ogórkami mi się nie zepsuł. Na posolenie 1 kg ogórków użyłam 1 dość czubatą łyżkę niejodowanej soli. Słoje po zakręceniu trzymam kilka dni w jasnym miejscu, a potem przenoszę

Proste Potrawy
Ogórki musztardowe 161

szklanki cukru kryształu - 5 łyżek soli - 5 łyżek musztardy Przygotowanie: Wszystkie składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części. Układamy je w słoikach, dodajemy ziela angielskie i liście laurowe, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 5 minut

Zainspirowana w kuchni
Bakłażan z papryczkami chili w oliwie 148

bakłażana, kanapki smakują wybornie i jeśli mam być szczera to pewnie niewiele  z tych przetworów dotrwa do zimy.  Składniki: 3 bakłażany z których wyszły mi trzy słoiki po ok. 330 ml Zalewa: 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia papryczki chili świeże lub marynowane w oliwie, 1/2 papryczki na słoiczek 1/4 łyżeczki soli  1/4 łyżeczki kwasku

Apetyczna babeczka