słoik - 12348 przepisów (strona:552/824)

Ogórki w pieprzu ziołowym 121

pieprz. Dokładnie łączymy i odstawiamy, tym razem, na 6 godzin. Od czasu do czasu mieszamy.  Płyn z ogórków (zalewę) przelewamy do wygodnego naczynia (dzbanka na przykład). Ogórkami zapełniamy słoiki i uzupełniamy zalewą. Pasteryzujemy przez około 15 minut.  Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Udka faszerowane mięsem mielonym, fetą i papryką 143

sposobów na przetworzenie urodzaju z ogrodu, bądź wykorzystanie wciąż jeszcze niskich cen warzyw i owoców. Publikowanie przepisów tego typu zimą byłoby bez sensu, a że wciąż coś zamykam w słoikach - dzielę się tym z Wami. Niemniej, aby blog nie stał się nudny, monotonny i monotematyczny, staram się publikować także przepisy z innych działów. Dzisiaj pora na coś z serii obiadowej

Życie zamknięte w smaku
Śliwkowy czokodżem 129

gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy cukier oraz sól i ponownie gotujemy przez 20-30 minut. Po tym czasie dołączamy pozostałe składniki - kakao, czekoladę i zmiksowane orzechy włoskie. Zamykamy w wyparzonych słoikach i odstawiamy do góry dnem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Keczup z cukinii 108

jeszcze 10 minut - jeżeli jest za mało kwaśne, za mało słodkie lub za mało pomidorowe, dodajemy odpowiedniego składnika. Doprawiamy pieprzami i paprykami oraz ewentualnie solą. Zagotowujemy. Zamykamy w wyparzonych słoikach, gdy masa jest jeszcze wrząca (tak zwane "wekowanie na gorąco") lub pasteryzujemy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Najlepsze na świecie ogórki korniszone 143

Czosnek obieramy.  Zalewę z wody, octu, cukru i soli zagotowujemy w celu rozpuszczenia składników. Ilość uzależniona jest od ilości ogórków - celowo nie podaję, więc konkretnych ilości. Do każdego słoika dodajemy : kawałek cebuli , paseczek chrzanu, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy, pokrojony koper i oczywiście ogórki. Zalewamy zalewą i pasteryzujemy 15 minut. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Zupa buraczkowa 175

zbieramy powstały "szum". Dodajemy przyprawy oraz pokrojone warzywa (sposób krojenia zależny od przyzwyczajeń). Jako ostatnie dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy starte buraczki - 1 słoik (550 gram) oraz wypłukaną białą fasolkę z puszki. Zagotowujemy, doprawiamy. Jeżeli uznamy, że smak jest za mało intensywny, możemy dodać koncentrat barszczu buraczanego lub sok z cytryny. Zbyt długie gotowanie

Życie zamknięte w smaku
Dynia w lukrze zamknięta w słoiku 119

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy na noc octem. Następnego dnia ocet zlewamy, mieszamy z cukrem oraz wodą i gotujemy w ten sposób syrop. Dynię lokujemy w słoikach i zalewamy powstałym płynem. Pasteryzujemy przez jakieś 10-15 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Musztarda z gruszek 131

łyżeczka soli - ¼ szklanki octu - 2 goździki - liść laurowy - 5 ziaren pieprzu Przygotowanie: Gruszki pieczemy. Przyprawy zagotowujemy z octem, dodajemy upieczone gruszki. Delikatnie miksujemy i zagotowujemy. Wkładamy do wyparzonych słoików (zamykanie "na gorąco"). Nie pasteryzujemy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Dynia w occie 125

Dynię obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, zalewamy octem i zostawiamy na noc. Następnego dnia całość gotujemy przez kilka minut dla wymieszania składników i pewności rozpuszczenia cukru. Wkładamy do słoików, uzupełniamy pozostałym sosem, zamykamy i pasteryzujemy przez około 10 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Mojej mamy marmolada z jabłek - idealna do wypieków 129

być równe, jabłko można niedbale skroić do naczynia. Następnie dodajemy cukier i ocet. Mieszamy, przykrywamy i kisimy przez 3 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie podsmażamy i wkładamy do słoików. Nie pasteryzujemy Marmoladę smażymy krótko, bo bardzo szybko gęstnieje. Nadaje się świetnie do rogalików i nie wypływa! Po wystudzeniu ma taką konsystencję, że można ją kroić nożem w plasterki. Voila

Życie zamknięte w smaku
Konfitura z pigwy 135

czasie pigwa puści trochę soku i będzie nam łatwiej podczas jej smażenia. Smażymy tak długo, aż pigwa osiągnie właściwą konsystencję. Przez cały czas należy mieszać. Wkładamy do wyparzonych słoików. Nie pasteryzować.  Generalnie pigwy nie smaży się długo, może pół godziny. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Żurawina do mięs i serów 156

pokrojone w kostkę jabłka oraz cukier. Gotujemy jeszcze do uzyskania pożądanej konsystencji. Warto wiedzieć, że żurawina ma wyjątkowe właściwości żelujące i po wystygnięciu będzie zdecydowanie bardziej zwięzła. Przelewamy do słoików i zamykamy "na gorąco" - odwracamy je do góry dnem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Bigos 170

przyprawy. Gotujemy dalej pod przykryciem przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną. Dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Po około 1 godzinie dodajemy słoik koncentratu pomidorowego. Zasada jest podobno taka, że im dłużej gotuje się bigos tym jest lepszy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Soljanka 171

gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik oliwek - 3 łyżki kaparów - 4 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, chili lub pieprz cayen, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu

Życie zamknięte w smaku
Kapusta kiszona z kaszą 156

straszną migrenę i wielką ochotę na kapustę. Jakąkolwiek i w jakiejkolwiek postaci. KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ Składniki: - około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki) - 200 gram kaszy jęczmiennej grubej - około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka) - liść laurowy - ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso

Życie zamknięte w smaku