słoik - 12348 przepisów (strona:559/824)

Chleb żytni codzienny 165

soli (2 łyżeczki) pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie) 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki i wymieszać w misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około

Moja Galeria Smaku
Chleb żytni razowy 190

ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 900 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki i wymieszać w misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około

Moja Galeria Smaku
Chleb miodowy 213

siemienia lnianego plus dodatkowa porcja 20 g soli (2 łyżeczki) 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki i wymieszać w misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około

Moja Galeria Smaku
Chleb pszenno-żytni na maślance 170

ciepłej wody 300 ml maślanki 2 łyżeczki soli 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki, wymieszać i wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką. Ja użyłam robota z końcówką do ciasta drożdżowego, który

Moja Galeria Smaku
Sałatka z selera i ananasa 210

też dlatego ta sałatka jest moją ulubioną. Poniżej przedstawiam bazę do tej sałatki można ją uzupełnić o por, gotowane jajka, czy wędzonego kurczaka. Co tam kto woli :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 150 g szynki 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę

Moja Galeria Smaku
Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej 368

przepadasz za nim, dodaj mniej). Z Jadłonomii pochodzi również przepis na "skwarki" z kaszy gryczanej, które świetnie dopełniają "smalec" i nadają mu wyrazistości! Z podanych ilości wychodzi niepełen półlitrowy słoik "smalcu". Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej - przepis: Składniki: Skwarki gryczane: 1 szklanka kaszy gryczanej palonej 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz

Moje Qulinaria
Kotleciki w sosie pieczarkowym z makaronem 197

danie , makaron z kotlecikami w  sosie  pieczarkowym firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/    , zapraszam również do wypróbowania tych produktów bo są naprawdę godne polecenia . Składniki :  1 słoik  Sosu  pieczarkowego firmy Orzech 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej  do mięsa  1/2 szklanka bułki tartej

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa borówkowa z makaronem 223

Moja babcia Wandzia na Wigilię jako ostatnie danie podawała zupę z borówek. Latem zebrane owoce zagotowywała z cukrem, przelewała do słoików i pasteryzowała. Taka zupa zalecana jest jako poprawiające trawienie po obfitych i ciężkostrawnych daniach z grochem, kapustą, cebulą i grzybami. Latem babcia gotowała zupę z czereśni, której smak także spróbuję odtworzyć, bo zamroziłam kilka porcji tych pysznych owoców

Czerwień i błękit
O jagodowej tęsknocie. I borówki - zamiast 195

Danii nie ma jagód. Jak to? - spytacie z oburzeniem. Przecież jagody są wszędzie - w lesie całe pola (wystarczy wiedzieć, gdzie szukać), przy drodze siedzą starsze panie z litrowymi słoikami pełnymi tych leśnych skarbów, a jeśli jesteśmy typowymi mieszczuchami, możemy wybrać się na najbliższy targ i tam z pewnością znajdziemy kilka stoisk uginających się, między innymi, pod tymi czarnymi kuleczkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ogórkowa sałatka z marchewką, cebulą i papryką 1953

godzin. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dokładnie zakręcić.  Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Z podanych składników wyszło mi 7 słoiczków o pojemności 0,5l. Szklanka do odmierzania - pojemność 250ml. Polecam też: Pyszną sałatkę wielowarzywną

Monia miesza i gotuje
Domowe przetwory. Ananas i kiwi. Dżem egzotyczny 220

już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki , która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też bez wariowania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka z fasolką szparagową i marynowaną cebulką 178

strzałem w dziesiątkę. Sałatka wyszła bardzo smaczna i z pewnością przygotuję ją kolejny raz.  SKŁADNIKI: 25 dag fasolki szparagowej, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 słoiczek cebulki marynowanej, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 3 jajka, 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP SPOŁEM, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolkę szparagową obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzoną fasolkę kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kalafior w przecierze pomidorowym pasteryzowany do słoików na zimę 144

przez sito i odstawić. W między czasie kalafior podzielić na różyczki  i dokładnie wypłukać. Przełożyć do garnka z gorącą wodą i gotować przez trzy minuty. Przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącym przecierem i pasteryzować na wolnym ogniu około godziny

Tradycyjna Kuchnia
Karmelizowane wiśnie w syropie 315

soku było w owocach, po 3-4 dniach sok z cukrem się karmelizuje,  gęstnieje i lekko ciągnie co oznacza, że przetwory są już gotowe. Gorące przekładamy do słoików, nie wymagają pasteryzacji

Apetyczna babeczka
Dietetyczny poniedziałek: Soczewica z cieciorką i pomidorami, czyli gęsta i sycąca FIT zupa :) 234

ostre dla niektórych, dlatego jeżeli preferujesz kuchnię łagodną pomiń chilli lub dodaj tylko odrobinkę). Zapraszam na harirę w moim wykonaniu - inną, ale podobną :) Składniki (4-6 porcji): cieciorka w słoiku - 220 g pomidory z puszki - 400 g sos pomidorowy Passata - 200 g soczewica czerwona - 50 g soczewica zielona - 50 g bulion wegetariański w proszku  - 20 g (2 łyżeczki) woda

Zdrowie na języku :P