Wtedy zdjąć garnek z ognia i przestudzić. Śliwki zblendować na gładką masę. Do zblendowanych powideł dodać kakao, dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu i znów podgrzać. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcać i odwracać do góry dnem
Cakes By Kejtprzygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, cukier, sól i kurkumę. Zalewę dodajemy do warzyw, mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy, nakładamy do czystych słoików, zakręcamy je przykrywką i odstawiamy do góry dnem w celu pasteryzacji. Smacznego
paapilotkaazimny spodek wlewamy odrobinę galaretki i sprawdzamy czy tężeje, jeśli tak, to gorącą galaretką napełniamy wyparzone, ale suche słoiczki. Zakręcamy, gorące wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 min. Możemy też słoiczki pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.Taka galaretka będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników i do pieczywa. The post Galaretka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMasło orzechowe Jest jednym ze sztandarowych produktów kuchni amerykańskiej, jego prostą recepturę z łatwością możemy odtworzyć we własnej kuchni. Można oczywiście prawie w każdym sklepie, nabyć słoik gotowego masła, lecz ( przynajmniej w moim wypadku) jeden rzut oka na skład oferowanego produktu (i nie mam tu ma myśli żadnego konkretnego producenta), wystarczy abym zrezygnował z zakupu. Jeżeli mamy ochotę poczuć oryginalny
Miód i pieprzMrożona kawa podana! ;-) Kto potrzebuje orzeźwienia? SKŁADNIKI: - kostki lodu - mleko z lodówki - kawa rozpuszczalna - syrop karmelowy do kawy Do wysokiej szklanki wsyp lód, dodaj mleko i syrop. W słoiku wymieszaj kawę z wodą, zakręć i mocno mieszaj. Spienioną kawę wlej do szklanki. Gotowe! Dzień dobry! Smacznego
SMYKWKUCHNIPikantna salsa paprykowa / Pikantny sos paprykowy to kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidory zgęstnieją. Na sam koniec przygotowany dżem zmiksować za pomocą blendera (aby uzyskał kremową konsystencję) lub przetrzeć przez sito (w celu pozbycia się pestek). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Ostudzony dżem przechowywać w chłodnym miejscu. - z powyższych składników przygotowałam 2 słoiczki po 200 ml, - ewentualnie zakręcone słoiczki z dżemem można gotować do 5 minut we wrzącej wodzie
Ugotowaćnarzekałam na wiśniowy deficyt w Danii, nie będę się więc powtarzać. Opowiem Wam za to, jak sobie z nim radzę. Po pierwsze, ratuje mnie Mama i jej wiśnie w słoikach. Wydrylowane, zasypane cukrem i zapasteryzowane - ot, cała filozofia. Idealnie nadają się do wszelkiej maści ciast, i gdy przychodzi nieodparta ochota na kwaskowe kuleczki, zaspokoją ją od razu. Kolejny sposób
Pożeraczka, czyli raz adobrzetygodnie, by nalewka się sklarowała. Owoców oczywiście nie wyrzucamy :) Można je wykorzystać do ciast lub deserów (najprostszy deser - rozpuścić czekoladę i zalać nią wiśnie - pycha), lub przełożyć do słoików i zasypać cukrem. 4. etap: Po trzech tygodniach nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować. Odczekać 2 miesiące, by nalewka nabrała mocy i aromatu. Źródło/ Inspiracja: J. Rogala "Wielka księga
Domowa Cookierenka Agiszczypta soli 4 płaskie łyżki cukru ok. 1/3 kostki (250 g) masła lub margaryny 4 małe jajka ok. 300 ml gorącej wody z zimnym mlekiem marmolada (zużyłam prawie 3 słoiki 300 ml) Masło lub margarynę wyjąć wcześniej z lodówki, żeby były miękkie. Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i wbić jajka. Wszystko razem
Weekendy w domu i ogrodziecukrem. Odstawiamy na min 12 godzin żeby puściły sok. Po tym czasie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia. Zbieramu szumowinę.Wiśnie możemy wykorzystać do deserów, sok zlewamy przelewamy do buteleczek i słoików. Zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut
Z Majeczką w kuchnipiekielnie, bo z upałem trzeba walczyć jego bronią :) Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 puszkę pomidorów 1 szklanka granulatu sojowego 1 słoik suszonych pomidorów 1 cebulę 1 papryczkę chilli 1 ząbek czosnku Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka pieprzu cayanne bądź chilli 1 łyżeczka mielonej papryki
Bananowe Poleukładamy w dość sporych odstępach - rosną mocno na boki. Pieczemy w temperaturze 175 st C. przez ok 10 minut do lekkiego zarumienienia się. W szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku można przechowywać je przez kilka
Słodka Kraina Wypiekówbiałek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, małymi porcjami dodajemy cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Dodatkowo: słoik dżemu porzeczkowego migdały (płatki lub tak jak u mnie całe- posiekane jedynie nożem) Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy jedną część ciasta. Cienko ją rozwałkowujemy, smarujemy połową dżemu
Słodka Kraina Wypieków