słoik - 12348 przepisów (strona:560/824)

PASTA Z CUKINII 170

cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy

Z Majeczką w kuchni
Syrop jarzębinowy 255

Następnego dnia czynność powtórzyć.  Gorący syrop przecedzić na sicie, przelać do wyparzonej butelki lub małych słoiczków. Można go pasteryzować na sucho (gorący szczelnie zamknąć w słoikach, wystudzić do góry dnem), lub wystudzić i przechowywać w lodówce

SzczyptaSmaQ
.1030. gumisie byłyby dumne 169

jagodowy krem z tofu i jogurtu naturalnego w słoiku po Nutelli~ To niestety nie były Gumi-jagody, ale też miałam ochotę skakać :D Taki pyszny ten krem był :) ♥ Zapraszam Was na nowo otwartego bloga FOTOGRAFICZNE ATELIER gdzie znajdziecie nieco moich zdjęć. Postanowiłam w końcu założyć bloga, ponieważ na  FANPAGE  niestety nie dodam wszystkich zdjęć z sesji. Na blogu

breakfast of dreams
Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie 153

dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny. Warstwa jabłkowa: 1 duży słoik domowego musu jabłkowego (0,9 l) 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki Delecta 350 ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą

FitKot
Miodek majowy czyli syrop z mniszka 155

cukier i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 2 godziny. Syrop będzie gotowy, gdy łyżka którą mieszamy oblepi się miodkiem. Gorący miód rozlać do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić. Słoiki odstawić odwrócone dnem do wystygnięcia. Przepis inspirowany miodkiem Patyski

Atlas Smaków
Dynia marynowana słodko-kwaśna 199

odcedzić a zalewę zagotować z dodatkiem cukru i przypraw. Po paru minutach gotowania dodać połowę dyni i gotować na małym ogniu ok 40 min.  Kuleczki przełożyć do wyparzonych słoików i zagotować resztę dyni. Następnie zalać wrzącą zalewą, zakręcić i pasteryzować 15 min. Odstawić dnem do góry do wystygnięcia. marynowana dynia hokkaido Ubiegłoroczne przetwory robiłam z dyni hokkaido

Atlas Smaków
Domowy kisiel jagodowy 183

innych ulubionych owoców - świeżych i mrożonych, ich soków czy przetworów. Kisiel to również dobry pomysł na wykorzystanie "zalegających" owoców ;) Pamiętajcie, że kisiel jagodowy pomaga w leczeniu biegunki! mały słoik jagód pasteryzowanych   szklanka wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ewent. 2-3 łyżeczki cukru  łyżeczka soku z cytryny Do garnuszka wlać pół szklanki wody, dodać jagody i łyżeczkę soku

Atlas Smaków
Sałatka z selerem konserwowym i ananasem 161

słoik selera konserwowego w zalewie 3-4 krążki ananasa z zalewy ( ok pół puszki ) pół puszki kukurydzy 2-3 jajka ugotowane na twardo majonez  pieprz Seler odsączyć na sitku. Ananasa pokroić w kostkę i wraz z kukurydzą odsączyć na sitku. Jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić 1-2 łyżkami majonezu i pieprzem. Wstawić do lodówki

Atlas Smaków
Śliwki w occie 213

gorącą, ale nie wrząca zalać śliwki. Czynność tą powtarzać przez 3 dni. Ostatniego dnia zalewę odcedzić z przypraw, zagotować. Gorącą zalewą zalać owoce, dokładnie wytrzeć nakrętkę i brzeg słoika, zakręcić i odwrócić  do góry dnem. Wg przepisu nie pasteryzuje się. PS. Widzicie muszkę? ;) Inspiracja: klik

Atlas Smaków
Vanilla Iced Coffee bez kropli laktozy! 177

ulubiona kawa ziarnista/sypana, u mnie Vienna Melange mielona w ekspresie i parzona na dużą Caffee Creama 1 miarka odżywki białkowej o smaku lodów waniliowych bez laktozy kostki lodu super słoik! :) Smacznego! :) Pozdrawiamy z Perunem

Spektrum Smaku
Maliny w lukrze 381

powstanie z malin mamałyga - też była dobra, jednak chodzi o to żeby jak najwięcej malin pozostało całych). Poruszając garnkiem trzymamy je na ogniu 5 min. Maliny przekładamy delikatnie do słoików i zalewamy syropem, który powstał dzięki sokowi który wydzielił się z malin. Mama zawsze jeszcze pasteryzuje słoiczki 5 min., bo uważa że ma za mało siły i nie zawsze słoiczek

Lili w kuchni
dżem brzoskwiniowy z chilli 134

pokrycia skórek i gotowac na malym ogniu jakieś 15minut. Gotowy wywar przecedzić. Do gotowego dżemu dodać wywar ze skórek wymieszany z pektyną Wszystko razem podgrzac i gorące wlać do słoików.Pasteryzowac 10-15 minut.Gorące słoiczki przykryc kocem i pozostawic do ostygnięcia.ps. jeszcze gąrący od pasteryzacji

w mojej kuchni
Sok z czarnej porzeczki 211

przefiltorwać przez gęste sito lub gazę i wlać do wcześniej odlanego soku. Następnie sok zagotować, jeśli jest mało słodki dosypać nieco cukru. Zebrać pianę. Gorący przelać do butelek lub słoików. Dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystudzenia

Monia miesza i gotuje
domowa galaretka z czarnej porzeczki 183

ogniu przez ok. 15 min., następnie dodajemy cukier i ponownie gotujemy, często mieszając. Galaretka będzie gotowa gdy kropla soku na zimnym talerzu będzie się ścinać. Gorącą wlewamy do wyprażonych słoików i od razu zakręcamy

Domowy Smak Jedzenia
Konfitura z melona 121

zalać melona w garnku. Odstawić na 24 godziny, po czym zlać syrop, zagotować i do gotującego syropu wrzucić kawałki melona. Smażyć kilka minut do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć

Tradycyjna Kuchnia