cukru Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, zasypać cukrem.Odstawić na około godzinę, by puściły sok.Po tym czasie gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. Nakładać do słoików,zakręcić i zawekować
Moje domowe kucharzeniepamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa i piątkowych obiadów i babci ;)). Składniki: – płaty śledziowe w occie, mogą to być także rolmopsy, z których wykorzystamy ogórki – 2-3 słoiki – 2 słodkie, kruche jabłka – korniszony, osobiście preferuje takie z chili, bo nadają sałatce charakteru – śmietana kwaśna 18% – duży kubeczek – papryka marynowana – sól – pieprz
Pociąg Do Kuchnitakie grubsze spaghetti dziurawe w środku) albo fusilli (czyli świderki) – krewetki, oczywiście najlepiej świeże, ale mogą być także mrożone koktajlowe – małże – jak wyżej, mogą być ze słoika – świeże zioła – rozmaryn, tymianek, można zastąpić suszonymi – świeża bazylia – pomidorki koktajlowe – śmietana 18% (do zup i sosów) – groszek konserwowy – cebula – 2 ząbki
Pociąg Do KuchniJeśli zauważycie pianę i że zakwas „pracuje” to bardzo dobrze! Powoli będzie nabierać odpowiedniego zapachu (lekko kwaskowego, ale absolutnie nie zepsutego). Tak przygotowany zakwas zlać do butelki/ słoika i szczelnie zamknąć. W lodówce można go przechowywać do 2 tygodni. Żurek: Warzywa obrać i pokroić. Zalać wodą, dodać żeberka. Dodać białą kiełbasę, wędzonkę, liście laurowe, ziele, gotować około
Pociąg Do Kuchniformy, ale można też zrobić to sam koniec (ten wariant ułatwia transport – można wyjąć całą tartę dopiero po dowiezieniu jej na miejsce – formę postawić np. na słoik i lekko pociągnąć obręcz w dół). Krem: Ser mascarpone i kremówka muszą być bardzo dobrze schłodzone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany
Pociąg Do Kuchniłyżeczkę i pozwolić się „próbce” wystudzić – jeśli gęstnieje i zastyga – dodajemy chili i kolendrę, gotujemy jeszcze kilka minut na mniejszym ogniu. Konfiturę rozlewamy gorąca do słoików i natychmiast zamykamy. Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Makaron z owocami morza
Pociąg Do Kuchnikoniec dodajemy resztę składników i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z gazu, czekamy aż sos trochę wystygnie (łatwo o poparzenie) i blendujemy na gładką masę. Ketchup przekładamy do wyparzonych słoików lub butelek i pasteryzujemy 20 minut. Gotowe! ;) Przepis pochodzi ze strony Kuchenne Zapiski
Czerwona Porzeczkasposób otrzymacie dwie konfitury i obydwie pyszne :). Możecie ją gotować klika godzin do uzyskania odpowiednie konsystencji, lub znacznie skrócić czas przygotowań dodając Konfitur-Fix. Porcja: 5 małych słoików Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 1 kg dojrzałych moreli, 100 - 200 g cukru, 80 ml likieru Malibu, 1/2 cytryny, konfitur fix, 100 ml owoców czarnej porzeczki macerowanych
SzczyptaSmaQminut. Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki dodać cukier żelujący i gotować według instrukcji na opakowaniu. Chrzan przełożyć do słoików i pasteryzować. Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu
Mama Gotujedodać musztardę, miód wsypać curry indyjskie oraz kurkumę, wszytko wymieszać do rozpuszczenia. Gorącą zalewą zalać ogórki w garnku, odstawić na 3-4 godziny, po czym wkładać do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować 5 minut od czasu zagotowania. Wystudzić. Zimne wynieść do spiżarki. Smacznego ;-) http://jamar.pl
Wanilia i Kardamonprzekroić na 3 blaty. Mus czekoladowy: 500 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietany 36% 1 szklanka cukru pudru + mocna herbata z cytryną 800 g malin 1 słoik konfitury malinowej pokruszone ciastka z czekoladą Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić ją w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po 1 łyżce mascarpone (w temperaturze pokojowej), za każdym razem
Domowa cukiernia EwySezon na nalewki u mnie trwa w pełni, wszystkie największe słoiki jakie mam w domu są zapełnione przeróżnymi miksturami, mieszankami i czekają na swoją kolej by je przefiltrować i przelać do pięknych buteleczek. Składniki: 500 gram malin 200 ml spirytusu 250 ml wódki 200 gram cukru Maliny zalej alkoholem na 5-6 dni. Zlej wywar. Zasyp maliny cukrem, odstaw
Mango Papajaogrzewać, często mieszając Od chwili zawrzenia gotujemy 5 min., dokładamy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady, na koniec wlewamy likier Wyciągamy goździki, dżem przekładamy do idealnie czystych, suchych słoików, zakęcamy i przykrywamy grubym kocem do wystudzenia. Moje uwagi : Nie dodałam likieru tylko koniak :) Dżem wychodzi bardzo słodki, może należałoby zmniejszyć ilość dodanego cukru
Proste Potrawystragany uginają się pod ciężarem sezonowych produktów, soczystych owoców i zdrowych warzyw. Każdy z nas chciałby cieszyć się ich smakiem cały rok, albo chociaż umilić sobie zimowy dzień otwierając słoik z ulubioną konfiturą. Jednak aby te małe marzenia się ziściły, musimy zakonserwować nasze ulubione produkty i smaki wtedy, gdy posiadają najlepsze walory. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeść