słoik - 12348 przepisów (strona:561/824)

Babeczki z jagodami i kruszonką 157

cukrem , solą i proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, dolać olej i mleko. Wszystko wymieszać. Jeżeli mamy świeże jagody dosypujemy do ciasta i lekko mieszamy. (Można użyć jagód ze słoika, należy nałożyć je łyżeczką na ciasto w foremce). Napełniać ciastem  ok. ¾  foremki i posypać kruszonką. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. ok. 200 st. C. Kruszonka: - 1/3 szkl

The Sweet Damsel
Soczysty kurczak a'la Michael 160

oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki musztardy Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ja dodaje je wszystkie do słoika, zakręcam, potrząsam i dodaje do sałaty :) Smacznego

The Sweet Damsel
Ciasto czekoladowe z wiśniami z nalewki 564

Dostałam w prezencie słoik wiśni z nalewki. Postanowiłam dobrze je wykorzystać i użyłam ich  jako świetny dodatek do ciasta czekoladowego z kremem waniliowym J   Ciasto wyszło pyszne! J Nie jest trudne w wykonaniu a do tego niedrogie, ponieważ większość ze składników zazwyczaj mamy w domu. Składniki: CIASTO: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody

The Sweet Damsel
Pasta z czarnych oliwek 186

Składniki: Słoik czarnych oliwek bez pestek Ząbek czosnku Natka pietruszki Oliwa z oliwek Łyżka octu balsamicznego sól Przygotowanie: Oliwki zmiksować malakserem  razem z odrobiną oliwy z oliwek, octem balsamicznym,  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli  i posiekaną natką pietruszki. Włożyć do słoiczka  i zostawić na noc. Pasta jest pyszna, idealnie pasuje do bagietek i sera feta

The Sweet Damsel
Dżem morelowy 151

minut. Morela ma być całkowicie miękka. Po tym czasie miksujemy całość na gładko. Następnie smażymy ok 20 minut, często mieszając. Po tym czasie dżem przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować na morko 20 minut

Delicious Titbits
Pavlova z wiśniami 249

gościć często:) A u Was??? Składniki; Beza; 6 białek, 280 g cukru, łyżeczka octu winnego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, Frużelina wiśniowa; 300 g wiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów, 80 g cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Wykonanie; Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę

Anioły w kuchni
Dżem z Czerwonej Porzeczki 229

dużych ilościach tak jak to u mnie bywa z truskawkami, czy malinami. Przerabiam tylko tyle ile zerwę z krzaków na działce. Część owoców mrożę, a część wkładam do słoików. Obie wersje wykorzystuję potem do ciast. Porzeczki zawierają dużo pektyn, więc nie ma potrzeby dodawania środków żelujących, zresztą ja od jakiegoś czasu unikam takich środków. Co mi tam wyszło? Taka porzeczkowa

Blondynka Gotuje
SOK Z CZARNYCH I CZERWONYCH PORZECZEK 135

czerwonych 3 kg cukru Wykonanie: Porzeczki przebieramy, myjemy. Zasypujemy cukrem, odstawiamy na min 12 godz żeby puściły sok. Po tym czasie porzeczki zagotowujemy, odszumowujemy, sok zlewamy do buteleczek i słoików. Pasteryzujemy ok 10 minut. Pozostałe owoce możemy zużyć do deserów lub przełożyć do słoiczków i również zawekować

Z Majeczką w kuchni
Sos pomidorowy 183

skórek dodać do sosu ( można użyć pomidory z puszki lub słoika wystarczy                                           zmiksować je blenderem ) Razem zagotować w razie potrzeby jak jest

W królestwie smaków Beaty
Ciasto kruche z brzoskwiniami 170

zmieniłam Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny 250 g - 5 jajek - 10 łyżek cukru - 1/2 szklanki mleka - 1 mały proszek do pieczenia - 2 puszki brzoskwiń - 0,5 słoika dżemu brzoskwiniowego - 3 łyżki płatków migdałowych - puder cukier Sposób przygotowania: 1. - Margarynę utrzeć z cukrem do białości dodawać stopniowo po jednym

W królestwie smaków Beaty
Dżem czereśniowy nutą anyżu 151

soku )od czasu do czasu mieszać  Gdy wyparuje już połowa soku z czereśni dodać anyż smażyć dalej uważać aby drzem się nie przypalił  Gorący dżem przełożyć do słoików pasteryzować 20 -30 minut

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z buraczków i ostrej papryki do słoików 230

kostkę - Zagotować zalewę  - Do gotującej zalewy wrzucić pokrojoną cebulę i paprykę gotować na małym ogniu 10 minut  - Wlać zalewę do startych buraczków razem wymieszać  - Przełożyć do słoików pasteryzować 30 minut od zagotowania

W królestwie smaków Beaty
Kolorowa sałatka z cukinii i papryki 199

cukinię paprykę pokroić w kostkę cebulę w pióra posolić według uznania  - Zalewę wszystkie składniki zalewy zagotować wlać do sałatki wymieszać zostawić na 24 godzin  - przełożyć sałatkę do słoików  pasteryzować 30 minut od zagotowania

W królestwie smaków Beaty
Domowa kostka rosołowa z lubczykiem i oliwą z oliwek 191

dodać do warzyw razem z kurkumą s olą i koncentratem pomidorowym przesmażyć zostawić do wystudzenia masę  wyłożyć do silikonowych foremek i zamrozić - Można przełożyć ją do ozdobnego  słoika i przechowywać w lodówce kilka miesięcy lub gorące do słoiczków zapasteryzować

W królestwie smaków Beaty
Pączki z pigwą 124

szklanki mąki + do podsypania - 5 żółtek - 100 g masła - 1 szklanka cukru - 1/3 szkl mleka - 2 paczki suchych drożdży - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka spirytusu lub wódki - 1 słoik powideł z pigwy - 1 l oleju - cukier puder  Sposób przygotowania 1. - Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże 1 łyżkę cukru i mąki Dobrze wymieszać zrobić zaczyn zostawić do wyrośnięcia

W królestwie smaków Beaty