słoik - 12348 przepisów (strona:555/824)

Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 174

zwłaszcza z owocami. Fondant z kalarepy, to chyba po prostu ugotowana kalarepa. Marynowany rydz gumiasty i octowy, ale to było do przewidzenia - szkoda takich dobrych grzybów do zamykania w słoikach z octem. Puree pyszne, sos wiśniowy dobry, ziemia ciekawiej wypadła w Bierhalle, powtarzała się zresztą kilka razy i Lokalowi wyszła najgorsza. Najdziwniejszy był krokiet. Miękki, bez wyczuwalnego smaku bażanta, troszkę

Życie zamknięte w smaku
Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi 101

chcecie zachować tylko ich chrupkość, bez cierpkiego smaku, sparzcie je, a potem uprażcie na patelni albo w piekarniku). Gdy powidła osiągną pożądaną konsystencję, przelewamy je do umytych i sparzonych słoików, po czym zamykamy "na gorąco".  Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Sok jabłkowo-śliwkowy z sokownika 116

roku było wyjątkowo długie i ciepłe. Piszę, że było, bo chyba ostatecznie już zostało zakończone. Na zewnątrz chłód, wiatr i deszcz, ot, jesień. Uchwyciłam jednak lato w słoiki i buteleczki i, kiedy piszę tę notkę, delektuję się jego owocowym smakiem. Mmm... (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Mus z dyni / dyniowe puree 124

lecz na dyniowym musie. Oto przepis, jak go wykonać. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek dyniowych ,  dyniowych pancakes , pumpkin pie  czy zupy dyniowej, lub zamknąć go w słoiku i spasteryzować.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Życie zamknięte w smaku
Tort pijak z powidłami śliwkowymi 138

patyczka". Wyjmujemy z formy po przestudzeniu i dopiero wtedy kroimy na blaty (u mnie trzy). Składniki do przełożenia: - 500 mililitrów śmietanki 36% - śmietanfix (opcjonalnie) - 1 łyżka cukru pudru - duży słoik powideł śliwkowych - 100 mililitrów śliwkowego alkoholu - sos karmelowy (opcjonalnie, przepis znajdziecie tutaj , możecie też użyć gotowego) - elementy do ozdoby Przygotowanie: Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder (przy użyciu śmietanfixu

Życie zamknięte w smaku
Łódzka zalewajka 208

kostkę, tak samo jak słoninę i podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy do nich: zakwas oraz nieco przestudzoną cebulę i tłuszcz ze słoniny. Odlewamy trochę zupy do słoika, przestudzamy, dodajemy śmietany (2-3 łyżki), mieszamy i dolewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Zakwas na żur 142

wysokim i wąskim naczyniu). Zakwas nadaje się do użytku po 3-5 dni. Im dłużej pozostanie w stanie fermentacji, tym będzie mocniejszy. Po wybranym czasie i "mocy" zlewamy do słoika odstały, przeźroczysty płyn. Możemy przechowywać zamknięty w lodówce. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Potrawka z mięsa mielonego z papryką konserwową i majonezem 125

Może brzmieć szalenie, ale jest naprawdę smaczny :) POTRAWKA Z MIĘSA MIELONEGO Z PAPRYKĄ KONSERWOWĄ I MAJONEZEM Składniki: - 500 gram mięsa mielonego - 1 cebula - słoiczek papryki konserwowej (ja daję domową, słoik ma jakieś 500 mililitrów) - 2-3 łyżki majonezu - zioła prowansalskie - pieprz - sól Przygotowanie: Podsmażamy na patelni posiekaną w krążki cebulę. Dodajemy mięso mielone w temperaturze pokojowej oraz pokrojone w kosteczkę

Życie zamknięte w smaku
Bułki na zakwasie żytnim 125

Zakwas ostatnio krzyczy, żeby wreszcie go zużyć, bo niedługo nie starczy mu miejsca w słoiku. Jest ciepło, więc rośnie szybko. Zresztą wszystkie drożdżowe i tym podobne wypieki przeżywają teraz etap najszybszego wzrostu. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Życie zamknięte w smaku
Chrzanica czyli zupa chrzanowa 127

Sól, pieprz ·          Sok z 1 i ½ cytryny ·          Ok. 180 gram tartego chrzanu w słoiku ·          4 jajka ugotowane na twardo ·          2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: W wodzie gotujemy boczek

Smaki Ewy
Tatar ze śledzia 146

Świetna, pikantna przystawka jak i przekąska. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju ½ małego słoika marynowanych pieczarek 3 ogórki korniszony 1 papryka marynowana 1 duża cebula 1 puszka filetów anchois Sok z ½ cytryny + otarta skórka Pieprz czarny ¼ łyżeczki pieprzy cayen Posiekany szczypiorek Wykonanie: Śledzie przed pokrojeniem moczymy przez około 1 godzinę, aby nie były zbyt słone. Cebulę kroimy w kostkę

Smaki Ewy
Sałatka z wędzoną flądrą 145

flądry wędzone 4 jajka ugotowane na twardo 4 rzodkiewki ( duże ) Biała fasola z puszki Pęczek natki pietruszki 3 ogórki korniszony 1 cebula 3 suszone pomidory w oleju ( ok ½ słoika) Majonez Sól, pieprz Wykonanie: Flądry obieramy, usuwamy ości ( w przypadku flądry jest to bardzo proste ). Wszystkie wymienione produkty kroimy w kostkę, pietruszkę szatkujemy, fasolę z puszki płuczemy pod bieżącą wodą

Smaki Ewy
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 96

żołądki – kurczak czy indyk ), gotujemy w małej ilości osolonej wody z dodatkiem przyprawy – vegety do miękkości oraz pieprzu  Po ugotowaniu część wywaru odlewamy do mikserka ( ewentualnie do słoika twist ) dodajemy 50 ml słodkiej śmietany i 2 łyżeczki mąki, wszystko razem mieszamy, następnie wlewamy do całości i dodajemy tary chrzan ( ilość zależna od upodobania, daję kilka łyżek ) . Gotujemy chwilę

Smaki Ewy
Leczo z cukinii i bakłażana 182

minut. SMACZNEGO Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować ok 20 minut i otwierać zimą. Polecam również taką wersję

Smaki Ewy
Smażony mix rybny z sosem dyniowo – musztardowym 123

łososiowego 40 dag fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 50 gram masła 1 cebula 1 łyżeczka gorczycy 100 ml śmietany 30% Mały słoik dyni marynowanej Sól Pieprz biały 2 – 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: Ryby kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy z jednej strony solą a z drugiej strony pieprzem cytrynowym, przyprawą

Smaki Ewy