oporu, aż brzuch mnie bolał. Lata minęły smaki się zmieniły ale miłość do dania została. I tak dzisiaj prezentuję smaczną a jakże prostą potrawę. Składniki: Kapusta kiszona ( dałam dwa słoiki po 700 gram ) 600 gram – 1 kg żeberek ( ilość dowolna )lub innego mięsa ( np. małe golonki ) 300 gram kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz Woda Ewentualnie sól
Smaki Ewyprzetartego rabarbaru. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszamy aby nie masa się nie przypaliła. Gotujemy tak długo aż będzie odpowiednio gęsta. Gorący dżem nakładamy do wygotowanych słoików. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyBył kurczak z rosołu, był ryż który pozostał z obiadu i tak powstała sałatka na kolację i śniadanie. Składniki: ½ gotowanej piersi z kurczaka 1 woreczek ugotowanego ryżu ½ opakowania rodzynek ½ słoika majonezu – małego Śmietana słodka 18% ( tyle co majonezu ) 1 - 2 łyżeczki przyprawy curry Wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się zaparzyły i stały się miękkie. Po około 30 minutach odsączamy
Smaki Ewysię pojawiła karkówka chrzanowa. A co mi szkodzi, powiem… jest pyszna. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 8 plastrów karkówki 2 marchewki Kawałek korzenia selera 3 spore łyżki chrzanu ze słoika Mąka do panierowania Olej do smażenia Vegeta Bulion 500 ml Wykonanie: Plastry karkówki ( grubości około 1 cm ) przyprawiamy vegetą i pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin ( można na noc pozostawić w lodówce
Smaki Ewykogoś bliskiego - wówczas i przyjemność będzie większa. Polecam. Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Prażone jabłka – słoik 900 gram 1 kisiel cytrynowy ( duży ) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru Cukier puder do posypania Wykonanie: Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie
Smaki Ewyliście. Lat przybyło i smaki też się zmieniły. Botwinkę robię kilka razy do roku, jak w sklepach jest młoda, świeża botwinka. Kiedyś nawet pokusiłam się i zrobiłam botwinkę w słoikach, lekko zakwaszoną. Była idealna do zupy. Prostszym sposobem jest mrożenie pokrojonej botwinki. Dzisiaj jednak zupa ze świeżej botwinki. Składniki: Ok. 2 l – 2 ½ l wody Ćwiartka z kurczaka 3 marchewki
Smaki Ewyczasie ogórki puszczą sok. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Następnie umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy 15 minut. SMACZNEGO (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyduszone w sosie. Składniki: 6 pojedynczych filetów z kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany 18% Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu ) ½ papryki czerwonej świeżej Woda Mąka Sól Olej sznurek Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić, wykorzystamy je w przyszłości ). Ostrym, cienkim nożem w każdy filecie robimy
Smaki Ewyczęsto mieszając. Po pewnym czasie dżem zaczyna ciemnieć i gęstnieć. Można wylać na talerzyk i wtedy zobaczymy, czy szybko się ścina. Jeśli tak jest gotowy. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki. Odwracamy do góry dnem i trzymamy tak ok 10 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewydokładnie mieszamy. Zostawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Do garnka wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy i wlewamy miski z ogórkami. Mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami i uzupełniamy zalewą. Ogórki sa gotowe od razu do jedzenia
Atlas Smakówciasto z amoniakiem: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku 250 g margaryny 1 szklanka cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki kakao 1 mały słoik powideł śliwkowych owoce do nadziewania kulek: wiśnie, borówki, agrest, to co akurat posiadacie (dałam borówki) ciasto biszkoptowe: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na moim stole...przepisów Beaty Pawlikowskiej, bowiem nie wyrzuca połowy każdego dnia, tylko dokarmia go codziennie 100 g mąki żytniej typ 2000 i 60 ml przegotowanej letniej wody i trzyma w dużym słoiku. Po 96 godzinach zakwas jest gotowy! Jeśli jednak masz już gotowy zakwas - obojętnie, jaką metodą wyhodowany - koniecznie upiecz żytnio-pszenny chleb miodowy! Zobacz również inne przepis na ----> CHLEB
Moje Qulinariapotrawę rozgotować i przetrzeć, odparować na wolnym ogniu i zmiksować. Dodać cukier cały czas mieszając, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 20 minut
Tradycyjna Kuchniawięc tym bardziej warto sobie przyrządzić kilka słoiczków Składniki: - 3 kg pomidorów - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, chili - duża wiązka bazylii - 1 łyżka masła Składniki na 5 słoików o pojemności 350 ml. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka nam się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w kosteczkę
Kuchenne Wariacjeschować do lodówki. Jasna część ciasta 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g startej gorzkiej czekolady 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł (dałam śliwkowe) Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm i posmarować je powidłami. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana z cukrem
O kuchni z uczuciem