Składniki: * 6 plastrów szynki * słoik ciętego selera w zalewie * 1 kwaśne jabłko * pół dużej cebuli * 2 płaskie łyżki posiekanych orzechów włoskich * 2 łyżki posiekanego szczypiorku * 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania : Jabłko, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki farszu mieszamy i zawijamy w plastry szynki w roladki. Podajemy po schłodzeniu w lodówce. Źródło: Przepis od mojej mamy
Pobite gary BarbarySkładniki: * 5 jajek * słoik pieczarek marynowanych * pół puszki groszku * 3 kiszone ogórki * 5 łyżek majonezu * sól, pieprz Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na półmisku. Pieczarki i ogórki kroimy w kostkę. Dokładamy groszek. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na jajka. Źródło: "Nowe przepisy Siostry Anastazji
Pobite gary BarbarySkładniki: * 2 kwaśne śmietany (po 330g) * 2 słoiki chrzanu * 8 jajek * łyżka musztardy * sól, cukier Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Chrzan odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Żółtka ucieramy z musztardą. Powoli dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Dodajemy chrzan i posiekane w kostkę białka jajek. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Podajemy z różnego rodzaju
Pobite gary Barbaryjeszcze raz lub dwa (gdyby jeszcze była mało gęsta). Konfiturę o odpowiedniej gęstości przekładam do przygotowanych wcześniej słoiczków, dokładnie zakręcam. Wstawiam do dużego garnka, wlewam wodę do połowy wysokości słoików, przykrywam i doprowadzam do wrzenia. Takie małe słoiczki pasteryzuję ok.10 minut, od zagotowania, na średnim palniku. Smacznego
Smaczne Zdrowezetrzeć buraki na dużych oczkach.Składniki zalewy zagotować i zalać zalewą .Wymieszać i zostawić na minimum 6 godzin lub na noc.Przełożyć do słoików i pasteryzować
Moje domowe kucharzeniemiękkości. Następnie buraczki obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z solą , pieprzem, cukrem, kminkiem i kwaskiem. Połączyć z rozdrobnionym czosnkiem i przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Odwrócić do góry dnem i ostudzić. Przenieść do piwnicy, używać np. do zup, mięs i sałatek
Tradycyjna KuchniaDeszczyk sobie zaczął padać, a mi się zebrało na pieczenie poprawiaczy humoru na jutro. Zapowiada się ciężki dzień, więc przyda się słodkość. Poza tym trzeba opróżniać słoiki z przetworami z ubiegłego roku. Owoce czekają :) Składniki : 480+20 dag mąki pełnoziarnistej orkiszowej drożdże suszone (7 g) 2 łyżeczki cukru z wanilią czubata łyżka cukru szczypta soli 20 g miękkiego masła
Weekendy w domu i ogrodziegotowany waniliowy jogurt z kiwi (w środku) w słoiku po maśle orzechowym~ Wiem ze obiecalam relacje z Warszawy, ale mam jakies problemy z internetem i cudem bedzie jesli ten post sie doda...W tym wypadku musze przetrzymac Was z relacja do jutra (mam nadzieje ze gdy wroce z pracy internet bedzie juz dzialac), przepraszam
breakfast of dreamsręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie Rosół przecedziłem. Wszystkie
R'n'G KitchenUwielbiam zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Teraz , kiedy jest sezon na wspaniałe pachnące pomidory to nie można jej nie ugotować. Zamykam również smak pomidorów w słoikach, aby zimą cieszyć się smakiem domowego przecieru. (przepis) Składniki: 3 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża pietruszka(korzeń) 1 por 2,5 l wywaru mięsnego 400 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis
O kuchni z uczuciemlata. W tym roku nadrabiamy zaległości, a cykl rozpoczynamy ogórkami kanapkowymi, które podpatrzyłyśmy u Margarytki :). To była totalna nowość dla mojej rodziny, ale pozytywnie zaskoczyła nas smakiem. Zrobiłam 12 słoików, ale w przyszłym roku zrobię pewnie więcej :). Ogórki, chociaż nazywają się kanapkowe, można też z powodzeniem podać do obiadu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego
Przepisy Aleksandrycałość gotować do czasu, aż przecier delikatnie zgęstnieje. Gotowy przecier przetrzeć przez gęste sitko tak aby pozbyć się pestek. Przecier ponownie przełożyć do garnka i zagotować, gorący przełożyć do słoików i zapasteryzować. Smacznego
Krakowskie smaki Anigarnka, lekko rozgnieć tłuczkiem i doprowadzić do wrzenia. Gotuj kilka minut, po czym zmiksuj blenderem.Przetrzyj przez gęste sito. Dopraw do smaku, doprowadź do wrzenia i przelej do wyparzonych słoików (jeśli chcesz je dłużej przechowywać) lub ostudź i pij od razu :) Sok z wyciskarki na zimę Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki .Przepuścić przez wyciskarkę soków.Gotowy
w mojej kuchnipojęcia jak te śliwki się nazywają. Sama je zerwałam, były pyszne i nie mogłam się powstrzymać, żeby chociaż troszeczkę z nich nie przetworzyć. Tak powstały dwa słoiki pysznego słodko – kwaśnego dżemu. 2 – 2,5 kg śliwek 1 – 1,5 szkl cukru Śliwki wyglądały dokładnie tak. Owoce umyć
Polska Zupapaski, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko włożyć do zalewy 1 na godzinę. Po godzinie sałatkę odcedzić i zalać gorącą zalewą 2. Wszystko wymieszać, nałożyć do słoików i pasteryzować ok. 7 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie