słoik - 12348 przepisów (strona:539/824)

Surówka na miesiąc 276

tarce jarzynowej,cebulę pokroić w kostkę. Wszystko zasypać cukrem i zostawić na 1 godzinę. Zagotować zalewę i gorącą zalać warzywa. Wymieszać i poczekać do ostygnięcia. Złożyć do pojemniczków lub słoików, wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku dniach

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Przekładaniec biszkopcikowy 125

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki maku 1 łyżka kakao 1 cukier wanilinowy nadzienie 1 słoik dżemu z wiśni 1 paczka biszkoptów okrągłych polewa 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 1/2 kostki masła Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem, cukrem wanilinowym na puch, następnie dodajemy

kgwjanczewo
kanapkowe ogórki z kurkumą 110

wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny. Wymoczone ogórki tniemy wzdłuż, na cienkie plastry i wkładamy do słoików. Uważamy przy tym,aby pocięty ogórek, przy wkładaniu, nie rozpadł na poszczególne plastry. Słój z ogórkami z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone

Miód i pieprz
Szparagi zawijane szynce 117

SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNCE SKŁADNIKI: SZYNKA W PLASTRACH SZPARAGI W SŁOIKU SEREK CHRZANOWY(LUB NATURALNY WYMIESZANY Z ŁYŻKĄ CHRZANU ZE SŁOICZKA)  SZYNECZKĘ SMARUJEMY SERKIEM KŁADZIEMY SZPARAG I ZWIJAMY MOŻNA PO ZWINIĘCIU JESZCZE PODZIELIĆ NA PÓŁ-BĘDZIE BARDZIEJ PODZIELNE JAK JEST WIĘCEJ GOŚCI I PRZEKĄSKA NA PRZYJĘCIE GOTOWA-SZYBKO I SMACZNIE

Swojskie jedzonko
PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA 142

PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA PYSZNA PASTA DO SŁOICZKÓW NA ZIMĘ,TERAZ MAMY PYSZNE POMIDORY ,PAPRYKĘ I BAKŁAŻANY ŚWIERZE I NIEDROGIE WARTO WIĘC ZAMKNĄĆ CHOĆ TROCHĘ TEGO LATA W SŁOIKU I CIESZYĆ SIĘ NIM ZIMĄ,IDEALNE DO MAKARONU,MIĘS I JAKO DODATEK DO POTRAW SKŁADNIKI: 4 PAPRYKI CZERWONE 2 ŚREDNIE BAKŁAŻANY(LUB 1 DUŻY) 2 POMIDORY JEDNA CEBULKA 2 ZĄBKI

Swojskie jedzonko
PRZECIER POMIDOROWY NA ZIMĘ 151

GARNKA  I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 1-2 GODZ AŻ TROCHĘ ODPARUJE,MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU JAK JUŻ BĘDĄ GOTOWE PRZECIERAMY PRZEZ SITKO NASTĘPNIE DO SŁOIKÓW I PASTERYZUJEMY OK 15 MIN I GOTOWE.... SZYBKO I ŁATWO  I TROCHĘ WIĘCEJ LATA ZIMĄ

Swojskie jedzonko
Pasztet domowy do słoików 219

POKROJONĄ CEBULĄ NA PATELNI JAK WSZYSTKO PRZESTYGNIE MIELIMY DWA RAZY W MASZYNCE DO MIELENIA MIĘSA,DODAJEMY JAJKA ,DOPRAWIAMY DO SMAKU SOLĄ,PIEPRZEM I MAGGI I MIESZAMY DOKŁADNIE WKŁADAMY DO SŁOIKÓW ZOSTAWIAJĄC OD GÓRY OK 2 CM MIEJSCA-ŻEBY DOBRZE SIĘ ZAMKNĘŁY PASTERYZUJEMY PRZEZ GODZINĘ,JAK WYSTYGNĄ TO DO LODÓWKI LUB PIWNICY SZCZERZE POLECAM-PYSZNY I SUPER SIĘ ROZSMAROWUJE NA KANAPCE

Swojskie jedzonko
Porzeczkowiec 171

SZKL.CUKRU NA MASĘ SEROWĄ: 0,6G SERA(MÓJ ULUBIONY MAŁY+DUŻY) 2 CUKRY WANILIOWE  5 ŁYŻEK CUKRU PUDRU 1 KOSTKA MARGARYNY PONAD TO :SPORY SŁOIK DŻEMU Z CZARNEJ POŻECZKI 0,5 L ŚMIETANKI 30 % 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU+2 ŚMIETAN FIXY(DO BITEJ ŚMIETANY) 1 CZEKOLADA PRZYGOTOWANIE: BIAŁKA UBIĆ DODAĆ CUKIER I ŻÓŁTKA,DALEJ MIXOWAĆ,DODAĆ OSTUDZONE POLEWĘ

Swojskie jedzonko
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 180

BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY NA ZŁOTY KOLOR W 200 STOPNIACH OK 10 MIN,DO TEGO WYJMUJEMY SOBIE Z LODÓWKI BARSZCZYK  W SŁOIKU,KTÓRY MAM ZAWSZE POD RĘKĄ(PRZEPIS  TUTAJ ) SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Życie ze Smakiem - Magazyn Nie Tylko Kulinarny 133

Oprócz przepisów znajdziecie też tutaj garść porad kosmetycznych czy instrukcję krok po kroku jak sobie zrobić ocieplacz na kubek. Dodatkowo w magazynie zawarte zostały gotowe do wydrukowania etykiety na słoiki :) Jesteście ciekawi co jeszcze dla Was przygotowałyśmy? Zatem zapraszam do lektury jesiennego numeru oraz do odwiedzenia strony poświęconej magazynowi :  magazyn-zyciezesmakiem.blogspot.com No to teraz kubek kawy/herbatki w dłoń i miłej

My simple kitchen
Marmolada z pieczonych jabłek 193

nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 45 minut. Jabłka upieczone. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier i gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Dżem wieloowocowy z lawendą 104

gotować około 10 minut, żeby owoce były miękkie. Zdjąć z ognia i częściowo dżem zmiksować blenderem ale pozostawić trochę owoców w całości. Ponownie zagotować i gorący dżem rozlać do słoików. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 5 minutach odwrócić i pozostawić do ostudzenia. Zimny wynieść do piwnicy. *Waga owoców jest po oczyszczeniu

Ala piecze i gotuje
Marokański sos pomidorowy 89

godziny, następnie dodać pomidory, cukier, pieprz, sól do smaku, zamieszać i dusić na niewielkim ogniu przez około 2 godziny, ja gotowałam krócej, ale często mieszałam Wlałam wrzący przecier do słoików i pasteryzowałam około 5 min. Oryginalny przepis z : http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/marokanski-sos-pomidorowy_8883.html#ixzz3NZoDnpq6 Sos jest naprawdę ostry, ale lubię takie mieć, by ewentualnie wykorzystać je jako bazę do innych sosów

Proste Potrawy
Sok i naleweczka z aronii - czyli dwa z jednego ! 141

przygotujemy nalewkę w proporcjach 1:1 - 250 ml soku na 250 ml wódki ( jedna butelka 500 ml ) Sok filtrujemy przez gazę nawet trzykrotnie jeśli będzie taka potrzeba.  W słoiku mieszamy wódkę z sokiem i rozlewamy do butelek. Nalewkę pozostawiamy na około 3 miesiące, ale nalewka gotowa jest tez do spożycia od razu

Gotowanie...to proste !
Domowy przecier pomidorowy 140

się z pomidorową pulpą, w której trudno rozpoznać, że powstała z pomidorów. Ja za to mam dla Was prosty przepis na domowy przecier pomidorowy, który można zamknąć w słoikach na zimę, bez zbędnego przecierania przez sito i zdejmowania skórki z pomidorów.     Składniki (4 Czytaj dalej... Artykuł Domowy przecier pomidorowy pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku