straży jedzenia przeze mnie: ziemniaków, mięsa i czekolady. "Bo jak to tak bez ziemniaczka obiad?" stale słyszane jest w domu rodzinnym. Poi kawą, zaopatruje w dobra narodowe w postaci słoików (i butelek) karmi i pociesza " zjedz coś zamiast gadać,że nie zdasz..." donosząc do pokoju niezliczone ilości żelek,galaretek czy czekolad. W przypadku nieprzyjechania do domu Mama olewa system
Fiolka w kuchniseler gorczyca na zalewę: 1 litr wody 1 szkl. octu 10% 1,5 szkl cukru 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki curry PRZYGOTOWANIE: składniki zalewy zagotować na dno słoika dać plaster cebuli i mały kawałek selera(ja daje tyle co chrzanu do ogórków),trochę gorczycy,i paski cukinii,zalewamy zalewa i pasteryzujemy
Swojskie jedzonkokażde inne pieczywo, które Wam zostało. Składniki: Spód czerstwe pieczywo (u mnie 5 ciastek-bułeczek na maślance ) 2 łyżki pasty tahini 100 ml oliwy pół pęczka natki pietruszki Dodatki słoik sosu z pomidorków koktajlowych łyżeczka oregano mała cebula 5 pieczarek mozzarella Pieczywo (ciastka) podzielić na kawałki i wrzucić do malaksera. Pokroić na kawałki natkę pietruszki. Wrzucić do malaksera. Dodać
Weekendy w domu i ogrodziesmaczne! Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Masa na 1 placek: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 słoik dżemu np. śliwkowego 1 paczka wiórków kokosowych ( u mnie 90 g.) Masa na 2 placek: 1/4 kostki margaryny 2 duże łyżki miodu (np. gryczanego) 1/5 szklanki cukru 3/4 szklanki sezamu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewłasnych gustów. Jest to również świetny przepis na pozbycie się wszystkich resztek z lodówki. Często po przygotowaniu innego ulubionego dania, zostaje nam to jakaś marchewka, to otwarty słoik z ogórkami, czy jeszcze inne kawałki warzyw, zarówno tych świeżych jak i konserwowych. To wszystko możemy wykorzystać i nic nam się nie zmarnuje, a tylko doda smaku naszemu daniu. Jednak nawet taka
KasiaiKrzysiu.plgotujemy 10 minut, następnie dodajemy paprykę i również gotujemy razem przez 10 minut. Na koniec dokładamy buraczki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 3. Gorące buraczki przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, odstawiamy do wystudzenia. Nie wymagają pasteryzacji
Apetyczna babeczkawódki 1/2 szklanki wody Wykonanie: zerwać same płatki, różowe i mięsiste, najlepiej świeżo rozwinięte. Płatków nie myjemy, usuwamy paprochy, ewentualne żyjątka i żółte pręciki. Przebrane płatki umieścić w słoiku i uciskając przesypywać kolejne warstwy cukrem. Masę zalać wódką tak by przykryć płatki. Zakręcić i odstawić na 2 miesiące, by alkohol wyciągnął z płatków co najlepsze. Płatki będą powoli tracić kolor
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miski, dodać 200 g mąki, 180 ml wody i wymieszać. Odstawić na 8-12 h w ciepłe miejsce. W dniu pieczenia: Odważyć 350 g zakwasu, zapas odłożyć do słoika i schować do lodówki. Dodać mąkę gryczaną oraz mąkę a marantusa, wodę, sól oraz ziarna i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić do pierwszego wyrastania
Moje Qulinarianowy dzień. Owoce do owsianki można umyć i pokroić wieczorem poprzedniego dnia, aby nie tracić na to czasu rano. Migdały tez warto wcześniej uprażyć i zamknąć w szczelnym słoiku - paczuszka płatków starczy na około tydzień dla jednej osoby. Składniki (jedna nieduża porcja) 4-5 łyżek płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka 2% 1 łyżeczka cukru waniliowego
Kulinarne Inspiracjenapar z wiśniami. Co z tego połączenia powstało? Zapraszam poniżej :-) SKŁADNIKI (na dwie porcje): - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1/2 filiżanki gorącej wody - 1 szklanka wypestkowanych wiśni (użyłam wiśni ze słoika) - 1 szklanka mleka Kawę zaparzam, studzę. Blenderuję wypestkowane wiśnie, dodaję mleko i chłodną kawę. Wszystko jeszcze raz blenderuję ze sobą. Spieniam mleko i wykładam delikatnie na kawę. Przepyszna kawka wiśniowa
Wielopokoleniowookoło 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pasteryzacja słoików jest zbędna
Kuchnia w opałachbiałej części, która jest gorzka i zepsuje smak gremolaty,użyłam obieraczki do warzyw). Na desce siekamy razem skórkę z cytryny, czosnek i natkę z pietruszki. Przechowujemy, najlepiej w słoiku
Moja smaczna kuchniadodaje Kielecki) 4 łyżeczki ketchupu pikantnego Po pół łyżeczki:pieprzu,wegety, czosnku suszonego ,papryki ostrej Opakowanie suszonej pietruszki Przyprawa gyros lub do kurczaka Ok.10 sztuk zielonych oliwek ze słoika Składniki na Ciasto: szklanka zimnego mleka 100 g mąki pszennej 2 jaja sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki czosnku granulowanego oliwa do smażenia Sposób przygotowania: • Z ciasta naleśnikowego
Gotowanie PatkiSkładniki : ( ok 5 słoików o pojemności 600 ml ) 2 średnie kabaczki, obrane i pokrojone w dużą kostkę 4 duże cebule, posiekane w piórka 500 ml domowego przecieru pomidorowo-paprykowego 5 ząbków czosnku, posiekane w cienkie plasterki 8 papryk, oczyszczonych i pokrojonych w dużą kostkę łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka ostrej czerwonej papryki łyżeczka chili 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu
Atlas Smakówmąki pszennej 300 g cukru 6 jajek 250 g margaryny cukier waniliowy, opakowanie 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 3 łyżki mleka słoik wiśni Krem: budyń waniliowy z cukrem-sypki, pojemność na pół litra mleka 1/2 mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady około
KreatywnePiny