około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pasteryzacja słoików jest zbędna
Kuchnia w opałachbiałej części, która jest gorzka i zepsuje smak gremolaty,użyłam obieraczki do warzyw). Na desce siekamy razem skórkę z cytryny, czosnek i natkę z pietruszki. Przechowujemy, najlepiej w słoiku
Moja smaczna kuchniadodaje Kielecki) 4 łyżeczki ketchupu pikantnego Po pół łyżeczki:pieprzu,wegety, czosnku suszonego ,papryki ostrej Opakowanie suszonej pietruszki Przyprawa gyros lub do kurczaka Ok.10 sztuk zielonych oliwek ze słoika Składniki na Ciasto: szklanka zimnego mleka 100 g mąki pszennej 2 jaja sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki czosnku granulowanego oliwa do smażenia Sposób przygotowania: • Z ciasta naleśnikowego
Gotowanie PatkiSkładniki : ( ok 5 słoików o pojemności 600 ml ) 2 średnie kabaczki, obrane i pokrojone w dużą kostkę 4 duże cebule, posiekane w piórka 500 ml domowego przecieru pomidorowo-paprykowego 5 ząbków czosnku, posiekane w cienkie plasterki 8 papryk, oczyszczonych i pokrojonych w dużą kostkę łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka ostrej czerwonej papryki łyżeczka chili 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu
Atlas Smakówmąki pszennej 300 g cukru 6 jajek 250 g margaryny cukier waniliowy, opakowanie 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 3 łyżki mleka słoik wiśni Krem: budyń waniliowy z cukrem-sypki, pojemność na pół litra mleka 1/2 mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady około
KreatywnePinyzapobiegają licznym chorobom, m.in. nowotworom. Spaghetti z bakłażanem i orzechami Przepis na 5-6 porcji Potrzebujemy: 1,5 puszki pomidorów 1 średniej wielkości bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 słoika suszonych pomidorów 1 cebulę 2 ząbki czosnku Garść orzechów włoskich lub laskowych Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku
Bananowe Poleminut. Po tym czasie koncentrat powinien nabrać konsystencji gęstej pasty. Gotową pastę możemy ponownie zmiksować, najlepiej to zrobić, kiedy tarliśmy warzywa na tarce. Przekładamy do szczelnie zamykanego słoika, pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany koncentrat możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. !!! Stosujemy 1 czubatą łyżeczkę na 500g wody. Świetnie sprawdza się w zupach i sosach
Be Fit Be Stronggruszek Składniki na zalewę: 1 kg cukru ½ litra octu 2 litry wody 1 szczypta cynamonu kilka goździków Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić według uznania i przełożyć do wyparzonych słoików. Następnie zagotować zalewę z przyprawami, zalać gruszki i pasteryzować przez 20 minut
Tradycyjna Kuchniazamykamy - pasteryzowanie nie jest konieczne, gdyż ogórki będą pracować i słoiczki "same" się zamkną :) Jednak nie wolno ich otwierać podczas kiszenia, gdyż mogą już się nie pozamykać. Z słoików przez pierwsze kilka dni może wyciekać solanka, dlatego warto je ustawić w takim miejscu by solanka mogła wyciekać. U mnie stały 4 dni na zlewie, a po 4 dniach schowałam
Aga w kuchnitarce jarzynowej,cebulę pokroić w kostkę. Wszystko zasypać cukrem i zostawić na 1 godzinę. Zagotować zalewę i gorącą zalać warzywa. Wymieszać i poczekać do ostygnięcia. Złożyć do pojemniczków lub słoików, wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku dniach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki maku 1 łyżka kakao 1 cukier wanilinowy nadzienie 1 słoik dżemu z wiśni 1 paczka biszkoptów okrągłych polewa 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 1/2 kostki masła Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem, cukrem wanilinowym na puch, następnie dodajemy
kgwjanczewowystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny. Wymoczone ogórki tniemy wzdłuż, na cienkie plastry i wkładamy do słoików. Uważamy przy tym,aby pocięty ogórek, przy wkładaniu, nie rozpadł na poszczególne plastry. Słój z ogórkami z alewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone
Miód i pieprzSZPARAGI ZAWIJANE W SZYNCE SKŁADNIKI: SZYNKA W PLASTRACH SZPARAGI W SŁOIKU SEREK CHRZANOWY(LUB NATURALNY WYMIESZANY Z ŁYŻKĄ CHRZANU ZE SŁOICZKA) SZYNECZKĘ SMARUJEMY SERKIEM KŁADZIEMY SZPARAG I ZWIJAMY MOŻNA PO ZWINIĘCIU JESZCZE PODZIELIĆ NA PÓŁ-BĘDZIE BARDZIEJ PODZIELNE JAK JEST WIĘCEJ GOŚCI I PRZEKĄSKA NA PRZYJĘCIE GOTOWA-SZYBKO I SMACZNIE
Swojskie jedzonkoPIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA PYSZNA PASTA DO SŁOICZKÓW NA ZIMĘ,TERAZ MAMY PYSZNE POMIDORY ,PAPRYKĘ I BAKŁAŻANY ŚWIERZE I NIEDROGIE WARTO WIĘC ZAMKNĄĆ CHOĆ TROCHĘ TEGO LATA W SŁOIKU I CIESZYĆ SIĘ NIM ZIMĄ,IDEALNE DO MAKARONU,MIĘS I JAKO DODATEK DO POTRAW SKŁADNIKI: 4 PAPRYKI CZERWONE 2 ŚREDNIE BAKŁAŻANY(LUB 1 DUŻY) 2 POMIDORY JEDNA CEBULKA 2 ZĄBKI
Swojskie jedzonkoGARNKA I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 1-2 GODZ AŻ TROCHĘ ODPARUJE,MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU JAK JUŻ BĘDĄ GOTOWE PRZECIERAMY PRZEZ SITKO NASTĘPNIE DO SŁOIKÓW I PASTERYZUJEMY OK 15 MIN I GOTOWE.... SZYBKO I ŁATWO I TROCHĘ WIĘCEJ LATA ZIMĄ
Swojskie jedzonko