słoik - 12348 przepisów (strona:534/824)

Dynia na zimową zupę 139

Jeśli macie nadmiar dyni i nie wiecie co z nią zrobić to mam pomysł na jej wykorzystanie. Po prostu zamknijcie ją w słoiku i wykorzystajcie zimą do zupy. Można też dodać ja na przykład do sosów. Wszystko od Was zależy, może wyczarujecie coś nowego i smacznego z dodatkiem takiej oto dyni. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kapusta kiszona 109

niż 20 g na 1kg kapusty), kilka liści laurowych i ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny,  żeby kapusta puściła sok. Następnie wkładamy do wyparzonych słoików, ugniatamy, zakręcamy i odstawiamy na parę dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy do piwnicy lub innego chłodnego pomieszczenia

Anioły w kuchni
Jabłecznik z pianką 136

Sezon na jabłka w pełni, w naszym sadzie w tym roku bardzo obrodziły. Wiele z nich powędrowało do słoików jako kompoty, konfitury, jabłka prażone do jabłeczników na zimę, a trochę trafiło właśnie do tego przepisu. Szybkie, proste i smaczne czyli takie ciasto jakie lubię najbardziej :) Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na ciasto: 5 żółtek 2 łyżeczki proszku

Słodka Kraina Wypieków
Puree z dyni 127

temp. 200 stopni C do miękkości. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości kawałków. Zajmie to około 30 minut. Dynię studzimy, a następnie miksujemy blenderem na puree. Przekładamy do słoika. Takie puree możemy przechowywać do 4 dni w  lodówce lub zamrozić

Smakowity Blog Kulinarny
Jabłka prażone z aronią 131

pomarańczy, dodać umyte i odsączone owoce aronii, cukier, goździki i cynamon, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż sok odparuje (ok. 20 minut). Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować w gotującej się wodzie przez 10 minut. Ze skórek jabłek można przygotować domowy ocet jabłkowy

SzczyptaSmaQ
Szybka grochówka holenderska- lekkostrawna 212

taki w domu, ale nie miałam, więc wykorzystałam alternatywnie tosty. SKŁADNIKI na 4 porcje : 300 g suszonego młodego zielonego groszku 2 litry chudego bulionu wieprzowego (może ze słoika lub z kostki) 1/2 kg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 200-250 g kiełbasy wędzonej pokrojonej w plasterki 1 zimowa marchew pokrojona w kostkę. 1/2 średniego selera pokrojony w kostkę

Sztuka gotowania w/g Samiry
SAŁATKA W POMIDORACH 127

jest kolorowo,inaczej a na stole nawet bajecznie. Składniki:   15 dag zielonego groszku 15 dag chudej szynki lub dobrej kiełbasy szynkowej 1 marchewka 1 pietruszka 2 jajka słoik majonezu sól,pieprz 1 cebula zielony szczypior 9-10 pomidorów zielona sałata Marchewkę,pietruszkę ugotować.Jajka ugotować na twardo.Ugotowane jarzyny i jajka pokroić w drobną kostkę,szynkę,cebulę również.Dodać groszek

Niespełnione zdolności kulinarne
WIŚNIE W SPIRYTUSIE 118

najlepszy przepis,od lat już robiony. Składniki: spirytus wiśnie cukier Wiśnie zalać spirytusem.Spirytusu tyle by pokryły wiśnie(jak widać mi jeszcze zabrakło spirytusu więc trzeba dokupić)Zamknąć szczelnie w słoiku,zostawić w ciemnym miejscu na 6 tygodni,co jakiś czas wstrząsając.Po tym czasie zlać spirytus,wiśnie wypestkować i zasypać cukrem na 4 tygodnie.Po miesiącu zlać sok z wiśni

Niespełnione zdolności kulinarne
CUKINIA KONSERWOWA A LA ANANAS 128

cytrynowy i zagotować.Taką wodą zalać cukinie i ostawić pod przykryciem na jeden dzień.Następnie odcedzić,dodać cukier waniliowy i zwykły cukier,gotować aż zrobi się syrop.Cukinie włożyć do słoika i zalać tym syropem.Pasteryzowa

Niespełnione zdolności kulinarne
CIASTO CZEKOLADOWE 109

180stC.   Masa:   1 serek mascarpone nutella Serek wymieszać z nutellą.Dodać jej według uznania.Jeśli wolimy słodką masę można dać połowę lub 3/4 słoika.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie części i smarujemy masą.Dekorujemy według uznania.   Wierzch ciasta posmarowałam niewielką ilością masy i posypałam gorzką czekoladą startą na grubych oczkach.Z powodzeniem możemy podwoić ilość składników i zrobić

Niespełnione zdolności kulinarne
WIŚNIE W SYROPIE 114

zagotowujemy.Zalewamy wrzącym sokiem wiśnie i odstawiamy do następnego dnia na 12 godzin.Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy przez 3 dni.Na trzeci dzień wiśnie wkładamy do słoików,zalewamy sokiem i pasteryzujemy

Niespełnione zdolności kulinarne
PAPRYCZKI CHILI W OLEJU 165

Udało mi się kupić ładne papryczki chili,z czego jestem zadowolona.Większość poszła do suszenia na płatki chili,ale postanowiłam trochę zamknąć w słoiku.Doskonałe na przekąskę,do nadziewania - pyszne i aromatyczne.Serdecznie polecam ten przepis,warto mieć parę słoiczków takiej papryki.Przepis znaleziony https://sweetandchili.wordpress.com/tag/suszenie-papryki-chili/   Składniki:   1kg papryczek chili 1 litr oleju 1/2 szklanki oliwy z oliwek czosnek

Niespełnione zdolności kulinarne
KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM 119

przyprawa do karczku,sól,pieprz    Sos: 2 szkl wody  1 łyżeczka białego i czarnego pieprzu ok 1 łyżeczka soli łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego Mięso pokroić w plastry ok 1 cm,przyprawić czosnkiem,solą,pieprzem i przyprawą do karkówki.Zostawić najlepiej kilka godzin w lodówce,po tym czasie obsmażyć je na patelni

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa ogórkowa 163

Szast prast i była gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć kość

O kuchni z uczuciem
Dżem z jabłek i dyni 129

mdły Smażyłam do zagęszczenia masy, ale po dodaniu cukru dżem stał się rzadki, wtedy dodałam cukier żelujący i smażyłam jeszcze kilka chwil  Po przesmażeniu przekładamy do wyparzonych, czystych słoików, zakrywamy dekielkami Ja jeszcze pasteryzuję, by mieć pewność, że dżem mi się nie popsuje.                     Użyję do przekładania ciast lub posmarowania

Proste Potrawy