wódki Maliny w słoju zalewamy wódką i zgniatamy. Miksturę pozostawiamy w ciemnym i najlepiej ciepłym miejscu na 2 tygodnie (można na dłużej). Po upływie tego czasu przecedzamy zawartość słoika bardzo dokładnie, mocno odciskając owoce, by jak najwięcej dobroci pozostało w alkoholu, nie śmietniku. Z wody i cukru robimy syrop cukrowy (do zagotowanej wody wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści
Kuchenna Kontrrewolucyazłoty kolor, uważając, aby się nie spaliły. Lekko ostudzić. Nasiona, sól i słodzidło umieścić w blenderze. Zmielić/zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, dobierając pożądaną konsystencję. Przechowywać w słoiku umieszczonym w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpiórka natka kurki estragon lub tymianek pieprz i sól do smaku Jaja rozbijamy do miski i ubijamy lekko z ricottą i pecorino za pomocą trzepaczki. Wyjmujemy karczochy ze słoika. Oliwy nie wyrzucajmy. Można ją wykorzystać do sałat. Oliwę z karczochów wlej na patelnię ok 1 łyżki. Uduś szalotkę. Lekko wystudzoną dodaj do masy jajecznej. Rozgrzej patelnię ponownie z odrobiną oliwy
AZgotuj!mielimy w mikserze lub maszynce wraz z czosnkiem. Zmieloną paprykę wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut. Następnie wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy dodatkowe 15 minut. Sos przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut
Zainspirowana w kuchniczasie dodajemy umyte i oszuszone pomidorki koktajlowe i gotujemy dalej przez około 5 minut. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny i po przegotowaniu garnek ściągamy z ognia. Karczochy przekładamy do słoika, zalewamy tłuszczem i przetrzymujemy w chłodnym ocienionym miejscu. Tłuszcz z konfitowania karczochów warto zachować w całości i używać do gotowania! Ma wspaniały aromat i smak! Smacznego :) Krok po kroku
Plate of JoyZapraszam :) Składniki : 5 woreczków ryżu 1 kg mięsa mielonego dowolnego ja dalam z indyka 2 główki kapusty włoskiej 2 duże cebule vegeta, pieprz do smaku 40 dag pieczarek 1 słoik Lecza paprykowego firmy Orzech 20 dag pieczarek 1 cebulka Wykonanie : Kapustę umyć , wyciąć głąb. W garnku zagotować wodę , parzyć kapustę aż zmięknie . W garnku zagotować lekko
Sama słodycz i szczypta chiliowoce przez passatutto, lub przetrzyj przez sito. Następnie włóż otrzymaną masę ponownie do garnka i dodaj cukry. Gotuj na malutkim ogniu pół godziny, aż konfitura nabierze gęstości. Przełóż do słoików, szczelnie je zakręć. Konfitura jest gotowa już na drugi dzień. Ugrillowałam szybko kromeczki z bagietki i położyłam po łyżce słońca na każdą. Pyszna, w sam raz na zimę
Z Kuchni Do Kuchniwięcej. Po tym czasie zlewamy uzyskany syrop przez sitko ( pozostałe brzoskwinie można użyć do nalewki ). Zagotowujemy i chwilę gotujemy na bardzo lekkim ogniu. Gorący wlewamy do wygotowanych słoików i zakręcamy. Nie pasteryzujemy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyproduktów, które w danej chwili miałam po ręką. Połączenie marynowanych warzyw z jajkiem i przyprawami było strzałem w dziesiątkę. Sałata wyszła bardzo smaczna. SKŁADNIKI: 1 słoiczek marynowanych pieczarek 1 słoik marynowanej papryki 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 jajka sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki marynowane wyjmuję z zalewy i kroję w plasterki (mniejsze przekrawam tylko na pół). Paprykę wyjmuję
Tradycyjna kuchnia Kasiteż wychodzi pysznie) 1 kg cukru 1 litr spirytusu laska wanilii 10 goździków 2 kory cynamonowe Sposób przygotowania: Śliwki umyć, wyjąć pestki, wrzucić do dużego słoja, butli. Zasypać cukrem, słoik zakręcić i zostawić na noc, by puściły sok. Następnego dnia porządnie wymieszać cukier z sokiem i śliwkami, wlać spirytus, dodać przyprawy i postawić w chłodnym miejscu na około 2 miesiące
na moim stole...lubię marnować jedzenia, do poprzedniego ciasta otworzyłam słoik puree z pieczonej dyni i została mi połowa, upiekłam więc kolejny tort (tak, przyznaję się spodobało mi się pieczenie tortów, będzie tego więcej). Przestawiam Wam 100% wegański tort: czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy Ps. Jeżeli Misiek nie zje całego toru w nocy to jutro zrobię lepsze zdjęcia Składniki: Ciasto: 200 g puree z dyni
greenscarfcały czas mieszając. Chwilę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje. Potem przełożyć do słoiczków. Słoiczki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujerówne papryki czerwone (lub dwie duże) 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego) pęczek pietruszki 1/2 pęczka szczypioru kilka gałązek kopru 3 świeże pomidory przetarte lub 1/2 litra przecieru ze słoika 1 kostka rosołowa wołowa 1-2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, tymianek suszony Przygotowanie: Mięso mieszamy z posiekanymi ziołami i drobniutko pokrojona cebula i czosnkiem. Doprawiamy ziołami suszonymi
Kuchnia po mojemuSmaczna galareta zamknięta w słoikach może służyć jako wędlina do chleba Składniki • Kurczak ok 1,5 kg • 2 ząbki czosnku • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • 1 liść selera i lubczyku • 1/2 puszki groszku • 1,5 paczki żelatyny • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Kurczak podzielić na ćwiartki włożyć do dużego garnka • Zalać wodą dodać
W królestwie smaków Beatyroku cukinii dostałam od Rodziców, że już sama nie wiedziałam co z niej wymyślić. Leczo w słoikach, leczo mrożone, cukinia na słodko... a mi się jeszcze zachciało marynowanej w oleju. Stwierdziłam, że przyda się czasem do jakiegoś makaronu bądź mięska... Z lekko ponad 2 kg powstało tylko 4 słoiczki więc nie dużo, ale na próbę wystarczy. A próba pierwszego pewnie
Kuchnia w czekoladzie