łyżek cukru 2 kostki masła 4 szklanki mleka polewa : 3 łyżki , czubate kakao , bez cukru 1 łyżka masła 4 łyżki czubate cukru pudru 1 łyżka słodkiej śmietanki osobno : 2 słoiki dżemu z aronii ( takie po 250 ml) Najlepiej zacząć od kremu , a w zasadzie od bazy pod krem , czyli mleko wlewamy do garnka z czego odlewamy 1,5 szklanki
Ogrodnik w podróżyjest suszenie, które nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Wystarczy raz po raz skontrolować czy są już wystarczająco wysuszone. Czas poświęcony na przygotowanie suszonych pomidorów opłaci gdy zimą otworzysz słoik
Pyry na Gazziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Następnie myjemy pomidory i wkładamy do słoików, zalewamy marynatą, uważając aby pomidory były w niej całkowicie zanurzone. Dodajemy gałązkę świeżej bazylii i zamykamy słój. Pasteryzujemy pomidory (w garnku lub piekarniku) w temperaturze
Miód i pieprzmiski, dodać 200 g mąki, 180 ml wody i wymieszać. Odstawić na 8-12 h w ciepłe miejsce. W dniu pieczenia: Odważyć 350 g zakwasu, zapas odłożyć do słoika i schować do lodówki. Dodać mąkę żytnią typ 2000 oraz mąkę żytnią typ 720, wodę, sól oraz ziarna słonecznika oraz odcedzone ziarno żyta. Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć czystą ściereczką
Moje Qulinariaokoło 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pasteryzacja słoików jest zbędna
Kuchnia w opałachrodzaju budyniu o bardzo ciekawej teksturze i na dodatek masa nie wymaga wcale gotowania. Ja podałam go z duszonymi owocami, ale możecie surowe tylko pokroić albo użyć dżemu ze słoika a wtedy nie trzeba będzie nawet odpalać kuchni. Nasiona Chia są wygodne w użyciu. Wystarczy je namoczyć w jakimś płynie i gotowe więc do deserów czy odżywczych napoi nadają się
Smaczna Pyzamasła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1/2 słoika prażonych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Dodatkowo: 2 białka 1 i 1/2 łyżki cukru waniliowego Przygotowujemy kruszonkę. W misce
Chocolate Muffin Blognabrać mocy. Po ugotowaniu całość pozostawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy wywar do osobnego garnka. Mięso oddzielamy od kości i miksujemy WSZYSTKO na gładką pastę. Gotową pastę bulionową przekładamy do słoików i mrozimy. Można również je zapasteryzować, jednak ja nie lubię tego robić. Jeden słoiczek zawsze trzymam w lodówce. Do przygotowania zupy wystarczą 3 - 4 łyżeczki, w zależności jaką moc chcemy otrzymać
Naturalna Kuchniagarnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, wytapiając tłuszcz. Kiedy ze skwarek wytopi się już większość tłuszczu, a one same zmienią kolor na złocisty, odlewamy połowę tłuszczu z garnka do słoika ( możemy go używać do smażenia potraw z drobiu, czy też do pasztetów). Do pozostałego w garnku tłuszczu, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Całość smażymy przez dziesięć minut, na niewielkim ogniu
Miód i pieprzłyżka płaska cukru - łyżka płaska soli - kilka liści laurowych - łyżka pieprzu czarnego ziarnistego - szczypta peperoncino - 2 małe cebule Zagotuj wszystkie składniki i zalej ułożone w naczyniu szklanym lub słoiku ryby. Teraz czekamy kilka dni , aż okonie "przejdą" zalewą i zajadamy np. na kolację. SMACZNEGO< CMOK
Pasje Jolkiwódki Maliny w słoju zalewamy wódką i zgniatamy. Miksturę pozostawiamy w ciemnym i najlepiej ciepłym miejscu na 2 tygodnie (można na dłużej). Po upływie tego czasu przecedzamy zawartość słoika bardzo dokładnie, mocno odciskając owoce, by jak najwięcej dobroci pozostało w alkoholu, nie śmietniku. Z wody i cukru robimy syrop cukrowy (do zagotowanej wody wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści
Kuchenna Kontrrewolucyazłoty kolor, uważając, aby się nie spaliły. Lekko ostudzić. Nasiona, sól i słodzidło umieścić w blenderze. Zmielić/zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, dobierając pożądaną konsystencję. Przechowywać w słoiku umieszczonym w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpiórka natka kurki estragon lub tymianek pieprz i sól do smaku Jaja rozbijamy do miski i ubijamy lekko z ricottą i pecorino za pomocą trzepaczki. Wyjmujemy karczochy ze słoika. Oliwy nie wyrzucajmy. Można ją wykorzystać do sałat. Oliwę z karczochów wlej na patelnię ok 1 łyżki. Uduś szalotkę. Lekko wystudzoną dodaj do masy jajecznej. Rozgrzej patelnię ponownie z odrobiną oliwy
AZgotuj!mielimy w mikserze lub maszynce wraz z czosnkiem. Zmieloną paprykę wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut. Następnie wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy dodatkowe 15 minut. Sos przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut
Zainspirowana w kuchniczasie dodajemy umyte i oszuszone pomidorki koktajlowe i gotujemy dalej przez około 5 minut. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny i po przegotowaniu garnek ściągamy z ognia. Karczochy przekładamy do słoika, zalewamy tłuszczem i przetrzymujemy w chłodnym ocienionym miejscu. Tłuszcz z konfitowania karczochów warto zachować w całości i używać do gotowania! Ma wspaniały aromat i smak! Smacznego :) Krok po kroku
Plate of Joy