słoik - 12348 przepisów (strona:545/824)

Chleb czosnkowy z bazylią i suszonymi pomidorami. 139

chleb. Składniki: 10.5g drożdży suszonych lub 15g drożdży świeżych, 15g cukru ( ja dałam miód), 300ml ciepławej wody, 500g mąki pszennej + trochę do podsypania, 70g suszonych pomidorów w słoiku, 2 kostki bazylii (może być również suszona sypana jak i świeża), 1/2 łyżki soli, kilka ząbków czosnku (ja dałam 6 większych). Przygotowanie: Mąkę wsypać do większej miski i zrobić

W kuchni u Moniki
Bułki z kapustą i pieczarkami. 127

pszennej, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży.   2. Farsz: słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g), 380g pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia.   3. Do posmarowania bułek: jajko, łyżka mleka. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi

W kuchni u Moniki
Surówka z kiszonej kapusty. 127

Surówka z kiszonej kapusty jest moją ulubioną surówką podawaną do ryby. Jednak z innymi daniami również bardzo dobrze smakuje. Składniki: słoik kapusty kiszonej 900g (po odsączeniu 600g), 1 duże jabłko, 1 cebula, pieprz, oliwa z oliwek, 1 marchew, jeżeli kapusta jej nie ma. Przygotowanie: Kapustę kiszoną posiekać, tak by nie była za długa. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko i ewentualnie

W kuchni u Moniki
Sałatka gyros. 116

mojej siostry. Robiłam ją wiele razy od tamtej pory. Jest to sałatka, do której zawsze wracam. Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, słoik ogórków konserwowych, mała śmietana 18%, 4 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki ketchupu, przyprawa do gyrosa, 550g piersi z kurczaka, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, 3/4 główki czosnku. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Sałatka gyros (przepis 2). 220

potrawy, tak również przepisów na sałatkę gyros jest kilka. Będąc u rodziców męża wspólnie zrobiliśmy tę sałatkę według ich przepisu. Składniki: kapusta pekińska, pojedyncza pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, słoik ogórków konserwowych, kilka ząbków czosnku, mały jogurt naturalny, mały majonez, przyprawa gyros, vegeta - można pominąć. Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu

W kuchni u Moniki
Ogórki małosolne. 116

umyć. Jeżeli zależy komuś zależy na tym by ogórki były szybko dobre odciąć końcówki i naciąć środek ( wbić nóż w środek ogórka, na wylot i przeciąć wzdłuż). Do przygotowanego słoika lub przygotowanej miski włożyć koper, czosnek i przecięty na pół (wzdłuż) chrzan. Następnie układać ciasno ogórki, najlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu. Na koniec zalać zimną wodą wymieszaną z solą

W kuchni u Moniki
Ryż ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. 200

Składniki: 1 szklanka ryżu, 250g świeżego szpinaku, słoik suszonych pomidorów (285g netto), 4 małe cebule lub dwie większe, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki masła, vegeta, warzywko, przyprawa uniwersalna lub sól. Przygotowanie: 2 cebule pokroić w kostkę i podsmażyć  na 1-2 łyżkach masła. Gdy cebula zmięknie wsypać ryż. Chwilę podsmażyć, zalać 2 szklankami wody

W kuchni u Moniki
Ekspresowy placek z wiśniami. 100

goście na kawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie :  Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie

W kuchni u Moniki
Sałatka jarzynowa 111

szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 8 łyżek cukru. Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować w kotle ( dużym garnku). Dołożyć warzywa i gotować ok.15min. Tak przygotowane warzywa powkładać do słoików i pasteryzować jeszcze ok.5-7min. Przepis dostałam od mamy mojego męża. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ryba w zalewie octowej 219

tartą wymieszać z mąką pszenną ( pół na pół) i opanierować rybę. Rozgrzać olej na patelni i smażyć rybę do zarumienienia z obydu stron. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego lub słoika lub też do innego naczynia, w jakim się będzie chciało trzymać rybę w zalewie. Zalewa: Cebule pokroić w półksiężyce, a marchew w plasterki. Wszystkie składniki razem z sobą zagotować. Jeżeli

W kuchni u Moniki
Lemon curd 278

ubiłam trzepaczką na jednolitą masę. Do rondelka stopniowo dolewałam masę jajeczną cały czas mieszając i całość gotowałam 10-15 minut aż masa zgęstniała. Krem przestudziłam i część przełożyłam do słoika o pojemności 250 ml. Pozostałą część wykorzystałam jako dodatek do gofrów. Krem należy przechowywać w lodówce

apetytnapieczenie
.1069. na pożegnanie upałów 176

malinowe lody w słoiku po kremie migdałowym i klonowo-pecanowym maśle orzechowym~ Mimo, że wczorajszy poranek i południe byly upalne, ok. 15.00 nachmurzyło się, zebrał się wiatr i nie było już tak przyjemnie...Prognozy pogody się sprawdziły. Ponoć upały już nas opuszczają. Ciężko mi się z tym pogodzić, bo osobiście uwielbiam taką pogodę! :D Dlatego, mimo chłodu jem...lody! Zrobione

breakfast of dreams
Schab z kiszona kapustą, faszerowany kabanosem pieczony w rękawie 162

Schab pieczony w rękawie foliowym z kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia schabu. Danie robi się samo, a schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty. Pierzynka z kiszonej kapusty dodatkowo aromatyzuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka warstwowa z pierożkami tortellini 66967

dodatkiem pierożków i sosu czosnkowego. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 3 pomidory pół ogórka szklarniowego długiego słoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz, maggi) Sposób przygotowania: 1. Pierożki gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
Mini rogaliki 87

Kruche i delikatne rogaliki z marmoladą zaspokoją zachcianki niejednego łasucha. Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 2 margaryny 4 jajka 10 dkg drożdży ok. 8-10 łyżek śmietany Nadzienie: słoik marmolady (ok 350g) Wierzch: cukier puder Sposób przygotowania: Składniki na ciasto posiekać ze sobą, zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do zimna- ok. 30 min. Ciasto rozwałkować, pokroić na małe kwadraty

Kuchnia w czekoladzie