Paprykę umyć, pokroić i usunąć nasiona. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić i dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 30 minut
Tradycyjna Kuchniamomentu zawrzenia) po tym czasie odcedzić owoce ( można je jeszcze troszkę rozdusić, żeby wyszedł cały sok). Do czystego soku dodać cukier i kwasek cytrynowy - zagotować. Gorący sok wlewać do słoików i zakręcać. Nie wymaga pasteryzacji
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawszystko razem na małym ogniu nie gotować około 10 minut • Doprawić solą i pieprzem wg smaku • Drugi raz przelewam przez sito gorący sok wlewam do słoików lub butelek • Pasteryzuję 30 minut od zagotowania wody
W królestwie smaków Beatymasłem (takie niby piure). Jak już nie raz wspominaliśmy obecnie mieszkamy w Niemczech, gdzie ziemniaki, albo raczej kartofle są dobrem narodowym. Tutaj można nawet kupić obrane ziemniaki w słoiku, ale nie o tym chcieliśmy pisać. Bardzo popularną formą podawania ziemniaków, jako dodatku do mięs, ryb itp. jest „Rosmarin-Kartoffel”, czyli nic innego jak zapiekane ziemniaki z rozmarynem. Warto
KasiaiKrzysiu.plciemne miejsce, przy czym ten z owocami i cukrem dokładnie potrząsamy co kilka dni. 3. Do słoja z alkoholem zlewamy przez sitko syrop z owoców. Owoce wyrzucamy, a słoik z nalewką odstawiamy jeszcze na 3 dni. Zlewamy do butelek, dokładnie zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce. Nalewka nadaje się do spożycia już po 2-3 tygodniach, ale najlepiej smakuje
My Culinary ArtSkładniki: 1 kg papryki Składniki na zalewę: 1 litr wody 2 dag soli 2 dag cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Paprykę umyć, usunąć nasiona i ułożyć ciasno w słoikach. Z podanych składników przygotować zalewę, zalać paprykę i pasteryzować przez 30 minut
Tradycyjna Kuchniałyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki białego octu winnego - 1 łyżka wody - sól - pieprz Przygotowanie sałaty: Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do przygotowanej miski. W słoiku umieszczamy: musztardę, oliwę i ocet. Zamykamy go i energicznie potrząsamy tak, aby zawartość mogła się porządnie wymieszać. Odkręcamy i dodajemy wodę, znowu potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatę
Życie zamknięte w smakuoliwek Przygotowanie zalewy: Mieszamy razem wszystkie z podanych składników - możemy je zagotować, co przyspieszy proces rozpuszczania, albo po prostu wymieszać, odstawić na chwilę i raz jeszcze wymieszać. Do wygotowanych słoików wkładamy warzywa i całość uzupełniamy zalewą. Dodatkowo na wierzch każdej mieszanki wylewamy łyżkę oleju bądź oliwy. Pasteryzujemy przez jakieś 20 minut. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smakuodstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i znowu zostawiamy, tym razem na 30 minut. Wkładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Voila! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Życie zamknięte w smakuminut nieustannie mieszając - jeżeli używamy żelatyny i cukru, dodajemy jeszcze sok z cytryny (w cukrze żelującym jest kwasek cytrynowy, więc nie trzeba). Jeszcze gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Voila! Nie bójcie się, eksperymentujcie! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakubędą bardziej gęste (nie dajmy się zwieść rzadkości w garnku, po ochłodzeniu masa zdecydowanie stężeje). Niemniej gotujemy przynajmniej 1 godzinę. Po tym, lub dłuższym czasie, przelewamy całość do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy dnem do dołu. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakumieliśmy raczej mało. Ostatnie lata zresztą nie były szczególnie bogate w te owoce. Niemniej udało mi się zebrać ich tyle, by trochę powcinać, upiec ciasto, a część zamknąć w słoikach (przepis na powidła śliwkowe z orzechami włoskimi i miodem pojawi się wkrótce). Ciasto jest aromatyczne i intensywne w smaku. Myślę, że fantastycznie komponowałoby się z gałką lodów waniliowych domowej roboty
Życie zamknięte w smakulaski wanilii oczyszczone z nasion Przygotowanie: Laski wanilii zasypujemy cukrem w szczelnie zamykanym pojemniku. Możemy dokładać wanilię w miarę jak będzie nam jej przybywać. Im dłużej będzie zamknięta w słoiku, tym silniej zaromatyzuje cukier ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupieprz. Dokładnie łączymy i odstawiamy, tym razem, na 6 godzin. Od czasu do czasu mieszamy. Płyn z ogórków (zalewę) przelewamy do wygodnego naczynia (dzbanka na przykład). Ogórkami zapełniamy słoiki i uzupełniamy zalewą. Pasteryzujemy przez około 15 minut. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakusposobów na przetworzenie urodzaju z ogrodu, bądź wykorzystanie wciąż jeszcze niskich cen warzyw i owoców. Publikowanie przepisów tego typu zimą byłoby bez sensu, a że wciąż coś zamykam w słoikach - dzielę się tym z Wami. Niemniej, aby blog nie stał się nudny, monotonny i monotematyczny, staram się publikować także przepisy z innych działów. Dzisiaj pora na coś z serii obiadowej
Życie zamknięte w smaku