utrzeć dokładnie, aż składniki się połączą. Przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, suszyć około 24h od czasu do czasu mieszając, aby cukier się nie zbrylił. Gotowy przesypać do słoika
Cakes By Kejtcukrem i ziarenkami wanilii. Dodać serek, wymieszać. Wyłożyć do słoiczków. Na wierzchu każdego wyłożyć dżem, ozdobić owocami i schłodzić. Zamiast dżemu (ja miałam resztkę, która nie zmieściła się do słoika na zimę) można dodać zblendowane owoce z odrobiną cukru. Zamiast herbatników maślanych można użyć kakaowych, zbożowych lub każdych innych, ulubionych
Cakes By Kejtgodziny. Po tym czasie odstawić na dobę. Po dobie odlać większość soku, zagotować owoce, dodając stopniowo cukier i kwasek cytrynowy. Gotować około pół godziny. Przełożyć przygotowaną konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem
Cakes By Kejtmieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru a następnie odstawiamy do wystudzenia. Po ok. 3 godz. do zalewy wlewamy wodę, którą puściły ogórki. Ogórki wraz z cebulą przekładamy do wyprażonych słoików (po 500 ml pojemności). Zalewamy zimną zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy przez
Domowy Smak Jedzeniaczasie ogórki puszczą sok]. Po tym czasie dodać pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut
Moje domowe kucharzenieJagody wsyp do garnka i zasyp cukrami, gotuj ok 15 minut, dodaj żelfix w odpowiedniej ilości podanej na opakowaniu. Wkładaj do gorących wyparzonych słoików. Z podanych składników powstanie 2 słoiczki
AZgotuj!warzyw 2 litry 2 liście laurowe kilka ziarnek ziela angielskiego kilka ziarnek pieprzu czarnego i białego łyżka tartego świeżego chrzanu lub ze słoika 250 ml zakwasu 2 kapelusze prawdziwków jogurt lekki majeranek gotowane jaja na twardo sól Ugotuj wywar z warzyw, dodaj przyprawy, dodaj kapelusze prawdziwków, wlej zakwas i mieszaj aby nie porobiły
AZgotuj!proszku do pieczenia szklanka mąki Krem: śmietanka łaciata 36% 2 serki mascarpone 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego Poncz: szklanka wody sok z jednej cytryny 2 łyżki cukry trzcinowego słoik powideł u mnie: śliwki z kakao truskawki szablon z kartki papieru kakao Biszkopt: Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp szczyptę soli i ubij na sztywno. Pod konie
AZgotuj!godziny, aż uzyskam konsystencje taką jaką chcę - czyli wolno spływającą po drewnianej łyżce. Pod koniec dodaję cukier żelujący. Blenduję. Jeszcze podgrzewam aż zacznie "bulgotać". Nakładam do wyparzonych słoików. Odwracam do góry dnem na 5 minut, po czym odwracam, pozwalam na wystudzenie
AZgotuj!wsypuj wolno cukier żelujący i energicznie mieszaj trzepaczką kilka minut. Gesty płyn przelewaj do wyprażonych w piekarniku w 140 stopniach, a zakrętki wygotuj we wrzątku. Przelej wrzący płyn do słoików mocno zakręć i na 5 minut odwróć. Kiedy będzie chłodne wstaw do lodówki. Podawaj z różnymi gatunkami serów, pasztetami, mięsami, kaczką
AZgotuj!migdały w słupkach lub płatki Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Zestawić. Cienką stróżką wlewać śmietankę i mleko energicznie mieszając. Na koniec dodać migdały i przelać do słoika. Wykorzystać do tygodnia czasu
AZgotuj!Sycylii sporo różnych produktów z pistacji. Sycylia pistacjami stoi! Migdałami też. Ale mnie zachwyciły pistacje. Lubię ten orzech;) W jednym ze sklepów kupiłam krem pistacjowy. Wyjadłam do sama ze słoika palcem. Nienaganne maniery;) Pyszny kremowy. To taka nutella z pistacji. Kupiłam jeszcze Pesto z pistacji, yyyyyy trochę gorzkawe i .... likier z pistacji. CO ZA SMAK! Miałam jeszcze zmielone
AZgotuj!wodzie obgotować lekko pistacje, odcedzić i obrać ze skórki. Osuszyć. Wrzucić do blendera i zmiksować z niewielką ilością cukru. Przełożyć pastę do słoja i zalać alkoholem. Słoik odstaw na tydzień w ciemne miejsce gdzie światło nie ma dostępu. Po tygodniu. Wlać do rondla śmietankę z cukrem i doprowadzić do wrzenia, mieszając aby cukier dobrze się rozpuścił. Dodać
AZgotuj!likieru i zmieszaj. Dodaj suszone maliny do środka ( kiedy nawilgną będą bardzo ciekawym dodatkiem) Robimy puder malinowy: Suszone maliny ( ok pół opakowania zmieliłam w malakserze i mam cały słoik) . Oprószyłam bezę nim przez sitko ( są małe drobne pestki -dlatego zdobiłam odsiew). Puder wykorzystuje do muffin, naleśników, musli, serników na zimno
AZgotuj!śmietanki kremówki 36% - 500 ml serka mascarpone - 2 łyżki kakao - łyżka cukru pudru - 2 śmietan fixy - słoiczek konfitury z czarnej porzeczki - opakowanie kolorowych lentilek - 12-13 wafelków WW - słoik wiśni drylowanych - kawałek czerwonej wstążki Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt: ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy kakao i mieszamy z proszkiem do pieczenia
Pan i Pani Smith w kuchni