piekielnie, bo z upałem trzeba walczyć jego bronią :) Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 puszkę pomidorów 1 szklanka granulatu sojowego 1 słoik suszonych pomidorów 1 cebulę 1 papryczkę chilli 1 ząbek czosnku Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka pieprzu cayanne bądź chilli 1 łyżeczka mielonej papryki
Bananowe Poleukładamy w dość sporych odstępach - rosną mocno na boki. Pieczemy w temperaturze 175 st C. przez ok 10 minut do lekkiego zarumienienia się. W szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku można przechowywać je przez kilka
Słodka Kraina Wypiekówbiałek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, małymi porcjami dodajemy cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Dodatkowo: słoik dżemu porzeczkowego migdały (płatki lub tak jak u mnie całe- posiekane jedynie nożem) Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy jedną część ciasta. Cienko ją rozwałkowujemy, smarujemy połową dżemu
Słodka Kraina Wypiekówfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: pierś z kurczaka słoik selera konserwowego puszka kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki 1 torebka ryżu 150 g sera żółtego ząbek czosnku kostka rosołowa 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz majonez Ryż ugotować według
kulinarnyswiatdomirazem. Przełóż do kamionkowego garnka ( lub dużego słoja ) dobrze ugnieć. Całość przykryj talerzykiem i obciąż kamieniem lub dużym odważnikiem. Odstaw na 4-5 dni. Następnie kapustę przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij. Pasteryzuj 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym pomieszczeniu. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarnemiejscu. Następnie odcedzamy płyn przez płótno lub gazę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż część wody wyparuje ( około 1,5-2 godzin). Jeszcze gorący syrop rozlewamy do słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy do góry dnem na 10-12 godzin. Sprawdzamy szczelność zamknięcia (przykrywka powinna być lekko wkłęsła) i odstawiamy do spiżarki
Miód i pieprznastępnie wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy wiśnie przez pół godziny często mieszając, następnie dodajemy środek żelujący, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcając ich wieczka i stawiając słoje do góry dnem (najlepiej zostawić je w ten sposób przez 12 godzin). Sprawdzamy szczelność zamknięcia ( zakrętki powinny być lekko wklęsłe ) i odstawiamy konfiturę
Miód i pieprzOwoce porzeczki myjemy i dokładnie przebieramy, a następnie wsypujemy do garnka zasypując cukrem. Często mieszając gotujemy owoce na niewielkim ogniu przez 40-50 minut, następnie wciąż gotując napełniamy konfiturą słoiki, zakręcamy nakrętki i odstawiamy słoje do góry dnem pozostawiając je tak do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na 12 godzin). Sprawdzamy jeszcze szczelność zamknięcia (zakrętki powinny być lekko wklęśnięte), i odstawiamy
Miód i pieprzsłoiczka Ja dla wlewałam jeszcze odrobinę przegotowanej letniej wody, tyle by w słoju pod dekielkiem nie było zbyt dużo wolnej przestrzeni. Robiłam tak już w poprzednim sezonie i żaden słoik z ogórkami mi się nie zepsuł. Na posolenie 1 kg ogórków użyłam 1 dość czubatą łyżkę niejodowanej soli. Słoje po zakręceniu trzymam kilka dni w jasnym miejscu, a potem przenoszę
Proste Potrawyszklanki cukru kryształu - 5 łyżek soli - 5 łyżek musztardy Przygotowanie: Wszystkie składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części. Układamy je w słoikach, dodajemy ziela angielskie i liście laurowe, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 5 minut
Zainspirowana w kuchnibakłażana, kanapki smakują wybornie i jeśli mam być szczera to pewnie niewiele z tych przetworów dotrwa do zimy. Składniki: 3 bakłażany z których wyszły mi trzy słoiki po ok. 330 ml Zalewa: 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia papryczki chili świeże lub marynowane w oliwie, 1/2 papryczki na słoiczek 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kwasku
Apetyczna babeczkamirabelek-śliwek sok z 1 cytryny Wykonanie Cukinie obrać ze skórki, pokroić w kawałki (1 cm),lub plastry bez nasion.Układać na dno słoika mirabelki,a na to cukinie w plastrach i pomiedzy nimi jeszcze wkładac mirabelki. Ugotowac syrop z wody,cytryny i cukru. Napełnione sloiki zalać syropem Zamknąć i pasteryzować ok. 10-15 minut. (smak ananasa
w mojej kuchnisplywa do garnka.to taki garnek do gotowania makaronu .Można zrobić bez cukru ale sok jest bardzo kwaśny. Gorący sok zlewamy,przez sito . Gorący przelewamy do wyparzonych butelek,słoików.Zakręcamy i odwracam do góry dnem. .Jeśli ktoś chce to można pasteryzować 8-10 minut.(można zrobic bez cukru ,ale jest bardzo kwaśny.)Pozostałe śliwki przecieram przez sito i mam mus mirabelkowy
w mojej kuchnigodzinach zlać syrop, zagotować i ponownie zalać śliwki, Powtórzyć czynność jeszcze raz. Po kolejnych 12 godzinach, śliwki należy wrzucić do zagotowanego syropu, gotować 5 minut. Śliwki włożyć do słoików i zakręcić. *śliwki muszą być lekko niedojrzałe, twarde, z nalotem zastawa
królestwo garówsłodkich z owocami. Tym razem postanowiłam przygotować sałatkę makaronową tzw. na winie (co się nawinie w ramach czyszczenia lodówki). U nas jajka w lodówce są zawsze, stał też słoik z ogórkami, otwarta puszka soczewicy, którą wykorzystałam ostatnio jako farsz do ogórków , zostało też kilka pomidorków koktajlowych. Doniczki z natką pietruszki i szczypiorek stoją na parapecie w kuchni. Wykorzystałam to wszystko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię