słoik - 12348 przepisów (strona:556/824)

Konfitura z papierówek i śliwek 181

Diamant Zagotowałam owoce i "podsmażyłam" jak smaży się powidła śliwkowe w robocie. Można to zrobić również metodą tradycyjna podaną na opakowaniu Konfitur-Fix. Gorącą przełożyłam do słoiczków. Odwróciłam słoiki do góry dnem. Poczekałam aż wystygną. Przetestowałam konfiturę na pieczywie chrupkim i dodałam chipsów kokosowych! Dzieci miały zdrowe śniadanie. Ja też

Z Kuchni Do Kuchni
Marynata Broil King „Perfect Steak” – przepis 153

oliwek 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć w szklanym zamykanym naczyniu i bardzo dokładnie wymieszać (można do tego użyć słoika). Steki marynować godzinę przed grillowaniem w temperaturze pokojowej lub 24 godziny w lodówce. The post Marynata Broil King „Perfect Steak” – przepis appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Pomarańczowy dżem z cukinii 185

wydrążamy nasiona. Ścieramy na tarce. Smażymy aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie jednolity i gęsty dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i smażymy jeszcze 30 minut. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. SMACZNEGO! ;)) Przepis podpatrzyłam na blogu  Czym pachnie u Żaków

Czerwona Porzeczka
Agrestowiec 202

idealnie zrównoważone, po prostu przepyszne. Składniki: ciasto: szklanka cukru 250 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 żółtek kisiel: duży słoik kompotu z agrestu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej beza 8 białek 1,5 szklanki cukru 100 g płatków migdałowych krem: 3/4 l śmietany 30% 3 śmietanfixy Sposób przygotowania: Ciasto. Margarynę

na moim stole...
Tort traktor 200

łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: 400 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody wiśnie w zalewie słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) - do nasączenia: mocna kawa 1 kieliszek wódki Wykonanie: Tort traktor: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno formę

Mama Gotuje
Domowe przetwory. Sałatka z cukinii, z czosnkiem, chili i koperkiem 454

Kolejnych kilka słoików sałatki wyniosłam właśnie do spiżarni . Tym razem zapakowałam w nie delikatną cukinie dobrze doprawioną czosnkiem, chili i koperkiem, w słodko kwaśnej zalewie. Dla mnie coś pysznego zarówno jako dodatek do dań obiadowych jak i np. do hamburgerów . Cukinię możecie pokroić w zwykłe plasterki, niekoniecznie w długie wstążki, a sałatka będzie równie dobra. Możecie też zrobić sałatkę

Smaczna Pyza
Czekośliwka 120

Wtedy zdjąć garnek z ognia i przestudzić. Śliwki zblendować na gładką masę. Do zblendowanych powideł dodać kakao, dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu i znów podgrzać. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcać i odwracać do góry dnem

Cakes By Kejt
Sałatka ogórkowa z kurkumą 129

przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, cukier, sól i kurkumę. Zalewę dodajemy do warzyw, mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy, nakładamy do czystych słoików, zakręcamy je przykrywką i odstawiamy do góry dnem w celu pasteryzacji.  Smacznego

paapilotkaa
Galaretka z czerwonych porzeczek 164

zimny spodek wlewamy odrobinę galaretki i sprawdzamy czy tężeje, jeśli tak, to gorącą galaretką napełniamy wyparzone, ale suche słoiczki. Zakręcamy, gorące wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 min. Możemy też słoiczki pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.Taka galaretka będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników i do pieczywa.   The post Galaretka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
masło orzechowe 217

Masło orzechowe Jest jednym ze sztandarowych produktów kuchni amerykańskiej, jego prostą recepturę z łatwością możemy odtworzyć we własnej kuchni. Można oczywiście prawie w każdym sklepie, nabyć słoik gotowego masła, lecz ( przynajmniej w moim wypadku) jeden rzut oka na skład oferowanego produktu (i nie mam tu ma myśli żadnego konkretnego producenta), wystarczy abym zrezygnował z zakupu. Jeżeli mamy ochotę poczuć oryginalny

Miód i pieprz
Ice Coffee 189

Mrożona kawa podana! ;-) Kto potrzebuje orzeźwienia? SKŁADNIKI: - kostki lodu - mleko z lodówki - kawa rozpuszczalna - syrop karmelowy do kawy Do wysokiej szklanki wsyp lód, dodaj mleko i syrop. W słoiku wymieszaj kawę z wodą, zakręć i mocno mieszaj. Spienioną kawę wlej do szklanki.  Gotowe! Dzień dobry! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Pikantna salsa paprykowa 210

Pikantna salsa paprykowa / Pikantny sos paprykowy to kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z pomidorów malinowych 149

pomidory zgęstnieją. Na sam koniec przygotowany dżem zmiksować za pomocą blendera (aby uzyskał kremową konsystencję) lub przetrzeć przez sito (w celu pozbycia się pestek). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Ostudzony dżem przechowywać w chłodnym miejscu.  - z powyższych składników przygotowałam 2 słoiczki po 200 ml, - ewentualnie zakręcone słoiczki z dżemem można gotować do 5 minut we wrzącej wodzie

Ugotować
Lato w słoiku - dżem wiśniowy z czerwonym winem 137

narzekałam na wiśniowy deficyt w Danii, nie będę się więc powtarzać. Opowiem Wam za to, jak sobie z nim radzę. Po pierwsze, ratuje mnie Mama i jej wiśnie w słoikach. Wydrylowane, zasypane cukrem i zapasteryzowane - ot, cała filozofia. Idealnie nadają się do wszelkiej maści ciast, i gdy przychodzi nieodparta ochota na kwaskowe kuleczki, zaspokoją ją od razu.  Kolejny sposób

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nalewka wiśniowa 153

tygodnie, by nalewka się sklarowała.  Owoców oczywiście nie wyrzucamy :) Można je wykorzystać do ciast lub deserów (najprostszy deser - rozpuścić czekoladę i zalać nią wiśnie - pycha), lub przełożyć do słoików i zasypać cukrem. 4. etap: Po trzech tygodniach nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować. Odczekać 2 miesiące, by nalewka nabrała mocy i aromatu. Źródło/ Inspiracja: J. Rogala "Wielka księga

Domowa Cookierenka Agi