gościć często:) A u Was??? Składniki; Beza; 6 białek, 280 g cukru, łyżeczka octu winnego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, Frużelina wiśniowa; 300 g wiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów, 80 g cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Wykonanie; Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę
Anioły w kuchnidużych ilościach tak jak to u mnie bywa z truskawkami, czy malinami. Przerabiam tylko tyle ile zerwę z krzaków na działce. Część owoców mrożę, a część wkładam do słoików. Obie wersje wykorzystuję potem do ciast. Porzeczki zawierają dużo pektyn, więc nie ma potrzeby dodawania środków żelujących, zresztą ja od jakiegoś czasu unikam takich środków. Co mi tam wyszło? Taka porzeczkowa
Blondynka Gotujeczerwonych 3 kg cukru Wykonanie: Porzeczki przebieramy, myjemy. Zasypujemy cukrem, odstawiamy na min 12 godz żeby puściły sok. Po tym czasie porzeczki zagotowujemy, odszumowujemy, sok zlewamy do buteleczek i słoików. Pasteryzujemy ok 10 minut. Pozostałe owoce możemy zużyć do deserów lub przełożyć do słoiczków i również zawekować
Z Majeczką w kuchniskórek dodać do sosu ( można użyć pomidory z puszki lub słoika wystarczy zmiksować je blenderem ) Razem zagotować w razie potrzeby jak jest
W królestwie smaków Beatyzmieniłam Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny 250 g - 5 jajek - 10 łyżek cukru - 1/2 szklanki mleka - 1 mały proszek do pieczenia - 2 puszki brzoskwiń - 0,5 słoika dżemu brzoskwiniowego - 3 łyżki płatków migdałowych - puder cukier Sposób przygotowania: 1. - Margarynę utrzeć z cukrem do białości dodawać stopniowo po jednym
W królestwie smaków Beatysoku )od czasu do czasu mieszać Gdy wyparuje już połowa soku z czereśni dodać anyż smażyć dalej uważać aby drzem się nie przypalił Gorący dżem przełożyć do słoików pasteryzować 20 -30 minut
W królestwie smaków Beatykostkę - Zagotować zalewę - Do gotującej zalewy wrzucić pokrojoną cebulę i paprykę gotować na małym ogniu 10 minut - Wlać zalewę do startych buraczków razem wymieszać - Przełożyć do słoików pasteryzować 30 minut od zagotowania
W królestwie smaków Beatycukinię paprykę pokroić w kostkę cebulę w pióra posolić według uznania - Zalewę wszystkie składniki zalewy zagotować wlać do sałatki wymieszać zostawić na 24 godzin - przełożyć sałatkę do słoików pasteryzować 30 minut od zagotowania
W królestwie smaków Beatydodać do warzyw razem z kurkumą s olą i koncentratem pomidorowym przesmażyć zostawić do wystudzenia masę wyłożyć do silikonowych foremek i zamrozić - Można przełożyć ją do ozdobnego słoika i przechowywać w lodówce kilka miesięcy lub gorące do słoiczków zapasteryzować
W królestwie smaków Beatyszklanki mąki + do podsypania - 5 żółtek - 100 g masła - 1 szklanka cukru - 1/3 szkl mleka - 2 paczki suchych drożdży - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka spirytusu lub wódki - 1 słoik powideł z pigwy - 1 l oleju - cukier puder Sposób przygotowania 1. - Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże 1 łyżkę cukru i mąki Dobrze wymieszać zrobić zaczyn zostawić do wyrośnięcia
W królestwie smaków BeatyBardzo lubię czereśnie już nie mogę się doczekać świeżych Składniki - 1 kg ziemniaków - 1 łyżka masła - 1 jajko - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - sól - 1 słoik 0,5 l czereśni drylowanych w soku własnym - 1 kisiel truskawkowy Sposób przygotowania 1. Ziemniaki ugotować odcedzić troszkę odparować dodać masło zmiksować mikserem na gładką masę masę zostawić do ostygnięcia od czasu do czasu
W królestwie smaków BeatyPyszne proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Składniki - 100 g masła - 1/2 słoika nutelli ok 170 g - 1 opakowanie wafelków familijnych śmietankowe 180 g - 50 g mielonych migdałów - 50 g siekanych orzechów laskowych - 1 kg sera z wiaderka waniliowego - 150 g cukru - 1 p śnieżki - 3 łyżki żelatyny - 500 ml jagód - 2 galaretki rubinowe Sposób przygotowania 1. W garnku rozpuścić
W królestwie smaków Beatyprzygotowania - Pomidory sparzyć obrać ze skórki usunąć pestki - Pokroić na małe kawałki zostawić w misce co jakiś czas przemieszać aby puściły sok - Przekładać do wyparzonych słoików pasteryzować 40 minut
W królestwie smaków Beatydrugi dzień, ponownie zlać sok, zgotować, zebrać pianę i zalać owoce. Taką samą czynność powtórzyć trzeciego dnia, włożyć na koniec wiśnie do gotującego syropu, pogotować kilka minut, przełożyć do słoików i zapasteryzować
Tradycyjna Kuchniasześć minut I ostudzić. Wrzucić goździki i gotować powtórnie do zgęstnienia konfitury i jeżeli jest za słodka zakwasić kwaskiem cytrynowym pod koniec gotowania . Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych gorących słoików, dobrze zakręcić przykrywkami
Tradycyjna Kuchnia