słoik - 12348 przepisów (strona:567/824)

Kotleciki w sosie pieczarkowym z makaronem 171

danie , makaron z kotlecikami w  sosie  pieczarkowym firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/    , zapraszam również do wypróbowania tych produktów bo są naprawdę godne polecenia . Składniki :  1 słoik  Sosu  pieczarkowego firmy Orzech 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej  do mięsa  1/2 szklanka bułki tartej

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa borówkowa z makaronem 158

Moja babcia Wandzia na Wigilię jako ostatnie danie podawała zupę z borówek. Latem zebrane owoce zagotowywała z cukrem, przelewała do słoików i pasteryzowała. Taka zupa zalecana jest jako poprawiające trawienie po obfitych i ciężkostrawnych daniach z grochem, kapustą, cebulą i grzybami. Latem babcia gotowała zupę z czereśni, której smak także spróbuję odtworzyć, bo zamroziłam kilka porcji tych pysznych owoców

Czerwień i błękit
O jagodowej tęsknocie. I borówki - zamiast 163

Danii nie ma jagód. Jak to? - spytacie z oburzeniem. Przecież jagody są wszędzie - w lesie całe pola (wystarczy wiedzieć, gdzie szukać), przy drodze siedzą starsze panie z litrowymi słoikami pełnymi tych leśnych skarbów, a jeśli jesteśmy typowymi mieszczuchami, możemy wybrać się na najbliższy targ i tam z pewnością znajdziemy kilka stoisk uginających się, między innymi, pod tymi czarnymi kuleczkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ogórkowa sałatka z marchewką, cebulą i papryką 1909

godzin. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dokładnie zakręcić.  Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Z podanych składników wyszło mi 7 słoiczków o pojemności 0,5l. Szklanka do odmierzania - pojemność 250ml. Polecam też: Pyszną sałatkę wielowarzywną

Monia miesza i gotuje
Domowe przetwory. Ananas i kiwi. Dżem egzotyczny 186

już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki , która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też bez wariowania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka z fasolką szparagową i marynowaną cebulką 142

strzałem w dziesiątkę. Sałatka wyszła bardzo smaczna i z pewnością przygotuję ją kolejny raz.  SKŁADNIKI: 25 dag fasolki szparagowej, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 słoiczek cebulki marynowanej, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 3 jajka, 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP SPOŁEM, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolkę szparagową obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzoną fasolkę kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kalafior w przecierze pomidorowym pasteryzowany do słoików na zimę 109

przez sito i odstawić. W między czasie kalafior podzielić na różyczki  i dokładnie wypłukać. Przełożyć do garnka z gorącą wodą i gotować przez trzy minuty. Przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącym przecierem i pasteryzować na wolnym ogniu około godziny

Tradycyjna Kuchnia
Karmelizowane wiśnie w syropie 286

soku było w owocach, po 3-4 dniach sok z cukrem się karmelizuje,  gęstnieje i lekko ciągnie co oznacza, że przetwory są już gotowe. Gorące przekładamy do słoików, nie wymagają pasteryzacji

Apetyczna babeczka
Dietetyczny poniedziałek: Soczewica z cieciorką i pomidorami, czyli gęsta i sycąca FIT zupa :) 198

ostre dla niektórych, dlatego jeżeli preferujesz kuchnię łagodną pomiń chilli lub dodaj tylko odrobinkę). Zapraszam na harirę w moim wykonaniu - inną, ale podobną :) Składniki (4-6 porcji): cieciorka w słoiku - 220 g pomidory z puszki - 400 g sos pomidorowy Passata - 200 g soczewica czerwona - 50 g soczewica zielona - 50 g bulion wegetariański w proszku  - 20 g (2 łyżeczki) woda

Zdrowie na języku :P
Pudding z chia 175

podania (na zdjęciu frużelina)   Składniki: Wieczorem w szklance / miseczce wymieszać jogurt z nasionami.  Wstawić do lodówki.  Rano wyjąć, dodać na wierzch owoce (świeże lub ze słoika) i podawać

Sto kolorów kuchni
PASTA Z CUKINII 144

cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy

Z Majeczką w kuchni
Syrop jarzębinowy 226

Następnego dnia czynność powtórzyć.  Gorący syrop przecedzić na sicie, przelać do wyparzonej butelki lub małych słoiczków. Można go pasteryzować na sucho (gorący szczelnie zamknąć w słoikach, wystudzić do góry dnem), lub wystudzić i przechowywać w lodówce

SzczyptaSmaQ
.1030. gumisie byłyby dumne 137

jagodowy krem z tofu i jogurtu naturalnego w słoiku po Nutelli~ To niestety nie były Gumi-jagody, ale też miałam ochotę skakać :D Taki pyszny ten krem był :) ♥ Zapraszam Was na nowo otwartego bloga FOTOGRAFICZNE ATELIER gdzie znajdziecie nieco moich zdjęć. Postanowiłam w końcu założyć bloga, ponieważ na  FANPAGE  niestety nie dodam wszystkich zdjęć z sesji. Na blogu

breakfast of dreams
Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie 130

dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny. Warstwa jabłkowa: 1 duży słoik domowego musu jabłkowego (0,9 l) 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki Delecta 350 ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą

FitKot
Miodek majowy czyli syrop z mniszka 125

cukier i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 2 godziny. Syrop będzie gotowy, gdy łyżka którą mieszamy oblepi się miodkiem. Gorący miód rozlać do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić. Słoiki odstawić odwrócone dnem do wystygnięcia. Przepis inspirowany miodkiem Patyski

Atlas Smaków