słoik - 12348 przepisów (strona:574/824)

Krem Speculoos 164

blogu. Zdecydowanie dla miłośników korzennych, wyrazistych smaków. Prosty i szybki w przygotowaniu. Nada się zarówno na kanapki, do naleśników, lodów, deserów, czy po prostu do wyjadania palcem ze słoika. Polecam! Składniki: (na 2 małe słoiczki kremu) 150 g ciastek Speculoos (np.  z domowego przepisu ) 60 g miodu  30 g cukru trzcinowego  100 ml mleka

Nastoletnie Wypiekanie
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z wanilią 121

smutkiem pora zacząć się godzić z informacją, że kończy się sezon truskawkowy... Oczywiście jak co roku nie nacieszyłam się nimi tak jak powinnam. Na szczęście kilka kilogramów zapakowałam do słoików ;-). Dzisiaj prezentuję Wam ostatni truskawkowy przetwór - tym razem z dodatkiem rabarbaru i wanilii. Słodko-kwaśny, idealny do naleśników czy też na świeżą pajdę chleba z masłem. Czytaj więcej

Pora coś zjeść
nalewka porzeczkowa 119

słój zamknąć i odstawić na miesiąc w nasłonecznione miejsce. sok, który puszczą zlać do butelki i wstawić do lodówki. owoce zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie. nalewkę ze słoika zlać, wymieszać z sokiem z lodówki, dodać spirytus i odstawić na 2 miesiące. po tym czasie całość przecedzić i odstawić na kolejne 4 miesiące, żeby dojrzała

Eksperyment sobotni
Ogórki małosolne 125

ogórków, 3 ząbki czosnku, chrzan, koper, 1,5 l zagotowanej wody, 1,5 łyżki soli   Wykonanie: Wodę gotujemy, dodajemy do niej sól i dokładnie mieszamy. Ogórki układamy w słoiku razem z czosnkiem, chrzanem i koprem. Zalewamy wodą. Ogórki po 2-3 dniach są gotowe do zjedzenia.   Smacznego

Passion of Cooking
Sałatka warzywna z ogórkami małosolnymi 205

małe młode ziemniaki 3 duże młode marchewki 2 jajka 4 ogórki małosolne 1 duża młoda cebula 1/2 szklanki groszku prosto z krzaczka 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej średni słoik majonezu pieprz sól Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Wyłuskany groszek gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę

Smak mojego domu
Muszle Haloo 193

przepis na makaron muszle z nadzieniem z pieczarek Składniki: 20 szt makaronu muszli dużych 300 g pieczarek 200 g szpinaku 500 g mielonego 1 puszka pomidorów 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego tartego pieprz sól imbir kurkuma Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 2 min. Wyjmujemy je i w tym czasie jak wystygną robimy farsz. Myjemy

Panda i jej świat
Konfitura truskawkowa z wanilią 154

łyżką, a tylko potrząsamy garnkiem. Ja nie usuwam piany, gdyż na sam koniec wystarczy konfiturę dokładnie przemieszać kilka razy łyżką to znika. Wrzącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, osuszonych słoików, mocno zakręcamy nakrętki i odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką, zostawiamy aby wystygły. Konfitury można przechowywać kilkanaście miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.   The post Konfitura truskawkowa z wanilią appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z makaronem ryżowym 163

Bardzo smaczna i szybka sałatka z makaronem typu ryż. Składniki: - 250 g makaronu ryż - 250 g szynki - 1 świeży ogórek - puszka kukurydzy - 1/2 słoika papryki konserwowej - szczypiorek lub cebulka - 3-4 łyżki majonezu  - sól,pieprz - garść oliwek (można pominąć) Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i dokładnie odcedzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy.Szynkę,ogórek i paprykę kroimy

magiczna kuchnia Kasi
Koreczki śledziowe 213

paseczki ,cebulę na ćwiartki ,ogórek i marchewkę w krążki. Kolejno nabijamy na wykałaczkę cebulę,marchewkę,śledzia a na koniec ogórek. Tak przygotowane koreczki umieszczany w słoiku albo misce i zalewamy wystudzoną zalewą .Odstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny by przeszły smaki

magiczna kuchnia Kasi
Kompot z lipcowych owoców 207

Kompot to coś oczywistego i banalnie prostego, w pamięci pozostaje sentyment a obecnie jego spożywanie kojarzy się co najwyżej z barem mlecznym. Co prawda czasy mamy inne i słoików z kompotem zapewne już nie mamy czasu robić ale pomyślałem że kochany Polski kompot to świetna zdrowotna alternatywa dla sklepowych napojów. Sezonowe owoce to chyba najlepszy powód by naważyć sobie

Kuchnia PROzdrowotna
Lemoniada arbuzowa 148

szklanki). Jeśli nie mamy sokownika arbuza można też zmiksować, lemoniada będzie wtedy nieco gęstsza, trzeba pamiętać też o wyciągnięciu wcześniej pestek. Lód kruszymy na drobne kawałki. Do szklanki lub słoika wkładamy świeże gałązki mięty i cienkie plasterki cytryny, zasypujemy lodem. Wlewamy sok z cytryny i arbuza, uzupełniamy wodą.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
"Kilka" słów o czereśni. 249

przykładać jak kompres). Powiem jeszcze tylko, że rozpuszczona żywica w winie jest dobra na kaszel, a świeży sok jest podawany w stanach gorączkowych. Jeżeli nie surowe to? Do słoika! I to w jak największych ilościach gdyż z twardszych odmian czereśni możemy przygotowywać soki, kompoty, konfitury, dżemy, wino, nalewki a także likiery. Oczywiście świetnie sprawdzają się również w ciastach czy jako

Słodkie Przyjemności
domowy kompot z truskawek 157

truskawek 200 g cukru 500 ml wody wykonanie: Truskawki szypułkujemy i myjemy. Owoce wkładamy do gotującej się wody z cukrem i doprowadzamy do zagotowania. Gorący kompot przelewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy

Domowy Smak Jedzenia
Lemoniada malinowa 122

ściereczkę. Myjemy limonki. Z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy na cząstki – będzie potrzebna do dekoracji. Kilka najładniejszych malin zostawiamy do dekoracji, resztę rozgniatamy widelcem. Do szklanki lub słoika wkładamy świeże gałązki mięty, wsypujemy brązowy cukier i wlewamy sok z limonki. Całość ugniatamy drewnianą łyżką (lub innym drewnianym przyrządem kuchennym :) ) – listki mięty muszą puścić sok, a cukier ma rozpuścić

Ciastkozercy
Kurczak słodko-kwaśny (a’la chińczyk) 473

rzecz jasna znacznie smaczniejszy! Taki kurczak to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, ponieważ danie jest lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nie musimy kupować sosu w słoiku, aby cieszyć się słodko-kwaśnym smakiem. Jeśli macie w domu trochę puszek, warto je zużyć i zrobić takie danie. Kurczak słodko-kwaśny (dla 4-ech osób): 1 podwójna pierś

Poezja smaku