Ekstrakt migdałowy 155słoiczku (dobrze umytym i osuszonym) umieść migdały. Zalej je alkoholem. Zakręć pokrywkę i odstaw na min. 5 dni. Po tym czasie ekstrakt będzie gotowy. Przechowuj go w szczelnei zamkniętym słoiku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
Seler naciowy z suszonymi pomidorami 243dodać oliwę z oliwek (pomidory powinny być zanurzone w niej). Pozostawić na co najmniej 20 minut. Po wyjęciu z oliwy pokroić w drobne paseczki. Jeśli mamy pomidory takie ze słoika to tylko je pokroić. Seler umyć, pokroić w cienkie plasterki, posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 10 minut. Większe listki bazylii poprzerywać, małe dodać w całości. Wszystkie składniki
Kuchcik gotuje
Domowe pesto z rukoli 227pasty. Całość raz jeszcze utrzyjcie do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji - możliwe, że będziecie musieli dodać więcej oliwy. I nie oszukujmy się, takiej gładkiej konsystencji jak w pesto ze słoika raczej nie otrzymamy, ale domowy wyrób ma swoje dobre strony
Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z selera i ananasa II- wersja bez szynki 282sałatka troszkę zmodyfikowana. Nie zawiera czosnku, bo goście, którzy u nas byli, czosnku nie tolerują.I nie ma w niej szynki konserwowej. Jest łagodna w smaku. Składniki -2 słoiki selera konserwowego -puszka ananasa krojonego w kostkę -puszka kukurydzy -puszka groszku majonez gotowane na twardo jajka w kosteczkę natka pietruszki drobno szatkowana sól i pieprz do smaku Seler odcedz z zalewy
Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżówki z nutellą 485Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przeglądając szafki w kuchni natknęłam się na słoik z nutellą, którą kupiłam już jakiś czas temu. A że nie jem jej na co dzień (używam tylko do wypieków), postanowiłam zrobić z nią drożdżowe bułeczki. Kiedyś znalazłam fajny przepis na takie bułeczki (spodobał mi się głownie ich kształt) więc
Marta Gotuje
Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego 230chłodne miejsce. 2. Następnego dnia napój przecedzam. Wsypuję cukier. Gotuję na małym ogniu około 2,5 godziny. 3. Gdy syrop lekko zgęstnieje gorący przelewam do słoiczków. Słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Tak pozostawiam je na 3 godziny. Gotowy syropek wynoszę do spiżarni
Tradycyjna kuchnia Kasi
Hummus 233tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie wszystkiego. Hummus Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g) 3 ząbki czosnku sok z 1/2 dużej cytryny 2 łyżki sezamowej pasty tahini 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV sól morska natka odrobina papryki w proszku
Kulinarne przygody Gatity
3-składnikowe ciasteczka Nutella 298uśmiechnąć się delikatnie i rozkoszować komplementami. Tak, jesteś najlepszą gospodynią pod słońcem. Mniam! 3-SKŁADNIKOWE CIASTECZKA NUTELLA Składniki: 1 szklanka Nutelli (ok.250g) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 jajo słoik schłodzonej Nutelli do nadzienia Przygotowanie: W misce wymieszaj Nutellę z jajkiem i dodaj przesypaną przez sitko mąkę. Masa będzie bardzo zbita. Możesz chwilę wyrobić ją rękami, by dokładnie się połączyła
Gotowanie to kochanie
Leczniczy Syrop z mniszka lekarskiego. Zobacz szybki, prosty i najlepszy przepis. Jak wygląda mniszek lekarski a jak wygląda mle 199Jeśli zapełniliście już słoiki młodymi pędami sosny teraz przyszła kolej na mniszek lekarski! Jego prawidłowa nazwa to mniszek pospolity Taraxacum officinale Web . Nie mylcie go proszę z Mleczem polnym Sonchus arvensis L. Mniszek (lekarski) pospolity Taraxacum officinale Web Mlecz polny Sonchus arvensis L. Syrop z młodych pędów sosny. Zobacz jakie to proste. Klik. Syrop z młodych pędów
IzaGotuje
Ciasto jogurtowe 167gram jogurtu typu greckiego 200 gram cukru 4 kubki mąki po jogurcie pół szklanki oleju 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 1 słoik dżemu morelowego WYKONANIE Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym. Robimy to w dużej misce. Wbijamy jajka i wlewamy jogurt oraz olej. Mieszamy wszystko na gładką masę
W kuchennym oknie Ewy
Jak zrobić ogórki małosolne 211sierpniu, kiedy kopru jest mnóstwo, kupuję większą ilość, wieszam go w przewiewnym miejscu do góry nogami, a gdy wyschnie wkładam go d o suchych i czystych słoików, zakręcam i przechowuję do następnej wiosny. Jak zrobić ogórki małosolne Składniki: 1000 g ogórków gruntowych 3-4 gałązki kopru gorąca woda do zalania ogórków sól kamienna niejodowana (1 łyżka
Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki ziołowo - chrzanowe 157przyznaję, że jest to jeden z moich ulubionych, ma charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Zaskoczyło mnie natomiast poręczne i wygodne opakowanie, gdyż wcześniej spotykałam ten majonez tylko w słoikach. Chrzan natomiast zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, gdyż zawartość korzenia chrzanu w słoiczku to aż 70 procent i trudno znaleźć podobny na sklepowych półkach. W smaku jest ostry i intensywny i świetnie nadaje
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto jogurtowe z musem jabłkowym i kokosową kruszonką 243kubek jogurtu naturalnego 370 g 3 kubeczki mąki 1 kubek cukru 1 kubek oleju 4 jajka proszek do pieczenia 4 łyżeczki mus jabłkowy 2 litrowe słoiki Kruszonka: 3 łyżki miękkiego masła 5 łyżek wiórek kokosowych 5 łyżek mąki 3 łyżki brązowego cukru połączyć ze sobą wszytskie składniki wyrabiając ręką Wykonanie; Do dużej miski wlać jogurt
Anioły w kuchni
Lazania z Przyprawą Hiszpańską Rafex 191Zapraszam dzisiaj na pyszna lazanię :) Połączenie pysznego makaronu z mięsem oraz sosem z dodatkiem wyśmienitej Przyprawy Hiszpańskiej Rafex , pieczarek i mięsa daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 2 słoiki dowolnego sosu bolońskiego po 520 g 1/2 kg mięsa mielonego 1 opakowanie płatów lasagne Primo Gusto 500 g 6 pieczarek 1 cebula Vegeta , pieprz do smaku 1 łyżka
Sama słodycz i szczypta chili