słoik - 12348 przepisów (strona:579/824)

SERNIK NA ZIMNO NA SPODZIE Z NUTELLI I TRUSKAWKAMI 180

szklanki wody lub soku - opcjonalnie 3 łyżki cukru ZMIEL HERBATNIKI lub rozdrobnij blenderem, chodzi o to, żeby powstała taka słodka "bułka tarta". Ogrzej nutellę, powinna być płynna, ja wstawiłam słoik do ciepłej wody. Tortownicę wyłóż folią śniadaniową, masą dokładnie pokryj dno. Wstaw do lodówki. ZALEJ ŻELATYNĘ MAŁĄ ILOŚCIĄ ZIMNEJ WODY , po kilku minutach napęcznieje. Laskę wanilii przekrój i nożem wyskrob

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sałatka z łososiem, buraczkami i fetą 123

razem z łososiem. Z dodatkiem fety i konserwowych buraczków, jak dla mnie mogłabym zjeść sama 2 porcje. Szczególnie mam słabość do takich buraczków, bo uwielbiam je wyjadać bezpośrednio ze słoika. Łosoś jest z puszki, jednak jeżeli ciężko jest Wam go znaleźć na sklepowej półce, tuńczyk również będzie pasował

Pink Envelope
Konfitura truskawkowa z płatkami róży 166

tracić czasu, skoro owoce takie pyszne, słodkie, a przecież chciałoby się tą słodycz czuć cały rok? Dlatego też nie marnuję ani chwili i pakuję truskawki do słoików. Tym razem z płatkami róży - genialne, aromatyczne konfitury! Sprawdźcie nasze inne przepisy na przetwory . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem 225

gładkie i elastyczne. * Uformowałam kulę, którę podzieliłam na 2 części. Jedną odłożyłam i przykryłam czystą ściereczką, drugą rozwałkowałam i wycinałam kółka średnicy około 4-5 cm ( użyłam do tego słoika po koncentracie pomidorowym). *Jeśli ciasto będzie się kleiło można posypać blat i ręce niedużą ilością mąki. Przed lepieniem pierogów zagotowuję wodę z olejem, doprawioną solą. Brzegi wyciętych kółek należy rozpłasczyć

apetytnapieczenie
Dżem borówkowy z jabłkiem i gruszką do słoików na zimę 69

pokrojone, obrane i wypestkowane owoce. Gotować aż staną się szkliste przez 20 minut ( nie dłużej). Gorące borówki włożyć do wyparzonych słoiczków, a gdy ostygną na wierzchu zrobi się skorupka – słoiki zamknąć. Jeżeli chcemy bardziej twardszą konfiturę , polecam dodać mieszankę żelującą w proszku i zrobić według opisu na opakowaniu

Tradycyjna Kuchnia
.1006. z wizytą u babci 74

zielony ;) I jeszcze śmieszna sytuacja na koniec ;) Żeby nie jechać do babci z pustymi rękami wzięłam dżem truskawkowy który niedawno robiłam. Tak się złożyło, że babcia akurat wekowała słoiki ze swoim dżemem (również truskawkowym) i dała mi jeden - po prostu wymieniłyśmy się dżemami

breakfast of dreams
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 207

podpiekacie na suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Smacznego

GRUBY WAŁEK
.1005. pudding w słoiku 158

waniliowy pudding z kaszki kukurydzianej z truskawkami i maca w słoiku po Nutelli~ Przepraszam za późną porę, ale...odsypiałam :D Wczorajszy dzień bardzo udany - szczególnie podobały mi się gratulacje od dyrektora MDK Zamość, który powiedział, że "spotykamy się za często" (oczywiście jako żart ;)) :D W drodze powrotnej jeszcze 3 razy się zatrzymywaliśmy i robiliśmy zdjęcia, no ale tak jest

breakfast of dreams
Sałatka z makrelą i ogórkami konserwowymi 332

pyszną sałatkę warzywno- rybną. Do przygotowania sałatki użyłam Majonezu Kieleckiego, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona, 4 ogórki konserwowe, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 słoika selera wiórki, 1 czerwona cebula, 3 jajka, 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z makreli usuwam skórę oraz ości. Rybę rozdrabniam na mniejsze kawałki. Ogórki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zycie zmienne jest... 130

szybka decyzja, to jadę.. warunek wyjazd o 6! No i był ten grill, troszku inaczej z nocowaniem.. i w ogóle ze spaniem, gdzieś o drugiej w nocy słoik sobie na drogę szykowałam, przewracając przy okazji naleśniki i przeżywałam filozoficzne myśli, czy opłaca mi się iść w ogóle spać, no nic poszłam dobre te i 3godz. bo cały dzień

More food, love and dreams
Odchudzona ogórkowa 164

sobotniej nocy ;) Na garnek średniej wielkości potrzebne są: 2 podudzia z kurczaka 4 duże marchewki 3 piertuszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki koperek słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól  pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela

Jemy Pijemy
Śledzie korzenne ze skórką pomarańczową 217

oleju dodać przyprawy i wszystko razem podgrzać aby uwolnić aromaty. Ostudzić. Śledzie kilkukrotnie przepłukać w wodzie lub mleku. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Do słoika przekładać śledzie cebulę i zalewać olejem z przyprawami. Powtórzyć kilka warstw. Włożyć do lodówki na min 12 godzin. SMACZNYCH ŚWIĄT

Jemy Pijemy
Konfitura Truskawkowa z Miętą i Cukrem Trzcinowym 119

miętą robię już od dwóch lat, pewnie kolejne też będę robić. Lubię miętę i nic na to nie poradzę. Konfitury te moje nie są mocno miętowe, więc spokojnie, słoik po otwarciu nie pachnie gumą miętową :) Technika smażenia tak jak wspomniałam w poprzednich postach jest starą babciną metodą, pewnie gości w każdym domu, a dla tych co o niej nie słyszeli

Blondynka Gotuje
Dżem Truskawkowy z Chia i Miodem (bez cukru) 140

dodałam miód, sok z cytryny  i smażyłam około godzinę, często mieszając. Pod koniec smażenia dodałam nasiona Chia i smażyłam jeszcze kilkanaście minut. Potem gorący dżem przełożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i położyłam na ściereczce dnem do góry. Pozostawiłam do wystudzenia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje