słoik - 12348 przepisów (strona:576/824)

Granola domowa 124

gotowa, natomiast ja lubię taką chrupką, delikatnie spieczoną na kolor złoty, dlatego proponuję zostawić na 30 minut. Na koniec dodajemy pokrojone bakalie i czekamy, aż wystygnie. Przechowujemy w szczelnym słoiku

Apetyt na Zielone
Makaron z suszonymi pomidorami i slonecznikiem. 336

zimno ale w wersji bez kurczaka i z sosem który opracowałam do perfekcji. Smacznego. Składniki: 300g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarnisty) 1 szklanka nasion słonecznika 1 mała papryczka chili 1 słoik pomidorów suszonych 2 łyżki oleju z pomidorów z samego dna wraz z ziołami 150g oliwek zielonych     sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego

Apetyt na Zielone
Pasta paprykowa 212

Pastę paprykową możecie zrobić na zimę do słoików a także teraz jako dodatek do mięs, kiełbas i jako smarowidło do chleba. Pasta jest ostrawa ale to zależy od Was ile ostrej papryki włożycie do niej i jaki stopień ostrości lubicie. Polecam serdecznie. Pasta paprykowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
domowa konfitura z czerwonej porzeczki – naturalna, bez wspomagaczy 168

porzeczki 100 g cukru wykonanie: Porzeczkę szypułkujemy, myjemy i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Gotujemy, aż trochę zgęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików. Konfiturę można również za pasteryzować. Po otworzeniu przechowujemy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Wiosenna sałatka 179

którym podałam sałatkę pochodzi z kolekcji Agawa Platin firmy Porcelana Bogucice Składniki: pęczek rzodkiewki  sałata masłowa 3 młode cebule ogórek szklarniowy  6 ugotowanych na twardo jajek słoik ogórków kiszonych  2 pomidory  łyżka majonezu  330 g jogurtu greckiego  sól do smaku  pieprz do smaku  Wykonanie: Rzodkiewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki

Krakowskie smaki Ani
Syrop (sok) z czerwonych porzeczek - idealny do przygotowania napoju na upały 133

niezwykle orzeźwiający. Jak dla mnie ten syrop jest idealny na obecne upalne dni. Zapraszam Was na przepis. Spróbujcie mojego syropu (soku) z czerwonych porzeczek. * przepis własny Składniki: (na jeden słoik około 200-250 ml syropu) 1 szklanka czerwonych porzeczek (pełna) 2/4 szklanki wody 1/4 szklanki drobnego cukru + 1 płaska łyżeczka opcjonalnie do podania: zimna woda gazowana lub niegazowana, kostki lodu

Słodkie okruszki
Jagody w cukrze ( babciny przepis) 160

refleksje. Mamy swoje wnioski i postanowienia. Teraz czas na przyjemności. Proponujemy jagody w cukrze według przepisu Babci Zosi.     Składniki: -3 litry jagód leśnych -0,6 kg cukru -słoiki z nowymi nakrętkami Jagody oczyszczamy z ewentualnych listków. Jeśli kilka zostanie , nie zaszkodzi :) Wsypujemy do słoiczków porcjami i przesypujemy cukrem, aż do napełnienia po brzegi. Słoiczki zakręcamy. Wstawiamy do garnka

Maminek kulinarny
Niezła rybka... 167

Drodzy dziś dotarł do mnie sledzik. Rybcia w szklanych słoikach , od firmy  SEKO W najbliższych dniach przyjrzę się rybciom z bliska, ocenię ich smak i jakość...i przygotuję z nich coś na lato.  SEKO SA zajmuje się głównie produkcją marynat rybnych, wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych

Z Kuchni Do Kuchni
Mizeria z ogórków na zimę z odrobiną selera. 83

zagotuj. Warzywa odcedź, zalej gorącą zalewą , gotuj przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wsyp pokrojony w cienkie paski ( możesz go zetrzeć na tarce ) seler. Nałóż sałatkę do czystych słoików, szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 15 minut. Przechowuj w zimnym i ciemnym miejscu. Mizeria ta doskonale nadaje się do grilla, obiadu czy inne okazje

Przepisy i porady kulinarne
Gargamel - ciasto piernikowe z jabłkową wkładką 182

białek. Całość pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Krem 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka kwaśniej śmietany (u mnie 18%) 1 cukier waniliowy Dodatkowo słoik dżemu - u mnie śliwkowy. Masło ucieramy z cukrami na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce śmietany. Ciasto piernikowe kroimy na pół, smarujemy dżemem, na dżem kładziemy warstwę jabłkową

Cynamonowe szczęście
Ciasto z kulkami i kremową pianką 174

trochę pracy, ale naprawdę warto. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki 4 żółtka 1 margaryna 3 łyżki śmietany 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki lub żurawina słoik powideł śliwkowych (mogą być inne, ale te najbardziej tutaj pasują) Mieszamy mąkę z proszkiem, dodajemy żółtka, śmietanę, margarynę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę

Cynamonowe szczęście
Śmietanowo owocowa pianka 180

lśniąca dodajemy żółtka i mąki z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na blachę (ja używam blaszki o wymiarach 23x35). Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C Galaretka owocowa: 1 słoik kompotu owocowego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 1 szkl. wody i mieszamy z kompotem. Gdy całość zacznie gęstnieć wykładamy na ostudzony biszkopt. Pianka śmietanowa

Cynamonowe szczęście
Dżem truskawkowy z melonem 110

melon obrać i pokroić w drobną kostkę. Owoce włożyć do garnka, dodać żelfix i wymieszać. Zagotować i wsypać cukier. Gotować mieszając około 10 minut. Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoików i natychmiast szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na około 30 minut. qchnia po prostu

Qchnia po prostu
Jak zrobić ogórki małosolne? 385

angielskie - listek laurowy - koper - liść chrzanu - kawałek chrzanu- korzeń - zalewa (na 1 litr ciepłej przegotowanej wody 1 czubata łyżka soli) Do słoja wkładamy wszystkie przyprawy, ogórki ciasno ułóż w słoiku, zawsze jasnym końcem do góry. Zalej ciepłą zalewą, odstaw w ciepłe miejsce. Będą dobre po około 48- 72 h. P.S. ogórki warto namoczyć w wodzie nie mniej niż 4 godziny

SMYKWKUCHNI
Kruszaniec vel Pleśniak 219

czasów dzieciństwa Składniki: 6 jajek 250g masła (lub 200g masła i 2 łyżki smalcu) szklanka cukru + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500g mąki krupczatki 2 łyżki kakao słoik kompotu agrestowego lub 2 małe słoiczki kwaśnego dżemu (najlepiej agrestowego, kiwi, limonka, wiśnia, porzeczka) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Wyrobić ciasto z żółtek, 3 łyżek cukru, masła (+smalec), proszku

Mania Wypiekania