dodać drobniutko posiekaną chili. Przykrywam, duszę wszystko razem kolejne 2 minuty. Dodaję resztę składników, duszę 10-12 minut. Doprawiam do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Można gorącym wypełnić słoiki (trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników, bo z tej podanej przez mnie wychodzą 2 małe słoiczki a to zjadamy w 2 dni ;> ), postawić na 5-10 minut do góry dnem
Kuchnia Prezydentowejlekkim ogniu (powinno lekko bulgotać) kolejne 10-15 minut, żeby płyn się zredukował, a chutney zgęstniał. Jeszcze raz próbuję, ewentualnie doprawiam solą i cukrem. Wlewam gorący do słoika, a nadmiar zjadam od razu, chociaż lepiej smakuje następnego dnia. ;) Przepis bierze udział w akcjach
Kuchnia Prezydentowejwłasnoręcznie zrobiona), na bieżąco, bo ciągle zjadamy i tylko za pierwszym razem wyszła mi za słona, ale i tak zjadliwa. Przepis już niedługo, bo właśnie kończy mi się ostatni słoik.;) Zupa zgłoszona do akcji Peli
Kuchnia Prezydentowejkwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki mąki biały pieprz, sól łyżka masła PONADTO: mąka do obtaczania płatki chili lub papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułką oraz z pozostałymi
Kuchnia PrezydentowejKilka tygodni temu została mi niewielka ilość mięsa mielonego, ale za mało na kotlety czy sos bolognese, a w słoiku ostatnie połówki suszonych pomidorów - jeszcze tych kupionych, bo już zrobiłam własne! Miałam za to sporą ilość penne, kupionego w promocji. I tak po chwili namysłu powstał w Monachium (za sprawą Polki!) naprawdę świetny (jak się okazało) i zupełnie włoski
Kuchnia Prezydentowejtrzeba mieszać i uważać, ponieważ bulgocze i chlapie! :) Można przykryć specjalną przykrywką z metalowej siatki lub dużym sitkiem/cedzakiem. Ewentualnie doprawić na koniec. 8 . Gorącym ketchupem napełniać wyparzone i osuszone słoiki, zamykać mocno i pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie sprawdzić szczelność i wynieść do piwnicy lub spiżarki. Mogą być przechowywane do 8-9-u miesięcy. Przepis inspirowany przepisem na ketchup
Kuchnia Prezydentowejlekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski. 4 . Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy (ja kładę na folię z łososiem kilka pełnych słoików, np. z dżemem) na minimum 3-4 dni. Można jeść już po 48 godzinach, ja jednak gorąco polecam poczekać! :) 5 . Wodę wylewamy, odwijamy łososia, ściągamy dokładnie koperek i nadmiar przypraw
Kuchnia Prezydentowejrzepakowy do smażenia Sos cytrynowy: 8 plasterków kiszonej cytryny (jeśli nie możecie kupić - zróbcie taki zamiennik : 2 limonki wyszorujcie, sparzcie i pokrojone w plastry w niedużym słoiku zalejcie marynatą - 1/4 szklanki octu winnego białego, 1/4 wrzącej wody, 4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru -i odstawcie na 3-4 dni w temperaturze pokojowej - oryginalne kiszone cytryny muszą leżakować
Kuchnia Prezydentowejpiersi kurczaka (ja miałam ze skórą, ale można wziąc bez) 4-6 ząbków czosnku duża garść świeżej bazylii 800 g pomidorów cherry z puszki (ja miałam swoje ze słoików, zwykłe pomidory w połówkach w zalewie z soku pomidorowego) 1 cebula 20 czarnych oliwek 4 łyżki serka mascarpone 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz zioła prowansalskie, tymianek - niewiele
Kuchnia Prezydentowejwody (w razie potrzeby) Składniki pasty rozdrobnić, a następnie wszystko zmielić na pastę w blenderze lub utrzeć w moździerzu, jeśli będzie zbyt gęste - dodać 2 łyżki wody. Wyłożyć do słoika, powierzchnię zalać olejem kukurydzianym i włożyć do lodówki. Może być przechowywana w lodówce ok. 2 miesięcy. Składniki zielonego curry: 50-60 g zielonej pasty curry 2 łyżki oleju kukurydzianego
Kuchnia Prezydentowejmojej Mamy nigdy nie była z pomidorów, zawsze z koncentratu i przeważnie Pudliszkowego, przynajmniej ja innego nie pamiętam. ;) Serio. Koncentrat pomidorowy był w małych, czerwonych puszeczkach, w słoikach koncentratu też nie pamiętam. Otwierało się puszkę i wyjadało koncentrat paluchem, strasznie mi wówczas smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi pomidorami i, mimo jej zachwytów
Kuchnia Prezydentowejalbedo) i wysuszenie skórek. To albedo jest bardzo gorzkie, nie nadaje się do niczego. A jak skórka wyschnie (trwa to około tygodnia) to ją kruszę i zamykam w słoiku. Jak widać na zdjęciu. W przyszłości pewnie też przygotuję sobie taki słoiczek z grejpfrutową skórką. Myślałem też o cytrynowej, ale akurat nie przerabiamy takich ilości cytryn żeby mi się cokolwiek uzbierało
Marder&Marder ManufacturePyszne drożdżówki ...robione w ekspresowym tempie ..można dać dowolne nadzienie..u mnie jabłka tarte ze słoika.. 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych cukru dowolne nadzienie Masło roztopić, dodać letnie mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach
Moje domowe kucharzeniepierwszych kilka dni cukier różany trzymamy w płaskim naczyniu i mieszamy od czasu do czasu, pozbywamy się resztek wilgoci, które mają w sobie płatki. Gdy całkiem wysuszymy przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Cukier różany jest aromatycznym dodatkiem do ciast, deserów oraz herbaty
Apetyczna babeczkapudełku na lunch nawet na zimno. Składniki (6 porcji): 400 g soczewicy 2 bataty 2 gruszki puszka groszku lub 300 gram świeżego 2 cebule 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego przyprawy po łyżeczce: sól, kminek, papryka słodka, suszona pietruszka lub pęczek świeżej Przygotowanie: Soczewicę zalać wrzątkiem na 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do dużego garnka
greenscarf