piekarniku przez ok. 15 minut. Najlepiej co 5 minut otwieraj piekarnik i mieszaj granolę drewnianą łyżką, by była równomiernie upieczona. Gdy granola będzie gotowa i wystudzona włóż ją do słoika. Najlepiej smakuje z mlekiem, jogurtem, maślanką, ale także z sokiem i świeżymi owocami. Możesz modyfikować ten przepis wg własnych upodobań dodając np. czekoladowe groszki, suszone śliwki czy pestki
Mania Wypiekaniałyżeczk1 soli peklowej 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki 1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki kminku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Słoik relish z papryki, pomidorów i papierówek Jak zrobić pyszną roladę schabową faszerowaną i upieczoną w piekarniku? Sposób poniżej. Przygotowujemy mieszankę z przypraw i ziół. Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękwasku cytrynowego 200 ml wody Wykonanie; Truskawki szypułkujemy. Następnie wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy 1 szklanką cukru Truskawki odstawiamy na 12 godzin, co jakiś czas potrząsając lekko słoikiem (pokrywka ma być lekko zakręcona). Po upływie tego czasu do owoców wlewamy spirytus i wódkę, lekko mieszamy całość i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 - 3 tygodnie. Potem owoce wyławiamy
Anioły w kuchniZapraszam :) Składniki : 1 paczka Makaronu spaghetti Makarony polskie 2 słoiki sosu bolońskiego np: z Knorra 0,5 kg mięsa mielonego np: z indyka lub wieprzowego vegeta lub sól , pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii 4 łyżki dobrej oliwy Wykonanie : Oliwę rozgrzać w rondlu , dodać mięso i przyprawy , podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie wlać
Sama słodycz i szczypta chiliDodajemy cukier i wstawiamy na ogień. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 – 2 godz., cały czas mieszając, aż dżem zgęstnieje. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, aż ostygnie. Po otwarciu przechowujemy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniacierpiałam syropu z kwiatów bzu. Ani go robić, ani go tym bardziej później pić (ale mam kazała!). Z tego też pewnie powodu, ciesząc się wolnością oraz posiadaniem własnej kuchni, słoików, butelek i własnych wyborów co do przetworów jako osoba dorosła nawet nie pomyślałam, żeby zrobić taki syrop. Aż do poprzedniego czwartku, bo właśnie w czwartek, robiąc moją leśną rundkę
Kuchnia PrezydentowejProdukty potrzebne; Piersi z kurczaka- 250 gram Ananas- 500 gram seler- 1 słoik bez zalewy majonez - łyżek natka pietruszki- 1 pęczek ser gouda- 300gram ( starty w paseczki) jajko- 4 sztuki ( ugotowane na twardo) sól - szczypta pieprz, kurkuma, przyprawa do gyrosa, chilli- łyżeczka wino białe- do smaku olej- do smażenia Sposób przyrządzenia; W misce mieszamy Nasze cycki z przyprawami
pichcisztobardzo trafne. Jednym z nich jest ta konfitura z likierem. Pomyślałam sobie, że skoro deser tiramisu połączony z truskawkami jest tak smaczny, więc czemu nie zamknąć tego smaku w słoiku? Zamknęłam i po kilku dniach spróbowałam i dla mnie świetnie! Za rok powtórzę tą wersję w większej ilości. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię
Blondynka Gotujezrobic znajdziecie tautaj [ klik ] Doadana do usmażonego bakłażana podnosi jego walory smakowe i idealnie nadaje sie do pieczywa, grzanek, tostów a ja ja zajadałam łyżeczką wprost ze słoika. Pasta jogurtowa z bakłażana i tahini. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegrubym dnem, zasypać cukrem, zagotować. Zmniejszyć gaz, gotować ok. 5-10 minut, wsypać żelfixy, dokładnie wymieszać. Gotować dalej ok. 3-5 minut. Spróbować, ewentualnie dosłodzić. Gorącym dżemem wypełniać słoiki, zakręcać i odstawiać do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowany dżem może stać ok. 3 miesięcy, na dłuższe przechowywanie pasteryzujemy ok. 10-15 minut. Przepis zapisuję do akcji
Kuchnia Prezydentowejwycisnęłam sok. Wyciągnęłam z garnka goździki, całość lekko zmiksowałam, dodałam skórkę, sok pomarańczowy i sok z cytryny. Gotowałam ok 10 minut na małym ogniu, wypełniłam gorącym dżemem słoiki. Pasteryzowałam ok. 15 minut. Przepis bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowejdodać drobniutko posiekaną chili. Przykrywam, duszę wszystko razem kolejne 2 minuty. Dodaję resztę składników, duszę 10-12 minut. Doprawiam do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Można gorącym wypełnić słoiki (trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników, bo z tej podanej przez mnie wychodzą 2 małe słoiczki a to zjadamy w 2 dni ;> ), postawić na 5-10 minut do góry dnem
Kuchnia Prezydentowejlekkim ogniu (powinno lekko bulgotać) kolejne 10-15 minut, żeby płyn się zredukował, a chutney zgęstniał. Jeszcze raz próbuję, ewentualnie doprawiam solą i cukrem. Wlewam gorący do słoika, a nadmiar zjadam od razu, chociaż lepiej smakuje następnego dnia. ;) Przepis bierze udział w akcjach
Kuchnia Prezydentowejwłasnoręcznie zrobiona), na bieżąco, bo ciągle zjadamy i tylko za pierwszym razem wyszła mi za słona, ale i tak zjadliwa. Przepis już niedługo, bo właśnie kończy mi się ostatni słoik.;) Zupa zgłoszona do akcji Peli
Kuchnia Prezydentowejkwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki mąki biały pieprz, sól łyżka masła PONADTO: mąka do obtaczania płatki chili lub papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułką oraz z pozostałymi
Kuchnia Prezydentowej