słoik - 12348 przepisów (strona:583/824)

.960. z amerykańskim akcentem 125

kasza jaglana z borówkami i masłem orzechowym~ Zaglądam do słoika...jakim cudem zniknęło już tak dużo masła? :o :D Ok, usprawiedliwiam się tym, że mamie też bardzo smakuje i mi pomaga :P Wczoraj tak jak wcześniej zaplanowałam - trochę popracowałam u taty, a wieczorem dostałam kolejną ofertę, bo dzisiaj ponoć ma się dla mnie znaleźć robota...Więc zamiast wypoczywać znów wstaje

breakfast of dreams
.976. tradycja 115

ananasowe* płatki ryżowe w słoiku po maśle orzechowym~ *podczas gotowania dodałam puree ze świeżego ananasa

breakfast of dreams
.982. słoik za słoikiem 119

budyń waniliowy na mleku owsianym w słoiku po maśle orzechowym z kiwi

breakfast of dreams
GRANOLA PO RAZ KOLEJNY 173

bardzo je lubię to raczej ich nie żałuję :D Poza tym już od kilku dni mama gnębi mnie pytaniami typu "zrobisz granooooolę?" :) Musimy sobie kupić jakiś wypasiony słoik, bo chyba robienie granoli stanie się niedługo naszym małym rytuałem :D Jedno jest pewne - od kiedy pierwszy raz ją upiekłam już nigdy nie sięgnę po tę sklepową! A ta dzisiejsza ma wyjątkowy

chili & sugar
pani walewska vel pychotka 211

cukry pudru ~łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. ~duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) ~120g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu

chili & sugar
granola rabarbarowa 165

letnie śniadanie - z jogurtem lub mlekiem. p.s. po prawej stronie znajduje się ankieta, jeśli jeszcze nie głosowaliście to zachęcam ;) GRANOLA RABARBAROWA lekko zmodyfikowany przepis z Filozofii Smaku // mały słoik granoli ~150g różowych części rabarbaru ~50g cukru trzcinowego ~łyżka wody ~100g płatków owsianych górskich ~20g sezamu ~20g pestek słonecznika ~20g płatków migdałowych Rabarbar kroimy w kawałki o długości 1 cm. Umieszczamy

chili & sugar
dżem (powidła) ze śliwek węgierek 161

pyszne! W tym tygodniu na pewno je zrobię i oczywiście podzielę się przepisem :) Dodam jedynie, że są robione w nietypowy sposób :) DŻEM (POWIDŁA) ZE ŚLIWEK WĘGIEREK przepis autorski // 6 słoików ~2 1/2 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu) ~200g cukru trzcinowego ~150g cukru białego Śliwki pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i zagotować. Następnie wyłączyć palnik i ostudzić powidła

chili & sugar
bajaderki, ciasteczka z ciasta 185

bakaliami ~1/2 szklanki mleka ~1/2 szklanki cukru (nie dodawałam cukru i, nie polecam go dodawać) ~1/2 szklanki orzechów/suszonych owoców (jeśli nie ma takowych w cieście) ~słoik dżemu, ok. 300-350g (użyłam domowych pieczonych powideł śliwkowych ) ~120g masła ~4 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutelli ~3-4 łyżki kakao (jeśli używacie ciemnego ciasta można dodać mniej) Ciasto drobno pokruszyć

chili & sugar
tahini (masło sezamowe) 134

spróbowania! Ważne, żeby użyć łuskanych ziaren sezamu, gdyż te niełuskane nadają gorzki posmak. W kolejnym poście pierwszy przepis z wykorzystaniem tahini! TAHINI (MASŁO SEZAMOWE) przepis autorski // 1 średni słoik ~330g łuskanego sezamu ~łyżka oleju ~2 łyżki miodu o łagodnym smaku lub cukru ~1/2 łyżeczki soli morskiej Sezam delikatnie (!!!) podprażyć, przełożyć do miksera/blendera i zmiksować na mąkę. Następnie dodać olej, miód

chili & sugar
hummus, zrób go sam! 125

przegotowanej) ~sól do smaku ~pieprz do smaku Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny, wody, soli i pieprzu zmiksować, powoli dodając wodę. Doprawić do smaku pominiętymi wcześniej składnikami. Przełożyć do słoika/innego naczynia. Przechowywać w lodówce, max. 1 - 1 1/2 tygodnia. Smacznego

chili & sugar
granola piernikowa. zmiany? // gingerbread granola 152

prawda zima trwa nadal, wbrew temu co można zobaczyć za oknem, więc raczę się piernikową granolą. Uwielbiam wszelkie granolowe wariacje! :) English version : GRANOLA PIERNIKOWA przepis autorski // 3/4 średniego słoika granoli, ok. 380g ~235g płatków owsianych górskich ~15g otrębów ~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić np. syropem klonowym) ~2 łyżki miodu w płynnej postaci ~75g jogurtu naturalnego ~łyżeczka cynamonu

chili & sugar
podrasuj swoje masło orzechowe! 4 nowe smaki! 134

się "przejeść" na tydzień-dwa, jeśli je się codziennie... :) Ale potem maślanoorzechowa miłość wraca ze zdwojoną siłą :) Masło orzechowe jest pyszne samo w sobie, można jeść je łyżeczką ze słoika i nic więcej nie trzeba jako dodatek. A gdyby tak wzbogacić masło o jakiś składnik? Smakowe masło orzechowe - taki pomysł zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu i postanowiłam

chili & sugar
domowy jogurt sojowy (VEGAN) 108

rozczynu na ciasto drożdżowe :) Wyłączamy palnik. Kilka łyżek mleka mieszamy z jogurtem, a następnie wlewamy jogurt do garnka cały czas mieszajac żeby nie powstały grudki. Przelewamy całość do słoika, zakręcamy go, owijamy kocem i pozostawiamy na noc (lub na ok. 8-10h) w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu. Po upływie tego czasu powinna oddzielić się serwatka. Jeśli będzie

chili & sugar
przygotowania do świąt. domowa przyprawa do piernika 115

pomocą młynka do kawy/malaksera/rozgniećcie w moździerzu. Mi część udało się kupić zmielonych :) Wykonanie jest banalnie proste, bo wystarczy wszystko ze sobą wymieszać i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Gotowe! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
domowa masa makowa 118

wodą i przykrywamy. Następnego dnia siekamy bakalie i razem z miodem, cukrem oraz olejkiem dodajemy do maku. Mieszamy dokładnie. Masę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. w zakręconym słoiku) w lodówce. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar