słoik - 12348 przepisów (strona:583/824)

Czosnkowe tarteletki z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami 94

tarteletki z dodatkiem marynowanej fety, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i marynowanego czosnku. Doskonałe jako przystawka lub przekąska. Smaczne i aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba. Czytaj więcej

Wiem co jem
Dżem truskawkowy z mango 148

dużej mierze zależy od tego ile wody mają w sobie owoce. Moje truskawki zbierane były po deszczu i musiałam je gotować znacznie dłużej. Najlepiej więc przed włożeniem do słoików zrobić test, wylewając kroplę na zimny talerzyk. Jeżeli zaraz zastyga dżem jest gotowy." Czytaj więcej

Wiem co jem
Kiszone ogórki 107

jest coś czego nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Wszyscy je uwielbiamy, więc co roku robię około 40 litrowych słoików. Piwnicę mam zimną, nie ma zatem problemu z przechowaniem, a zimą to doskonałe źródło witaminy C. Nie będę się tu rozpisywać na temat samego procesu i surowca, bo o tym co się powinno wiedzieć o kiszeniu ogórków można przeczytać tutaj

Wiem co jem
Kompot z mirabelek 138

tych przetworów, które w dzisiejszych czasach robi się coraz rzadziej. Większość z nas woli raczej owoce na kompot zamrozić. Ale gdy zaczyna brakować miejsca w zamrażarce kompoty w słoikach są dobrą alternatywą, zwłaszcza jeśli dysponujemy własnymi owocami lub pozyskanymi z uprawy ekologicznej. Ja swoje mirabelki znalazłam przypadkiem w lesie. Samotne drzewko uginające się pod ciężarem dorodnych owoców aż się prosiło

Wiem co jem
Sos do lasagne w słoikach 119

wszystko opisać i tu dodać. Moim ostatnim produktem, jest sos pomidorowy z papryką, cukinią i cebulą, który świetnie się sprawdził do lasagne. Zrobiłam większą ilość i zapakowałam w słoiki. Zimą będzie jak znalazł. Dobrze się komponuje zarówno z wieprzowiną jak i mięsem drobiowym.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka z roszponki, pieczonych buraków i sera 124

tylko wchodzę na schody prowadzące do niej już je czuję, a dzielą mnie od nich dwie pary zamkniętych drzwi. Mnie osobiście to nie przeszkadza, ale wysłać chłopców po jakiś słoik z przetworami do piwnicy jest w tym czasie rzeczą raczej niemożliwą. Nie przychodzą też do kuchni gdy robimy sobie z mężem ucztę serową. Jest to też jakiś sposób aby mieć

Wiem co jem
Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i szynką szwarcwaldzką 149

Dziś zamiast obiadu przygotowałam dla nas pyszną sałatkę makaronową z brokułami, szynką szwarcwaldzką i uwielbianymi przeze mnie suszonymi pomidorami. Mogłabym je wyjadać ze słoika bez końca. Zawsze robię jesienią spory ich zapas, podobnie jak marynowanego czosnku. Smakują wyśmienicie nie tylko ze świeżo upieczonym chlebem ale również z makaronem. Czytaj więcej

Wiem co jem
Marynowana papryka 91

porze roku kiedy papryka jest dość tania warto zadbać o to, by zamknąć w słoikach trochę zdrowych , ładnych okazów. Najlepsze do tego są słodkie odmiany, żółte lub czerwone. Można też dla wyostrzenia smaku włożyć do każdego słoiczka strąk ostrej papryczki chili lub peperoni. Ja marynuję ją metodą suchej pasteryzacji, dzięki czemu jest jędrna i chrupiąca.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Szwajcarskie inspiracje – Tarta z kiszoną kapustą, salami i serem 149

żeby tak było musimy się postarać o dobrą kiszoną domowym sposobem kapustę. Taka zakwaszana octem się nie nadaje. My co roku kisimy dużą beczkę i po ukiszeniu przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy i trzymamy w chłodnej spiżarni. Większość zjadamy na surowo, ale też wykorzystujemy do różnych potraw. Naszą ulubioną są krokiety z kapustą i grzybami. Teraz do ulubionych dołączy również

Wiem co jem
Makaron z kurczakiem i warzywami 205

Dziś od rana kisiliśmy kapustę. Było przy tym sporo pracy ale pełna beczka stoi w kącie kuchni. Potem zapakuję wszystko do słoików i wyniosę do spiżarni. Moc witamin będzie z nami przez całą zimę. Czytaj więcej

Wiem co jem
Gofry na zakwasie pszenno żytnim 79

cukrem pudrem – do wyboru. *Zakwas pszenno-żytni otrzymałam w ten sposób: poprzedniego dnia wyjęłam  z lodówki swój żytni zakwas chlebowy , i odlałam z niego pół szklanki (do półlitrowego słoika).  Po 4 godzinach trzymania w temperaturze pokojowej dodałam do niego pół szklanki mąki pszennej typ 650 i pół szklanki przegotowanej letniej wody. Wymieszałam drewnianą łyżką, przykryłam, odstawiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Zakwas na żur 154

spokojnie 6 dni. Po tym czasie zdjęłam kożuch, który utworzył się na wierzchu, dokładnie wymieszałam, żeby mąka odkleiła się od dna, przecedziłam zakwas przez sito, zlałam go do dużego słoika i odstawiłam do lodówki. Ta ilość zakwasu wystarcza na ugotowanie około 5 litrów żuru

Kuchenne zapiski Edyty
Pulpety indycze w sosie koperkowym 110

przelałam do sosu. Gotowałam delikatnie mieszając do zagęszczenia, dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pulpety podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią ze słoika

Kuchenne zapiski Edyty
Szarlotka z musem z antonówek 114

składniki tylko się połączyły. Ciasto zawinęłam w torebkę foliową i włożyłam do lodówki na około godzinę. Spokojnie można je przygotować dzień przed pieczeniem. MASA JABŁECZNA: Mus jabłkowy przełożyłam ze słoików do miseczki, dokładnie wymieszałam go z mąką ziemniaczaną i przyprawami. NASTĘPNIE: Blachę o wymiarach  23x33 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C z termo obiegiem

Kuchenne zapiski Edyty
Proste ciasto "Dziadek" 234

którą stosuję do karpatki. Ale bez masy też jest smaczne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 jajko 1 szklanka mleka pół słoika dżemu niskosłodzonego (użyłam wiśniowego, ale może być dowolny) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie 1 czubata łyżka kakao Masa karpatkowa: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Domowa Cookierenka Agi