słoik - 12348 przepisów (strona:591/824)

Indyjski sos (chutney) do słoików na zimę 128

ananas i pokrojony czosnek. Rodzynki opłukać, włożyć do owoców razem z cukrem, octem, solą i cynamonem. Gotować na bardzo wolnym ogniu około pół godziny. Gorący chutney włożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka buraczana z papryką do słoików na zimę 80

kostkę, włożyć do zalewy i ugotować(uważać żeby nie przegotować). Buraki zetrzeć na dużych oczkach i również dodać do zalewy i wymieszać. Całość podgrzać lecz nie zagotować, wkładać do słoików i pasteryzować od momentu wrzenia 5 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka warzywna do słoików na zimę 93

smażyć na oleju 20 minut. Paprykę pokroić w paski, a z pomidorów zrobić przecier. Wszystkie składniki sałatki włożyć do garnka i gotować przez 5 minut. Następnie włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura do mięs- borówkowa z gruszką i jabłkiem (na zimę) 98

nasiennych jabłko i gotować jeszcze 5 minut. Dorzucić borówki i gotować razem 15 minut, aż staną się szkliste (w razie potrzeby zebrać łyżką szumowiny). Gorące powidło przełożyć do wyparzonych słoików

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura morelowa 81

morele. Zagotować, zdjęć z ognia i ostudzić. Po kilku godzinach znów podsmażyć i odstawić na noc. Następnie dosmażyć po raz trzeci i zdjąć szumowiny. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i wystudzić

Tradycyjna Kuchnia
Leśna sałatka grzybowa do słoików na zimę 240

łyżkach oleju przez 10 minut. Gotowe grzyby i warzywa połączyć, dodać sól, pieprz i cukier do smaku oraz koncentrat i ogórki. Całość dusić przez 30 minut, włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować również 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta czerwona pasteryzowana do słoików na zimę (po kurpiowsku) 160

godziny. Jabłka zetrzeć na tarce i razem z pokrojoną cebulą połączyć z kapustą. 1 l wody zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Gorącą zalewą zalać kapustę, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut. Do takiej sałatki możemy również dodać ugotowaną fasolę

Tradycyjna Kuchnia
Cukinia w przecierze do słoików na zimę 160

Sposób przygotowania: Cukinię obrać, poszatkować, posolić i odstawić na 4 godziny. Następnie odcisnąć, dodać pokrojone cebule i zalać gorącą zalewą. Gotować około 15 minut i gorącą sałatkę nakładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i wystudzoną odstawić w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Słodka cukinia do słoików na zimę 99

zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny. Następnie smażyć bardzo powoli i w połowie smażenia dodać kwasek cytrynowy, gotować dalej. Pod koniec smażenia dodać aromat do smaku, włożyć do słoików, pasteryzować około 10 minut. Używać do ciast i deserów

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka grzybowa z warzywami na zimę do słoików 126

garnka z sałatką, wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać pokrojone kiszone ogórki, koncentrat pomidorowy, ocet i cały czas mieszając smażyć na wolnym ogniu przez 25 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez następne 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka na kruchym spodzie 142

masła 10 dag margaryny 5 ugotowanych żółtek 15 dag cukru pudru papier do pieczenia cukier puder do posypki Składniki na farsz jabłkowy  (patrz przepis na jabłka do słoików na szarlotkę ): 1 kg jabłek cynamon cukier do smaku Wykonanie: Wymieszać składniki na kruche ciasto i pozostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie podzielić ciasto na dwie części, jedną część

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekana fasolka 115

Kolejne plony z ogródka mojej babci ;) Składniki: około 500g fasolki szparagowej 1 słoik koncentratu pomidorowego ser żółty chudy do posypania góry  0,5-1 łyżeczka tymianku 0,5-1 łyżeczka oregano sól, pieprz oraz ostra papryka wg. smaku Sposób przygotowania: Fasole "obieramy", myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ugotowaną fasole kroimy na mniejsze kawałki wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dietetyczny deser czyli mus brzoskwiniowy 132

domu z siatami brzoskwiń, które zerwałam na ogródku babci i od razu zaczęłam działać ;) mus nadaje się do jedzenia na bieżąco lub też do zaprawy w słoikach na zimę, żeby zatrzymać smaki lata ;) Składniki: brzoskwinie, tyle ile mamy ;) (ja zadziałałam hurtowo i zrobiłam mus z 1,5kg brzoskwiń) ewentualnie STEWIA lub fruktoza do dosłodzenia cynamon woda

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Popołudniowa kawka z pianką 123

około połowy kubka następnie dodajemy mleko tak, żeby został około 1cm do krawędzi tak przygotowaną kawę wlewamy do blendera i miksujemy z minutę, jeśli nie mamy blendera możemy wykorzystać słoik i trząść nim przez minutę ;) przelewamy znów do kubka, posypujemy cynamonem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gołąbki light 129

indyka/ kurczaka 4 łyżki sera chudego białego Emilka 150g ryżu brązowego 1 mała biała kapusta (jeżeli nam zostanie to polecam pokroić i ugotować jako jarzynkę do obiadu) 1 słoik koncentratu (z NETTO) 1 kostka rosołowa sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy ugotowany ryż mieszamy z mięsem i serem, przyprawiamy do smaku (jeśli ktoś próbuje surowego mięsa

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość