słoik - 12348 przepisów (strona:597/824)

Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki 137

gotujemy około 25 minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Można (ale nie trzeba) krótko pasteryzować. Ja pasteryzuję. Rady: Paprykę ostrą można zastąpić świeżymi papryczkami czili (około 4 sztuki). Papryki ostrej można

Kolorowy Przepisownik
Dżem jabłkowy - w pełni naturalny 101

grubym dnem i mieszamy drewnianą łyżką. W trakcie smażenia możemy nasz dżem dosłodzić - zależy od jabłek i naszego gustu jak słodki dżem chcemy uzyskać. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików pozbawiając powietrza (tak jakby "upychamy" łyżką), wycieramy do sucha gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15-20 minut. W przepisie nie podaję ilości jabłek ani cukru. Ile mam jabłek nigdy

Kolorowy Przepisownik
Dżem malinowy - 100% naturalny 92

godzinach, gdy sok odparuje, a dżem zacznie nabierać pożądanej konsystencji sprawdzamy jego słodkość - jeśli trzeba dosładzamy (ja dałam w sumie 6 dużych czubatych łyżek). Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy 20-25 minut. Z podanych proporcji wyszły mi 3 słoiczki 0,33l i 2 małe (po koncentracie pomidorowym-190g

Kolorowy Przepisownik
Powidła węgierkowe 94

gęściejszy tym częściej trzeba mieszać, aby się nie przypalił (cukier lubi się przypalać). Gdy dżem będzie prawie gotowy dosładzamy - w zależności od słodkości śliwek i własnego gustu. Do wyparzonych słoików nakładamy gorący, wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10-15 minut. Rady: Dżem najlepiej smażyć w wysokim garnku - może lekko bryzgać podczas smażenia

Kolorowy Przepisownik
Sałatka gyros 351

przyjęcie jak i zwykłą kolację czy przekąskę do pracy :) Składniki: 1 duża pierś kurczaka sos słodko-kwaśny lub keczup (najlepiej pikantny) ogórki kiszone lub konserwowe (0,5 litrowy słoik) 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu kapusta pekińska (1 mała lub 1/3 dużej główki) 1/2 op. przyprawy do gyrosa 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy

Kolorowy Przepisownik
Torcik kakaowy z mascarpone i dżemem śliwkowym 124

szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30-36%) Dodatkowo: 1 słoik dżemu śliwkowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Gdy tak się

Kolorowy Przepisownik
Ljutica - pikantny serbski keczup 203

tłuszczu, smażyć papryki i czosnek przez ok 15 - 20 minut (całość powinna być miękka). Po tym czasie dodać pozostałe składniki i smażyć przez 40 minut. Gorący keczup przenosić do słoików, które od razu zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Jestem ciekawa czy Wam ten przepis też przypadł do gustu. Dajcie znać czy Wam smakował

Szybko Tanio Smacznie
Domowa granola z orzechami pekan i syropem klonowym 75

banalnie proste a smak tak pyszny, że teraz wiem, że więcej nie kupię tej domowej w sklepie. Swoje ulubione składniki po prostu mieszamy, pieczemy w piekarniku i przechowujemy w słoiku. Pierwsza tura u mnie zniknęła w kilka dni. Przygotowując swoją granolę w domu macie kontrolę nad ilością dodanego cukru (w tych ze sklepu różnie z tym bywa...), jak i jakością

Milion Smaków
Granola czekoladowo-kokosowa 62

Słoik z granolą obowiązkowo musi znajdować się w mojej kuchni. Gdy cała zostaje zjedzona przygotowuję następną żeby zawsze była pod ręką gdy nie mam czasu przygotować innego śniadania. Wystarczy zalać ją mlekiem, np. sojowym lub migdałowym czy też jogurtem i już mamy gotowe pełnowartościowe i do tego pyszne śniadanie. Najczęściej robię granolę klasyczną, z orzechów pekan, płatków owsianych i syropu

Milion Smaków
Granola migdałowa 82

którzy dobrze mnie znają albo regularnie czytają bloga wiedzą, że słoik granoli zawsze stoi w mojej kuchni. Nie dość, że jest to pyszne i pożywne śniadanie, zwłaszcza w połączeniu z sojowym czy migdałowym mlekiem, to traktuję je jako tzw. śniadanie awaryjne, które jem gdy nie mam czasu przygotować nic innego. Najczęściej robię prostą, klasyczną granolę, na którą przepis znajdziecie

Milion Smaków
Tuńczyk z jarmużem i sosem cytrynowo-czosnkowym 127

zapraszamy na szybki numerek do naszej kuchni. Dzisiaj tuńczyk i jarmuż w rolach głównych! Podane na makaronie, bo jednak węglowodany są konieczne! Składniki: tuńczyk w kawałkach (my mieliśmy ze słoika, może może być z puszki, spróbujcie) jarmuż makaron 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 kostki sera feta kilka łyżek śmietany nasiona kolendry skórka otarta z połówki cytryny oliwa z oliwek

GRUBY WAŁEK
Pesto szpinkowo-bazyliowe 126

rukoli, bazylii z różnymi orzechami...coś wspaniałego.  Domowym sposobem możemy wyczarować tyle pesto na ile będziemy mieli ochotę, Jest to dość duża porcja, ale można schować do słoika i wykorzystać później. Szybkie i pyszne zielone pesto... Składniki: 150 g szpinaku baby  8 łyżek tartego parmezanu 25 g świeżej bazylii 2 małe ząbki czosnku 100 g orzechów nerkowca

Delicious Titbits
Miód pokrzywowy. 152

ściereczce i przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Otrzymaną miazgę wyciskać przez lnianą lub bawełnianą szmatkę. Sok pokrzywowy dokładnie wymieszać z miodem. Po starannym połączeniu wszystkich składników przelać do słoików. Przechowywać w lodówce lub w chłodnym i ciemnym miejscu. Zażywać 3 razy dziennie po 1 łyżce między posiłkami. Można taki mód dodawać do koktajli lub herbatek ziołowych. Można także rozcieńczyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sos tatarski z podgrzybkami 133

drobno pokrojonych podgrzybków marynowanych Nasza Chata  6 łyżek drobno pokrojonych ogórków konserwowych bez skórki 1 łyżka drobno pokrojonej cebuli 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka chrzanu z słoika 1 łyżka płaska musztarda kremska 5-6 łyżek majonezu * 1-2 łyżki gęstej słodkiej śmietany * sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Podgrzybki, ogórki, cebulę, drobno pokrojone jajko, chrzan, musztardę, majonez

Ala piecze i gotuje
sałatka z makaronem i kurczakiem w curry 998

składniki: 2 filety z kurczaka 160 g makaronu świderki 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoik pieczarek marynowanych 1 mała cebulka 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 6 – 8 łyżek majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka curry sól, pieprz olej wykonanie: Filety z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oleju, doprawiamy curry, solą

Domowy Smak Jedzenia