słoik - 12348 przepisów (strona:594/824)

Sałatka warzywna do słoików na zimę 88

smażyć na oleju 20 minut. Paprykę pokroić w paski, a z pomidorów zrobić przecier. Wszystkie składniki sałatki włożyć do garnka i gotować przez 5 minut. Następnie włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura do mięs- borówkowa z gruszką i jabłkiem (na zimę) 86

nasiennych jabłko i gotować jeszcze 5 minut. Dorzucić borówki i gotować razem 15 minut, aż staną się szkliste (w razie potrzeby zebrać łyżką szumowiny). Gorące powidło przełożyć do wyparzonych słoików

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura morelowa 74

morele. Zagotować, zdjęć z ognia i ostudzić. Po kilku godzinach znów podsmażyć i odstawić na noc. Następnie dosmażyć po raz trzeci i zdjąć szumowiny. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i wystudzić

Tradycyjna Kuchnia
Leśna sałatka grzybowa do słoików na zimę 227

łyżkach oleju przez 10 minut. Gotowe grzyby i warzywa połączyć, dodać sól, pieprz i cukier do smaku oraz koncentrat i ogórki. Całość dusić przez 30 minut, włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować również 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta czerwona pasteryzowana do słoików na zimę (po kurpiowsku) 146

godziny. Jabłka zetrzeć na tarce i razem z pokrojoną cebulą połączyć z kapustą. 1 l wody zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Gorącą zalewą zalać kapustę, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut. Do takiej sałatki możemy również dodać ugotowaną fasolę

Tradycyjna Kuchnia
Cukinia w przecierze do słoików na zimę 151

Sposób przygotowania: Cukinię obrać, poszatkować, posolić i odstawić na 4 godziny. Następnie odcisnąć, dodać pokrojone cebule i zalać gorącą zalewą. Gotować około 15 minut i gorącą sałatkę nakładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i wystudzoną odstawić w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Słodka cukinia do słoików na zimę 92

zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny. Następnie smażyć bardzo powoli i w połowie smażenia dodać kwasek cytrynowy, gotować dalej. Pod koniec smażenia dodać aromat do smaku, włożyć do słoików, pasteryzować około 10 minut. Używać do ciast i deserów

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka grzybowa z warzywami na zimę do słoików 112

garnka z sałatką, wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać pokrojone kiszone ogórki, koncentrat pomidorowy, ocet i cały czas mieszając smażyć na wolnym ogniu przez 25 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez następne 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka na kruchym spodzie 131

masła 10 dag margaryny 5 ugotowanych żółtek 15 dag cukru pudru papier do pieczenia cukier puder do posypki Składniki na farsz jabłkowy  (patrz przepis na jabłka do słoików na szarlotkę ): 1 kg jabłek cynamon cukier do smaku Wykonanie: Wymieszać składniki na kruche ciasto i pozostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie podzielić ciasto na dwie części, jedną część

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekana fasolka 108

Kolejne plony z ogródka mojej babci ;) Składniki: około 500g fasolki szparagowej 1 słoik koncentratu pomidorowego ser żółty chudy do posypania góry  0,5-1 łyżeczka tymianku 0,5-1 łyżeczka oregano sól, pieprz oraz ostra papryka wg. smaku Sposób przygotowania: Fasole "obieramy", myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ugotowaną fasole kroimy na mniejsze kawałki wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dietetyczny deser czyli mus brzoskwiniowy 120

domu z siatami brzoskwiń, które zerwałam na ogródku babci i od razu zaczęłam działać ;) mus nadaje się do jedzenia na bieżąco lub też do zaprawy w słoikach na zimę, żeby zatrzymać smaki lata ;) Składniki: brzoskwinie, tyle ile mamy ;) (ja zadziałałam hurtowo i zrobiłam mus z 1,5kg brzoskwiń) ewentualnie STEWIA lub fruktoza do dosłodzenia cynamon woda

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Popołudniowa kawka z pianką 112

około połowy kubka następnie dodajemy mleko tak, żeby został około 1cm do krawędzi tak przygotowaną kawę wlewamy do blendera i miksujemy z minutę, jeśli nie mamy blendera możemy wykorzystać słoik i trząść nim przez minutę ;) przelewamy znów do kubka, posypujemy cynamonem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gołąbki light 121

indyka/ kurczaka 4 łyżki sera chudego białego Emilka 150g ryżu brązowego 1 mała biała kapusta (jeżeli nam zostanie to polecam pokroić i ugotować jako jarzynkę do obiadu) 1 słoik koncentratu (z NETTO) 1 kostka rosołowa sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy ugotowany ryż mieszamy z mięsem i serem, przyprawiamy do smaku (jeśli ktoś próbuje surowego mięsa

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Powidła śliwkowe light 93

gotujemy na małym ogniu często sprawdzając czy nie trzeba dodać wody i mieszając (około 3 h albo dłużej, aż śliwki się rozpadną, a woda wyparuje) gorące powidła przekładamy do słoika, jeśli chcemy przechowywać dłużej np. jako zimowe zapasy to koniecznie musimy spasteryzować SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka owocowa na wynos;) 109

się zacznie;| nie cieszy mnie to, przewidując, że nie będę miała dziś ochoty ani okazji do gotowania, przygotowałam sobie wcześniej pyszną sałatkę owocową i załadowałam w duży słoik ;)   Składniki: 1 gruszka 1 jabłko 1 nektarynka 1 figa 1 granat 1 banan sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki kroimy w kostkę (w niektórych przypadkach

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość