słoik - 12348 przepisów (strona:590/824)

Ryż z Oliwkami 223

Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu  1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 mały słoik Oliwek zielonych bez pestek  1 ogórek oliwa z oliwek przyprawy:Sol 1, Ugotować torebkę ryżu. Po ugotowaniu ryżu ostudzić  i włożyć do miseczki. 2.Przekroić w pól oliwki  3. Pokroić w kostkę cebule,czosnek i ogórka. 4. Dodać wszystkie pokrojone składniki

Idus Novo
Domowa nutella z kawałkami orzechów 116

Brak mi słów, żeby opisać to cudo, które jakiś czas temu znalazłam na blogu jadłonomia, smakuję wyśmienicie, mogłabym od razu zjeść cały słoik, pyszne chrupiące orzechy laskowe, mleko, kakao i mój ulubiony ,,karmelowy'' miód czy może być coś piękniejszego w ten słoneczny dzień :) Składniki :  - 100g orzechów laskowych  - 1/4 szklanki miodu ja użyłam wrzosowego firmy miody polskie

zdrowa vege kuchnia
Granita z bzu. Jak zjeść zapach? 231

zjeść!  Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat.  Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak!   I to prostsze niż może się wydawać.  Granita z dzikiego bzu smakuje

KUCHARNIA
Buraczki do słoików na barszcz czerwony 197

godz. w zależności od wielkości buraków), obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać, następnie dodać do buraczków wraz z zagotowaną zalewą. Odstawić na noc, następnie nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut. Polecam również Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja

Tradycyjna Kuchnia
Konfitury z zielonych pomidorów 113

przesypując każdą warstwę cukrem. Zostawić na noc, a następnego dnia smażyć około 2 godzin na bardzo wolnym ogniu stale mieszając. Konfitura powinna być szklista i zwarta. Następnie przełożyć do słoików i zakręcić dopiero po 12 godzinach

Tradycyjna Kuchnia
Grzyby z papryką do słoików na zimę 118

oleju. Następnie dodać obgotowane w osolonej wodzie grzyby, cukier i ocet. Doprawić do smaku i dusić pół godziny. Pod koniec duszenia dodać ketchup i zmiażdżony czosnek. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Grzyby w tej postaci są doskonałym dodatkiem do zapiekanek i pizzy na zimę

Tradycyjna Kuchnia
Puree grzybowe do słoików na zimę 136

dodać sól i pieprz i gotować aż będą prawie miękkie. Następnie ostudzone grzyby drobno posiekać z wodą w której się gotowały i doprawić w razie potrzeby. Nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować na wolnym ogniu jedną godzinę. Następnie po dwóch dniach zagotować powtórnie przez pół godziny

Tradycyjna Kuchnia
Domowa nutella z jabłkami do słoików 139

tarce o grubych oczkach, orzechy zmielić lub drobno posiekać i połączyć wszystkie składniki. Smażyć na wolny ogniu ciągle mieszając, aż składniki nutelli dokładnie się połączą. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików zakręcić i odwrócić do góry dnem

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura z żurawin 107

wolnym ogniu, po czym odstawić garnek na kilka godzin pod przykryciem (co pewien czas mieszając). Po tym czasie znów pogotować przez 10 minut i przelać konfiturę gorącą do słoików i odwrócić do góry dnem

Tradycyjna Kuchnia
Domowa konserwa 71

słoniną i doprawić solą, pieprzem, gorczycą i roztartym czosnkiem. Dokładnie wymieszać i wlać 2 łyżki wody do mięsa. Jeszcze raz połączyć dokładnie składniki ręką i włożyć do wyparzonych słoików. Gotować około godziny, następnie wynieść w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie czasu ponownie gotować przez jedną godzinę. Przechowywać w chłodnym miejscu

Tradycyjna Kuchnia
Nasturcje a'la kapary 72

pół) oraz przypraw sporządzić zalewę i wystudzić, zalewę połączyć z owocami, podgrzewać, lecz nie zagotować. Po około 10-15 minutach zdjąć z ognia i wystudzić. Przekładać do czystych słoików i zakręcać. Przechowywać w lodówce

Tradycyjna Kuchnia
Domowy smalec z grzybami 126

cebulę , posiekany czosnek i pokrojone grzyby (dzień wcześniej wymoczone w wodzie). Po godzinie całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy całość jeszcze pół godziny .Smalczyk zlewamy do kamionki lub słoika. Jeżeli nie mamy grzybów można spróbować z suszonymi śliwkami i jabłkiem w równej proporcji

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura truskawkowa z dodatkiem kiwi 102

dwoma łyżkami cukru, skórką cytrynową i poddusić chwilę na wolnym ogniu. Skórkę cytrynową wyjąć z syropu, wsypać resztę cukru, gotować minutę i zdjąć łyżką szumowiny. Konfiturę przelać do wyparzonych słoików, zamknąć, na 15 minut odwrócić do góry dnem. Po czym odstawić w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę 91

piekarniku aż będą miękkie ( piec około 1 godziny).  Następnie obrać ze skórki, utrzeć lub zmielić na miazgę i wymieszać z kwaskiem cytrynowym. Zagotować i gorącym przecierem napełnić słoiki do 4/5 wysokości. Zamknąć i pasteryzować 15 minut na wrzącej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 141

Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy

Tradycyjna Kuchnia