słoik - 12348 przepisów (strona:590/824)

Kompot truskawkowo - agrestowy na zimę. 78

Składniki : truskawki  agrest zielony ( twardy ) cukier woda Sposób wykonania :   Truskawki myjemy, obieramy z szypułek.  Z agrestu usuwamy ogonki i suche kwiatostany, płuczemy. Do czystych litrowych słoików wsypujemy po około 2-3 garście zielonego agrestu i truskawek tak, aby owoce sięgały do 2/3 wysokości słoja. Do każdego słoja wsypujemy po 5-6 łyżek cukru. Cukru możemy wsypać więcej

Przepisy i porady kulinarne
Klopsiki w zalewie octowo -ketchupowej 145

smaku. Dobrze wyrobić i formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo ze wszystkich stron. Odsączyć na bibule, wystudzić i przełożyć np.do słoików lub jakiegoś pojemnika.Zalać zalewą.Wodę z octem i zagotować. Dodać ketchup, cebulę pokrojoną w plastry, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i sól. Gotować razem przez 2 – 3 minuty.Klopsiki w zalewie

Moje domowe kucharzenie
Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu 205

ćwiartki, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty. Zdjęć pianę, dodać kwiaty, sok z cytrusów i pieprz cayenne, wymieszać, gorące konfitury przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem

SzczyptaSmaQ
Tarta z łososiem i szparagami 192

wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi

GRUBY WAŁEK
Lody kokosowo-truskawkowe z nasionami chia 174

jogurtowa: 50 gram truskawek do masy + 4 truskawki do pokrojenia 3 łyżki jogurtu 1 łyżka syropu z agawy Przygotowanie: - wszystkie składniki z masy kokosowej wkładamy do shakera lub słoika i mocno trzęsiemy prze ok 30 sekund, następnie odkładamy an co najmniej 3 godziny do lodówki  - po co najmniej 3 godzinach, kiedy nasiona pochłoną płyn i mocno spęcznieją

Pora na pora i pomidora
Ciasto Afrodyta 12767

śmietany 30% 1 opakowanie śmietany śnieżki 2 galaretki cytrynowe 1-2 łyżki cukru pudru Kokos: 100 g wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki cukru kryształu 5 dag masła Dodatkowo: 1 słoik dżemu jasnego (np. morelowego lub brzoskwiniowego) Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę

Kuchnia domowa Ani
Pyszne Ciasto Fale Dunaju 250

Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik wiśni - ja użyłam wiśni z kompotu Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a po nich olej, dalej miksując. Przesianą mąkę wymieszaną

Ptasia Kuchnia
Konfitura truskawkowa z bananami i czekoladą 155

cukrem, dodać połamaną czekoladę lub kakao, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gorące konfitury przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować na sucho (wystudzić do góry dnem). T kaniny lniane  Kardelen   by  Mira design Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska

SzczyptaSmaQ
Suszony rabarbar, czyli genialna prostota 163

raptem parę minut. A później można się oddać lekturze i wdychać ten niebiański zapach...  Chyba czas zabrać się za suszenie kolejnej porcji! Suszony rabarbar Składniki: (na 1 l słoik) 1 kg rabarbaru Rabarbar umyć, osuszyć. Pokroić na kawałki długości 5 cm, następnie wzdłuż na cieniutkie paseczki. Rozłożyć na dwóch blachach z piekarnika. Suszyć w 70 st. C. przez około

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śmietanowy krem rabarbarowy 109

dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok 30-40 minut. Dodajemy śmietanę i całość mieszamy - powinna się gotować ok 2 dni (tak jak powidła - powoli). Gorące przenosimy do słoików

Szybko Tanio Smacznie
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 438

dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny. Warstwa jabłkowa: 1 duży słoik domowego musu jabłkowego (0,9 l) 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki lub jagody 350 ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku

Qlinarnie i Qlinarnie
Ryż z Oliwkami 218

Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu  1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 mały słoik Oliwek zielonych bez pestek  1 ogórek oliwa z oliwek przyprawy:Sol 1, Ugotować torebkę ryżu. Po ugotowaniu ryżu ostudzić  i włożyć do miseczki. 2.Przekroić w pól oliwki  3. Pokroić w kostkę cebule,czosnek i ogórka. 4. Dodać wszystkie pokrojone składniki

Idus Novo
Domowa nutella z kawałkami orzechów 112

Brak mi słów, żeby opisać to cudo, które jakiś czas temu znalazłam na blogu jadłonomia, smakuję wyśmienicie, mogłabym od razu zjeść cały słoik, pyszne chrupiące orzechy laskowe, mleko, kakao i mój ulubiony ,,karmelowy'' miód czy może być coś piękniejszego w ten słoneczny dzień :) Składniki :  - 100g orzechów laskowych  - 1/4 szklanki miodu ja użyłam wrzosowego firmy miody polskie

zdrowa vege kuchnia
Granita z bzu. Jak zjeść zapach? 227

zjeść!  Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat.  Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak!   I to prostsze niż może się wydawać.  Granita z dzikiego bzu smakuje

KUCHARNIA
Buraczki do słoików na barszcz czerwony 190

godz. w zależności od wielkości buraków), obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać, następnie dodać do buraczków wraz z zagotowaną zalewą. Odstawić na noc, następnie nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut. Polecam również Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja

Tradycyjna Kuchnia