słoik - 12348 przepisów (strona:589/824)

Syrop z pędów sosny 82

soczyste to te krótsze niż 10 centymetrów. Warto pamiętać, że nie należy zbierać wszystkich pędów z jednego drzewa, ponieważ może to mu zaszkodzić. 1 litr pędów sosny (odmierzamy w słoiku) cukier Pędy sosny delikatnie przepłukujemy na durszlaku pod bieżącą wodą. Przekładamy je do głębokiego naczynia i ugniatamy tłuczkiem. Na dno szklanej miski wykładamy pierwszą warstwę ugniecionych pędów, a tę zasypujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Syrop z mięty 139

dobrze mieszamy. Gdy woda zawrze, wrzucamy przepłukaną miętę, najlepiej listki oddzielone od łodyżek. Taką miksturę przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy i przelewamy do słoików/butelek. Jeśli nie zużyjemy syropu szybko, lepiej zapasteryzować go przez kilka minut. Świetnie nadaje się do mohito, jak i innych drinków, a także herbat, czy po prostu wody mineralnej

Kuchenna Kontrrewolucya
Syrop z płatków dzikiej róży 164

już nie bardzo znalazłam informację. Jest on moim zdaniem smaczniejszy, delikatniejszy i o wiele ciekawszy w wykorzystaniu, a równie prosty w wykonaniu. ;) 0,5l płatków dzikiej róży (odmierzamy w słoiku) 250g cukru 1 litr wody Wodę zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Płatki róży przepłukujemy dokładnie i kilkukrotnie na sicie i otrząsamy z wody. Przekładamy je do miski i zasypujemy cukrem

Kuchenna Kontrrewolucya
Truskawki w wódce 153

Genialny, banalnie prosty dodatek do deserów... Składniki; 50 dgk truskawek, 1/5 łyżki cukru, 80 ml wódki, 1/2 laski wanilii, Wykonanie; Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Składniki mieszamy razem w słoiku. Zakręcamy i odstawimy do lodówki na 2-3 godz.Podajemy do deserów, ciast...    Źródło "Magazyn kuchnia

Anioły w kuchni
Nalewka malinowa 357

Zdrowa, dobra i pachnąca malinami... Składniki: 2 kg malin 1 kg cukru 1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu Wykonanie: Maliny zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy. Następnie całość zalewamy spirytusem i wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę, a maliny mocno

Smak mojego domu
Wegetariańskie gołąbki zapiekane 155

fragment liścia. Założyć boki i zwinąć w roladę. Obsmażyć gołąbki z obu stron i układać w naczyniu żaroodpornym.   125 g mozzarelli garść startego parmezanu ok. 50 g gorgonzoli słoik przecieru pomidorowego (u mnie z żółtych pomidorów) z chili pół pęczka kopru sól Na gołąbki wylać przecier pomidorowy wymieszany z pokrojonym koprem. Dobrze posolić. Wrzucić kawałki gorgonzoli. Posypać całość parmezanem

Weekendy w domu i ogrodzie
Koktajl z truskawkami, kefirem i siemieniem lnianym 322

schłodzony kefir, dodajemy miód (jeśli wolicie bardziej słodkie to możecie zwiększyć jego ilość) i miksujemy blenderem. Na koniec wsypujemy siemię lniane i mieszam łyżką. Przelewamy do szklanki (u mnie słoik z rączką) i pijemy

Aga w kuchni
Śmietanowy krem rabarbarowy 120

gotujemy na małym ogniu ok 30-40 minut. Dodajemy śmietanę i całość mieszamy – powinna się gotować ok 2 dni (tak jak powidła – powoli). Gorące przenosimy do słoików

Szybko Tanio Smacznie
Cukier różany 192

pamiętaj, aby przykryć go ściereczką lub gazą) Cukier raz na jakiś czas przemieszaj i rozetrzyj palcami aby nie zrobiły się grudki. Wysuszony cukier przesyp do czystych słoików i przechowuj w ciemnym, suchym miejscu. Płatki dzikiej rozy Aromatyczny cukier z platkow dzikiej rozy Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Zupa szczawiowa 168

pietruszka  1 mały por  kostka warzywna  2 duże ziemniaki jarzynka 6 ziarenek pieprzu  4 ziarenka ziela angielskiego  3 listki laurowe  szczaw cięty ze słoika  3 łyżki śmietany  Warzywa obieramy i ścieramy  na tarce, pora kroimy na drobno Do gotującej się wody z kostką warzywną wrzucamy wszystkie warzywa  Dorzucamy pieprz, ziele

Klaudynkowa kuchnia
Ryba pieczona w foli z suszonymi pomidorami 162

czosnku i ziół. W sezonie letnim z powodzeniem możemy przyrządzić na grillu, poza sezonem w piekarniku.    Składniki: dowolna ryba 500g (u mnie gładzica) suszone pomidory z oliwą ½ słoika czosnek 4-5 ząbków sól pieprz czarny ziarnisty zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zamrożoną odmrażamy przed przygotowaniem. Układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej.  Czosnek obieramy

Pyry na Gaz
Letnia surówka z młodej kapusty 211

Pokrój drobno kapustę, rzodkiewki i rzodkiew w talarki. Pokrój daktyle w cienkie paski. Pokrój cienko cebulkę lekko pod skosem. Umieść pokrojone warzywa i owoce w dużej misce. Do małego słoika wlej oliwę i ocet, zakręć i mocno wstrząśnij. Posól i popieprz sałatkę, następnie polen dressingiem i wymieszaj. Surówka z kapusty idealnie pasuje do grillowanego kurczaka i młodych ziemniaków z koperkiem

codojedzenia
Deser budyniowy a'la szarlotka 183

smaku jabłecznik z budyniem:) I najlepiej prosto z lodówki - dobrze schłodzone:)  Składniki na 2 duże porcje opakowanie budyniu waniliowego lub czekoladowego 500 ml mleka 2 łyżki cukru pół słoika musu jabłkowego około 80 g herbatników Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Z mleka, cukru i proszku budyniowego przyrządzić budyń. Trochę gorącego budyniu wlać na dno miseczek. Na to ułożyć warstwę

My simple kitchen
Murzynek z wiśniami 114

szklanki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze to 2) 5 jaj 3,5 łyżki kakao 4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kieliszek wódki (dałam wiśniówkę) pół szklanki wody mały słoik wiśni z kompotu polewa czekoladowa Margarynę stopić, dodać cukier, kakao, pół szklanki wody i cały czas mieszając gotować 5 minut na wolnym ogniu. wystudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia

My simple kitchen
Deser z musem jabłkowym i kasztanowe inspiracje 132

swój deser polałam moim niedawno wykonanym syropem dyniowym ( klik ). A wczoraj był szał na kasztany...uzbierałam chyba całą reklamówkę :D A dzisiaj wymyśliłam sobie małą kasztanową dekorację :) Pusty słoik, kasztany, świeczka, kawałek drutu, liście i mamy jesienne klimaty całkiem za free :D Z wczorajszego spaceru. Kasztanowo

My simple kitchen