słoik - 12348 przepisów (strona:582/824)

Niebo w gębie 144

momentu kiedy lekko zbrązowieje. Następnie przygotowujemy kolejne części ciasta. Drugą część ciasta wykładamy do formy i ścieramy na nią jabłka na grubych oczkach. Ja użyłam gotowe jabłka ze słoika mojej roboty. Jabłka przykrywamy trzecim plackiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia. W między czasie robimy bitą śmietanę. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Jeżeli

Kuchenne Wariacje
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 140

rozcieramy widelcem gdzie powstaną drobne granulki (mniejsze i większe), które to tworzą naszą kruszonkę. Mamy już wszystko przygotowane więc możemy kończyć dzieło W ułożonych na blasze bułeczkach robimy dołek (słoikiem, palcami) mocno dociskając do blachy, który wypełniamy odrobiną bułki tartej. Następnie rozbełkatnym jajkiem smarujemy nasze bułeczki a w dołki wkładamy po kilka kawałeczków śliwek (4-5 kawałeczków). Wszystko posypujemy przygotowaną

Kuchenne Wariacje
Domowy cukier waniliowy i esencja waniliowa 97

wanilii Najpierw rozcinamy laski wanilii i wybieramy z nich nasionka. Następnie do blendera wrzucamy cukier i dodajemy nasionka. Chwilę blendujemy i tak zmieszane oba składniki przesypujemy do puszki czy słoika, który możemy szczelnie zamknąć. Do cukru wkładamy wydrążone laski wanilii i szczelnie zamykamy. Po zamknięciu jeszcze mieszamy cukier żeby zanurzyć w nim wrzucone laski i to wszystko Ktoś może powiedzieć

Kuchenne Wariacje
Dżem truskawkowy z rabarbarową nutą 115

naszym owocom spokojnie się gotować. Kiedy już się rozpadną na mniejsze części, dodajemy cukier i mieszamy. Smażymy około 3 godziny, aż jego wygląd nas zadowoli ;) Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, szybko zakręcamy i stawiamy odwrócone, aż do wystudzenia. Tera tylko jeść!! A że znalazłam w domu świeżą bułeczkę drożdżową... Mniam

Lawendowe Niebo
Konfitura truskawkowa z kwiatkami bzu 123

czasie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 4 minuty. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po około 2 godzinach słoiki odwrócić i pozostawić do ostudzenia. Wynieść w chłodne miejsce

Ala piecze i gotuje
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą 292

Pomysł zrobienia tej sałatki zrodził się po tym jak zauważyłam w lodówce słoik z resztką własnoręcznie zrobionych,  śledzi w oleju, które, zostały z Wigilii i  puszkę fasoli, której zbliżał się termin przydatności do spożycia.  Dorzuciłam do tego  kiszone ogórki ze spiżarni  i wyszła całkiem smaczna sałatka. Przepis dodaję do akcji Ag Pe - Tylna ścianka Sałatka

Wiem co jem
Bułeczki gryczane 126

przemycenie „niejadkom” zdrowych produktów. Tym razem jest to kasza gryczana, którą moje dzieci omijają szerokim łukiem. Miałam co prawda piec zwykle kajzerki. Gdy nagle mój wzrok padł na słoik z kaszą, przyszedł mi do głowy pomysł, by dosypać jej do bułeczek. Wyszły bardzo dobre, trochę ciemniejsze ale bardzo miękki i sprężyste. Nie mogłam się powstrzymać by nie zjeść jednej

Wiem co jem
Ciasto owocowe z kruszonką 111

Kiedyś u moich rodziców w ogrodzie rosły krzaki agrestu, a w spiżarni mojej mamy stały słoiki z agrestowym kompotem. Owoce z niego wykorzystywałyśmy z siostrą do pieczenia owocowego ciasta. Krzaki pewnej zimy wymarzły, a my na wiele lat o nim zapomniałyśmy. Czytaj więcej

Wiem co jem
Ogórki małosolne 115

Dlatego gdy już są dobre do konsumpcji, trzeba je wstawić do lodówki, aby dłużej się nimi cieszyć. Ja zazwyczaj na małosolne wybieram te mniej urodziwe, a ładniejsze robię w słoiki na zimę”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Cynamonowe jabłka na szarlotkę 104

oczywiście pomidory. Co z nich będzie jeszcze nie wiem, dziś zajęłam się jabłkami. Starłam je na tarce o dużych otworach (mechanicznie), wymieszałam z cukrem i cynamonem, włożyłam do słoików i zapasteryzowałam. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a zimą będą jak znalazł do szarlotki.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Gruszki w pomarańczowym syropie 105

Doskonałe gruszki do deserów, lodów i ciast. Słodkie i aromatyczne. Z podanych proporcji mnie wyszło 5 słoików o pojemności 720ml. Wszystko jednak zależy od wielkości gruszek i tego czy dajemy całe, czy kroimy na pół. Moje były małe, więc zrobiłam w całości. I jeszcze jedna ważna rzecz. Gruszki muszą być naprawdę bardzo twarde, w przeciwnym razie pod wpływem ciepła mogą

Wiem co jem
Marmolada dyniowo-jabłkowa 127

czasie). Następnego dnia zmiksować po czym podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Chwilę podsmażyć aby cała masa uzyskała wysoką temperaturę i gorącą przełożyć do przygotowanych słoików. Szczelnie zakręcić. Ja już jej nie pasteryzuję, tylko zimną wynoszę do spiżarni. Można jednak to zrobić dla pewności. Jeśli idzie o goździki to daję je w całości, a później przed

Wiem co jem
Piernik staropolski - etap II 134

polewamy czekoladą.” Piernik staropolski (Żródło- „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”  Mari Lemnis i Henryka Vitry ) Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm 1/2 porcji dojrzałego ciasta 1 słoik domowych powideł śliwkowych Masa orzechowa: 250g drobno zmielonych orzechów włoskich 250ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki masła 1 łyżka spirytusu Polewa: 50g mlecznej czekolady 100g

Wiem co jem
Tort piernikowy 160

100g stopionego masła Warstwa I 350g serka śmietankowego 125g mleka zagęszczonego słodzonego 125ml śmietanki 30% tłuszczu 3 płaskie łyżeczki żelatyny 50ml wody Warstwa II 260g pierniczków bez lukru 1 słoik (335ml) domowych powideł śliwkowych 2 łyżki rumu Warstwa III 350g serka śmietankowego 125g mleka zagęszczonego słodzonego 125ml śmietanki 30% tłuszczu 3 płaskie łyżeczki żelatyny 50ml wody Do dekoracji: 3 pierniczki

Wiem co jem
Gruszki w aromatycznej marynacie 108

gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku, który zerwie dla nas trochę niedojrzałych owoców. Dość często gdy nie uda mi się takich kupić, wkładam je do słoików już po pierwszym zagotowaniu. Najlepiej sprawdzić to wykałaczką - powinna wchodzić w gruszki z lekkim oporem." Czytaj więcej

Wiem co jem