wkładamy do dużego słoja. Optymalny będzie 3 litrowy. Zalewamy śmietaną i dosypujemy cukier. Potem, ciągle mieszając, dolewamy spirytus. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na 1 miesiąc.Wstrząsamy słoikiem co 2 dni. Śmietana będzie się rozwarstwiała, niezbyt ładnie to wygląda. Ale to nic złego, tak właśnie ma być Po miesiącu przelewamy przez durszlak wyłożony gazą lub pieluchą tetrową. Przy
Marder&Marder Manufacturekremówki 30% 2. 1 łyżka cukru pudru 3. 3 łyżki żelatyny 4. 1/2 szklanki wody Polewa czekoladowa: 1. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2. 1/4 szklanki mleka Dodatkowo: 1. Mały słoik dżemu porzeczkowego 2. Margaryna do wysmarowania formy 3. Bułka tarta do wysypania formy 4. Opakowanie bitej śmietany PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy
Tradycyjna KuchniaPrzepis konkursowy nadesłany przez Panią Kamilę Owczarz Składniki herbatniki 5 paczek cukier - 1/2 szkl Kakao - 2 łyżki czubate dżem śliwkowy -1 słoik margaryna - 1/2 kostki woda -1/3 szkl Wykonanie: Cukier, kakao, margarynę i wodę zagotować. Do lekko przestudzonej masy kakaowej dodać dżem i 3,5 paczki pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć pozostałymi herbatnikami i wyłożyć masę
Tradycyjna Kuchniawrzenia i gotować przez 2 minuty. Zdjąć z palnika, a następnie dodać wiórki kokosowe. Ciasteczka owsiane bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z 1/2 łyżki miodu. Tak przygotowanymi wyłożyć dno słoika i wylać na wierz ciepłą kaszę, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Podawać posypane wiórkami kokosowy mi. Smacznego
Fit-aminasmaku. Robi się ją chwilę, a smak jest niezapomniany. Doskonała do warzyw, czy grzanek. Do powtórzenia w sezonie nie raz, tym bardziej, że mam teraz otwarty słoik pasty tahini. Rok temu pokazywałam też pastę z bobu , którą też serdecznie polecam. Składniki: do 1 kg bobu 1/2 szklanki jasnej pasty tahini 1/4 szklanki soku
Sto kolorów kuchniwrzenia i gotować przez 2 minuty. Zdjąć z palnika, a następnie dodać wiórki kokosowe. Ciasteczka owsiane bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z 1/2 łyżki miodu. Tak przygotowanymi wyłożyć dno słoika i wylać na wierz ciepłą kaszę, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Podawać posypane wiórkami kokosowymi. Smacznego
Fit-aminaZapewniam, że kiedy pierwszy raz spróbujesz własnego domowego chleba - zapomnisz, czym jest kupne pieczywo! Garść przydatnych informacji: 1. Do produkcji zakwasu używaj wyłącznie szklanej, wyparzonej i czystej miski lub słoika. 2. Do przygotowania zakwasu używaj mąki żytniej razowej typ 2000 . 3. Do dokarmiania wykorzystaj wodę mineralną lub przegotowaną, letnią wodę. 4. Rosnący zakwas trzymaj w cieple , np. w kuchni
Moje Qulinariakostki masła w temperaturze pokojowej, 4-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 2 łyżeczki świeżej pietruszki, sól himalajska, pieprz do smaku. Do szklanki lub słoika włożyć masło, czosnek i pietruszkę. Doprawiamy solą himalajską i pieprzem. Dokładnie mieszamy, tak aby składniki się rozłożyły równomiernie w maśle. Smarujemy masłem czosnkowym chlebek i kładziemy
IzaGotujetaki, że trudno poprzestać na jednym :). Składniki: 2 szk mąki pszennej 1 szk gęstego serka naturalnego 25 dag margaryny lub masła cukier waniliowy lub naturalna wanilia z laski słoik konfitury lub twardej marmolady 1. Składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto i schłodzić przez godzinę w lodówce. 2. Blat kuchenny obficie oprószyć mąką, ciasto cienko wałkujemy, nakładamy wzdłuż małą
Apetyczna babeczkaByły drożdżówki z rabarbarem, czas na zamknięcie go na zimę w słoiki. Mam go sporo, dostałam od sąsiadki. Trochę zamrożę a resztę przerobię. Dziś konfitura z samego rabarbaru. Kolorem nie powala ale jest pyszna. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wybieramy miąższ. Wszystkie składniki prócz oliwy przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Na koniec dolewamy oliwę i przyprawiamy do smaku. Pesto można przełożyć do słoika, zalać z góry dwoma łyżkami oliwy i szczelnie zamknąć. Wtedy wytrzyma w lodówce kilka
e-PrzepisyKulinarnetego najszybsze, najprostsze, pieczone kotlety mielone. Polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta do gęstości 1 płaska łyżeczka soli pieprz, majeranek Dodatkowo: 1 słoik warzyw zasmażanych Orzech 1/2 szkl śmietanki 30% 1. Mięso mielone wymieszać dokładnie z jajkami i przyprawami, dodać bułki tartej na gęstość (tak, żeby kotlety dało się formować). Uformować kulki, lekko
Kto ugości moich gości?wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie naszą mieszankę studzimy, mieszamy z posiekanymi suszonymi owocami i przekładamy do słoika lub innego pojemnika. Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym/mlekiem i owocami
Mango Papajawrzucamy do sosu. Ananasa odsączamy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Całość przekłądamy do słoika i odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia. Smacznego
DefinicjaSmakuNiby zwykła pasta, a jednak ma coś w sobie. Bardzo ważnym elementem tej pasty jest prawidłowo przygotowana ryba. Płaty śledziowe należy porządnie wymoczyć, pokroić w mniejsze kawałki ułożyć w słoiku, dodać posiekaną cebulkę i zalać olejem. Śledź powininem w takiej zalewie odstać przynajmniej noc, wtedy jest już idealny do pasty :) Pasta ze śledziem w occie lub kupionym w gotowej zalewie
DefinicjaSmaku