truskawek 200 g cukru 500 ml wody wykonanie: Truskawki szypułkujemy i myjemy. Owoce wkładamy do gotującej się wody z cukrem i doprowadzamy do zagotowania. Gorący kompot przelewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy
Domowy Smak Jedzeniaściereczkę. Myjemy limonki. Z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy na cząstki – będzie potrzebna do dekoracji. Kilka najładniejszych malin zostawiamy do dekoracji, resztę rozgniatamy widelcem. Do szklanki lub słoika wkładamy świeże gałązki mięty, wsypujemy brązowy cukier i wlewamy sok z limonki. Całość ugniatamy drewnianą łyżką (lub innym drewnianym przyrządem kuchennym :) ) – listki mięty muszą puścić sok, a cukier ma rozpuścić
Ciastkozercyrzecz jasna znacznie smaczniejszy! Taki kurczak to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, ponieważ danie jest lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nie musimy kupować sosu w słoiku, aby cieszyć się słodko-kwaśnym smakiem. Jeśli macie w domu trochę puszek, warto je zużyć i zrobić takie danie. Kurczak słodko-kwaśny (dla 4-ech osób): 1 podwójna pierś
Poezja smakumiłośników śledzia Składniki 600 g ziemniaków 125 g majonezu pieprz biały 125 ml warzywnego bulionu 2 pęczki szczypiorku 2 łyżki cebulki perłowej ze słoika 4 matiesy 1 jabłko sok z cytryny ogórek 2 łyżki octu winnego cukier 3 łyżki oleju po 1/2 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w kostkę Przygotowanie Ziemniaki umyłem , gotowałem ok. 40 minut w osolonej wodzie
R'n'G Kitchensolą 1 łyżka oliwy Przygotowanie Z sera uformowałem kulki , panierowałem je w jajku i tartej bułce. Sałatę po opłukaniu porwałem na kawałki. Wszystkie składniki sosu winegret zmieszałem w słoiku, aby utworzyła się emulsja. Mąkę rozprowadziłem odrobiną soku winogronowego. Resztę soku zagotowałem z bulionem i tymiankiem, wlałem mąkę. Zagotowałem, ciągle mieszając. Dodałem pokrojone na pół winogrona po wypestkowaniu. Owczy
R'n'G Kitchenkapustę i cebulę. Zmniejszamy płomień i gotujemy 30 min. Obrane i starte na dużych oczkach jabłka dodajemy do całości i gotujemy jeszcze kilka minut. Tak przygotowaną surówkę przekładamy do słoików , pasteryzujemy we wrzątku
R'n'G Kitchenłyżki octu balsamicznego 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki wody sól pieprz bazylia suszona Przygotowanie Sos : oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, syrop klonowy, przyprawy i wodę połączyłem w słoiku. Energicznie potrząsnąłem, aby składniki się połączyły. Truskawki obrałem z szypułek, umyłem, pokroiłem na kawałki. Sałatę i listki bazylii umyłem, osuszyłem. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, bazylię. Polałem sosem. Posypałem pokrojonymi truskawkami
R'n'G KitchenPropozycja na sałatkę Wielkanocną. Składniki 18 przepiórczych jajek 200 g sera feta 1 słoik białych szparagów 2 małe cebule 1 ogórek sałatkowy 150 g białej rzodkwi Sos : 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 3 łyżki gęstej śmietany 18 % sól cukier pieprz Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, a następnie obrałem. Ser feta pokroiłem w kostkę
R'n'G Kitchenpokroiłem w grube plastry. Obrałem czosnek, pokroiłem w ćwiartki . Papryczkę chili oczyściłem , umyłem , usunąłem pestki i posiekałem. Opłukałem bazylię , oderwałem listki , osuszyłem. Mozzarellę, pomidory i bazylię ułożyłem warstwami w słoiku. Oliwę wymieszałem z chili , czosnkiem, solą i pieprzem. I tym zalałem mozzarellę. Przykryłem, odstawiłem na noc do naciągnięcia. Podałem ze świeżą bagietką , dekorując bazylią i papryczką chili
R'n'G Kitchenwlać 3 łyżki mleka / sprawi ono, że smalec będzie bardziej aksamitny w smaku i nabierze białego koloru po zastygnięciu /. Zdjąć rondel z ognia.Lekko przestudzony smalec przelać do słoików i odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenieczęściej. Zapraszam na przepis. Ciasto kruche: 3 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku 1 margaryna 4 żółtka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao słoik powideł (użyłam malinowych) wypestkowane czereśnie, ok 40 sztuk Mieszamy mąkę, proszek, amoniak i cukier, dodać żółtka i margarynę i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części
Cynamonowe szczęściesyrop przefiltrować przez gacę, dodać do spirytusu. Owoce kilka razy przepłukać przegotowaną i wystudzoną wodą. Powstały płyn przefiltrować dodać do nalewki. Odstawić na 3 tygodnie. Owoce przełożyć do mniejszych słoików, szczelnie zakręcić, przechowywać w chłodnym miejscu. Sklarowany likier przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zakręcić
SzczyptaSmaQktórego nie trzeba gotować, co było dla mnie ogromnie ważne. Jedynie jajka trzeba do niego ugotować, ale to już nie kwestia chłodnika, tylko dodatków do niego. Potrzebujemy: 1/2 litrowego słoika buraczków marynowanych, około 200 g 2 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewki 400 g jogurtu naturalnego sól, pieprz gotowane jaja wedle uznania Buraczki bez marynaty, obrane ogórki i rzodkiewki miksujemy blenderem
MamaOskarkasoki z malin. Dziś natomiast nadszedł czas na domowe soki z czarnej porzeczki, pełne witaminy C. Na samym początku przygotowuję butelki i nakrętki: Jak pasteryzować słoiki i butelki? Porzeczki dokładnie przebieram, delikatnie myję, zostawiam na chwilę w sicie do ocieknięcia. Tak przygotowane czarne porzeczki zostawiam na 2-3 godziny przesypane cukrem, aby część cukru rozpuściła
IzaGotujełyżek oliwy 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki octu balsamicznego 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/8 łyżeczki płatków chilli Przygotowanie: W słoiku łączymy wszystkie składniki dressingu, dokładnie wstrząsamy przez ok. 1 min odstawiamy w stronę. Po tym filet z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, następnie układamy je w misie, zalewamy octem, sosem
Kuchnia Łukasza