słoik - 12348 przepisów (strona:571/824)

Co zrobić, aby łatwiej wyjąć lub włożyć rękę do słoja. 277

filmie poniżej dowiesz się co zrobić, aby np. podczas kiszenia ogórków łatwiej włożyć lub wyjąć rękę ze słoika z wąskim otworem. Zapraszam na film.                        Życzę miłego dnia

Przepisy i porady kulinarne
Pasta z czarnych oliwek i bobu 160

bobem. Świetnie się sprawdza przy niezapowiedzianych gościach, na letnie śniadanie, kolację i jako przystawka. Znakomita pasta do chleba, chrupiących grzanek lub wytrawnych placuszków. Składniki: 250 g bobu, 1 średni słoik czarnych oliwek z pestkami, ok. 80 ml oliwy, 1 chilli, 1 łyżka kaparów, łyżka posiekanej kolendry lub mięty, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz, 1 łyżeczka

SzczyptaSmaQ
Ryba w sosie pomidorowym 190

sposób na przykład: Składniki: 0,5 kg fileta z morszczuka 1 jajko 4 łyżki mąki krupczatki sól i pieprz świeżo zmielony sok z cytryny olej do smażenia Sos 1 słoik pomidorów z cebulą 2 łyżki sosu paprykowego 3 łyżki śmietany Wykonanie: Filet odmrażamy, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko rozkłócić na talerzu, mąkę wsypać na drugi talerz. Rozgrzewamy

kgwjanczewo
Recenzja #.22 - amaze ryżowe (biolada.pl) 132

mówi producent :  Niesamowicie lekki i kremowy deser z brązowego ryżu. Do spożycia prosto ze słoika lub jako polewa do owoców, ciast, naleśników itp. Skład : woda, 27% brązowy ryż*, koji* (ryż, Aspergillus oryzae), sól morska* *produkt rolnictwa ekologicznego Wartości odżywcze w 100g : BIAŁKO - 3g TŁUSZCZ - 1g WĘGLOWODANY - 32g Moja opinia : Z pewnością wielu z Was nigdy nie słyszała o amazake

breakfast of dreams
Słodkie bułeczki. Drożdżówka cynamonowa do odrywania 173

będzie się czym dzielić - u nas takie puszyste, świeże drożdżówki szybko znikają. Owoców na targu w brud, ale zjadamy je chętniej na surowo a część przerabiam chowając do słoików. Do ciasta dodałam więc pachnący cynamon, placek z owocami będzie innym razem, dobrze? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Różany kompot truskawkowy 116

Jeśli jeszcze nie macie dość moich truskawkowych inspiracji to zapraszam Was na pyszny kompot! Nie taki z babcinego słoika. Inny ale równie pyszny! Myślę, że to najlepszy sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. Zróbcie jeszcze dziś! Mrożone truskawki również się nadadzą :) Składniki: 0,5 kg truskawek 1/3 szklanki wody różanej 1 szklanka wody 3-4 łyżki cukru Truskawki myjemy

Mango Papaja
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 132

padła propozycja wspólnego gotowania, gdzie główną rolę grałyby wiśnie, od razu pomyślałam o tym francuskim smakołyku. Z racji, że w Danii wiśnie są niedostępne, a szkoda mi otwierać słoików, gdy na straganach piętrzą się świeże, pachnące owoce, użyłam czereśni. Nie jest to aż tak duże odstępstwo od oryginału; większą zbrodnią wydaje się wydrylowanie owoców. Tradycyjnie bowiem wiśnie zapieka się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Delikatna sałatka z selera i ananasa. 386

szynką i selerem, natomiast por zaostrza nieco smak co powoduje, że jest niebanalna, a składniki harmonijnie do siebie pasują. Polecam:-) Składniki na delikatną sałatkę z selera i ananasa 1 słoik marynowanego selera 1 puszka słodkiej kukurydzy 5 plastrów ananasa z puszki 2 jajka 1 duże jabłko (lub 2 małe) 6 plasterków szynki gotowanej (ważne jest, żeby nie była mocno wędzona

Rozpustne gotowanie
Ananasowiec, czyli tropikalny torcik. 130

przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej). Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. Masa I 2 puszki ananasa (ja użyłam ananasów z cukinii własnej produkcji, słoika o pojemności 0,9l) 2 białe budynie bez cukru (śmietankowy, waniliowy) Masa II 2 opakowania bitej śmietany w proszku (Śnieżka, Śnieżynka itp) i mleko do jej przygotowania 2 galaretki wiśniowe

Rozpustne gotowanie
Cynamonowe ciasto ze śliwkami. 99

łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki kakao 0,5 słoika dżemu, najlepiej z dużymi kawałkami owoców, idealny byłby oczywiście własnej produkcji, ale może być też kupny (ja dałam swojski dżem śliwkowy) 6-8 śliwek margaryna i bułka tarta do wysmarowania

Rozpustne gotowanie
Ciasto Cygan. 142

taki na 0,5 kg mąki) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 łyżka cynamonu 0,5 łyżeczki kakao 0,5 słoika dżemu margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy cukier puder do posypania gotowego ciasta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik z truskawkową pianką. 170

truskawkową pianką 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 10 dag orzechów 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki mąki pszennej 1 litrowy słoik musu jabłkowego (lub 1,5 kg jabłek startych na tarce o grubych oczkach, przesmażonych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa (ewentualnie truskawkowa) 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie Śnieżki

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z bułki tartej. 125

nasiennych i drobno kroimy, przekładamy do rondla i dusimy pod przykryciem aż zmiękną, dodajemy cukier, cynamon, rodzynki, mieszamy i odkładamy do przestygnięcia (możemy też użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika). Formę (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, kaszę i proszek

Rozpustne gotowanie
Śledzie po staropolsku. 178

Cebule kroimy w piórka, kładziemy na sicie i przelewamy wrzątkiem.      Przygotowujemy spore naczynie. Ja do śledzi używam 2 litrowego, kamionkowego garnka, ale może też być duży słoik. Na spodzie garnka układamy warstwę śledzi, na to cebulka, na to kolejna warstwa śledzi, cebuli i tak do skończenia składników. Wszystko to zalewamy zalewą i pozostawiamy w lodówce

Rozpustne gotowanie
Galaretka drobiowo-wieprzowa. 163

sito lub durszlak do czystego garnka. Do gorącego jeszcze rosołu dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Mięso i marchewki kroimy w mniejsze kawałki, układamy w miseczkach, filiżankach lub słoikach zalewamy chłodnym już wywarem, wkładamy do lodówki aż stężeje. Podajemy z cząstkami cytryn lub skropione octem

Rozpustne gotowanie