miętą robię już od dwóch lat, pewnie kolejne też będę robić. Lubię miętę i nic na to nie poradzę. Konfitury te moje nie są mocno miętowe, więc spokojnie, słoik po otwarciu nie pachnie gumą miętową :) Technika smażenia tak jak wspomniałam w poprzednich postach jest starą babciną metodą, pewnie gości w każdym domu, a dla tych co o niej nie słyszeli
Blondynka Gotujedodałam miód, sok z cytryny i smażyłam około godzinę, często mieszając. Pod koniec smażenia dodałam nasiona Chia i smażyłam jeszcze kilkanaście minut. Potem gorący dżem przełożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i położyłam na ściereczce dnem do góry. Pozostawiłam do wystudzenia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesmaki Składniki: 350g mąki pszennej kostka masła (200g) 2 żółtka 110g drobnego cukru do wypieków łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) lub słoik prażonych jabłek cynamon do smaku 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia w dużej misce. Zrób zagłębienie w mące i wbij
Mania Wypiekaniajest w niej dynia. Dzieci się nią zajadały! Dla kogo: dla fanów dyni dla lubiących ciasta z warzywami dla lubiących zdrowe wypieki Składniki: 500g dyni (świeżej lub ze słoika) 220g masła 200g cukru (najlepiej drobnego) opakowanie cukru waniliowego (16g) 5 jajek 400g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g rodzynek sól cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Dynię obrać, usunąć
Mania Wypiekaniapiekarniku przez ok. 15 minut. Najlepiej co 5 minut otwieraj piekarnik i mieszaj granolę drewnianą łyżką, by była równomiernie upieczona. Gdy granola będzie gotowa i wystudzona włóż ją do słoika. Najlepiej smakuje z mlekiem, jogurtem, maślanką, ale także z sokiem i świeżymi owocami. Możesz modyfikować ten przepis wg własnych upodobań dodając np. czekoladowe groszki, suszone śliwki czy pestki
Mania Wypiekaniałyżeczk1 soli peklowej 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki 1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki kminku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Słoik relish z papryki, pomidorów i papierówek Jak zrobić pyszną roladę schabową faszerowaną i upieczoną w piekarniku? Sposób poniżej. Przygotowujemy mieszankę z przypraw i ziół. Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękwasku cytrynowego 200 ml wody Wykonanie; Truskawki szypułkujemy. Następnie wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy 1 szklanką cukru Truskawki odstawiamy na 12 godzin, co jakiś czas potrząsając lekko słoikiem (pokrywka ma być lekko zakręcona). Po upływie tego czasu do owoców wlewamy spirytus i wódkę, lekko mieszamy całość i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 - 3 tygodnie. Potem owoce wyławiamy
Anioły w kuchniZapraszam :) Składniki : 1 paczka Makaronu spaghetti Makarony polskie 2 słoiki sosu bolońskiego np: z Knorra 0,5 kg mięsa mielonego np: z indyka lub wieprzowego vegeta lub sól , pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii 4 łyżki dobrej oliwy Wykonanie : Oliwę rozgrzać w rondlu , dodać mięso i przyprawy , podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie wlać
Sama słodycz i szczypta chiliDodajemy cukier i wstawiamy na ogień. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 – 2 godz., cały czas mieszając, aż dżem zgęstnieje. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, aż ostygnie. Po otwarciu przechowujemy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniacierpiałam syropu z kwiatów bzu. Ani go robić, ani go tym bardziej później pić (ale mam kazała!). Z tego też pewnie powodu, ciesząc się wolnością oraz posiadaniem własnej kuchni, słoików, butelek i własnych wyborów co do przetworów jako osoba dorosła nawet nie pomyślałam, żeby zrobić taki syrop. Aż do poprzedniego czwartku, bo właśnie w czwartek, robiąc moją leśną rundkę
Kuchnia PrezydentowejProdukty potrzebne; Piersi z kurczaka- 250 gram Ananas- 500 gram seler- 1 słoik bez zalewy majonez - łyżek natka pietruszki- 1 pęczek ser gouda- 300gram ( starty w paseczki) jajko- 4 sztuki ( ugotowane na twardo) sól - szczypta pieprz, kurkuma, przyprawa do gyrosa, chilli- łyżeczka wino białe- do smaku olej- do smażenia Sposób przyrządzenia; W misce mieszamy Nasze cycki z przyprawami
pichcisztobardzo trafne. Jednym z nich jest ta konfitura z likierem. Pomyślałam sobie, że skoro deser tiramisu połączony z truskawkami jest tak smaczny, więc czemu nie zamknąć tego smaku w słoiku? Zamknęłam i po kilku dniach spróbowałam i dla mnie świetnie! Za rok powtórzę tą wersję w większej ilości. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię
Blondynka Gotujezrobic znajdziecie tautaj [ klik ] Doadana do usmażonego bakłażana podnosi jego walory smakowe i idealnie nadaje sie do pieczywa, grzanek, tostów a ja ja zajadałam łyżeczką wprost ze słoika. Pasta jogurtowa z bakłażana i tahini. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegrubym dnem, zasypać cukrem, zagotować. Zmniejszyć gaz, gotować ok. 5-10 minut, wsypać żelfixy, dokładnie wymieszać. Gotować dalej ok. 3-5 minut. Spróbować, ewentualnie dosłodzić. Gorącym dżemem wypełniać słoiki, zakręcać i odstawiać do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowany dżem może stać ok. 3 miesięcy, na dłuższe przechowywanie pasteryzujemy ok. 10-15 minut. Przepis zapisuję do akcji
Kuchnia Prezydentowejwycisnęłam sok. Wyciągnęłam z garnka goździki, całość lekko zmiksowałam, dodałam skórkę, sok pomarańczowy i sok z cytryny. Gotowałam ok 10 minut na małym ogniu, wypełniłam gorącym dżemem słoiki. Pasteryzowałam ok. 15 minut. Przepis bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowej