słoik - 12348 przepisów (strona:577/824)

SYROP Z KWIATÓW DZIKIEJ RÓŻY 134

rodzaju deserów, naleśników oraz do herbaty.   Składniki: 60 dag płatków róż- bez białych końcówek 80 dag cukru 1 litr wody sok z 1,5 cytryny Wykonanie: Do dużego słoika z zamknięciem wrzucamypłatki róż, wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na min dobę. Po tym czasie z płatków dobrze wyciskamy cały sok, który następnie gotujemy na wolnym ogniu dodając

Z Majeczką w kuchni
Bananas Beach - likier bananowy 126

wkładamy do dużego słoja. Optymalny będzie 3 litrowy. Zalewamy śmietaną i dosypujemy cukier. Potem, ciągle mieszając, dolewamy spirytus. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na 1 miesiąc.Wstrząsamy słoikiem co 2 dni. Śmietana będzie się rozwarstwiała, niezbyt ładnie to wygląda. Ale to nic złego, tak właśnie ma być Po miesiącu przelewamy przez durszlak wyłożony gazą lub pieluchą tetrową. Przy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto wuzetka 230

kremówki 30% 2. 1 łyżka cukru pudru 3. 3 łyżki żelatyny 4. 1/2 szklanki wody Polewa czekoladowa: 1. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2. 1/4 szklanki mleka Dodatkowo: 1. Mały słoik dżemu porzeczkowego 2. Margaryna do wysmarowania formy 3. Bułka tarta do wysypania formy 4. Opakowanie bitej śmietany PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy

Tradycyjna Kuchnia
Bajderka 158

Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Kamilę Owczarz Składniki herbatniki 5 paczek cukier - 1/2 szkl Kakao - 2 łyżki czubate dżem śliwkowy -1 słoik margaryna - 1/2 kostki woda -1/3 szkl Wykonanie: Cukier, kakao, margarynę i wodę zagotować. Do lekko przestudzonej masy kakaowej dodać dżem i 3,5 paczki pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć pozostałymi herbatnikami i wyłożyć masę

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z poziomkami, pistacjami i mascarpone 211

jajka, 2 łyżki cukru pudru trzcinowego, szczypta soli nadzienie do tarty 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru trzcinowego, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1 słoik konfitury z wiśni (najlepiej domowej roboty), spora garść pistacji (bez skorupek), dwie garści poziomek Przygotowanie: ciasto na tartę Jajka wymieszać z cukrem pudrem. Na blacie przygotować kopiec z mąki ze szczyptą

Pełna Lodówka
Deser kokosowy z kaszy manny 439

wrzenia i gotować przez 2 minuty. Zdjąć z palnika, a następnie dodać wiórki kokosowe. Ciasteczka owsiane bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z 1/2 łyżki miodu. Tak przygotowanymi wyłożyć dno słoika i wylać na wierz ciepłą kaszę, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Podawać posypane wiórkami kokosowy mi. Smacznego

Fit-amina
Hummus z bobu 108

smaku.  Robi się ją chwilę, a smak jest niezapomniany.  Doskonała do warzyw, czy grzanek.  Do powtórzenia w sezonie nie raz, tym bardziej, że mam teraz otwarty słoik pasty tahini.  Rok temu pokazywałam też pastę z bobu , którą też serdecznie polecam.      Składniki: do 1 kg bobu 1/2 szklanki jasnej pasty tahini 1/4 szklanki soku

Sto kolorów kuchni
"Bounty" z kaszy manny 413

wrzenia i gotować przez 2 minuty. Zdjąć z palnika, a następnie dodać wiórki kokosowe. Ciasteczka owsiane bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z 1/2 łyżki miodu. Tak przygotowanymi wyłożyć dno słoika i wylać na wierz ciepłą kaszę, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Podawać posypane wiórkami kokosowymi.  Smacznego

Fit-amina
Żytni zakwas na chleb 152

Zapewniam, że kiedy pierwszy raz spróbujesz własnego domowego chleba - zapomnisz, czym jest kupne pieczywo! Garść przydatnych informacji: 1. Do produkcji zakwasu używaj wyłącznie szklanej, wyparzonej i czystej miski lub słoika. 2. Do przygotowania zakwasu używaj mąki żytniej razowej typ 2000 . 3. Do dokarmiania wykorzystaj wodę mineralną lub przegotowaną, letnią wodę. 4. Rosnący zakwas trzymaj w cieple , np. w kuchni

Moje Qulinaria
Najlepsze Maslo Czosnkowe na Grilla moja ulubiona wersja prosty przepis jak zrobic maslo czosnkowe. 150

kostki masła w temperaturze pokojowej,   4-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,   2 łyżeczki świeżej pietruszki,   sól himalajska, pieprz do smaku.     Do szklanki lub słoika włożyć masło, czosnek i pietruszkę.   Doprawiamy solą himalajską i pieprzem.   Dokładnie mieszamy, tak aby składniki się rozłożyły równomiernie w maśle.   Smarujemy masłem czosnkowym chlebek i kładziemy

IzaGotuje
Kruche grzebyczki z konfiturą 151

taki, że trudno poprzestać na jednym :). Składniki: 2 szk mąki pszennej 1 szk gęstego serka naturalnego  25 dag margaryny lub masła cukier waniliowy lub naturalna wanilia z laski słoik konfitury lub twardej marmolady  1. Składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto i schłodzić przez godzinę w lodówce. 2. Blat kuchenny obficie oprószyć mąką, ciasto cienko wałkujemy, nakładamy wzdłuż małą

Apetyczna babeczka
Konfitura z rabarbaru 154

Były drożdżówki z rabarbarem, czas na zamknięcie go na zimę w słoiki. Mam go sporo, dostałam od sąsiadki. Trochę zamrożę a resztę przerobię. Dziś konfitura z samego rabarbaru. Kolorem nie powala ale jest pyszna. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pesto z jarmużu i pietruszki 148

pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wybieramy miąższ. Wszystkie składniki prócz oliwy przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Na koniec dolewamy oliwę i przyprawiamy do smaku. Pesto można przełożyć do słoika, zalać z góry dwoma łyżkami oliwy i szczelnie zamknąć. Wtedy wytrzyma w lodówce kilka

e-PrzepisyKulinarne
Klopsiki zapiekane w warzywach 135

tego najszybsze, najprostsze, pieczone kotlety mielone. Polecam :) SKŁADNIKI:   0,5 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta do gęstości 1 płaska łyżeczka soli pieprz, majeranek Dodatkowo: 1 słoik warzyw zasmażanych Orzech 1/2 szkl śmietanki 30% 1. Mięso mielone wymieszać dokładnie z jajkami i przyprawami, dodać bułki tartej na gęstość (tak, żeby kotlety dało się formować). Uformować kulki, lekko

Kto ugości moich gości?
Bezglutenowa granola 165

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie naszą mieszankę studzimy, mieszamy z posiekanymi suszonymi owocami i przekładamy do słoika lub innego pojemnika. Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym/mlekiem i owocami

Mango Papaja