już nie bardzo znalazłam informację. Jest on moim zdaniem smaczniejszy, delikatniejszy i o wiele ciekawszy w wykorzystaniu, a równie prosty w wykonaniu. ;) 0,5l płatków dzikiej róży (odmierzamy w słoiku) 250g cukru 1 litr wody Wodę zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Płatki róży przepłukujemy dokładnie i kilkukrotnie na sicie i otrząsamy z wody. Przekładamy je do miski i zasypujemy cukrem
Kuchenna KontrrewolucyaGenialny, banalnie prosty dodatek do deserów... Składniki; 50 dgk truskawek, 1/5 łyżki cukru, 80 ml wódki, 1/2 laski wanilii, Wykonanie; Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Składniki mieszamy razem w słoiku. Zakręcamy i odstawimy do lodówki na 2-3 godz.Podajemy do deserów, ciast... Źródło "Magazyn kuchnia
Anioły w kuchniZdrowa, dobra i pachnąca malinami... Składniki: 2 kg malin 1 kg cukru 1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu Wykonanie: Maliny zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy. Następnie całość zalewamy spirytusem i wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę, a maliny mocno
Smak mojego domufragment liścia. Założyć boki i zwinąć w roladę. Obsmażyć gołąbki z obu stron i układać w naczyniu żaroodpornym. 125 g mozzarelli garść startego parmezanu ok. 50 g gorgonzoli słoik przecieru pomidorowego (u mnie z żółtych pomidorów) z chili pół pęczka kopru sól Na gołąbki wylać przecier pomidorowy wymieszany z pokrojonym koprem. Dobrze posolić. Wrzucić kawałki gorgonzoli. Posypać całość parmezanem
Weekendy w domu i ogrodzieschłodzony kefir, dodajemy miód (jeśli wolicie bardziej słodkie to możecie zwiększyć jego ilość) i miksujemy blenderem. Na koniec wsypujemy siemię lniane i mieszam łyżką. Przelewamy do szklanki (u mnie słoik z rączką) i pijemy
Aga w kuchnigotujemy na małym ogniu ok 30-40 minut. Dodajemy śmietanę i całość mieszamy – powinna się gotować ok 2 dni (tak jak powidła – powoli). Gorące przenosimy do słoików
Szybko Tanio Smaczniepamiętaj, aby przykryć go ściereczką lub gazą) Cukier raz na jakiś czas przemieszaj i rozetrzyj palcami aby nie zrobiły się grudki. Wysuszony cukier przesyp do czystych słoików i przechowuj w ciemnym, suchym miejscu. Płatki dzikiej rozy Aromatyczny cukier z platkow dzikiej rozy Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpietruszka 1 mały por kostka warzywna 2 duże ziemniaki jarzynka 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe szczaw cięty ze słoika 3 łyżki śmietany Warzywa obieramy i ścieramy na tarce, pora kroimy na drobno Do gotującej się wody z kostką warzywną wrzucamy wszystkie warzywa Dorzucamy pieprz, ziele
Klaudynkowa kuchniaczosnku i ziół. W sezonie letnim z powodzeniem możemy przyrządzić na grillu, poza sezonem w piekarniku. Składniki: dowolna ryba 500g (u mnie gładzica) suszone pomidory z oliwą ½ słoika czosnek 4-5 ząbków sól pieprz czarny ziarnisty zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zamrożoną odmrażamy przed przygotowaniem. Układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej. Czosnek obieramy
Pyry na GazPokrój drobno kapustę, rzodkiewki i rzodkiew w talarki. Pokrój daktyle w cienkie paski. Pokrój cienko cebulkę lekko pod skosem. Umieść pokrojone warzywa i owoce w dużej misce. Do małego słoika wlej oliwę i ocet, zakręć i mocno wstrząśnij. Posól i popieprz sałatkę, następnie polen dressingiem i wymieszaj. Surówka z kapusty idealnie pasuje do grillowanego kurczaka i młodych ziemniaków z koperkiem
codojedzeniasmaku jabłecznik z budyniem:) I najlepiej prosto z lodówki - dobrze schłodzone:) Składniki na 2 duże porcje opakowanie budyniu waniliowego lub czekoladowego 500 ml mleka 2 łyżki cukru pół słoika musu jabłkowego około 80 g herbatników Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Z mleka, cukru i proszku budyniowego przyrządzić budyń. Trochę gorącego budyniu wlać na dno miseczek. Na to ułożyć warstwę
My simple kitchenszklanki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze to 2) 5 jaj 3,5 łyżki kakao 4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kieliszek wódki (dałam wiśniówkę) pół szklanki wody mały słoik wiśni z kompotu polewa czekoladowa Margarynę stopić, dodać cukier, kakao, pół szklanki wody i cały czas mieszając gotować 5 minut na wolnym ogniu. wystudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia
My simple kitchenswój deser polałam moim niedawno wykonanym syropem dyniowym ( klik ). A wczoraj był szał na kasztany...uzbierałam chyba całą reklamówkę :D A dzisiaj wymyśliłam sobie małą kasztanową dekorację :) Pusty słoik, kasztany, świeczka, kawałek drutu, liście i mamy jesienne klimaty całkiem za free :D Z wczorajszego spaceru. Kasztanowo
My simple kitchenmożna dać więcej imbiru lub cytryny. Dla mnie powyższe proporcje są idealne. Na samym końcu wsypujemy żel-fixy i gotujemy całość wedlug czasu podanego na opakowaniu. Dżem przekładamy do słoików. Pasteryzujemy minut
My simple kitchenjednak wyjąć cytrynę. Na końcu wszystko doprawiamy cukrem i imbirem - tutaj ilość można dostosować do własnych upodobań :) Mus można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu lub przełożyć do słoików zapasteryzować. Poniżej pozwoliłam sobie także dodać kilka fotografii w jesiennym klimacie:) Te zdjęcia, które nie są mojego autorstwa (czyli nie są zaznaczone napisem My simple kitchen ) pochodzą ze strony
My simple kitchen