słoik - 12348 przepisów (strona:596/824)

Syrop miętowy z limonką. 213

albo na całą noc. Syrop zlać przez filtr do kawy do wyparzonych butelek. Przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Można też syrop ponownie zagotować i zamknąć na gorąco w słoikach. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tort Minecraft 280

tortu jak przy torcie Minecraft :) Rysowałam projekty na papierze, szukałam składników (niebieska galaretka!) i eksperymentowałam z nowymi ciastami – a właściwie domowymi waflami ryżowymi (z tych eksperymentów mam cały słoik słodkiego ryżu, który chyba nada się tylko na płatki do mleka). Dzisiejszy tort dostaną Krzysiu i Ania, jeśli Wasze dzieci, tak jak moje małe kuzynostwo, są fanami Minecrafta na pewno

Ciastkozercy
CZEKOLADOWE CAKE POPS Z NUTELLĄ 331

Któż z nas od czasu do czasu nie lubi wsadzić łyżkę w słoik pysznej, kremowej nutelli ? ;) Dziś mam przepis właśnie dla tych smakoszy! Cake popsy – ciasteczka/lizaki na patyku już dawno zrobiły furorę na całym świecie! Mają zwolenników zarówno wśród dzieciaków, jak i dorosłych. W zależności od składników są świetnym pomysłem na KinderBal albo inne party dla dzieci, czy też

Ostra na Słodko
Domowe przetwory. Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu 164

Zimą przypomni letnie dni i spacer po zielonym lesie. Truskawki to pierwsze owoce jakie przetwarzam z myślą o zimie. Już są dobrze dostępne więc powoli zaczynam pakować je do słoików. Wypróbuj przepis na Dżem truskawkowy z rabarbarem i miętą Kiedy poszłam na wycieczkę do łęgowego lasu w poszukiwaniu żółciaków zobaczyłam po drodze obsypane kwiatami krzewy czarnego bzu. Żółciaki w większości

Smaczna Pyza
Gomasio 115

wodorostów nori - ja nie dodawałam. Wszystkie produkty podprażyć na suchej patelni aż zaczną lekko się rumienić i cudownie pachnieć. Jeszcze ciepłe przełożyć do moździerza i utłuc. Przestudzone przełożyć do słoika. Używać jako posypkę na chleb z masłem lub do tradycyjnych kanapek. Gomasio niesamowicie poprawia smak najprostszych dodatków. Sprawdźcie sami :) Ilość soli regulujcie po swojemu :) Czujecie, jak pięknie pachnie? :) Relację

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos mieszany z młodą kapustą 144

mięciutka, nie wymagająca wcześniejszego gotowania, lekko przelałam ją jedynie wodą, dlatego, że wydało mi się, że mam za mało słodkiej kapusty. Można ją nabyć TUTAJ Potrzebujemy: główka młodej kapusty słoik 900 ml kapusty kiszonej, ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia 1 duża cebula 500 ml soku pomidorowego 0,5 kg żeberek 2 laski długiej, dobrej kiełbasy

MamaOskarka
Polędwiczka z kurczaka w papryce 190

Marynata 4 jajka 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki vegety 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka pieprzu 5-7 łyżek oliwy 1 słoik papryki konserwowej Przygotowanie: 1. Polędwiczki umyć, osuszyć i delikatnie rozbić z jednej strony. 2. Paprykę konserwową odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki marynaty. Wszystko razem

Kulinarna Patilogia
Mięsne kulki w occie 138

dodajemy cebulę. Gdy całość znów się zagotuje wrzucamy kulki i gotujemy 15 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i czekamy aż wszystko wystygnie. Ostatni krok to przełożyć kulki do słoików i zalać zalewą. Po 2-3 dniach nadają się do spożycia. No to zdrowie !!! The post Mięsne kulki w occie appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Sałatka warstwowa z marynowanymi pieczarkami 134

pieczarkami dla miłośników sosu czosnkowego. Jak zwykle w takim przypadku chwila krojenia i już gotowa sałatka. Lekko kwaskowata ale i łagodna No cóż dużo gadać – lubię ją. Składniki: duży słoik pieczarek marynowanych puszka kukurydzy 5-6 jajek 20 dkg żółtego sera 1 por (biała część) 1-2 ząbki czosnku Sól pieprz majonez jogurt Przygotowanie: Sos – 3 łyżki majonezu, 3 łyżki

Kulinarna Patilogia
Sałatka z selerem i ananasem 138

połączeniu z pozostałymi składnikami tej sałatki tworzą orzeźwiającą całość. Dodatkowej lekkości nadaje sałatce mała ilość majonezu. Idealna w oczekiwaniu a ciepłe wiosenne dni i świeże warzywa… Składniki: 2 słoiki selera 1 puszka ananasa 30dag szynki gotowanej 4 jajka 1 por 2 duże jabłka 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Ananas, jabłko

Kulinarna Patilogia
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 115

lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów), litrowy słoik grzybów suszonych i 3 duże cebule. Grzyby należy przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym ogniu ok 45 min ( do mię kkości). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy

Kulinarna Patilogia
Frittata siciliana 370

pół czerwonej papryki pół zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 szalotka 3 pomidory suszone, w zalewie pieprz ziołowy  Skworcu garść tartego parmezanu oliwa z oliwek lub olej ze słoika , wktórym znajdowały się pomidory- około łyżki brokuły ugotowane na parze listki bazylii DODATEK to pyszne PIECZYWO GRANEX , które zawiera błonnik, pieczywo z dodatkiem amarantusa.  To pieczywo jest idealne

Z Kuchni Do Kuchni
Na słodkie śniadanie 317

Ostatnio jestem zakręcona jak rondo w szczycie , tudzież słoik ogórków na zimę . Pędzę z miejsca na miejsce (wczoraj pędzenie zostało opóźnione o pół godziny, bo autko odmówiło współpracy; na szczęście już wszystko - chyba - w porządku; odpukać ), co chwilę pojawia się coś nowego, co trzeba zrobić już, zaraz, natychmiast! A do tego wszystkiego kuszą mnie pierwsze prawdziwe truskawki, szczyt sezonu rabarbarowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka sałatka z ogórków konserwowych 316

się zalicza i nadaje się do obiadu jak i na grilla. Przygotujecie ją w oka mgnieniu i tak samo szybko będzie znikać.  Do przygotowania 2 porcji sałatki potrzebujemy: - słoik ogórków konserwowych (kupicie  tutaj ) - łyżkę majonezu - 2 łyżki jogurtu - posiekany koperek - sól, pieprz Ogórki pokrójcie na średnio grube plastry i posiekajcie koperek. Całość przemieśćcie do miski, dodajcie majonez

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto Fale Dunaju. 115

Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik wiśni - ja użyłam wiśni z kompotu Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a po nich olej, dalej miksując. Przesianą mąkę wymieszaną

Ptasia Kuchnia