szklanki cukru do ciasta + 5-6 łyżek cukru do piany białek 25 dag dobrej margaryny lub masła 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao naturalne 2 słoiki dżemu 1. Mąkę przesiać do miski, połączyć z cukrem, proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać margarynę i żółtka, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części: dużą - średnią i małą
Apetyczna babeczkakurczakiem która każdemu podpadnie do gustu. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu a smak zachwyca. Trzeba jednak pamiętać o warstwach. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 puszka kukurydzy 1 słoik ogórków konserwowych 3 piersi z kurczaka 1 duży majonez (ja zużyłam pół) przyprawa gyros kurkuma imbir Przygotowanie: Sałatę pokroić na drobne kawałki i wrzucić na dno dużej miski. Posmarować majonezem
Panda i jej światczasie odcedzić i do czystego wywaru dodać imbir ,wsypać cukier i gotować 2-2,5 godziny do uzyskania gęstego syropu. Miód mniszka lekarskiego przecedzić i gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem.Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy? imbir Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego
w mojej kuchniodstawić na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować około 2 godziny do uzyskania gęstego syropu. Miód mniszka lekarskiego przecedzić przez gazę i gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem
w mojej kuchnioliwy z oliwek 1 łyżka musztardy Dijon sok z ½ cytryny 1 łyżka octu winnego lub z jabłek 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu Składniki sosu umieścić w niewielkim słoiku, zakręcić i wymieszać do połączenia składników. Zagotować 1 litr wody, posolić i ugotować w nim kaszę wg przepisu na opakowaniu (około 15 minut). Wystudzić. Buraczki obrać i pokroić w niewielką
Trzeci talerznatki kolendry Puree z marchewki, chrzanu i mascarpone: 1 kg marchwi 1 cebula szalotka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mascarpone 2 łyżki tartego chrzanu (ze słoika) 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry (roztartych w moździerzu) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na początku przygotowujemy glazurę (można to zrobić wcześniej
Poezja smakumiód i dokładnie ugniatamy, aby masa była lekko wilgotna. Następnie wysypujemy ją na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut. Wystudzoną granolę przekładamy do suchego słoika
CoolinarniePLcebule 2 główki czosnku 5 kajzerek 6 jajek 5 liści laurowych 20 ziaren liści 10 ziela angielskiego 4 łyżki soli po ugotowaniu pieprz do smaku 2 łyżki minimum 10 słoików
Ugotujmy Cośorzeźwiający sos. Powinien nadać się do mięs i ryb, które zamierzacie grillować i pochłaniać w najbliższych dniach ;) Składniki (na małą miseczkę): 1 łyżka chrzanu tartego (samodzielnie bądź ostrego ze słoika) 1 łyżka majonezu 1- 2 łyżki śmietany (którą można zastąpić gęstym jogurtem greckim) 1 łyżka soku z cytryny sól (opcjonalnie), pieprz kolorowy świeżo mielony Przygotowanie: Składniki należy wymieszać na jednolitą
Kuchnia po mojemuWypróbowałam przepis na sałatkę królewską i wyszła bardzo smaczna. Muszę przyznać, że nie przepadam za selerem ale w tej sałatce jest naprawdę dobry. Sałatka królewska Składniki: 1 słoik selera, 200 g sera żółtego w kostce, Puszka kukurydzy, 5 jaj, Puszka ananasa, Sól, Pieprz, 5 łyżek majonezu. Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę
paapilotkaaczasie przygotować krem. Krem: 400 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 100 g masła roślinnego 2 żółtka Polewa: 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki wody Dodatkowo: owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie) Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się
Bullioodstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba). Zakwas można przechowywać w lodówce około 10 dni (przykryć np. folią aluminiową, ale nie zakręcać). Ciasto wyrobić. Nałożyć do dwóch wysmarowanych oliwą
Bulliopaprykę pokrój w dużą kostkę, cukinię w półplasterki, cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie oddziel od siebie poszczególne segmenty. Warzywa i ser umieść w misce. W małej miseczce lub słoiku wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Polej nią warzywa i ser, wymieszaj i odstaw na 30 minut. 6 patyczków do szaszłyków namocz w wodzie. Wyjmij patyczki do szaszłyków z wody i ponabijaj
Chilli Czosnek i Oliwadodać oliwę z oliwek ( pomidory powinny być zanurzone w niej). Pozostawić na co najmniej 20 minut. Po wyjęciu z oliwy pokroić w drobne paseczki. Jeśli mamy pomidory takie ze słoika to tylko je pokroić. Seler naciowy umyć, drobno pokroić i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę w której leżały pomidorki i przyprawić
Kuchcik gotujemoje zapasy z lata (być może przepis na nie także kiedyś się tutaj pojawi ;) ). Dodajemy je do przestudzonego już sosu. Mieszamy. Śledzie kroimy na małe cząstki. Układamy w słoiku na przemian warstwami: śledź- sos - śledź - sos itd. Odstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień
Taste Therapy