słoik - 12348 przepisów (strona:608/824)

Pani Walewska 158

Panią Walewską znaną również  jako Pyszoto lub Pychotka.  Składniki: 3 1/2 szklanki mąki 20 dag masła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 1 słoik powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu Beza: 4 białka 30 dag cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła

Ciasteczkowy Potwór
Miodowo-imbirowe 143

niebiański. Wspaniałe ciacho na co dzień i od święta. Składniki: 1 szklanka i 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1/4 słoika miodu o poj. 400 g 1 łyżeczka imbiru 100 ml mocnej kawy 2 jajka bakalie Wykonanie: Masło, cukier i miód rozpuszczam , ale nie gotuję. Dodaję imbir, kawę i ubite jajka

Ciasteczkowy Potwór
Markiz 156

zimno:) Mam nadzieję, że będzie smakował:P Składniki: 15 dag czekolady gorzkiej 15 dag czekolady mlecznej 5 dag cukru 4 łyżki żelatyny 1 śmietana kremówka 4 jajka 1 słoik wiśni w kompocie lub puszka wiśni w żelu Wykonanie: Czekoladę rozpuszczam na parze. Połowę żelatyny zalewam wodą by była przykryta, odstawiam na kilka minut, aby spęczniała, następnie rozpuszczam

Ciasteczkowy Potwór
Wafle z wiórkami kokosowymi i z biszkoptami 286

których część zastąpiłam otrębami pszennymi. Składniki: 75 g wiórek kokosowych ( małe opakowanie) 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 1/2 kostki masła 1 słoik marmolady 1 opakowanie wafli ( 4 wafle) sok z cytryny do smaku 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżeczki kremu typu Nutella Wykonanie: Mleko z cukrem gotuję i dodaję wiórki z otrębami. Wszystko gotuję

Ciasteczkowy Potwór
Konfitura rabarbarowo-bananowa 160

wystygnięciu, konfitura okazuje się zbyt płynna, ponownie doprowadzam do wrzenia i gotuję 20-30 minut.Zakwaszam sokiem z cytryny i gotuję przez chwilę. Gotową przekładam do gorących i wyparzonych słoików. Zakręcam i odstawiam do góry dnem. Zimne odwracam zakrętkami do góry i konfiturę przetrzymuję w suchym i chłodnym miejscu.   W wersji dla dorosłych - dodatkowo 3 łyżki ginu

Ciasteczkowy Potwór
Ogon pawia Siostry Anastazji 125

szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 1 masło 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych Krem: 3 jajka  1 masło 1 litr mleka 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki zielone

Ciasteczkowy Potwór
Ferrero rocher 142

zapomnijcie o kupowaniu. te kulki to po prostu poezja, sklepowe przy nich mogą się schować .  Składniki: 100 g wafelków o smaku orzechów laskowych 15 dag orzechów laskowych 1 słoik nutelli (200g) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady Wykonanie: Wafelki drobno pokruszyć, orzechy podprażyć w piekarniku ok 5-8 min, wystudzić i obrać ze skórki i drobno posiekać. Krem lekko podgrzać

Ciasteczkowy Potwór
Bułeczki krucho-drożdżowe 110

Polecam!!! Składniki: 10 dag drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek cukru 1 kg mąki 4 jajka 1 kostka masła 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 słoik dżemu ( może być budyń, masa twarogowa, masa makowa) Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z cukrem i dwiema łyżkami mąki i odstawiam do wyrośnięcia

Ciasteczkowy Potwór
Tort zwijany ( rolada) 158

masła po 250 gram 4 budynie śmietankowe 4 szklanki mleka 1 szklankę cukru pudru 1/2 szklanki gorącego mleka  sok z 1 cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik dżemu porzeczkowego Wykonanie: Szykujemy biszkopty: Białka ubijam  na sztywną pianę dodając porcjami po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie

Ciasteczkowy Potwór
Sezam 166

Sezam: 15 dag ziaren sezamu 2 łyżki płynnego miodu 10 dag margaryny 1/4 szklanki cukru pudru Kokos: 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 10 dag wiórek kokosowych 1 mały słoik powideł śliwkowych Ciasto kruche II : 20 dag mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 5 dag margaryny 2 żółtka 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Ciasteczkowy Potwór
Drożdżówki z dżemem lub z serem 178

efekt końcowy nam to wynagrodzi Składniki: 2 szklanki ciepłego mleka  100 gram drożdży 1/2 szklanki  cukru 1/2 kostki roztopionego masła 4 żółtka szczypta soli mąka Nadzienie: 1 słoik dżemu (marmolada będzie lepsza: Masa serowa: 1 kostka białego sera - 250 gram 1/4 szklanki cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: cukier kryształ gorąca woda Wykonanie: W ciepłym mleku

Ciasteczkowy Potwór
Tygrysek 234

budyniowa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny Dodatki: 3 opakowania galaretki żółtej 4-5 łyżek marmolady 1 słoik powideł 1 puszka brzoskwiń Rolada biszkoptowa: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę

Ciasteczkowy Potwór
Podsmażany kurczak z sałatką 178

łyżki mleka sałatka - 1 ząbek czosnku - 1 główka sałaty lodowej - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 puszka groszku - 1 mała cebula - 4 suszone pomidory - 1 mały słoik oliwek czarnych - 1/2 serka białego typu włoskiego sos: - 1/2 szklanki oliwy z oliwek - 4 łyżki octu winnego - 1 łyżka sosu balsamicznego - 2 łyżki miodu - 1 filet z kurczaka Przygotowanie: Pęczak

Zainspirowana w kuchni
Szybka sałatka 316

Przepis dostałam od koleżanki, która dostała od swojej koleżanki... Sałatka jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 mała kapusta pekińska; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka czerwonej fasoli; 1 słoik marynowanych cebulek; sól i pieprz; kilka łyżek majonecu; 1 ząbek czosnku (jak ktoś lubi); Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować i posolić, aby zmiękła. Kukurydzę i cebulkę dobrze odsączyć, dodać do kapusty

In my kitchen
Muffiny ze snikersami i masłem orzechowym 117

Przed wyjęciem z formy muffinki należy ostudzić. Uwagi: od siebie dodałam do ciasta oprócz batoników, około 4 dkg posiekanych orzechów włoskich i 3 łyżki wiśni ze słoika. Ciasto było zbyt gęste, więc dodałam jeszcze około 50 ml mleka. Wszystko się zgrało, a muffiny okazały się rewelacją szczególnie dla moich kumpli

In my kitchen