słoik - 12348 przepisów (strona:617/824)

PLACEK WIELKANOCNY Z DWÓCH JAJ 305

prostotę.  Składniki:   2 jaja 2 szklanki mąki szklanka cukru  szklanka mleka 3/4 szklanki oleju  łyżka kakao  pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody  słoik powideł śliwkowych  Sposób przyrządzenia:  Mąkę, sodę, proszek, kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać mleko, cukier, olej - wszystko razem zmiksować aż powstanie gładka masa. Na koniec dołożyć powidła

pieprzny smaczek
Bezglutenowe, gryczane, musli z bakaliami czyli Niedzielne Sniadanie odc.54 196

mieszamy z płatkami i wiórkami oraz pestkami. Mieszankę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem i prażymy ok 8 minut. Odstawiamy by ostygły a następnie dorzucamy posiekane owoce. Musli trzymamy w słoiku, podajemy z mlekiem bądź jogurtem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Alpejska pianka z porzeczkami 338

wiśniowe (ewentualnie o smaku owoców leśnych lub ciemnej porzeczki) 700 ml wody 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Pozostałe 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/2 słoika dżemu (z czerwonych owoców, czyli może być wiśniowy, truskawkowy itp.) WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć

Passions hobbies life
Słodko - kwaśna surówka z kapusty 454

wlać/wsypać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia. Gorącą zalewą zalać kapustę z marchewką i cebulą. Wymieszać. Surówkę pozostawić do ostygnięcia. Wystudzoną surówkę przełożyć do słoika (lub plastikowego pojemnika), zamknąć (lub przkryć folią spożywczą) i wstawić do lodówki na minimum 2 - 4 godziny, do przegryzienia się smaków. Surówkę przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni. SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Oswajanie przypraw – faza pierwsza :) 110

Meksyku. Część z was widziała moją półeczkę na przyprawy, którą zrobił mi mój tata. Nie ma już na niej miejsca a tata dorabia kolejne półki i trzeba dokupić następne słoiki. Wymyśliłam, że pokażę wam przyprawy „w odcinkach”. Ich historia, zastosowanie i rodzaje są tak ciekawe i szerokie, że szkoda by było to spłycić i przelecieć „po łebkach”. Poznacie pieprz, sól

ladykitchen
Ciasto makowe krucho - drożdżowe 273

Masa makowa: ok 300 g  maku suchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie, 3/4  szk. cukru 2-3 łyżki miodu 2-3 jaja bakalie aromat migdałowy Dodatkowo:  słoik wydrylowanych wiśni lub kawałki twardej marmolady Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 lyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy Żółtka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Mazurek z konfiturą śliwkową 186

szklanki mąki pszennej 150g masła 3 żółtka 1/4 szklanki zimnej wody 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli masło do wysmarowania formy nadzienie 1 słoik konfitur ze śliwek 100g śliwek suszonych pół szklanki miodu pitnego Sposób przygotowania Mąkę, cukier i masło dokładnie posiakać (może być w malakserze). Dodać żółtka i wodę, i zagnieść ciasto. Zostawić

W kuchni wieczorem
Knoppers 1262

desce lub blaszce układamy jeden suchy wafel. Smarujemy go dokładnie kakaową masą. Kładziemy kolejny blat i smarujemy go mleczną masą. Przykrywamy ostatnim blatem, obciążamy kolejną deską i jakimiś słoikami/puszkami/kartonami i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 4. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie całkowicie płynna, polewamy nią przygotowane ciasto (od strony białej masy). Wyrównujemy i ponownie wkładamy

My Culinary Art
Sałatka z tuńczyka 562

tuńczyka w oleju lub sosie własnym (może być więcej) 1 torebka ryżu 150 g żółtego sera (może być Gouda) 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 1 słoik gęstego majonezu (300 ml) pieprz sól Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć wodę i wystudzić.  Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć

Kuchcik gotuje
Astma -domowe lekarstwo Casalinga curare l'asma 201

posiłkiem do zużycia całego płynu. Jeśli to konieczne, kuracje powtórzyć ad do poprawy stanu zdrowia. Dzieci powinny zażywać 1 łyżeczkę przed posiłkiem. Inne pomocne sposoby: W przypadku ataku astmy . Słoik z miodem podstawić pod nos i wdychać jego zapach. Po kilku minutach atak powinnien ustąpić. Gorące kapiele i parówki (wdychanie), zwłaszcza z solą, sa bardzo pomocne przy atakach astmy

w mojej kuchni
DOMOWY, BEZGLUTENOWY PROSZEK DO PIECZENIA 139

mąki ryżowej (może być skrobia ziemniaczana lub kukurydziana) - 50g sody oczyszczonej - 50g winianu potasu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie przesiać 1-2 razy przez sito i umieścić w zamykanym słoiku. Stosujemy dokładnie tak jak tradycyjny proszek do pieczenia. Źródła: J.Bator "Zamień chemię na jedzenie"                     "wkrainiesmaku.pl" Udanych wypieków

Smaczne Zdrowe
Tort Szwarcwaldzki, czyli wiśniowy tort z Czarnego Lasu- Black Forest Cake :) 226

łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów 180g gorzkiej czekolady 1 litr śmietany kremówki 4 śmietan- fixy*, ( lub w wersji trudniejszej: 4 łyżeczki żelatyny + ok. 50ml mleka)** 1 duży słoik wydrenowanych wiśni (lub 2 małe) ew. ½ szklanki wódki lub 1 szklanka wiśniówki Dodatkowo: Łamana lub tarta czekolada*** Margarynę pozostawiamy na około godzinę, aby zmiękła. W tym czasie możemy wszystko przygotować

Smakowy Raj
Delikatna Wuzetka, czyli czekoladowe ciasto pod puszystą pierzynką z bitej śmietanki :) 383

pozdrawiam, a ciasto gorąco wszystkim polecam :) Ciasto: 200g margaryny 25dag cukru 3 jajka 11 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 szklanka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 średni słoik ulubionego dżemu owocowego 750ml śmietany kremówki 3 śmietan - fixy Wiórki czekoladowe lub potarta czekolada Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, kakao, sodę i mąkę. Dobrze wymieszaną masę przekładamy

Smakowy Raj
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 277

wódki 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Lukier: ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Na początek rodzynki przepłukujemy gorącą wodą, a następnie wsypujemy je do słoika i zalewamy alkoholem, aby moczyły się w nim co najmniej 30 minut. Drożdże, sól i cukier umieszczamy w kubku lub szklance i mieszamy widelcem do momentu, gdy staną się całkowicie

Smakowy Raj
Sałatka z białej kapusty i buraczków do słoiczka, na każdą porę roku 363

grubych oczkach tarki. Buraczki mieszamy z kapustą. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy razem w garnku, po czym łączymy z mieszanką kapuściano- buraczaną i pozostawiamy na godzinę. Następnie nakładamy sałatkę do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy (zagotowujemy), około 10 minuty od zawrzenia. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google

Smakowy Raj