słoik - 12348 przepisów (strona:621/824)

Zawijańce drożdżowe z dżemem czereśniowym 168

przepis na drożdżowe zawijarce z moim ulubionym dżemem czereśniowym.  Składniki na 20 bułek 50 g drożdże 600 g mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka cukru 150 g masła słoik dżemu czereśniowego Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy w rondlu na piecu. Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i wyrabiamy ciasto aż będzie elastycznie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Batony owsiano-lniane bez pieczenia 1000

jest krucha i mało klejąca. Następnie wykładamy masę na blaszkę keksówkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przykrywamy drugim kawałekiem folii i przyciskamy czymś ciężkim może to być słoik lub puszka, odstawiamy na kilka godzin do lodówki, po wyjęciu kroimy ostrym zwilżonym wodą nożem. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem 2209

zastąpić zwykły obiad. Poza tym idealnie nadaje się do grilla :) Dla osób dbających o linię (i nie tylko dla tych ;) ) zamieściłam poniżej wartości odżywcze tej sałatki.   Składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu z zalewy) 5 jajek (ok. 300g po ugotowaniu na twardo) 1 puszka kukurydzy (285g po odsączeniu) 1 duży por (ok. 120g) 3 duże ogórki kiszone

Kulinarne Przeboje
DOMOWY SOS AIOLI 278

miarę dolewania oleju nasz sos będzie się stawał coraz bardziej gęsty. Po dokładnym kilkuminutowym mieszaniu możemy nasz sos przełożyć do słoiczka i zakręcić. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku do kilku dni. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z groszku i brokułów 115

ochotę na ciepłe danie w ciągu dnia, a nie mam za dużo czasu  robię właśnie taką kremową zupę. Fajnie również taka zupka nadaje się do wlania w słoik i zabrania do pracy, a że jest błyskawiczna można ją zrobić  nawet z samego rana lub  dnia poprzedniego wieczorem. W moim dzisiejszym menu króluje zupa krem z zielonego groszku

W kuchennej krainie
Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym 158

panierowania: roztrzepane jajka i bułka tarta Nadzienie: 400 g ugotowanej białej fasoli 400 g ugotowanej ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku, najlepiej upieczone z oliwą w piekarniku 1 słoik suszonych pomidorów plus oliwa do nadania pożądanej konsystencji 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz do smaku Fasolę i ciecierzycę namoczyć

Czerwień i błękit
Maliny i jeżyny pod kruszonką 121

Sposób przygotowania Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać mąkę, cukier puder i płatki owsiane, ucierać palcami, aż powstanie kruszonka. Owoce umieścić w naczyniu do zapiekania (ja użyłam zwykłych małych słoików i też było dobrze). Posypać cukrem, dać kruszonkę i zapiekać w temp. 180 stopni ok. 20 min. (aż kruszonka będzie miała złoty kolor a owoce puszczą soki). Podawać z łyżką

pink envelope
Jak zrobić białą kiełbasę? 358

doprowadzić ją do perfekcji, według mnie kiełbasa z tego przepisu wyszła nam idealna w smaku. Jeśli zostanie Wam trochę masy mięsnej to możecie zrobić kiełbasę słoikową lub łopatka ze słoika A teraz poniżej znajdziecie odpowiedź na pytanie Jak zrobić białą kiełbasę? Składniki: 2,5 kg karkówki wieprzowej 2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1,5 łyżki stołowe soli peklowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bajaderki 181

900g pokruszonych ciast, ciasteczek, herbatników  (bez mas, żelatyny, owoców) pół szklanki mleka pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)* pół szklanki suszonych moreli pokrojonych w kostkę 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g 125g masła 3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej) wiórki do obtoczenia Mleko

Czerwona Porzeczka
Pączki wrocławsko-lwowskie 154

tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że muszę je zrobić. KonQbek zajął się stroną logistyczną i zdobył drożdże, cukier puder i smalec (dieta...). Śliweczki mieliśmy własne, zrobione tego lata. Śliwki w słoik zaklęte:)   Potrzebne 30g świeżych drożdży trochę ciepłego mleka lub wody, mąki i cukru na przygotowanie zaczynu 500g mąki 1 jajko 200ml mleka 50g masła 40g cukru 1/2 łyżeczki soli

les mirabelles
Cholera z telefonami 144

ramach nagrody pocieszenia:)- bardzo dziękuję!). Zmienić dzwonek na jakiś radośnie głupkowaty- jak następnym razem zadzwonią będzie przynajmniej trochę radości. Ja rozważam ten . A ten kto dzwoni ukradł ciastko ze słoika! Zjeść coś dobrego. I to jest czas na przepis: LECZO A LA LES MIRABELLES   2 łyżki oliwy 3 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielki kawałek

les mirabelles
Absolutna dynioza 144

samochodzie, zawinięte w prozaiczną folię i na czerwonym świetle (do ewentualnych policjantów czytających tego bloga-zdjęcie zrobione na parkingu:)). A na kolację? Polecam podeżreć trochę puree prosto ze słoika:) I w ten sposób mamy załatwione menu na cały dyniowy dzień! Na koniec niezbity dowód na przyjście jesieni- Teodor powrócił do zwyczaju wygrzewania się pod lampką

les mirabelles
Co to do cholery jest "smuszi"? 130

szklanek i dekorujemy pozostałymi kwiatkami bzu. Pijemy od razu. Nasze truskawy- niewiele ich ale są piękne! Nasz dziki bez ma tylko trzy kwiatostany, bo jest jeszcze malutki. Kolejny już słoik konfitury z róży. Smuszi jest lekko słodkie i aromatyczne. Wyczuwalny jest lekko cytrynowy zapach pochodzący od kwiatów bzu. Idealnie pasuje do lekkiego, letniego obiadu! A zainteresowanych zaletami spożywania kwiatów

les mirabelles
Mmm- mirabelki, mus i muffiny 167

smak konfitury robi się bardziej jednolity. Na dodatek kolor mirabelek pozostaje pięknie złoty, tymczasem bez przetarcia moje mirabelkowe przetwory zawsze ciemniały. Z tej ilości śliwek wyszły mi dwa średnie słoiki- jeden już jest pusty:) Możemy takiego musu użyć do wzbogacenia muffinów, można też tak jak konQbek zjeść go jako dodatek do gęstego greckiego jogurtu. Ostatnio słyszałam, że w Belgii mają

les mirabelles
Deser cytrynowy z truskawkami 141

Lemon curd najbardziej lubię wyjadać łyżeczką prosto ze słoika :D Czasem jednak warto zrobić coś pysznego, innego. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Przyjemnie kwaśny, pyszny! Polecam :) Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki lemon curd 150 g świeżych truskawek 3-4 beziki Śmietanę ubić na sztywno, dodać lemon curd, wymieszać. W pucharkach układać krem

Domowa cukiernia Ewy