słoik - 12348 przepisów (strona:630/824)

Świąteczne dekoracje /propozycja nr 3/ 95

koniecznie musi być to dekoracyjny słój, możemy użyć zwykły słoik, który każdy z nas znajdzie w domu. Przewiązany czerwoną tasiemką będzie oryginalną ozdobą. Do środka wkładamy świeczkę i gotowe. Będzie bezpiecznie się paliła długie godziny. Polecam świeczki z Ikei

noteskulinarnyfiga
Domowy przecier pomidorowy 115

zostaną nam nasiona i skórki.  Przeciśnięty przecier gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut doprawiając solą i cukrem. Gorący przecier nakładamy do słoiczków,  dokładnie wycieramy rant słoików i zakręcamy.  Pasteryzujemy około 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kurczakiem, mango i prażonymi migdałami 318

pączkowym obżarstwie na kolację proponuję lekką sałatkę z kurczakiem, mango i prażonymi migdałami.    SKŁADNIKI: 1 filet z piersi kurczaka, 1 mango, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 50g płatków migdałowych, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Mięso kroję w kostkę. 2. Mango

Tradycyjna kuchnia Kasi
Puszysty snikers 408

orzechów włoskich; - 100 g masła; - 2 łyżki miodu; - 1/4 szklanki cukru; Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty. Dodatkowo: - 1/2 słoika powideł śliwkowych – puszka masy kajmakowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego 2 godziny) Składanie ciasta. Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, wykładamy krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować kajmakiem

dom-agi.pl
Buraczki z chrzanem w słoikach na zimę. 828

smakowo czy ma dobry smak jeśli nie można dodać jeszcze troszkę soli,cukru lub chrzanu  w zależności od gustu.Gdy buraczki mamy już gotowe wykładamy je łyżką do czystych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy w temperaturze  95 C przez około 20 minut. Życzę smacznego!      Masz pytania,pisz do mnie

Przepisy i porady kulinarne
Przepis na chrupiące skwarki. 184

złoty kolor i wypłyną na wierzch, zdejmujemy z ognia i studzimy. W tym czasie jeszcze trochę się nam wytopią same. Jak już lekko z chłodzimy zlewamy je do czystych słoików lub innych pojemników np. plastikowych wiaderek i studzimy je aby całkiem wystygły. Następnie zakręcamy i wkładamy do lodówki. W ten sposób możemy je przechowywać przez kilka tygodni. Nasze skwarki

Przepisy i porady kulinarne
Powidło z dyni i pomarańczy 98

mieszamy co kilkanaście mitut . Teraz mieszamy cukier z pektyną i wsypujemy do powidła,dokładnie mieszamy  i gotujemy jeszcze 2 minutki. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Ja uwielbiam to powidło jeść z gorącymi naleśnikami. Rada 1 : Dobrze jest gdy mamy dynię nie do końca dojrzałą,nie jest ona wtedy taka twarda,lepiej

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z kapusty i czerwonej papryki. 127

paski i dodajemy pod koniec gotowania. Gdy nasze warzywa są już miękkie wlewamy ocet mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze parę minut. Zdejmujemy z ognia wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Rada : Ocet zawsze dodajemy na końcu,aby warzywa nam nie stwardniały. Gdy dodamy na początku będą się nam długo gotować

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z białej kapusty i pieczarek. 132

koniec gotowania dodajemy starte na tarce o dużych oczkach kiszone ogórki i wlewamy ocet. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze parę minut. Teraz wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych wcześniej słoików i i zakręcamy pokrywką. Pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 95 C. Przechowujemy w piwnicy lub spiżarni.  Możemy oczywiście dodać więcej lub mniej octu w zależności od gustu

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z zielonych pomidorów i czerwonej papryki. 140

zmiękła. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy. Teraz próbujemy naszą sałatkę czy ma odpowiedni smak jeśli nie to doprawiamy ją aby nam smakowała. Wkładamy naszą sałatkę do czystych słoików i pasteryzujemy 20 minut. Bardzo szybko się ją robi i jest dość tania, a smakuje wyśmienicie oraz ładnie wygląda na talerzu

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka czerwonej kapusty i kalafiora 184

pokroić na małe kawałki lub cienkie paseczki. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz wlewamy ocet,mieszamy dokładnie wszystko razem. Wkładamy naszą sałatkę do czystych i wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z cukini na zimę. 233

zrobi nam się papka! ). Z wody,cukru,przypraw i octu zrobić marynatę,postawić na ogień i zagotować. Następnie wlać do warzyw i wymieszać,sprawdzić smakowo. Warzywa wkładamy do czystych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu przez

Przepisy i porady kulinarne
Keczup - pikantny. 134

jest o wiele szybciej :-)  Dodać przyprawy i gotować jeszcze 30 minut na małym ogniu.Wlać ocet,olej,dodać pokrojony drobniutko czosnek i zagotować. Gorący keczup przełożyć do czystych słoików,zakręcić i pasteryzować 15 minut. Można podawać go np. do kanapek lub pizzy

Przepisy i porady kulinarne
Klopsiki z kurkami. 149

około 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać

Przepisy i porady kulinarne
Lin z warzywami. 174

minut. szczypta soli 80 dkg ziemniaków 2 małe pory 50 dkg marchewki 5 dkg masła lub margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu  ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny

Przepisy i porady kulinarne