koniecznie musi być to dekoracyjny słój, możemy użyć zwykły słoik, który każdy z nas znajdzie w domu. Przewiązany czerwoną tasiemką będzie oryginalną ozdobą. Do środka wkładamy świeczkę i gotowe. Będzie bezpiecznie się paliła długie godziny. Polecam świeczki z Ikei
noteskulinarnyfigazostaną nam nasiona i skórki. Przeciśnięty przecier gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut doprawiając solą i cukrem. Gorący przecier nakładamy do słoiczków, dokładnie wycieramy rant słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipączkowym obżarstwie na kolację proponuję lekką sałatkę z kurczakiem, mango i prażonymi migdałami. SKŁADNIKI: 1 filet z piersi kurczaka, 1 mango, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 50g płatków migdałowych, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Mięso kroję w kostkę. 2. Mango
Tradycyjna kuchnia Kasiorzechów włoskich; - 100 g masła; - 2 łyżki miodu; - 1/4 szklanki cukru; Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty. Dodatkowo: - 1/2 słoika powideł śliwkowych – puszka masy kajmakowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego 2 godziny) Składanie ciasta. Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, wykładamy krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować kajmakiem
dom-agi.plsmakowo czy ma dobry smak jeśli nie można dodać jeszcze troszkę soli,cukru lub chrzanu w zależności od gustu.Gdy buraczki mamy już gotowe wykładamy je łyżką do czystych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy w temperaturze 95 C przez około 20 minut. Życzę smacznego! Masz pytania,pisz do mnie
Przepisy i porady kulinarnezłoty kolor i wypłyną na wierzch, zdejmujemy z ognia i studzimy. W tym czasie jeszcze trochę się nam wytopią same. Jak już lekko z chłodzimy zlewamy je do czystych słoików lub innych pojemników np. plastikowych wiaderek i studzimy je aby całkiem wystygły. Następnie zakręcamy i wkładamy do lodówki. W ten sposób możemy je przechowywać przez kilka tygodni. Nasze skwarki
Przepisy i porady kulinarnemieszamy co kilkanaście mitut . Teraz mieszamy cukier z pektyną i wsypujemy do powidła,dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minutki. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Ja uwielbiam to powidło jeść z gorącymi naleśnikami. Rada 1 : Dobrze jest gdy mamy dynię nie do końca dojrzałą,nie jest ona wtedy taka twarda,lepiej
Przepisy i porady kulinarnepaski i dodajemy pod koniec gotowania. Gdy nasze warzywa są już miękkie wlewamy ocet mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze parę minut. Zdejmujemy z ognia wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Rada : Ocet zawsze dodajemy na końcu,aby warzywa nam nie stwardniały. Gdy dodamy na początku będą się nam długo gotować
Przepisy i porady kulinarnekoniec gotowania dodajemy starte na tarce o dużych oczkach kiszone ogórki i wlewamy ocet. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze parę minut. Teraz wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych wcześniej słoików i i zakręcamy pokrywką. Pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 95 C. Przechowujemy w piwnicy lub spiżarni. Możemy oczywiście dodać więcej lub mniej octu w zależności od gustu
Przepisy i porady kulinarnezmiękła. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy. Teraz próbujemy naszą sałatkę czy ma odpowiedni smak jeśli nie to doprawiamy ją aby nam smakowała. Wkładamy naszą sałatkę do czystych słoików i pasteryzujemy 20 minut. Bardzo szybko się ją robi i jest dość tania, a smakuje wyśmienicie oraz ładnie wygląda na talerzu
Przepisy i porady kulinarnepokroić na małe kawałki lub cienkie paseczki. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz wlewamy ocet,mieszamy dokładnie wszystko razem. Wkładamy naszą sałatkę do czystych i wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut
Przepisy i porady kulinarnezrobi nam się papka! ). Z wody,cukru,przypraw i octu zrobić marynatę,postawić na ogień i zagotować. Następnie wlać do warzyw i wymieszać,sprawdzić smakowo. Warzywa wkładamy do czystych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu przez
Przepisy i porady kulinarnejest o wiele szybciej :-) Dodać przyprawy i gotować jeszcze 30 minut na małym ogniu.Wlać ocet,olej,dodać pokrojony drobniutko czosnek i zagotować. Gorący keczup przełożyć do czystych słoików,zakręcić i pasteryzować 15 minut. Można podawać go np. do kanapek lub pizzy
Przepisy i porady kulinarneokoło 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać
Przepisy i porady kulinarneminut. szczypta soli 80 dkg ziemniaków 2 małe pory 50 dkg marchewki 5 dkg masła lub margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny
Przepisy i porady kulinarne