słoik - 12348 przepisów (strona:630/824)

TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 176

pektynę, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez minutę, cały czas mieszając.  Zdjąć z ognia, usunąć pianę, która utworzy się na wierzchu i natychmiast przelać do suchych, wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować ( ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 90 stopni).  * cytuję fragmenty książki "Podróż po stołach Francji" autorstwa Ludwika Lewina

KUCHARNIA
Zjeść zapach. Różany creme brulee 144

natura. Czy potrafię? Czy uda mi się znaleźć tę decydującą kropelkę, która zwykłą woń wznosi na poziom czegoś niezapomnianego.  Sięgam po płatki róż suszone w letnim słońcu. Otwieram słoik różanej galaretki - jak bajkowy gin unosi się z niego zapach setek róż. Odkręcam flakonik wody różanej - kilka kropel kładę na dłoni i rozcieram w palcach. Pachną różaną poezją

KUCHARNIA
Konfederacka 4. Uwielbiam ... 178

bycie jedynym w swoim rodzaju przewodnikiem po Krakowie i za pudełeczko z ręcznie ucieranym przez nią kremem - śmiem twierdzić, że upiększającym (przynajmniej na mnie tak działa;), Magdzie za słoik najlepszego na świecie musu rabarbarowego, Joasi za nocne podróże tramwajem, pokój pełen cudownych książek i śniadanie z widokiem.  Dziękuję wszystkim uczestnikom za cudowne towarzystwo - za to, że nie znając większości

KUCHARNIA
Pęczak i pomarańcze. Poezja. 213

octu balsamicznego sól do smaku Pęczak ugotować na sypko. W czasie, gdy się gotuje przygotować vinaigrette. Szalotkę drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki vinaigrette przełożyć do słoika, zamknąć i energicznie wymieszać, aby połączyły się w jednolity sos - będzie go więcej niż trzeba, ale jest tak pyszny, że na pewno zostanie zużyty do innych potraw, sałatek (w zamkniętym

KUCHARNIA
Łowcy Smaków # 1. Dukkah i rzodkiewki z patelni. Wiosenna sałatka 204

mojej kuchni. Prawdziwy skarb. Cudowna Dukkah z pistacjami i sumakiem . Kryje w sobie aromaty odległej Afryki. Czaruje i kusi. Gdybyście tylko poczuli teraz ten zapach - zniewalający. Unosi się ze słoika niczym gin gotowy spełnić każdą kulinarną zachciankę.    " Zaczaruj moją sałatkę !" I magia naprawdę zaczyna działać. Sięgam po pierwszą szczyptę. Rozcieram w palcach. Zapach rośnie w siłę, już czuję

KUCHARNIA
Chleb polski. I historia zakwasu. 157

wiele. Prostota w swej sile wyrasta bez zbędnych dodatków. Cała magia i tajemnica to czas. Ten, który był, ulotne teraz i ten, który nadejdzie.  Zamknięty w słoiku, ukryty w lodówce.  Drzemiący, budzony i dokarmiany.  Zakwas.  " Lievito to rodzinne dziedzictwo. Zrobiony "dawno, dawno temu", przez którąś z kobiet z rodziny Marii, stanowi pilnie strzeżoną tajemnicę. Być może

KUCHARNIA
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 231

karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom, że musiałam dosłownie siłą powstrzymać ich od zjedzenia całej porcji na warsztatach:) W zaprzyjaźnionej kuchni Pracowni Manualnej

KUCHARNIA
Sernik nutella 339

czekoladowy zna chyba każdy. Pochodzi on z Włoch i jest znakomitym połączeniem ziaren kakaowca z orzechami laskowymi. Poza tym, że Nutella cudownie smakuje na kanapkach lub wyjadana łyżeczkami ze słoika, jest też idealnym dodatkiem do ciast i kremów. Tak sobie usiadłam i pomyślałam czemu by nie dodać Nutelli do sernika. I tym oto sposobem w mojej głowie powstał plan, który

Wypieki i Rumieńce
Słodko - Ostry Sos Chili 269

wymieszałam i dodałam tą mieszankę wody i mąki do gotującego się sosu. Chwilkę podgrzewałam mieszając, do czasu aż uzyskałam konsystencję "kisielu" :) Gorący sos przełożyłam do wyparzonych słoiczków i odwróciłam słoiki dnem do góry.  SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem / Pineapple chicken salad 607

kurczaka, pokrojone w 2 cm kostkę 1 puszka (ok. 550 g) ananasa, pokrojonego na 1 cm kawałki (bez zalewy) 1 puszka (ok. 350 g) kukurydzy konserwowej, bez zalewy 1 słoik selera konserwowego, bez zalewy 200 g sera żółtego gouda, pokrojonego w 1 cm kostkę 3 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę 5 łyżek majonezu papryka pikantna lub wędzona

karmelowy
Ucierane ciasto z wiśniami i amaretto 221

próba bardzo udana.Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem.Ciasto cieszyło się takim wzięciem,że piekłam je już dwa razy z rzędu.Polecam ! Składniki na blaszkę 42x29 cm: 2 słoiki z wiśniamia`680g (waga wiśni 350 g x2 ) 100 g orzechów laskowych-opcjonalnie 350 g mąki orkiszowej jasnej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 180 g ksylitolu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Limonkowa mozzarella 161

rozgniatamy delikatnie w dłoni i siekamy (nie za drobno). Pozostałe składniki, posiekaną miętę łączymy ze sobą dodając mniej lub więcej soku z cytryny. Najszybszym sposobem jest umieszczenie wszystkiego w słoiku i energicznym potrząsaniu min. Kulki mozzarelli zalewamy powstałą emulsją i wstawiamy przykryte do lodówki na ok godz. Podajemy zimne w mniejszych miseczkach z wykałaczkami

Malinowe Pocałunki
CHLEB NA ZAKWASIE 164

szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą

w mojej kuchni
CIASTO DROŻDŻOWE z mąki KONOPNEJ 139

prażone jablka ze słoika Na kruszonkę:     pół szklanki mąki     pół szklanki cukru     25 g zimnego masła Mleko lekko podgrzać ,dodac drożdże i łyżke cukru i masło ,wymieszac do rozpuszczenia i odstawic na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajko i zaczyn drożdzowy, a następnie wyrobić elastyczne ciasto .Można też wyrobić

w mojej kuchni
Ser biały w ziołowej zalewie 191

zmielona sól morska i kolorowy pieprz oliwa z oliwek - tyle, żeby przykryła ser : ser kroimy w kostki - takie ładne równe, mniejsze lub większe, jak wolimy układamy pierwszą warstwę w słoiku, posypujemy ziołami i przyprawami i tak aż do końca następnie zalewamy oliwą, żeby wszystkie kostki były przykryte i wstawiamy do lodówki na około tydzień czasu . Przygotowanie

w mojej kuchni