gyrosa ale-raj 1 łyżeczka papryki słodkiej ale-raj 0,5 kapusty pekińskiej 1-2 łyżki majonezu (do kapusty) 0,5 puszki kukurydzy 5 ogórków konserwowych 1 mały słoik papryki konserwowej 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany gęstej 18% 3-4 łyżki ketchupu pikantnego czerwona cebula szczypior sól, biały pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Piersi
Ala piecze i gotujemąki szczypta soli 5 dag i 8 łyżek cukru 10 dag masła łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko i 2 białka masło i mąka do formy półlitrowy słoik niesłodkiego musu jabłkowego 1 łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki cynamonu Mąkę przesiać, dodać sól, 5 dag cukru i masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę i żółtko (białko odłożyć do miseczki
Konrad Gotujemoże jeszcze nie być bardzo gęsty. Często potrzebuje nawet do 24 godzin, aby nabrać bardzo gęstej konsystencji. Likier jest bardzo gęsty, więc lepiej po przygotowaniu zlać go do słoika niż do butelki. Wówczas łatwiej będzie go wydobyć. Ja zastąpiłam cukier wanilinowy cukrem z prawdziwą wanilią, stąd czarne kropeczki w likierze. Spirytusu nie można zastąpić wódką. Ajerkoniak przygotowany na bazie
Gospodyni Miejskakonfiturami różnymi, z jabłkiem potartym i cynamonem, z plasterkami jabłka zatopionymi w ciecie, z cukrem pudrem a nasz hit ostatnio - z czekoladą gorzką do smarowania (EnerBio z Rossmanna, słoik 16 zł - PRZE-PY-SZNA :)) i konfiturą wiśniową równocześnie - oczywiście popijamy czarną kawką... Po takim śniadaniu lokomotywa rusza tak, że aż gorąco się robi, autentycznie :) I tak jak kiedyś mieliśmy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpodobnie jak fasolę, namaczamy przez noc, zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Można też (wersja dla nie mających czasu na 2-godzinne gotowanie strączków) kupić ją w puszcze lub słoiku, gotową do jedzenia. Jeśli gotujemy sami w domu, solimy dopiero po ugotowaniu! (inaczej nie zmięknie). Oprócz ciecierzycy w skład hummusu obowiązkowo wchodzi sezam, czosnek, cytryna, oliwa, no i przyprawy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na prezent. Można przygotować je znacznie wcześniej, zarezerwować sobie mnóstwo czasu na dekorację, zamknąć w ładnym słoiku lub pudełku i voilà! Prezent gotowy :) Ja dzisiejsze ciasteczka dekorowałam z myślą o Walentynkach, świetnie nadadzą się jednak także na inne uroczystości jak urodziny czy eleganckie przyjęcie. Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam
Ciastkozercylekkie, bardzo smaczne. Kupuję już ugotowane buraki, które można znaleźć w każdym supermarkecie w Anglii. Pewnie jakbym miała gotować buraki przyrządzałabym większą ilość i mroziła czy pakowała do słoików. A tak bardzo szybko szykuję dodatek do drugiego dania. Przepis z głowy, podpatrzony u babci czy mamy. Smakują na ciepło, jak również na zimno. Składniki: buraki (ja liczę jeden większy burak
NA MOIM TALERZUJest to bardzo prosta pasta, idealna na kanapki. Jest jedną z najlepszych jakie jedliśmy, choć mąż typowy mięsożerca. Zatem do dzieła:) Składniki; puszka cieciorki, 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju, ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku Wykonanie; Blendujemy razem cieciorkę z pomidorami, dodajemy czosnek i przyprawy do smaku
Anioły w kuchniwinie, czyli: co się nawinie - to do sałatki) :) Składniki: -1 opak. makaronu ryżowego -puszka groszku -mały słoik selera marynowanego -3-4 jajka -kilka plastrów wędliny gotowanej -kilka plastrów żółtego sera -majonez, pieprz, sól -1 ząbek czosnku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, makaron gotujemy "al dente" zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzone jajka kroimy w kostkę, seler odcedzamy z zalewy. Następnie
KasiekGotujeSkładniki: -4-5 kabanosów -100 g sera żółtego w kawałku -1 czerwona papryka -mały słoik oliwek (zielonych lub czarnych) Wykonanie: Kabanosy kroimy w grube plastry, ser żółty w małą kostkę, paprykę w drobne kawałki (kostkę lub paseczki), zaś oliwki na pół. Na wykałaczkę nadziewamy: ser, kabanosa, paprykę i na końcu oliwkę. Składniki można oczywiście zmieniać i układać w dowolnej kolejności
KasiekGotujeszaleństwo). Podejrzewam, że charakter sosu zmienił się znacząco. Uppps... ;) Składniki curry sok z 1 limonki skórka z połowy limonki 3 ząbki czosnku 2cm świeżego imbiru 2 grillowane papryki ze słoika 1 czerwona papryczka chilli bez szypułki i pestek 3 suszone pomidory 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego kilka gałązek świeżej kolendry dodatkowo 1kg filetów
W kuchni wieczorembędzie. Pozdrawiam! Aha... zapraszam na owsiankę ;) 1/2 szklanki płatków owsianych wymieszałam z łyżką kawy rozpuszczalnej, łyżeczką cynamonu i garścią rodzynek. Zalałam do pełności ciepłym mlekiem. Posłodziłam łyżeczką miodu. Wstrząsnęłam słoikiem. Wystudziłam. I na noc wstawiłam do lodówki. Rano tylko hyc do mikrofali. I ciepłe śniadanie gotowe. P.S. A jeśli chcecie się dowiedzieć czemu styczeń taki mizerny. Tylko cztery posty
bastalenadanie było bardziej urozmaicone, dodałam kurczaka i czarne oliwki. Danie expresowe :) W przygotowaniu tego dania nie ma żadnej większej filozofii, jako że pesto zawsze kupuje gotowe. Ale nie ze słoika. W Lidlu można kupić świeże pesto w małym plastikowym pojemniku. Dla mnie jest ono idealne i w konsystencji i w smaku dlatego nie mam potrzeby jego samodzielnego przygotowywania. Dlatego
Mój Smak na ŻycieMożna osłodzić do smaku - 2 łyżki. Po ugotowaniu i wystygnięciu, miksujemy budyń dodając pomału 2 łyżki masła. Konfitura: Ten patent podpatrzyłam w Cukierni Lidla. Pół słoika ulubionego dżemu podgrzewamy w garnku. Nic nie dodajemy tylko czekamy aż odparuje woda. W tej sposób uzyskamy bardzo ciekawą w konsystencji konfiturę. FINAŁ Na ciasto wylewamy gorącą konfiturę i chłodzimy. Następnie wykładamy krem
Mój Smak na Życieteż wersję wytrawną dodając zamiast cukru szczyptę soli i pieprzu. Wtedy takie leniwe można serwować z podsmażoną na maśle cebulką. Moja wersja leniwych jest na słodko z jagodami (ze słoika domowej roboty). PYCHA:-) W wersji na słodko można podawać je ze śmietaną posypaną cukrem lub z ulubionymi miękkimi owocami np. malinami. Ps. Do tak prostego dania kluczem są składniki najwyższej
IMPRESJA SMAKU